Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Meiji shrine (明治神宮, Meiji Jingū)

Meiji shrine (明治神宮, Meiji Jingū)

Meiji Schrijn in Tokyo
Meiji Schrijn Torri in Tokyo

De Meiji shrine, officieel Meiji Jingū, ligt in het beroemde district Shibuya en is één van de bekendste shinto shrines van Japan. Het is een heiligdom dat nog niet zo lang geleden gemaakt is voor de befaamde keizer Meiji, namelijk in het jaar 1920. Deze keizer heeft een grote invloed gehad tijdens de Meiji restauratie, dit was een tijdsperiode die een belangrijke politieke omwenteling voor Japan betekende.

Het heiligdom is gesticht naast het bekende Yoyogi park en op loopafstand van de wijk Harajuku met alle leuke cosplayers. Perfect te combineren met andere highlights van Tokyo! De Meiji shrine samen met de omliggende Japanse tuinen en parken beslaat ongeveer een oppervlakte van 700.000 vierkante meter en dat terwijl het midden in Tokyo ligt.

Het Meiji heiligdom

Meiji Shrine
Meiji Shrine toegangspoort

Binnen het tempelterrein van de Meiji shrine staan verschillende altaars, gebouwen, vijvers en tuinen. De belangrijkste gebouwen zijn de Torri’s dit zijn heilige toegangspoorten die op verschillende plekken in het park te vinden zijn. Verwacht niet zulke uitbundige en grote hoeveelheid van deze Torri’s als bij de Fushimi inari schrijn in Kyoto. Ze zijn in het Meiji complex en stuk soberder in kleur, maar vaak wel groter.

Meiji tempel Tokyo
Meiji tempel Tokyo

Daarnaast is natuurlijk het hoofdgebouw van de Mejii tempel een belangrijke plek in het heiligdom. Hier kan je verschillende shinto activiteiten beoefenen zoals offers maken, heilige charms en amuletten kopen of een wens schrijven op de ema (je kent deze vast wel, het zijn de houten plankjes met teksten erop de vaak in een boom of aan een houten altaar hangen).

Ema gelukswensen in Meiji
Ema gelukswensen in Meiji

Verder kan je in het park nog terecht in het Nagadono Juyosho, Meiji Jingu tuinen (ook wel Gyoen genoemd), Iris tuinen, Treasure museum (Homotsuden) met verschillend exhibities zoals de Bunkakan. Ben je een martial arts fans dan kan je het beste een bezoekje brengen aan de heilige Shiseikan Dojo.

Tonnen sake als donatie
Tonnen sake als donatie

Naast alle heilige gebouwen telt het park +100.000 bomen waaronder 365 verschillende soorten te vinden zijn. Deze zijn allemaal gedoneerd door Japanners uit het hele land. Dit maakt het Meiji shrine park tot een geliefde plek onder de Japanse bevolking om tot rust te komen van het drukke dagelijkse leven in Tokyo.

Handen reinigen in de Meiji schrijn
Handen reinigen in de Meiji schrijn

De Meiji restauratie is een belangrijke politieke omwenteling in Japan die het einde betekende van de krijgsheren ook wel shoguns genoemd

Wil je meer weten over de Meiji shrine? Neem dan een privé tour door Tokyo via GetYourGuide. Hiermee ga je langs de leukste locaties in de stad o.a. de Meiji en leer je een hoop over de cultuur en geschiedenis. Wij boeken ze altijd met plezier!

Mooiste plekjes in de Meiji Shrine

Sake tonnen nabij Meiji shrine
Sake tonnen nabij Meiji shrine

In het Meiji heiligdom kan je het beste het centrale sanctuaria bezoeken, de hoofdtempels en altaars. Hier vind je de belangrijkste shrine voor de keizer Meiji en op de weg ernaartoe ook de prachtige muur met grote tonnen vol met Sake die zijn gedoneerd.

Meiji torri in het park
Meiji Torri in het park

De verschillende toegangspoorten (Torri’s) zijn allemaal spectaculair maar die aan de kant van het Harajuku station is het grootste. Verder is het park de perfecte plek voor een wandeling door Tokyo. Meer informatie over de shrine vind je op www.meijijingu.or.jp

Takeshita dori winkelstraat (Harajuku)
Takeshita dori winkelstraat (Harajuku)

Combineer een bezoekje aan de Meiji shrine met een bezoek aan de het drukste kruispunt ter wereld de Shibuya crossing of de Takeshita-dori winkelstraat, deze liggen beide op loopafstand van het park. De wijk Harajuku mag sowieso niet worden overgeslagen in elke stedentrip naar Tokyo. Je kan ook uitwijken naar de wijk Omotesando waar je heel goed kan winkelen.

Keizer Meiji

Keizer Meiji was de eerste moderne keizer van Japan en geboren in 1852. Hij betrad de troon in 1867 in het hoogtepunt van de Meiji Restoration (Meiji ishin), de politieke omwenteling die in 1867 het eind van de heerschappij van de krijgsadel in Japan inluidde. Het tijdperk van de samoerai en shoguns was voorbij.

Gedurende de Meiji periode van heerschappij werd Japan tot een waar modern en industrieel land gevormd. Toen in 1912 de keizer Meiji overleed werd Japan voor het eerst tot de grote wereldmachten gerekend.

Dit wilde reizigers weten over de Meiji schrijn

⛩️ Hoe oud is de Meiji shrine?

Ondanks zijn populariteit is de Meiji Jingū nog helemaal niet zo oud. Het tempelcomplex was pas af en geopend voor het publiek op 1 november 1920. Helaas werd hoofdgebouw tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en pas in 1958 weer herbouwd.

🎎 Wat is de Meiji restauratie?

De Meiji restoratie is een tijd van politieke reformatie in het feodale Japan. Na eeuwen heerschappij van de shoguns kwam er een einde aan het shogunaat van Tokugawa en nam Keizer Meiji het over. Tijdens deze periode nam de economie en industrialisatie van Japan een treinvaart mede door de handel met andere landen te openen. Nederland speelde hierin een grote rol met de VOC handelspost Deshima.

🎆 Waarom is de Meiji schrijn op nieuwjaarsdag zo populair?

Op nieuwjaarsdag reizen de Japanners massaal af naar de Meiji schrijn om het Hatsumōde ritueel uit te voeren. Hatsumōde staat voor het eerste bezoek van een heiligdom in het nieuwe jaar en zou geluk brengen.

Vervoer naar de Meiji shrine

De makkelijkste route naar de Meiji shrine is via het Harajuku station. Deze stopt precies voor de grootste toegangspoort van het park en ligt ook gigantisch centraal in de wijk Shibuya in Tokyo. Je kan ook vanaf het Yoyogi, Kitasando of Sangubashi station lopen naar de Meiji shrine in ongeveer 5-10 minuten.

Andere prachtige tempels en schrijnen in Japan

Als we een toplijstje met heilige complexen in Japan zouden moeten maken is dit de top 5;

  1. Fushimi-inari in Kyoto
  2. Miyajima nabij Hiroshima
  3. Senso-ji in de wijk Asakusa Tokyo
  4. Kiyomizu-dera in Kyoto
  5. Gotoku-ji de Maneki Neko tempel (gewoon omdat deze zo leuk is)

1 reactie op “Meiji shrine (明治神宮, Meiji Jingū)”

  1. Prachtige shinto shrines in hartje Tokyo! Zeker bezoeken als je even wilt ontsnappen aan de soms te drukke hoofdstad. Daarnaast liggen ze ook lekker centraal voor andere leuke bezienswaardigheden zoals Harajuku district, Shibuya crossing of het Yoyogi park. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening