Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Ryogoku Kokugikan (Nationale Sumohal)

Ryogoku Kokugikan (Nationale Sumohal)

Ryogoku Kokugikan stadium
Sumohal Ryogoku Kokugikan

Sumoworstelen is een diepgewortelde traditie en de nationale sport in Japan. Het is onduidelijk wanneer sumoworstelen zijn oorsprong in Japan kent, maar het is wel bekend dat de sport door de eeuwen heen populair was bij de bevolking en tegenwoordig een onderdeel is van de authentieke Japanse cultuur. Het sumoworstelen zou ooit zijn ontstaan om de goden te vermaken. Met name aan het begin van de twintigste eeuw won sumoworstelen – vaak ook simpelweg sumo genoemd – aan populariteit. Jaarlijks worden er in de oneven maanden zes toernooien in Japan gehouden: the Grand Sumo Tournaments. Drie van die toernooien worden ieder jaar in Ryogoku Kokugikan in Tokyo gehouden.

Sumo wedstrijd bekijken? Wees er snel bij

Altijd al een sumo wedstrijd willen zien? Via ons kan je een ticket boeken en zo zeker zijn van een plekje bij deze populaire wedstrijden. Boek je sumo wedstrijd ticket hier.

 • Wees er snel bij want de wedstrijden zijn snel uitverkocht
 • Zelfde prijs als aan de deur
 • Sla de wachtrij over en ga gelijk de sumohal in

Ryogoku Kokugikan: het sumo-walhalla in Tokyo

Ryogoku Kokugikan, oftewel Ryougoku Sumo Hall, is de grootste arena voor sumoworstelen in Japan en biedt plaats voor meer dan 11.000 toeschouwers. Dit sportpaleis werd in 1985 gebouwd. In het midden van de arena vind je de ring, die de dohyo wordt genoemd. Deze wordt in zijn geheel omringd door stoelen. Bezoek je Tokyo in januari, mei of september? Dan heb je geluk en kun je een sumo toernooi, oftewel een basho, bijwonen in deze arena. De toernooien beginnen altijd op de tweede zondag van de maand en duren 15 dagen.

Een worstelaar wordt een rikishi genoemd, Japans voor ‘sterke man’. Er is een duidelijke hiërarchie te zien in de wedstrijden. De amateurs beginnen ’s ochtends om 9 uur terwijl de toernooien tussen de beste sumoworstelaars van het land rond 6 uur ’s avonds starten. In tegenstelling tot het normale worstelen kent het sumoworstelen overigens geen gewichtsklassen. Na een wedstrijd zakken of stijgen de worstelaars in rang.

Ryogoku Kokugikan sumo mat

Wanneer er in Ryogoku Kokugikan geen sumo toernooien worden gehouden vinden hier vaak andere evenementen plaats zoals concerten en bokswedstrijden. Wil je meer te weten komen over sumo worstelen? Dan kun je een bezoek brengen aan het Sumo Museum op de eerste verdieping. De entree voor dit museum is gratis. In de omgeving vind je bovendien diverse plekken waar je de worstelaars kunt zien trainen. Of met wat geluk zie je enkele worstelaars op straat lopen in een traditionele yukata, een katoenen kimono. Het Ryogoku district in de wijk Yokoami is namelijk de thuishaven van veel sumoworstelaars. Je vindt hier bovendien veel hotpot restaurants met gerechten die ook door de worstelaars worden gegeten.

De Ryogoku Kokugikan werd volop gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 2020.

Leuke weetjes over de Ryogoku Kokugikan

 1. Historisch hart van sumo: De Ryogoku Kokugikan, vaak gewoon ‘Kokugikan’ genoemd, staat in de Ryogoku-wijk van Tokyo en is sinds de opening in 1985 dé plek voor grote sumo-toernooien.
 2. Capaciteit: Het stadion kan maar liefst 11.000 toeschouwers huisvesten, die allemaal komen voor een glimp van de kracht en vaardigheid van de sumoworstelaars.
 3. Traditionele architectuur: Het dak van de Kokugikan is ontworpen in de vorm van een traditioneel Japans kasteel, wat een unieke sfeer geeft aan de sumowedstrijden.
 4. Sumo Museum: Binnen de muren van de Kokugikan bevindt zich het Sumo Museum, waar bezoekers zich kunnen verdiepen in de rijke geschiedenis van deze eeuwenoude sport.
 5. Chanko nabe: Rondom de Kokugikan vind je talloze restaurants waar je chanko nabe kunt proeven. Dit is het traditionele dieet van de sumoworstelaars, een stevige stoofpot die je zeker eens moet proberen!
 6. Belangrijke evenementen: Er zijn jaarlijks drie grote toernooien in de Kokugikan: in januari, mei en september. Deze duren elk 15 dagen en trekken fans van over de hele wereld.
 7. Makushita-toernooi: Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van opkomende talenten, biedt de Kokugikan ook het Makushita-toernooi aan, waar de worstelaars van morgen hun kunnen tonen.
 8. Muzikaal intermezzo: Tussen de sumowedstrijden door kun je genieten van traditionele Japanse muziek, gespeeld op de taiko-drum en de shamisen.
 9. Ticket-tips: Het is aan te raden om tickets ruim van tevoren te reserveren, vooral voor de weekenddagen van de toernooien, aangezien deze snel uitverkocht raken.

Openingstijden en entreeprijzen

In de maanden januari, mei en september worden er sumo toernooien gehouden. Wie een wedstrijd in Ryogoku Kokugikan wil bijwonen betaalt doorgaans tussen de 3000 en 14.000 yen. De prijs is afhankelijk van de afstand tussen de stoel en de ring. Hoe dichter je bij de arena wilt zitten, hoe meer je betaalt. De tickets gaan een maand van tevoren in de verkoop. Het is soms nog mogelijk om op de dag zelf een ticket tegen een gereduceerd tarief te kopen. Zorg er dan wel voor dat je vroeg bij de arena aanwezig bent, bij voorkeur rond 6 uur ’s ochtends.

Hoe kom je bij Ryogoku Kokugikan?

De sportarena staat in de wijk Yokoami. Je vindt Ryogoku Kokugikan naast het Edo-Tokyo Museum, een interessant museum over de stad Tokyo. De arena heeft een eigen trein- en metrohalte, Ryogoku. Je kunt vanaf het centrum onder andere met de JR Sōbu Line naar Ryogoku Kokugikan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening