Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Tokyo Imperial Palace

Tokyo Imperial Palace

Keizerlijke Paleis Tokyo (皇居, Kōkyo)
Het Keizerlijke Paleis in Tokyo (皇居, Kōkyo)

Waarschijnlijk één van de hoogtepunten van Tokyo is een bezoekje aan het Tokyo Imperial Palace. Het keizerlijke paleis staat in Japan ook wel bekend als Kōkyo en ligt in het centrum van de hoofdstad in de wijk Chiyoda. Dit prachtige oude paleis is al eeuwenlang de residentie van Japanse keizers en shoguns (warlords). Het paleis is makkelijk te bereiken via Tokyo Central Station en is vooral leuk om te bezoeken in de lente wanneer de kersenbloesem (Sakura) in de keizerlijke tuin volop in bloei staat.

Het keizerlijke paleis van Japan

paleis Tokyo schilderij
Het oude Edo kasteel

Het keizerlijke paleis stamt uit de Japanse Edo periode en is gebouwd rond het jaar 1457. Op dat moment was de officiële naam van Tokyo nog “Edo” en was het paleis eigenlijk meer een fort of kasteel om de stad te beschermen tegen vijandelijke buurt provincies.

Na de Meiji restauratie (periode van politieke omslag in Japan) in 1868 verplaatsen de hoofdstad van Japan zich van Kyoto naar Tokyo. De toenmalige keizer Tokugawa Yoshinobu, eigenlijk een shogun, zocht een veilige plaatst om Japan te regeren en zelf ook te leven.

Keizerlijke Paleis in Tokyo
Keizerlijke Paleis vestingsmuren in Tokyo

Pas vanaf dat moment werd het Tokyo Imperial Palace bewoond door een echte keizer. Het oude fort was omgetoverd tot een waardig paleis en kreeg tussen 1888 en 1948 de nieuwe naam Kyūjō wat vrij vertaald paleiskasteel betekent. De residentie was in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest door bombardementen van de geallieerde maar gelukkig al snel weer opgebouwd. Vanaf het jaar 1968 kwam het paleis weer in gebruik en tegenwoordig is het de residentie van keizer Naruhito en zijn vrouw Masako.

Keizer Naruhito is de 126e leider van Japan en woont in het Keizerlijke paleis Kōkyo. De keizer heeft vooral een ceremoniële plicht binnen de Japanse cultuur en regering. Zo worden alle beslissingen met betrekking tot het land genomen door het parlement en de huidige premier Fumio Kishida de opvolger van bekendere Shinzo Abe.

Meer leren over het Keizerlijke Paleis? Boek dan de volgende privé tour met een local via GetYourGuide. Wij hebben deze tour zelf gevolgd met veel plezier!

Hoogtepunten van het paleis

Ingang Keizerlijke Paleistuin
Ingang Keizerlijke Paleistuin (Kōkyo Higashi Gyoen)

De hoogtepunten om te bezichtigen in het keizerlijke paleis zijn natuurlijk de prachtige Japanse tuinen die het gehele jaar door te bezoeken is voor toeristen. Deze gigantische tuin omringt een deel van het paleis complex en staat in de lente volop in bloei met kersenbloesem, de Japanners noemen het de sakura. Het keizerlijke paleis zelf is niet open voor toeristen behalve op de Japanse nieuwjaarsdag (2 januari) en op de verjaardag van de keizer (23 februari). Ben je in de gelegenheid om het paleis te bezoeken op deze dagen dan kunnen wij je alleen maar aanraden om te gaan, het is een uniek moment in het jaar en maar voor enkele ogen ter wereld beschikbaar.

Ingang hofhouding keizer
Ingang hofhouding keizer

Toch het paleis van wat dichterbij bezichtigen? Dan is het mogelijk om een tour te boeken met officiële guide van de hofhouding. Deze neemt je mee over een deel van de paleisgrond en zorgt voor een flinke dosis achtergrondinformatie. Echter, ga je met deze tour geen gebouwen in. Reserveringen hiervoor kunnen gemaakt via het Imperial Household Agency.

Nijubashi brug
Nijubashi brug nabij het Keizerlijke Paleis

Vanaf de Kōkyo Gaien (plein voor het keizerlijke paleis) is het mogelijk om de twee bruggen genaamd Nijubashi’s te zien die de ingang zijn naar de binnenplaatsen van het paleis. Beide bruggen hebben hun eigen karakteristieken want één is geheel van steen gemaakt en heet Meganebashi (monocle brug) en de andere was oorspronkelijk van hout en twee verdiepingen hoog. Hier komt de naam Nijubashi vandaan wat simpelweg twee bruggen betekend.

Meer informatie over het keizerlijke paleis vind je op sankan.kunaicho.go.jp

Keizerlijke paleizen en hun geschiedenis in Japan

Keizerlijke Paleisgrond en tuinen
De Keizerlijke Paleisgrond en tuinen

Voordat Tokyo (het toenmalige Edo) de keizerlijke familie huisvesting gaf verbleef de keizerlijke familie in de stad Kyoto. Het keizerlijke paleis in Kyoto heet Kyōto Gosho en heeft meerdere eeuwen gediend als residentie voor verschillende shoguns en keizers. Daarvoor werd Japan geregeerd vanuit het Heijo paleis in Nara. Dit was gedurende de Nara-periode die relatief kort duurde van 710-784. Daarvoor was Japan het toneel van veel burgeroorlogen en andere landdisputen en was er geen één centraal punt van waaruit een regering opereerde.

Wist je dat het keizerlijke paleis een plekje heeft in onze top 10 kastelen & paleizen van Japan?

Een leuke looproute met meerdere sights

Dankzij de centrale locatie van het paleis in het hart van de stad kan deze bezienswaardigheid gemakkelijk gecombineerd worden met andere leuke sights op één dag. Gezien je het paleis meestal niet in kan is een wandeling langs de muur en een bezoekje aan de paleistuin meestal in 1-2 uur al voldoende. Omliggende wijken zoals Chuo, Akihabara, Roppongi, Nihonbashi en Ginza zijn gemakkelijk te bereiken ter voet. Een leuke route is om te starten bij de oude Tsukiji of nieuwe Toyosu vismarkt en dan richting Ginza te lopen om vervolgens via het Keizerlijke Paleis naar Akihabara en Electric Town te gaan. Deze wandeling neemt je mee door het hart van de stad en duurt een paar uur.

Dit vroegen reizigers zich af;

🏯 Hoe oud is het Keizerlijke Paleis (Kōkyo) in Tokyo?

Voordat het bouwwerk als Keizerlijk Paleis gebruikt werd was er het Edo Castle waarin de beroemde Shogun Tokugawa verbleef. De eerste gedateerde gegevens over dit kasteel stammen uit 1603. Het Paleis zelf werd pas na de Meiji restauratie in 1868 officiel in gebruik genomen door de keizer van Japan.

🈯 Moet je reserveren voor een bezoek aan het Keizerlijke Paleis?

Het paleis zelf is alleen open voor bezoekers op de Japanse Nieuwjaarsdag namelijk 2 januari en de verjaardag van de keizer Naruhito op 23 februari en dan gratis zonder reservering te bezoeken. Meestal is het wel super druk dus verwacht lange rijen. Verder door het jaar heen is het mogelijk om een guided tour te boeken over de paleisgrond met de keizerlijke hofhouding, deze zijn vooraf te reserveren. De paleistuin is zonder reservering te bezoeken.

🌸 Zijn de Keizerlijke tuinen open voor bezoekers?

Ja de Keizerlijke tuin genaamd Kōkyo Higashi Gyoen is bijna het gehele jaar open en gratis voor bezoekers tussen 09:00-17:00 en in wintermaanden tot 16:00.

6 reacties op “Tokyo Imperial Palace”

  1. Hoi Pris,
   De do’s zijn gewoon heerlijk genieten! Vooral van de prachtige paleistuin. Hieronder enkele don’ts;

   – Betreed geen afgesloten gebieden: Bepaalde delen van het paleis zijn niet toegankelijk voor het publiek. Het is belangrijk deze grenzen te respecteren.
   – Maak geen lawaai: Het paleis is een plaats van rust en respect. Luidruchtig gedrag is hier niet op zijn plaats.
   – Laat geen afval achter: Zorg dat je geen afval achterlaat en respecteer de netheid van het paleis en de omringende gebieden.
   – Rook niet: Roken is vaak verboden in en rond het paleis.
   – Gebruik geen drones: Het vliegen met drones is meestal niet toegestaan in de buurt van het paleis, vanwege veiligheids- en privacyredenen.

 1. Waarom is het paleis maar twee dagen per jaar open? Is het terein wel geopend de rest van het jaar want anders kan ik deze bezienswaardigheid gewoon overslaan. Lijkt mij wel een mooi paleis dus dat zou jammer zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening