Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Sensoji tempel (浅草寺)

Sensoji tempel (浅草寺)

Senso-ji toegangspoort
Senso-ji toegangspoort

Veruit de oudste en beroemdste tempel in Tokyo is de Sensoji tempel soms ook de Asakusa Kannon Tempel. Het tempelcomplex tempel stamt uit het jaar 628 en heeft de turbulente geschiedenis van Japan tot op heden overleefd. De tempel is een belangrijke toeristische trekpleister in de stad en het gehele jaar door te bezoeken. Daarnaast is het een belangrijke plek voor pelgrims om de boeddhistische god Kannon te aanbidden.

Sensoji tempel in Tokyo
Helaas vind je de tempel nooit zo rustig

De legende verteld dat in het jaar 628 twee broers een standbeeld van Kannon (godin van genade) uit de Sumida rivier viste. Het standbeeld was gelijk weer terug aan de rivier gegeven maar kwam op magische wijze altijd weer bij de broers terug. Er moest daarom iets magisch zijn met de plek waardoor de Senso-ji vlakbij de vindplaats gebouwd is om zo de godin Kannon te eren.

Senso-ji heiligdom
Senso-ji heiligdom

De trekpleister Senso-ji

Tokyo.nl reisinformatie over Tokyo
De tempel in de nacht, ontoegankelijk voor toeristen

Als je “Tokyo” Googled vind je al snel plaatjes van de prachtige Senso-ji tempel. Dit is ook niet zo vreemd want het is één van de top trekpleisters van de stad en heeft toeristen en pelgrims een hoop te bieden.

Nakamise Dori winkelstraat naar de Senso-ji
Nakamise Dori winkelstraat naar de Senso-ji

De tempelgrond rond de Senso-ji tempel is getekend door de bekende Nakamise-dori straat die bezoekers naar de tempel begeleid. In deze straat kan je religieuze artefacten en souvenirs kopen over een lengte van ongeveer 250 meter en in 89 winkels. Je doet dit wel met 363331 duizend andere toeristen en Japanners. Zoals je op de foto hierboven ziet kan het erg druk zijn. Laat je echter niet afschrikken de tempel is echt de moeite waard.

Senso-ji tempel met pagode
Senso-ji tempel met pagode

Wanneer je aankomt bij de Senso-ji tempel zie je gelijk de authentieke Japanse architectuur en houtbouw terug in het prachtige design. Het tempel complex bestaat niet alleen uit de tempel zelf maar ook uit een Shinto shrine genaamd de Asakusa shrine. Een shrine is een heilig altaar voor een boeddhist om te bidden of offers te brengen. Daarnaast staat er een pagode van vijf verdiepingen hoog die vooral in de nacht goed zichtbaar is door zijn prachtige verlichting maar ook blinkt in de zon door de gouden beplatingen.

Wil je meer achtergrondverhalen over de tempel horen? Dan kan je de volgende privé tour boeken via GetYourGuide. Wij hebben deze zelf ook geboekt en een hoop geleerd. Niet alleen over de Senso-ji.

Wat is een leuke route door het complex?

Kaart van het Senso-ji complex
Kaart van het Senso-ji complex

Wij kunnen je aanraden om de tempel in de vroege avond te bezoeken, de meeste pelgrims zijn dan niet aanwezig en je zult vooral toeristen tegenkomen. Daarnaast is de tempel en pagode prachtig verlicht wat de sfeer alleen maar ten goede komt.

Loop via de machtige Kaminarimon Gate tussen de goden Fūjin en Raijin door om vervolgens over de Nakamise-dori richting de Hozomon Gate te gaan. Vergaap je hier even aan de prachtige ornamenten en houtbouw om vervolgens onder de poort door te lopen. Kijk dan direct rechts om de Skytree in de verte ver boven de skyline uit te zien torenen.

Loop dan rustig door richting de Main Hall (Hondo) om hier even stil te staan bij het Shinto Altaar. Vertrek dan via Yogoda Hall richting Yakushido Hall om vervolgens langs de Pagode te lopen. Je loopt daarna via een food market een gezellig winkelstraat in.

Wanneer de Senso-ji tempel bezoeken?

Senso-ji tempel met de Skytree
Senso-ji tempel met de Skytree op de achtergrond

Het tempelcomplex is het gehele jaar door open en gratis voor toeristen om te bezoeken tussen 06:00-17:00 uur. Het kan soms erg druk zijn en zeker op dagen rond het Sanja Matsuri festival dat ongeveer drie dagen duurt. Dit festival begint de aankomende jaren rond midden mei maar verplaatst zich elk jaar enkele dagen.

Sanja Matsuri festival Tokyo
Sanja Matsuri festival nabij de Senso-ji

Het hele verkeer in de straten om de tempel heen ligt stil gezien er allemaal festiviteiten zijn. Zoals te zien is op de foto hierboven die genomen is om de hoek bij de Kaminarimon Gate.

Andere beroemde tempel complexen in Japan zijn de Kinkaku-ji, Ginkaku-ji, Kiyomizu-dera, Todai-ji, Fushimi-Inari Taisha, Meiji shrine en Gotoku-ji.

Interessant video guide over de tempel

Wil je meer informatie over de tempel kan je vinden op www.senso-ji.jp. We hebben ook een leuk artikel over de top 5 boeddhistische tempels in Japan.

⌛ Hoe oud is de Senso-ji tempel?

De eerste gebouwen van de Senso-ji tempel dateren uit 645. Echter, was de plek al heilig verklaard in 628 sinds de twee broers het beeld van Kannon uit de Sumida rivier hadden gevist. In 1727 werd de Nishinomiya Inari shrine gebouw. Helaas is de tempel in 1945 verwoest door een luchtaanval en daarna gelukkig volledig herbouwd in oude staat.

⛩️ Is de Senso-ji tempel de moeite waard om te bezoeken?

Wij vinden de Senso-ji één van de tofste tempels uit Japan en daarom een must-see tijdens je Japan/Tokyo trip. De prachtige houten bouwstructuren zijn ongeëvenaard in het land, oké alleen misschien door de Todai-ji in Nara. Echter, is het wel altijd mega druk bij de tempel waardoor het soms een beetje file lopen kan zijn.

🕉️ Welk geloof beoefenen de pelgrims in de Senso-ji?

De Senso-ji tempel is geweid aan het boeddhisme en dan specifiek de aftakking Shō-Kannon. De tempel is toegewijd aan de Kannon Bosatsu, de god van het medeleven in het boeddhisme. Jaarlijks bezoeken rond de 30 miljoen mensen de tempel waarvan een groot deel pelgrims zijn.

De snelste route naar de tempel?

De Sensoji tempel ligt vlakbij het Asakusa station dat één van de verkeersslagaders van het openbaar vervoer in Tokyo is. Het station is te bereiken via de Ginza Subway lijn, Asakusa Subway lijn en Tobu Railways.

Een voorbeeld vanaf Tokyo station; stap in de JR Yamanote lijn naar het Kanda station wat ongeveer twee minuten duurt en 140 Yen kost. Vanuit daar stap je over op de Ginza Subway lijn richting Asakusa wat ongeveer 10 minuten duurt en 170 Yen kost.

Reis je vanaf het Shinjuku Station dan kan je het beste de Oranje JR Chuo Lijn richting Kanda Station nemen wat ongeveer 10 minuten duurt en 170 Yen kost. Op Kanda Station stap je dan weer over op de Ginza Metro lijn richting Asakusa.

Leuke wandeling maken? Stap dan uit op Ueno station en loop via de wijk Taito naar de Senso-ji om onderweg bekende winkels zoals Don Quijote Asakusa tegen te komen.

5 reacties op “Sensoji tempel (浅草寺)”

  1. Een erg toeristische plek maar wel één van de must see highlights van Tokyo in mijn ogen. De tempels zijn prachtig en er is volgensmij altijd een leuke markt met in het openlucht theater enkele voorstellingen. Daarnaast is er genoeg te beleven in de wijk en kan je de Sensoji gemakkelijk combineren met bijvoorbeeld de Skytree. Sla deze plek in Tokyo dus niet over tijdens een bezoek!

  2. Deze tempel overdag bezocht en het was indrukwekkend.
    Ontzettend mooi gemaakt en ook onderhouden.
    En zoals de Japanners het doen erg strak en er ligt geen papiertje op de grond. Daar kunnen wij nog veel van leren.

  3. De meest verbluffende eigenschap van Japanse kraampjeshouders en kooplui was ook nadrukkelijk evident bij deze tempel: ze zijn niet opdringerig. Vergelijk dat eens met een bezoekje aan de Pyramiden!
    Paai

  4. Hoewel ik de tempel erg toeristisch vond is het wel één van de gaafste van Japan in se avond! Prachtige verlichting draag bij aan een sprookjesachtige sfeer. Erg leuk om te bezoeken maar wel heel druk, hoop de tempel ook nog een keer in het laagseizoen te kunnen bezichtigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening