Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Hachiko (ハチ公)

Hachiko (ハチ公)

Hachiko standbeeld bij Shibuya Station
Hachiko standbeeld bij het Shibuya Station

In de bruisende straten van Tokyo, tussen de flitsende lichten en de eindeloze zee van mensen, staat een standbeeld dat het hart van elke voorbijganger raakt. Dit is het standbeeld van Hachiko, niet zomaar een hond, maar een symbool van trouw en doorzettingsvermogen.

Het verhaal van de trouwe viervoeter Hachiko

Hachiko op het Shibuya station
Hachiko op het Shibuya station

Shibuya Station is niet alleen een knooppunt voor treinreizigers, maar ook de rustplaats voor het verhaal van een trouwe Akita hond genaamd Hachiko. Dag na dag wachtte deze loyale viervoeter op zijn baasje, zelfs lang na diens overlijden.

Herdenking 1 jaar na het overlijden van Hachiko
Herdenking 1 jaar na het overlijden van Hachiko

Het verhaal begint in de vroege jaren 1920. Professor Hidesaburo Ueno nam Hachiko elke dag mee naar het Shibuya station en de hond wachtte geduldig op zijn terugkeer. Toen de professor onverwachts stierf op zijn werk aan een hartverlamming, bleef Hachiko wachten. Hij werd na het overlijden aan een nieuw baasje gegeven maar bleef nog jarenlang ontsnappen om zo elke dag op tijd te zijn om zijn oude baasje professor Ueno te ontvangen. Schatting is dat hij ongeveer 9 jaar, 9 maanden en vijftien dagen lang dit ritueel bleef herhalen. Zijn toewijding raakte velen en hij werd een nationaal symbool van loyaliteit.

Taxidermie van Hachiko
Taxidermie van Hachiko

Je kan de rustplaats (niet zijn laatste) en het standbeeld van Hachiko vinden op het Shibuya Station dat toegankelijk is via de JR Yamanote Line, de Saikyo Line en verschillende andere metrolijnen. Bij de Hachiko uitgang (Hachiko-guchi), een van de meest gebruikte uitgangen van het station, vind je het standbeeld. Kan niet missen! Wil je de echte Hachiko zien? Dan kan je zijn taxidermie vinden in het Nationaal Museum van Natuur en Wetenschap in Tokyo.

Trouwens niet ver van één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Tokyo de Shibuya crossing. Mooi te tijdens je trip door Tokyo!

Leuke weetjes over de hond Hachiko

  • Leraren, ouders en de overheid van Japan gebruiken Hachiko vaak als voorbeeld voor kinderen om de waarde van familie bij te brengen.
  • Elk jaar op 8 maart, de sterfdag van de trouwe hond, wordt er een ceremonie gehouden bij het standbeeld ter ere van Hachiko.
  • In 2009 werd er een Hollywood film uitgebracht genaamd Hachiko: A Dog’s Tale, met Richard Gere in de hoofdrol. Prachtige film met een beoordeling van een 8.1 van 300+ duizend reviews maar niet echt trouw aan het echte verhaal. Er is ook een Japanse variant uit 1989 genaamd Hachiko Monogatari (ハチ公物語).
  • Er staat ook een monument ter ere van Hackiko naast het graf van zijn baasje in de Aoyama begraafplaats.
  • Er wordt wel gezegd dat degene die het verhaal van Hachiko kent en zijn standbeeld aanraakt, gezegend zal worden met blijvende vriendschappen en relaties in zijn leven. Dit is natuurlijk een mythe maar wel leuke folkore.

Reizigers vroegen zich dit af over Hachiko

Hoe oud was Hachiko toen hij stierf?

Hachiko was 11 jaar oud toen hij stierf in op 8 maart in 1935. Dat is relatief oud voor het Akita hondenras die gemiddeld 8 jaar oud worden.

Wat is het ras van Hachiko?

Hachiko was een Akita (秋田犬), een Japans hondenras. Van oorsprong een jachthond maar tegenwoordig een heerlijk gezelschapsdier en waakhond.

Waarom is Hachiko zo beroemd in Japan?

Zijn onwrikbare loyaliteit aan zijn baas, zelfs jaren na diens overlijden in mei 1925, maakte hem tot een nationaal symbool van trouw en toewijding.

Is het Hachiko standbeeld het origineel?

Nee, het oorspronkelijke standbeeld werd tijdens de Tweede Wereldoorlog omgesmolten omdat koper schaars was en nodig voor de oorlogsindustrie. Het huidige standbeeld werd onthuld in 1948.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening