Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Gotoku-ji, bekend van de kattenbeeldjes!

Gotoku-ji, bekend van de kattenbeeldjes!

Kattenbeeldjes bij Gotoku-ji
De befaamde kattenbeeldjes van Gotoku-ji, Flickr: Dick Thomas Johnson

Bij Gotoku-ji ontstond de wereldwijde hype van de Maneki Neko a.k.a. Lucky Cats. We kennen ze allemaal, de kattenbeeldjes die non-stop met hun armpje zwaaien in Chinese en Japanse restaurants, etalages en winkels. Eigenlijk kent niemand de betekenis. Tot nu. Welkom op mythische grond.

Wil je originele Gotoku-ji kattenbeeldjes kopen? Dan zit je hier goed! Flickr, Senna Chanel
Wil je originele Gotoku-ji kattenbeeldjes kopen? Dan zit je hier goed! Flickr, Senna Chanel

Op een gure nazomeravond, ergens diep in de 15e eeuw, schuilt een reizende monnik voor de bliksem onder een pijnboom op het tempelterrein. Plots verschijnt aan de ingang van de tempel een kat die haar rechterpoot opheft en naar de monnik gebaart dat hij haar snel moet volgen. De monnik komt schoorvoetend en vol verbazing onder de pijnboom vandaan. Op dat moment slaat de bliksem in en herleidt de oude pijnboom tot as. De kat had dit moment instinctief aangevoeld en zo het leven van de monnik gered. 

de pagoda van Gotoku-ji
De drie verdiepingen tellende pagode, Flickr: Ogiyoshisan

Op het terrein van de Gotoku-ji staan prachtige pijnbomen en Japanse esdoorns. Je waant je hier even ver weg van de chaos. De Sekimonpoort en de drie verdiepingen hoge houten pagode imponeren als je eronder door wandelt. 

Toeristen komen natuurlijk voor de ontelbare witte kattenbeeldjes die als offer rond het Boeddhabeeld staan opgesteld. In hun zwarte ogen staat een gouden wens geschreven. De talloze beeldjes ontroeren door hun eenvoud. Foto’s van de Gotoku-ji-katjes scoren goed op sociale media. Ik beken, ik ben geen grote kattenliefhebber maar toch kan ik hier urenlang ademloos genieten.

Net naast de grote hoofdtempel zit een klein winkeltje achter papieren schuifdeuren verstopt. Hier kan je een beeldje kopen voor slechts 500 Yen. Normaal is het de bedoeling dat je deze offert. Je kan het natuurlijk ook stiekem mee naar huis nemen. Zo’n uniek souvenir ga je in Tokyo niet meer vinden. De toeristenwinkels puilen uit van de kattenbeeldjes, maar deze zijn de enige echte!

de gotokuji tempel
De Gotoku-ji tempel in Tokyo, Flickr: Ogiyogishan

Adres: 2 Chome-24-7 Gotokuji, Setagaya City, Tokyo 154-0021, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening