Meteen naar de inhoud

Ryogoku Kokugikan (Nationale Sumohal)

Ryogoku Kokugikan stadium
Sumohal Ryogoku Kokugikan

Sumoworstelen is een diepgewortelde traditie en de nationale sport in Japan. Het is onduidelijk wanneer sumoworstelen zijn oorsprong in Japan kent, maar het is wel bekend dat de sport door de eeuwen heen populair was bij de bevolking en tegenwoordig een onderdeel is van de authentieke Japanse cultuur. Het sumoworstelen zou ooit zijn ontstaan om de goden te vermaken. Met name aan het begin van de twintigste eeuw won sumoworstelen – vaak ook simpelweg sumo genoemd – aan populariteit. Jaarlijks worden er in de oneven maanden zes toernooien in Japan gehouden: the Grand Sumo Tournaments. Drie van die toernooien worden ieder jaar in Ryogoku Kokugikan in Tokyo gehouden.

Altijd al een sumo wedstrijd willen zien? Via ons kan je een ticket boeken en zo zeker zijn van een plekje bij deze populaire wedstrijden. Boek je sumo wedstrijd ticket hier.

Ryogoku Kokugikan: het sumo-walhalla in Tokyo

Ryogoku Kokugikan, oftewel Ryougoku Sumo Hall, is de grootste arena voor sumoworstelen in Japan en biedt plaats voor meer dan 11.000 toeschouwers. Dit sportpaleis werd in 1985 gebouwd. In het midden van de arena vind je de ring, die de dohyo wordt genoemd. Deze wordt in zijn geheel omringd door stoelen. Bezoek je Tokyo in januari, mei of september? Dan heb je geluk en kun je een sumo toernooi, oftewel een basho, bijwonen in deze arena. De toernooien beginnen altijd op de tweede zondag van de maand en duren 15 dagen. Een worstelaar wordt een rikishi genoemd, Japans voor ‘sterke man’. Er is een duidelijke hiërarchie te zien in de wedstrijden. De amateurs beginnen ’s ochtends om 9 uur terwijl de toernooien tussen de beste sumoworstelaars van het land rond 6 uur ’s avonds starten. In tegenstelling tot het normale worstelen kent het sumoworstelen overigens geen gewichtsklassen. Na een wedstrijd zakken of stijgen de worstelaars in rang.

Ryogoku Kokugikan sumo mat

Wanneer er in Ryogoku Kokugikan geen sumo toernooien worden gehouden vinden hier vaak andere evenementen plaats zoals concerten en bokswedstrijden. Wil je meer te weten komen over sumo worstelen? Dan kun je een bezoek brengen aan het Sumo Museum op de eerste verdieping. De entree voor dit museum is gratis. In de omgeving vind je bovendien diverse plekken waar je de worstelaars kunt zien trainen. Of met wat geluk zie je enkele worstelaars op straat lopen in een traditionele yukata, een katoenen kimono. Het Ryogoku district in de wijk Yokoami is namelijk de thuishaven van veel sumoworstelaars. Je vindt hier bovendien veel hotpot restaurants met gerechten die ook door de worstelaars worden gegeten.

De Ryogoku Kokugikan zal volop gebruikt worden tijdens de Olympische Spelen van 2020.

Openingstijden en entreeprijzen

In de maanden januari, mei en september worden er sumo toernooien gehouden. Wie een wedstrijd in Ryogoku Kokugikan wil bijwonen betaalt doorgaans tussen de 3000 en 14.000 yen. De prijs is afhankelijk van de afstand tussen de stoel en de ring. Hoe dichter je bij de arena wilt zitten, hoe meer je betaalt. De tickets gaan een maand van tevoren in de verkoop. Het is soms nog mogelijk om op de dag zelf een ticket tegen een gereduceerd tarief te kopen. Zorg er dan wel voor dat je vroeg bij de arena aanwezig bent, bij voorkeur rond 6 uur ’s ochtends.

Hoe kom je bij Ryogoku Kokugikan?

De sportarena staat in de wijk Yokoami. Je vindt Ryogoku Kokugikan naast het Edo-Tokyo Museum, een interessant museum over de stad Tokyo. De arena heeft een eigen trein- en metrohalte, Ryogoku. Je kunt vanaf het centrum onder andere met de JR Sōbu Line naar Ryogoku Kokugikan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening