De Shibuya Crossing

Shibuya Crossing in Tokio
De legendarische Shibuya Crossing (kruispunt) is gelegen in het centrum van het district Shibuya. Deze wijk staat vooral bekend om zijn vele winkels en warenhuizen. Het is de leidende wijk voor fashion & design gerelateerde activiteiten en telt verschillende ateliers. Daarnaast staat het uitgaan in Shibuya bekend in heel Japan, de meeste jeugd is er daarom in het weekend ook te vinden. Daarnaast is de wijk wereldberoemd geworden door het drukste kruispunt ter wereld. Bezoek je dit kruispunt sta dan een paar minuten stil en kijk naar de gigantische mensenmassa die langsstromen bij elk groen licht.

Kruispunt Shibuya is het drukste ter wereld

Het kruispunt Shibuya verwerkt elke keer dat het stoplicht op groen gaat ongeveer 2500 mensen! Dit is natuurlijk belachelijk veel en geeft wel aan hoe druk het in Tokyo kan zijn. De meeste mensen zijn afkomstig van het trein station Shibuya Station. Dit is tevens één van de grootste stations in Tokyo. Het kruispunt is wereldbekend geworden doordat het vaak op foto’s staat en in meerdere Hollywood films is gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de films “Lost in Translation”, “The fast and the Furious:Tokyo Drift”, “Resident Evil” en nog veel meer! Al deze bekendheid maakt het voor toeristen aantrekkelijk om het kruispunt te bezoeken en tegenwoordig geld het als één van de must see bezienswaardigheden in Tokyo. Het leuke is dat de Japanners niet aan jaywalking (met rood licht oversteken) doen, dit betekend dat de gehele massa zich in één keer gaat verplaatsen als een soort golf van mensen. Hierdoor lijkt er een perfecte balans te zijn tussen het verkeer en de mensen.

Shibuya kruispunt Tokyo

De geschiedenis van het kruispunt

Het Shibuya kruispunt heeft de naam gekregen van de Shibuya familie die rond de 11e eeuw aan de macht kwam in het gebied rond Tokyo en door regeerde tot en met de Edo periode. Het kruispunt zelf is pas in leven geroepen in het jaar 1885 mede dankzij de opening van de Yamanote Line wat als beginpunt het Shibuya station heeft. Dit spoor groeide later uit tot één van de meest gebruikte treinsporen in Tokyo. In 1932 werd de Tokyo Toyoko Line geopend die reizigers direct vanuit Tokyo naar Yokohama bracht. Vanaf het jaar 1952 begon het kruispunt pas echt te groeien, er waren op dat moment nog geen wolkenkrabbers te bekennen en alleen maar laagbouw, zoals te zien op de foto hierboven! Het contrast met 50 jaar later is ongelofelijk. Met de opkomst van de Japanse IT industrie groeide het centrum van Shibuya uit tot een waar digitaal walhalla. Je ziet dit nu nog steeds terug in de gigantische lichtreclames die Time Square in New York eruit laten zien als een klein LED lampje.

De Shibuya Crossing
4.75 (95%) 4 votes

3 COMMENTS
 • twanbergen@gmail.com'
  twan
  Beantwoorden

  Dit is zeker been aanraader , en vooral met spits
  Aleen een foto of video van bovenaf is wat moeilijker te maken. (+punt, naast dit kruispunt zit het beeld van ‘hatchi’)

 • rubyvdplas@hotmail.com'
  Ruby
  Beantwoorden

  Wanneer denken jullie dat het beste moment is om naar dit kruispunt te gaan? Tijdens de spitsuren? Of is het ook super druk buiten deze tijden. Wil graag een mooie foto maken van een kruispunt vol met mensen.

  1. Tokyo.nl
   Beantwoorden

   Shibuya crossing is zeker het meest spectaculair tijdens de spits! Het is er dan gigantisch druk en de mensenmassa verplaatst zich in één keer. Voor een gave foto is spitsuur zeker de beste optie.

Geef een reactie