Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Sakura Tram (Toden Arakawa Lijn)

Sakura Tram (Toden Arakawa Lijn)

Sakura Tram in Tokyo
De Sakura Tram, Flickr: ivva

Meerijden met de Sakuratram is jezelf onderdompelen in de onderbuik van de stad. In de buitenwijken van Tokyo ontplooit zich het dagelijkse leven. De Toden Arakawa lijn rijdt als laatste tram dwars door het noorden van de stad. In de jaren ’60 van vorige eeuw bande Tokyo de meeste trams uit het straatbeeld, enkel de Sakuratram blijft trouw zijn dagelijkse rit rijden. Slechts twee stellen lang en toch legendarisch. 

Opstappen doe je voor de ultieme ervaring in Monowabashi Station en 30 haltes en een uur later arriveer je in terminus Waseda Station. Zoals het bij een goed georganiseerd Tokyo hoort, passeert er om de tien minuten een tram. Schattige ministationnetjes en op het eerste zicht onbelangrijke haltes zijn het vertrekpunt voor een ontdekkingstocht door lokaal Tokyo. Tijdens het Sakuraseizoen vechten Tokyoten voor een plek op de tram om de prachtige bloesem langs het traject vanop de eerste rij te kunnen bewonderen. 

Bij ieder station hangt een praktische buurtkaart die je makkelijk tot bij de hoogtepunten brengt. Verwacht geen verpletterende straten, geen voortdurend J-popgedreun of losgeslagen Animegekwetter. Hier kom je thuis. 

Dagticket: 400 Yen (Te verkrijgen bij bestuurder) –per rit betaal je met Pasmo of Suicca

Gouden Reistips

De route van de Sakura Tram
De route van de Sakura Tram, Flickr: nakashi

Minowabashi Station

In Minowabashi start de expeditie met de Sakuratram buiten de stadskern van deze indrukwekkende stad. In vergelijking met andere hoofdsteden willen Tokyoten liefst zo dicht mogelijk in het centrum wonen om deel te zijn van de actie. Exuberante grondprijzen dwingen hen echter hun heil te zoeken net buiten de grenzen van de binnenstad. Minowa ontpopte zich zo tot één van de tientallen slaapwijken. Voor je de tram opstapt, wandel je eerst even door de overdekte winkelpassage. Hier hangt nog die typische Showageur. Shibuya en Shinjuku lijken verder weg dan ooit als je hier de versgebakken kroketten proeft en fruit koopt bij de lokale versmarkt.

Adres: 1-chōme-12 Minamisenju, Arakawa City, Tōkyō-to 116-0003, Japan

Eten

Sunabasho Honke (soba)

Geen betere start voor je trip dan noedels slurpen in dit traditionele restaurant. In een retrodecor bereidt de chef de perfecte sobanoedels. Zijn specialiteit is de Tenzaru Soba. Koude boekweitnoedels met tempura. Een menu kost 1550 euro en een heerlijke schotel koude sobanoedels met dashi slechts 650 Yen.

Openingstijden: 10:30 am tot 8 pm (dinsdag gesloten)
Adres: 1 Chome-27-6 Minamisenju, Arakawa City, Tokyo 116-0003, Japan

Arakawa-Yuenchimae Station

Arakawa-Yen pretpark
Arakawa-Yen pretpark, Flickr: ajari

In het weekend stappen hier de meeste gezinnen uit. Niet ver van deze halte ligt één van de oudste Japanse pretparken: Arakawa Yuen. Als volwassene betaal je 100 Yen Entreeprijs en kinderen mogen gratis binnen. Bij de meeste attracties rekenen ze nog eens 100 Yen extra; geen extreme prijzen dus. Ze pakken uit met attracties als de “traagste rollercoaster in Japan”. Je begrijpt meteen waarom dit park zo populair is bij jonge gezinnen. Dit is een typisch voorbeeld van een Japans weekendpark. Alles smeekt hier om een likje verf. Ze beschikken ook over een zwembad en dierentuin. Al lijkt die laatste meer op een uit de kluiten gewassen kinderboerderij.

Openingstijden: 9 am tot 5 pm (dinsdag gesloten)
Adres: 5-chōme-28 Nishiogu, Arakawa City, Tōkyō-to 116-0011, Japan

Arakawa-Shakomae Station

Vlakbij deze halte bevindt zich een haast overbodig trammuseum. Charmant in al zijn naïviteit leert dit gratis minimuseum je de geschiedenis van de Sakuratram binnenin twee oude wagons.

Openingstijden: 10 am tot 4 pm
Adres: 8 Chome-33-7 Nishiogu, Arakawa City, Tokyo 116-0011, Japan

Kaji Station

De tram van de Toden Arakawa Lijn (Sakura Tram)
De tram van de Toden Arakawa Lijn (Sakura Tram), Flickr: nakimusi

Hier stap je alleen even uit voor de winkel net om de hoek: Akemi Seika. Zij verkopen wafeltjes gevuld met de heerlijkste rode bonenpasta in de vorm van de Sakuratram. De doosjes zijn onweerstaanbaar schattig en een mooier souvenir aan deze dag bestaat er niet. Je kan er ook terecht voor andere zoetigheden en sleutelhangers of pins in de vorm van de tram. De verzameldoos met verschillende tramwafeltjes wordt plots een aantrekkelijke optie voor de middagbreak in het Asukayama Park later op de dag.

Openingstijden: 10 am tot 7:30 pm (maandag gesloten)
Adres: 3-30-12 Horifune, Kita, Tokyo 1140004, Japan

Oji-Ekimae Station

Vanaf het station is het slechts een korte wandeling tot één van de mooiste schrijnen in Tokyo: Oji-Inari Schrijn

Bij het Shinto-geloof staat alles in het teken van natuurlijke krachten. Iedereen transformeert na zijn dood tot een Kami (god), zolang de nabestaanden aan jou blijven denken. Ieder schrijn heeft zijn eigen centrale elementen. In het Oji-Inari Schrijn vereert men de vos. De vosmythologie is een bijzondere zijtak in de traditionele Shinto. 

Meer dan 1.000 jaar geleden zagen Japanners in de vos de beschermer van de rijstoogst die menselijke gedaantes kon aannemen. Mensen en vossen leefden vroeger veel dichter bij elkaar. De tempel wordt bewaakt door twee stenen vossen en in het houten snijwerk zit het mythische dier verschillende keren verwerkt. Komt het door de steile klim, door de sfeer van de dag of gewoon door het eeuwenoude houten schrijn, maar voelt als een magische plek. Til in het kleinste schrijn het loodzware zwarte rotsblok op en doe een wens. Als het je lukt, vind je geluk op je pad. Met nieuwjaar organiseert men hier kleurrijke vossenparades.

Maak tijdens je afdaling richting station even een ommetje langs het Otonashi Shinsui Park. Je springt er van steen naar steen door een plaatselijke rivier waardoor je je even ver weg van de verstedelijking waant. Hiroshige vereeuwigde deze plek als één van zijn “honderd gezichten van Edo”. Wat je hier ziet, is een zorgvuldige restauratie uit 1988. De watervalletjes met op de achtergrond de houten bruggetjes zijn instagramproof en op zonnige dagen zit je tussen de picknickende koppeltjes; een topplek voor een korte tussenstop.

Adres: 1 Chome-12-26 Kishimachi, Kita City, Tokyo 114-0021, Japan

Asukayama Station

Asukayama Station
Asukayama Station, Flickr: elminium

Of je neemt de tram tot deze halte, of je wandelt vanaf Oji-Ekimae Station dwars door het Asukayama Park; aan jou de keuze. Dit park is één van de hoogtepunten op een dagje Sakuratrammen. Als je kinderen hebt, kan je hier urenlang vertoeven in de grote speeltuin; bentoboxen in handbereik en spelen maar. In de zomer zoeken Tokyoten verkoeling in de fonteinen en in november kleuren de esdoorns bloedrood. Ieder seizoen heeft in Tokyo zijn eigen schoonheid. 

Ben je fan van gekke Japanse uitvindingen, neem dan de kortste kabellift ter wereld naar de top van het park. Uiteraard is dit een ideale manier om ook hulpbehoevenden te laten genieten van het hoger gelegen park. Het Asukayama Park doet ook dienst als preventiepark bij een eventuele grote aardbeving. Ga in het park op zoek naar de infoborden en leer meer over hoe je hier kan overleven door banken om te toveren tot barbecues en douches die je uit de grond laat flitsen.

Adres: 1-chōme-4 Takinogawa, Kita City, Tōkyō-to 114-0023, Japan

Sugamo Station

De laatste halte van deze toer is Sugamo, het absolute hoogtepunt op het traject van de Toden Arakawalijn. Hier kan je, voor je op expeditie vertrekt door de buurt, eerst nog genieten van een heerlijke kop matcha thee met traditionele zoetigheden bij het Ippukutei theehuis. Je hoeft alleen maar de tram af te stappen en binnen te wandelen. Ippukutei is onderdeel van het schattigste station op de hele route.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm
Adres: 3-chōme-6 Nishisugamo, Toshima City, Tōkyō-to 170-0001, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening