Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Mount Fuji (富士山, Fuji-san)

Mount Fuji (富士山, Fuji-san)

Tokyo Japan
Skyline van Tokyo met Mount Fuji op de achtergrond

Mount Fuji is met een hoogte van 3776m de hoogste berg van Japan en is wereldberoemd doordat hij de skyline van Tokyo op heldere dagen extra vorm geeft. De berg een mythische status als één van de drie heilige bergen van Japan waardoor je hem vaak terugziet in schilderijen, ukiyo-e en andere prenten.

Wat wil je weten over Mount Fuji?

De hoogste berg van Japan

Uitzicht Mount Fuji Toyko
Mount Fuji met herfstkleuren

De berg ligt op ongeveer 100 kilometer vanaf Tokyo en is daarom goed te bereiken per trein of bus. Dit is ook de reden waarom hij onder de top bezienswaardigheden van Tokyo valt voor ons. Daarnaast is Fuji een bekend beeld in de historie en kunst van Japan en vaak terug te zien op beroemde foto’s van Tokyo.

Hakone uitzicht Mount Fuji
Mount Fuji gezien vanaf het park Hakone

Veel touroperators organiseren dagtochten of langere trektochten naar Mount Fuji vanuit de hoofdstad. De berg is ondanks zijn naam doet vermoeden eigenlijk helemaal geen berg want het is een stille vulkaan. Hij is voor het laatst uitgebarsten in 1707 en tot op vandaag nog actief.

Mount Fuji wandelroute
Mount Fuji wandelroutes

De vulkaan behoort tot één van de drie heilige bergen in Japan naast mount Tate en Haku. Daarnaast staat hij ook op de lijst van UNESCO als cultureel werelderfgoed van Japan. Hieronder een prachtige impressievideo over de berg.

Dagtochten naar Mt. Fuji

Er zijn ontelbaar dagtochten naar Mount Fuji te boeken vanuit Tokyo. Gewoonweg om dat de Japanners zelf ook fan zijn van de berg beklimmen. Een standaard tour brengt je via de kabelbaan naar een uitkijkpunt op 2300 meter hoogte op de berg en meestal krijg je ook een rondvaarttocht over het Ashino meer dat je een prachtig uitzicht geeft over MT. Fuji. Uiteindelijk reis je terug met de Shinkansen kogeltrein.

Je kan ook leuke tours boeken naar Tokyo via GetYourGuide daar hebben wij erg goede ervaringen mee. Hieronder enkele van de populairste trips naar Fuji.

De Vulkaan Fuji beklimmen

mount Fuji kunst
Fuji artwork

Een trektocht naar de top van de vulkaan Fuji is een avontuur dat je niet snel zal vergeten, mede daarom staat de vulkaan naast de top 10 Tokyo ook in de top 10 van bezienswaardigheden in Japan.

De berg wordt elk jaar door ongeveer 300 duizend mensen beklommen en vooral in de maanden juli en augustus. De begaanbare klimroutes zijn het Yoshida pad, Subashiri pad, Gotemba pad, Fujinomiya pad en het Ohachi-meguri pad langs de kraterrand. Deze zijn bijna elk jaar geopend vanaf juli tot begin september. Lees op Fujisan-climb.jp meer over het klimseizoen en de exacte data wanneer de trails open zijn.

In de andere maanden kan de berg ook beklommen worden maar werkt het Japanse klimaat tegen. Je kan dan extreme kou, harde wind en sneeuw verwachten waardoor het klimmen erg lastig is. Meerdere klimmers vonden in deze jaargetijden hun dood op de berg waardoor de Japanse regering klimtochten afraad en zonder gids niet toestaat in periodes buiten juli, augustus en begin september. Dankzij het heldere weer in juli en augustus is het uitzicht vanaf mount Fuji ook het mooiste in deze maanden.

Een klimtocht naar de top duurt ongeveer 6 uur en is goed begaanbaar. Je komt langs meerdere hutjes op de berg waar je eten en drinken kan kopen. Het is ook mogelijk om hier te overnachten en zo de zonsopgang te zien. Een echte aanrader!

Koop een houten wandelstop en laat deze bestempelen op meerdere checkpoints als bewijs dat je de top van Mount Fuji hebt gehaald.

Mount Fuji bezoeken via verschillende routes

Mount Fuji de vulkaan nabij Tokyo Japan
Kersenbloesem en besneeuwd top van Mount Fuji

Ga je Mount Fuji bezoeken dan begint de dagtocht meestal in de nacht zodat je voor de zonsopgang de top hebt bereikt. Hierdoor kan je het “goraiko” effect meemaken, dit staat voor het ochtendlicht dat prachtig schijnt over de stad Tokyo.

Er zijn vier verschillende trektochten naar de top van Fuji vanaf het vijfde tussenstation dat te bereiken is per auto. De routes lopen allemaal met de klok mee naar de top maar sommige komen langs meren en andere langs ravijnen. Pak wel een trui en warme kleding in voor de beklimming want de wind kan het erg koud maken ook in de zomer. Mount Fuji bezoeken staat in onze top 10 van leukste bezienswaardigheden in Tokyo, het is daarom zeker een aanrader!

Veel reizigers bezoeken de berg Fuji op hun doorreis naar Kyoto of Osaka omdat de shinkansen er een tussenstop maakt. Ze verblijven dan meestal een dagje in Hakone.

Leuke weetjes over Mount Fuji

 1. Heilige berg: Mount Fuji is niet alleen een populaire toeristische bestemming, maar het wordt ook beschouwd als een heilige berg in het shintoïsme. Er zijn veel heiligdommen rondom en op de berg die gewijd zijn aan de godin Konohana Sakuya Hime, die wordt geassocieerd met Mount Fuji.
 2. Actieve stratovulkaan: Hoewel Mount Fuji al meer dan 300 jaar niet is uitgebarsten (de laatste uitbarsting was in 1707), wordt het nog steeds beschouwd als een actieve vulkaan. De 1707-uitbarsting, bekend als de “Hoei” uitbarsting, creëerde een nieuwe krater en een tweede piek (Hoei-zan) op de oostelijke flank van de berg.
 3. Hoogste piek van Japan: Met een hoogte van 3.776,24 meter is Mount Fuji de hoogste berg in Japan. Ondanks zijn hoogte kan de berg, onder gunstige weersomstandigheden, vanuit Tokyo en Yokohama worden gezien, steden die honderden kilometers verderop liggen.
 4. Klimseizoen: Hoewel de berg het hele jaar door kan worden beklommen, is het officiële klimseizoen voor Mount Fuji relatief kort en duurt het meestal van begin juli tot begin september. Dit is wanneer de weersomstandigheden het meest gunstig zijn en de berghutten open zijn.
 5. Culturele inspiratie: Mount Fuji heeft kunstenaars en dichters eeuwenlang geïnspireerd. Het is misschien wel het meest beroemd afgebeeld in de houtsnedeserie ukiyo-eZesendertig gezichten op Mount Fuji” van de kunstenaar Katsushika Hokusai. Deze serie bevat de beroemde afbeelding “De grote golf van Kanagawa” die eigenlijk iedereen wel eens gezien heeft.

Enkele reizigers vragen over Mount Fuji

🗻 Hoe hoog is Mount Fuji?

De officiële vastgestelde hoogte van Mount Fuji (eigenlijk een vulkaan) is 3776m. Het is daarmee de hoogste berg van Japan gevolgd door Mount Kita (3193m), Mount Hotaka (3190m), Mount Yari (3180) en Mount Warusawa (3141m).

🧗 Mag je Mount Fuji beklimmen?

Ja, het is mogelijk om Mount Fuji te beklimmen. Echter is dit alleen mogelijk binnen het klimseizoen van tussen juli en begin september. Alle trails zijn dan open. Lees hier meer over de trails en het klimseizoen.

🌋 Kan Mount Fuji nog uitbarsten?

De laatste uitbarsting van de vulkaan Fuji was rond het jaar 1707-1708 (exacte data niet bekend). Dit is ruim 300 jaar geleden, echter is de vulkaan nog steeds actief en is deze al vaker voor meer dan 400 jaar dorment (slapende) geweest bijvoorbeeld tussen de erupties van 1083 en 1511.

17 reacties op “Mount Fuji (富士山, Fuji-san)”

 1. Is er een duidelijke datum tot wanneer in September Mount Fuji beklommen kan worden op begaanbare paden. Wij arriveren namelijk op 31 Augustus in Tokyo en willen niet meteen Mount Fuji doen bij voorkeur.

  1. Hoi Roy, wat een super tof plan! Rond die tijd Mt Fuji beklimmen ligt echt helemaal aan het weer, maar ook in Japan hebben ze last van klimaatverandering dus ik verwacht dat het prima gaat lukken. Als je land in Tokyo gewoon gelijk vragen bij het hotel of ze er informatie over hebben, dan kan je het plannen.

 2. Kan je de mount Fuji in April beklimmen? En heb je een tip voor een gids? Begrijp uit website dat dit buiten seizoen om niet alleen kan?

  1. Jazeker, alleen zijn er meerdere routes gesloten door sneeuw. Heel soms als er hevige sneeuwval is geweest zal de volledige berg dichtzijn rond die tijd maar dat komt niet vaak voor.

 3. Zelf Mount Fuji nu meerdere malen beklommen. Ik had voor deze zomer weer een reis gepland maar helaas is het nog niet mogelijk om op de bonnefooi naar Japan af te reizen. Het beklimmen van deze heiligr berg is een waar avontuur. Ik hoop zelf in mijn leven alle drie de heilige bergen (Fuji, Tate en Haku) van Japan te beklimmen.

 4. Eind oktober ga ik voor de eerste keer naar Japan. Ik zal een rondreis maken van 2,5 week van Tokyo naar Osaka. Vanuit Tokyo wil ik naar Mt Fuji of Hakone alvorens verder te reizen naar Matsumoto. Ik heb ruimte voor 2 overnachtingen ingepland. Iemand een tip voor mijn twijfel tussen overnachten bij Mt Fuji of overnachten in Hakone?

  1. Hoi Petra! Wat leuk joh, in 2,5 week kan je meer dan genoeg zien. Denk dat je liever in twee nachtjes in Hakone wilt verblijven. Je zit namelijk om de hoek bij Fuji en lekker in de natuur. Daarnaast heb je prachtige uitzichten op de berg en met het begin van de herfst wil je al helemaal in de bossen zitten!

 5. Hoi hoi!

  Hoe hebben jullie dit allemaal gedaan? Waar ben je gaan overnachten? Hoe laat moet je starten met de klimtocht als je voor zonsopgang boven wil zijn? En is het handiger om dit op een doorreis te doen?

  Alvast bedankt!

  1. Natuurlijk! Het uitzicht en de natuur rondom de berg zijn fantastisch. Je kan een prachtige fietstocht maken om het meer Kawaguchi en al de World Heritage sites die eromheen te vinden zijn. Erg leuk maar wel frisjes in januari. :)

 6. Wat niet helemaal duidelijk is of je Fuji ook kan beklimmen buiten het klimseizoen? Ik kan het nergens goed op de website vinden ook niet op de officiele. Het lijkt erop dat je een gids nodig hebt? Weten jullie misschien meer details? Ik wil namelijk in het najaar de berg gaan beklimmen met mijn zoon. Bedankt alvast!

  1. Hey Milenco,

   Klopt! Buiten het officiele klimseizoen tussen begin juli en half september zijn de begaanbare routes naar de top gesloten. Tijdens het klimseizoen kan het zo zijn dat sommige routes ook gesloten zijn. Dit komt omdat de wandelroutes afhankelijk zijn van het weer. Meestal gaat de Yoshida trail als eerste open gevolgd door de Subashiri, Gotemba en Fujinomiya routes. Als je verder nog vragen hebt dan hoor ik het wel :) ik ben al meerdere malen naar Tokyo afgereist en heb Mt Fuji al een paar keer bezocht.

   1. Ha Steef,

    Thanks voor je reactie want ik had hetzelfde probleem, kon nergens goed vinden of je buiten het seizoen de berg kon beklimmen.. Ik begrijp nu dat je de berg alleen vanaf begin juli over de gangbare paden kunt beklimmen.. Vraagje, ik zal ergens rond eind juni, begin juli landen in Tokyo, begin juli begint het klimseizoen, dat is ook echt 1 juli? Bvd Martijn

    1. Hey Martijn,

     Dit is afhankelijk van het weer. Als het een strenge winter is geweest dan gaan de wandelroutes naar de top later open. Bij een warme winter zijn de paden eerder geopend. Op deze website http://www.fujisan-climb.jp/en/ staat dat het Yoshida Trail vanaf 1 juli open is. De rest van de trails gaat op 10 juli pas open!

    1. Hoi A.E. Hoefs,
     Dit is een tour die je kan boeken via Tozai denk ik. Je kunt de berg namelijk helemaal alleen beklimmen in het officiële seizoen. De paden zijn prima te bewandelen en overal staan duidelijke richtingaanwijzers :)
     Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening