Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Toyosu vismarkt

Toyosu vismarkt

Toyosu vismarkt in Tokyo
Toyosu vismarkt in Tokyo

De splinternieuwe Toyosu vismarkt (豊洲市場, Toyosu Shijō) heeft de wereldberoemde Tsukiji market sinds 11 oktober 2018 vervangen. De oude markt voldeed net meer aan de hedendaagse standaarden en moest plaats maken voor andere bouwprojecten. De Toyosu markt is te vinden in de wijk Kōtō niet ver van de beroemde Rainbow Bridge heeft in onze ogen wel een beetje zijn charme verloren in vergelijking met de oude markt. Echter, blijft het de grootste vismarkt ter wereld ondanks de wisseling van locatie. Daarnaast is het voor ons nog steeds een must-see bezienswaardigheid in Tokyo.

Het is altijd erg druk bij de tonijn veiling en op de vismarkt. Verzeker jezelf dus van een toegangskaartje door vooraf een tour te boeken. Deze tour hebben wij pas gelopen via GetYourGuide en in onze ogen een groot succes.

Tonijnveiling in de Toyosu Fish market

Toyosu tonijnveiling Tokyo
Tonijnveiling in Toyosu

De Japanners hebben hun best gedaan om de nieuwe vismarkt zo efficient mogelijk te maken voor werknemers, kopers en toeristen. Vooral de laatst genoemde leverde in de oude vismarkt nog wel eens wat problemen op aangezien wij natuurlijk altijd in de weg liepen. Nu zal dat allemaal een stukje lastiger gaan.

De Tonijnveiling is van afstand en achter glas te bekijken vanaf verschillende observatie dekken, minder rauw als vroeger maar nog steeds impressive! Door de grote hoogte van de nieuwe vishallen lijkt de markt nog wel groter geworden, maar misschien is het gewoonweg iets minder chaotisch en er wat meer ruimte om alles netjes uit te stallen. Wees er vroeg bij want de tonijnveilig op de Toyosu Fish market begint nog altijd rond 05:30-06:30.

Wist je dat de vloer expres groen is in de hallen van de tonijnveiling? De chefkoks beoordelen de tonijn op basis van hoe rood de binnenkant van de vis is en die kleur heeft een goed contrast met de groene vloer.

De markt is de gehele dag open

Vis warenhuis nabij Toyosu
Vis warenhuis nabij Toyosu

Geen zin om vroeg uit het nest te klimmen? Wees niet bang de Toyosu vismarkt is bijna de gehele dag open voor bezoekers. Zo zal je er overdag vooral Japanners vinden die hier hun inkopen doen of verdwaalde toeristen die zich wanen in een onderwaterwonderland en zich verbazen over wat voor een unieke beesten onze oceanen te bieden hebben.

Oude vismarkt in Tokyo
Oude vismarkt in Tokyo

De nieuwe markt heeft nog meer restaurants waar de verse vis van de visafslag direct op je bord terecht komt. Toch zijn veel restaurants op het terrein van Toyosu in handen van grotere ketens waardoor de authentiekheid een beetje verloren gaat. Maar wees niet bang wie goed zoekt vindt nog wel een authentiek visrestaurantje waar Tsukiji beroemd om was.

Toyosu vismarkt Tokyo
De drie giga vishallen van Toyosu

Er zijn drie gigantische hallen waarvan er twee volledig gewijd zijn aan vis en één aan fruit en groente, sla die laatste zeker niet over want de Japanners kennen ook een hoop unieke producten die je nog nooit gezien hebt.

De Fish Wholesale Market Building is de place-to-be voor de tonijnveiling, Fish Intermediate Wholesale Market is voor het grootste gedeelte gesloten voor toeristen maar heeft wel een gigantisch foodcourt en een rooftop garden. Als laatste de Fruit and Vegetable Market building, hier zijn ze nog flink aan het verbouwen en hebben ze zelfs plannen om er een badhuis en hotel neer te zetten.

Hoe kan je de nieuwe markt het beste bereiken?

Toyosu Market ligt niet ver van de oude Tsukiji vismarkt. Echter, om er te komen moet je de Yurikamome trein nemen en uitstappen bij het station Shijo-mae. Reis je vanaf Tokyo Station dan stap je uit op Yrakucho om vervolgens naar Toyosu te reizen en daar de Yurikamome te nemen naar Shijo-mae station. Easy peasy toch!

Trouwens, een bezoek aan de vismarkt is makkelijk te combineren met een bezoekje aan Odaiba, het kunstmatige eiland van Tokyo. Voor een leuke dagtrip kunnen we aanraden om te starten in Odaiba dan via Toyusu richting de oude markt in Tsukiji te lopen om uiteinde de metro naar Ginza te pakken en dan richting het Imperial Palace te lopen.

Regels Toyosu vismarkt

Net zoals bij in de oude Tsukiji zijn er in Toyosu enkele regels die niet overtreden mogen worden. Er wordt hier namelijk gewoon gewerkt door z’n 65.000 man en ook met zware machines. De meeste regels zijn vanzelfsprekend maar toch melden we ze graag nog even hieronder;

⛔️ Betreed geen restricted area’s zonder begeleiding van personeel
⛔️ Loop de vishandelaren niet in de weg
⛔️ Breng geen grote tassen of andere items mee naar de markt
⛔️ Loop niet op sandalen of hakken door de vishandel want dit is gevaarlijk
⛔️ Breng geen huisdieren of zeer kleine kinderen mee (een geslachte vis kan voor een kind moeilijk te verwerken zijn)
⛔️ Je mag niet roken in de vishallen
⛔️ Raak niks aan en volg de bordjes “Visitor Passage”

Wanneer is de Toyosu tonijnveilig geopend?

De beroemde tonijnveiling start tussen 05:30-06:30 en is dus alleen weggelegd voor de vroege vogels. De markt zelfs is open vanaf 05:00 tot 15:00 op alle dagen behalve op woensdag en zondag. De restaurants eromheen zijn uiteraard langer open en de meeste elke dag.

Wat is de entreeprijs voor de visveiling?

De visveiling is gratis te bezoeken gezien het een openbare markt is. Wil je de tonijnveiling bekijken vanuit een observatiedeck dan moet je er snel bij zijn. Er zijn namelijk maar 27 tickets per ochtend beschikbaar, niet erg veel dus. De prijzen verschillen per dag maar zijn niet erg hoog.

Welke vismarkt is leuker die van Toyosu of Tsukiji?

De grootste van visveiling van de wereld die van Tsukiji in Tokyo is echt overgegaan naar zijn nieuwe locatie Toyosu. Het charme van oude straatjes vol met visventers en marktstalletjes vind je vooral in Tsukiji. Daarom vinden wij de oude vismarkt nog steeds het leukste maar de nieuwe heeft ook zeker potentie.

Hoe groot is de Toyosu vismarkt?

De Toyosu vismarkt is met 408.000 vierkante meter bijna twee keer zo groot als de oude Tsukiji vismarkt. De markt ontvangt tevens ongeveer 40.000-50.000 bezoekers per dag waarvan het gros bestaat uit chefs van de vele restaurants in Tokyo.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening