Tokyo Imperial Palace

keizerlijk paleis Tokyo
Waarschijnlijk één van de hoogtepunten van Tokyo is een bezoek aan het Tokyo Imperial Palace. Het keizerlijke paleis staat in Japan ook wel bekend als Kokyo en ligt in het centrum van Tokyo in de wijk Chiyoda. Dit prachtige oude paleis was jarenlang de residentie van Japanse keizers en shoguns. Je kan het paleis makkelijk bereiken via Tokyo Central Station en is vooral leuk om te bezoeken in de lente wanneer de kersenbloesem (Sakura) in de keizerlijke tuin in bloei staat.

Het keizerlijke paleis

paleis Tokyo schilderijHet keizerlijke paleis stamt uit Japanse Edo periode en is gebouwd rond het 1457. Op dat moment was de officiële naam van Tokyo nog Edo en werd het paleis eigenlijk meer gebruikt als een fort of kasteel om de stad te beschermen. Na de Meiji restauratie (periode van politieke omslag) in 1868 verplaatsen de hoofdstad van Japan zich van Kyoto naar Tokyo. De keizer Tokugawa Yoshinobu, eigenlijk een shogun, zocht een veilige plaatst om vanuit te regeren en te leven. Vanaf dat moment werd het Tokyo Imperial Palace bewoond door een keizer. Het oude fort werd omgetoverd tot een waar paleis en kreeg tussen 1888 en 1948 de nieuwe naam Kyūjō wat vrij vertaald paleiskasteel betekend. De residentie werd in de tweede wereldoorlog bijna volledig verwoest door bombardementen maar al snel weer opgebouwd. Vanaf 1968 werd het paleis weer in gebruik genomen door Japanse edelen.

Hoogtepunten van het paleis

Keizerlijke paleis in Tokyo
De hoogtepunten van het keizerlijke paleis in Tokyo is natuurlijk de prachtige Japanse tuin die het gehele jaar door te bezoeken is voor toeristen. Deze tuin omringt het gehele paleis complex en staat in de lente volop in bloei met kersenbloesem, de Japanners noemen het sakura. Het keizerlijke paleis zelf is niet open voor toeristen behalve op de Japanse nieuwjaarsdag (2 januari) en op de verjaardag van de keizer. Ben je in de gelegenheid om het paleis te bezoeken op deze dagen dan kunnen wij je alleen maar aanraden om te gaan, het paleis is namelijk prachtig!

Vanaf de Kokyo Gaien (plein voor het keizerlijke paleis) is het mogelijk om de twee bruggen genaamd Nijubashi’s te zien die de ingang zijn naar de binnenplaatsen van het paleis. Beide bruggen hebben hun eigen karakteristieken want één is geheel van steen gemaakt en heet Meganebashi (monocle brug) en de andere was oorspronkelijk van hout en was twee verdiepingen. Hier komt de naam Nijubashi vandaan wat simpelweg twee bruggen betekend.

Keizerlijke paleizen in Japan

Voordat Tokyo het toenmalige Edo de keizerlijke familie huisvesting gaf verbleef de keizerlijke familie in de stad Kyoto. Het keizerlijke paleis in Kyoto heet Kyoto Gosho en heeft meerdere eeuwen gediend als residentie voor verschillende shoguns en keizers. Daarvoor werd Japan geregeerd vanuit het Heijo paleis in Nara. Dit was gedurende de Naraperiode die relatief kort duurde van 710-784. Daarvoor was Japan het toneel van veel burgeroorlogen en andere landdisputen en werd er niet geregeerd vanuit één centraal punt.

Tokyo Imperial Palace
4.8 (96%) 5 votes

2 COMMENTS
 • erikaberg@hotmail.com'
  Erika
  Beantwoorden

  Waarom is het paleis maar twee dagen per jaar open? Is het terein wel geopend de rest van het jaar want anders kan ik deze bezienswaardigheid gewoon overslaan. Lijkt mij wel een mooi paleis dus dat zou jammer zijn…

  1. Tokyo.nl
   Beantwoorden

   De keizer woont in het paleis 🙂 De tuin eromheen is wel het gehele jaar geopend dus sowieso naartoe gaan!

Geef een reactie