Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Ghibli Museum (Studio Ghibli)

Ghibli Museum (Studio Ghibli)

Ghibli museum roadsign

De Japanse Disney. Zo wordt Studio Ghibli ook wel genoemd. Het is misschien wel de meest bekende filmstudio van Japan. Een van de bekendste werken van de studio is de geanimeerde film Spirited Away, die zelfs een Oscar heeft gewonnen. Ook Princess Mononoke, My Neighbour Totoro en Grave of the Fireflies zullen liefhebbers bekend in de oren klinken. Geen enkel kind in Japan is opgegroeid zonder een film van Studio Ghibli te hebben gezien en ook bij veel kinderen wereldwijd zijn de films bekend.

Een ode aan Studio Ghibli

Ghibli museum Tokyo

Voor liefhebbers van over de hele wereld is het Ghibli Museum een geliefde bezienswaardigheid in Tokyo. Vanaf de jaren negentig groeide Studio Ghibli uit van een kleine studio tot een van de grootste namen in de animatiewereld.

De oprichter van Studio Ghibli is Hayao Miyazaki. Hij besloot een museum te laten bouwen dat geheel is gewijd aan het werk van de filmstudio. In 2001 opende het museum de deuren voor het publiek. Van de originele sketches tot het realiseren van een animatiefilm: je leert er alles over in het Ghibli Museum. Zo is er een ruimte ingericht als werkplek van een Studio Ghibli animator. Er is veel werk gestoken in het aankleden van de exhibitieruimtes en bovendien vind je hier nagebouwde decorstukken uit de animatiefilms. Daarnaast is er op de eerste verdieping een bioscoop waar je een korte animatiefilm kunt zien, echter wel alleen in het Japans.

Voor kinderen is het museum een groot speelparadijs met als hoogtepunt de speelarena met de grote Totoru Catbus knuffel. Het museum heeft tot slot een souvenirwinkel en een restaurant. Houd er rekening mee dat je geen foto’s mag maken in het museum. Dit heeft ermee te maken dat de oprichter Miyazaki wil dat bezoekers van het museum pas bij aankomst de eerste indrukken opdoen, in plaats van via foto’s van anderen.

Kende je deze toffe Animé series al van Studio Ghibli?

Openingstijden en entreeprijzen

Entree Ghibli museum


Het Ghibli Museum is dagelijks geopend van 10 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Let erop dat het museum op dinsdagen is gesloten. De entreeprijs voor volwassenen is 1000 yen en voor kinderen geldt een gereduceerd tarief. Houd er rekening mee dat de entreetickets van tevoren gereserveerd moeten worden. Er is een limiet aan het aantal bezoekers per dag en aangezien het museum erg geliefd is kun je niet bij aankomst een entreebewijs kopen.

Het reserveren kun je het beste al voor aankomst in Japan regelen. Bij het kopen van de tickets moet je bovendien aangeven op welke dag en op welke tijd je het museum wilt bezoeken. De tickets worden vervolgens naar jouw verblijfplaats in Tokyo gestuurd. Je kunt maximaal 3 maanden van tevoren reserveren.

Het Ghibli museum staat op plek 8 in onze top 10 musea van Tokyo.

Hoe kom je bij het Ghibli Museum?

Het Ghibli Museum staat in Mitaka, een stad ten het westen van Tokyo. Vanaf het centraal gelegen Shinjuku Station pak je de JR Chuo Line. De trein stopt bij de gelijknamige halte Mitaka. Vanaf hier vertrekt tegen betaling een bus naar het museum, dat in het pittoreske Inokashira Park staat. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het treinstation naar het museum te lopen. Wanneer je het park inloopt zie je na ongeveer een half uur wandelen een groot kleurrijk gebouw, met op het dak een metalen beeld van een robot uit de film Castle in the Sky.

2 reacties op “Ghibli Museum (Studio Ghibli)”

  1. Ik heb veel animes gezien van deze maker gezien ze maken het zoooo mooi zelf vindt ik my neighbor Totoro echt geweldig!

    1. Mee eens! My Neighbor Totoro is ook één van mijn favorieten. Een film die prachtig is voor jong en oud. Zelf vind ik Spirited Away en Howl’s Moving Castle beide ook erg leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening