Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » De Shibuya Crossing

De Shibuya Crossing

Shibuya crossing tijdens spitsuur
Shibuya crossing tijdens het spitsuur

Wacht tot het licht op groen springt, loop naar het middelpunt en laat iedereen langs je heen lopen op het drukste kruispunt ter wereld. Tijdens de ochtendspits, laat in de avond of op een druilerige zaterdag met al die opengeklapte paraplu’s, de mensen blijven oversteken. Het Shibuya kruispunt is Tokyo in zijn ultima forma, een eindeloze beweging van mensen. Ze noemen de crossing ook wel “The Scramble”.

Het legendarische Shibuya Crossing / kruispunt is gelegen in het centrum van de wijk Shibuya niet ver vanaf het hoofdstation. Deze wijk staat vooral bekend om zijn vele winkels, warenhuizen en entertainment in de avond. Het is de leidende wijk voor fashion & design gerelateerde activiteiten en telt verschillende ateliers. Zo vind je er ook het excentrieke Harajuku district.

De wijk Shibuya in Tokyo is vooral beroemd geworden door het drukste kruispunt ter wereld. Nu denk je vast, het is overal in Amsterdam ook erg druk op de kruispunten! Maar op het beroemde kruispunt in Shibuya steken tijdens het spitsuur z’n 2500 mensen tegelijk over. Bezoek je dit kruispunt sta dan een paar minuten stil en kijk naar de fascinerende golven mensenmassa die langsstromen bij elk groen licht.

Wist je dat je kan karten over het Shibuya kruispunt? Erg gaaf om te doen!

Kruispunt Shibuya is het drukste ter wereld

Shibuya Crossing in Tokio
Foto genomen vanaf de Starbucks

Het kruispunt Shibuya verwerkt elke keer dat het stoplicht op groen gaat ongeveer 2500 mensen. Dit is natuurlijk belachelijk veel en geeft wel aan hoe druk het in Tokyo kan zijn. De meeste mensen zijn afkomstig van het treinstation Shibuya Station. Dit is tevens één van de grootste stations in Tokyo samen met Ueno en Tokyo Station.

Het kruispunt is wereldberoemd geworden doordat het vaak op foto’s staat en in meerdere Hollywood films is gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de films “Lost in Translation”, “The fast and the Furious: Tokyo Drift”, “Resident Evil” en nog veel meer! Al deze bekendheid maakt het voor toeristen aantrekkelijk om het kruispunt te bezoeken en tegenwoordig geldt het voor ons ook als één van de must see bezienswaardigheden in Tokyo. Vooral omdat het makkelijke te combineren is met de wijk Harajuku, de Meiji tempels en Yoyogi park.

Het leuke is dat de Japanners niet aan jaywalking (met rood licht oversteken) doen, dit betekend dat de gehele massa zich in één keer gaat verplaatsen als een soort golf van mensen. Hierdoor lijkt er een perfecte balans te zijn tussen het verkeer en de mensen.

De meeste toeristen schuiven aan voor een plaatsje bij Starbucks voor een goed uitzicht op het kruispunt. Mijn tip? Neem de roltrap in het winkelcentrum Magnet (109 for the boys, hier kan je niet omheen) tot de bovenste verdieping Mag’s Park. Zoek de klapdeur die toegang geeft tot het dakterras. Het uitzicht is ongekend, je betaalt echter wel 200 Yen ervoor. Toch nog op zoek naar een uitzichtpunt een stukje hoger? Dan is het gebouw Shibuya Sky (Shibuya Scramble Square) de beste optie.

Hieronder onze top 5 uitzichtpunten op het kruispunt

 1. Starbucks Shibuya Tsutaya – De Starbucks op de bovenste verdieping van het Tsutaya-boekwinkelgebouw biedt een prachtig uitzicht op de Shibuya Crossing vanuit de lucht. Het is een populaire plek voor toeristen en locals om van een koffie te genieten terwijl ze naar de drukte beneden kijken.
 2. Shibuya Hikarie – Het Hikarie-gebouw is een modern winkelcentrum met veel eten en drinken op de bovenste verdiepingen. Het observatieplatform op de 11e verdieping biedt een panoramisch uitzicht op de Shibuya Crossing en de omliggende wijken.
 3. Shibuya Sky – Shibuya Sky is een uitkijkplatform op de bovenste verdieping van de Shibuya Scramble Square-toren. Vanaf hier kun je genieten van een 360 graden uitzicht op de stad en de Shibuya Crossing vanuit de lucht. Het is ook ‘s avonds geopend, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de lichtjes van de stad.
 4. Magnet by Shibuya 109 – Dit observatieplatform op de 7e verdieping van het Shibuya 109-gebouw biedt een uniek uitzicht op de Shibuya Crossing vanaf een hogere hoek. Het is een minder bekende uitkijkplek, dus het kan minder druk zijn dan de andere opties.
 5. Shibuya Mark City – Het Shibuya Mark City-gebouw heeft een observatiedek op de 16e verdieping met uitzicht op de Shibuya Crossing en de omliggende gebieden. Het is minder hoog dan sommige andere uitkijkpunten, maar het biedt nog steeds een prachtig uitzicht op de drukte beneden.

De geschiedenis van het kruispunt

Shibuya kruispunt Tokyo
Shibuya kruispunt in de jaren 50

Het Shibuya kruispunt heeft de naam gekregen van de Shibuya familie die rond de 11e eeuw aan de macht kwam in het gebied rond de plaats waar Tokyo uiteindelijk uitgroeide. De familie regeerde ongeveer tot en met het jaar 1603 het begin van de Edo periode. Het kruispunt zelf is pas in leven geroepen in het jaar 1885 mede dankzij de opening van de Yamanote Line wat als beginpunt het Shibuya station heeft. Dit spoor groeide later uit tot één van de meest gebruikte treinsporen in Tokyo. Er komen hier verschillende JR treinen en metro’s aan.

In 1932 werd de Tokyo Toyo Line geopend die reizigers direct vanuit Tokyo naar Yokohama bracht. Vanaf het jaar 1952 begon het kruispunt pas echt te groeien, er waren op dat moment nog geen wolkenkrabbers te bekennen en alleen maar laagbouw, zoals te zien op de foto hierboven. Het contrast met 50 jaar later is ongelofelijk.

Met de opkomst van de Japanse IT industrie groeide het centrum van Shibuya uit tot een waar digitaal walhalla. Je ziet dit nu nog steeds terug in de gigantische lichtreclames die Time Square in New York eruit laten zien als een klein LED lampje. Toch is Electric Town in Akihabara nog net een stapje intenser op dit gebied.

🚦 Hoeveel mensen steken er over op het Shibuya kruispunt per groen licht?

De Shibuya Crossing is het drukste kruispunt ter wereld en verwerkt per groen licht z’n 2500 mensen. Het is z’n grote vloedgolf aan mensen die tegelijk oversteekt dat dit kruispunt toch wel erg uniek maakt en daarom ook een plekje in onze top bezienswaardigheden van Tokyo heeft gekregen.

🔭 Wat zijn de top uitzichtpunten om het Shibuya kruispunt te bewonderen?

De makkelijkste plek is waarschijnlijk de Starbucks (Tsutaya) die niet te missen is. Toch zijn er betere plekjes te vinden zoals het Mag’s Park in het Magnet gebouw. Deze plek is een stuk rustiger en geeft je een prachtig uitzicht. Wil je echt een duizelingwekkend hoog uitzicht hebben dan kan je naar de top van het Shibuya Sky (Shibuya Scramble Square) gebouw.

4 reacties op “De Shibuya Crossing”

 1. Dit is zeker been aanraader , en vooral met spits
  Aleen een foto of video van bovenaf is wat moeilijker te maken. (+punt, naast dit kruispunt zit het beeld van ‘hatchi’)

 2. Wanneer denken jullie dat het beste moment is om naar dit kruispunt te gaan? Tijdens de spitsuren? Of is het ook super druk buiten deze tijden. Wil graag een mooie foto maken van een kruispunt vol met mensen.

  1. Shibuya crossing is zeker het meest spectaculair tijdens de spits! Het is er dan gigantisch druk en de mensenmassa verplaatst zich in één keer. Voor een gave foto is spitsuur zeker de beste optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening