Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Bezienswaardigheden Tokyo » Tsukiji vismarkt

Tsukiji vismarkt

Tsukiji Vismarkt Tokyo
Tsukiji vismarkt in Tokyo

Let op: De Tsukiji vismarkt is op 6 oktober 2018 verhuisd naar het kunstmatige eiland Toyosu nabij het bekende Odaiba. De nieuwe markt is vanaf 11 oktober 2018 open gegaan en en heet de Toyosu markt (Toyosu Shin Shijō 豊洲新市場, Toyosu Nieuwe Markt).

Onofficiële claims zeggen dat de Tsukiji Fish Market de grootste ter wereld was, wereldberoemd is hij zeker weten geworden. De oude vismarkt van Tokyo is gigantisch en bestaat al meerdere eeuwen. Het ruikt er naar vis, vis en vis maar is een ervaring die je niet snel zal vergeten. De Tsukiji Fish Market kan je het beste vroeg in de ochtend bezoeken wanneer alle handelaren hun vis verkopen. Zo ook de beroemde tonijnveiling.

Tonijn voor sushi op de Tsukiji vismarkt

Tonijn veiling op de Tsukiji vismarkt
Tonijn veiling op de Tsukiji vismarkt

De Tsukiji market ook wel Tsukiji shijō in het Japans was de grootste in Japan en misschien wel de hele wereld. De vismarkt ging al zeer vroeg open en rond vier uur in de ochtend was het al mogelijk om de eerste vis te kopen. Dit komt natuurlijk doordat de immens grote stad Tokyo gigantisch veel vis nodig heeft voor alle sushi. Daarom zal je al vroeg in de ochtend restauranteigenaren en handelaren zien bekvechten voor het goedkoopste stukje vis.

Het hoogtepunt van de vismarkt was de tonijn veiling die rond 05:20 begint. Omdat Tonijn een dure en veel gevraagde sushi vis in Japan is gaan er gigantische prijzen in om. Het is fantastisch om handelaren te zien strijden voor het mooiste en grootste stuk tonijn. Nu kan je deze machtige veilig zien plaatsvinden in de nieuwe markt Toyosu.

De Tsukiji vis markt verkocht dagelijks ongeveer 2500 ton vis. Dit is een gigantische hoeveelheid vis die de gehele dag door wordt aangeleverd door vissers. Om dit getal meer te bevatten, de vismarkt verhandelde ongeveer 400 verschillende soorten vis, zeewier, schelpdieren, kaviaar en andere zeevruchten. Dit is allemaal goed voor een omzet van ongeveer 5 miljard euro en 65.000 banen per jaar.

Tsukiji vismarkt bezoekuren

De tonijn veiling van 05:20 in Tsukiji is helaas verleden tijd maar was overduidelijk het hoogtepunt van de vismarkt. Gelukkig kan je dit vroege fenomeen nog steeds meemaken in Toyosu en even van de echte Japanse vissers en handelaars cultuur proeven. Rond 07:00 waren bijna alle veilingen afgelopen en werd de markt vooral bezocht door toeristen en burgers van Tokyo die hun verse vis gaan halen. Dat gebeurd nu nog steeds gezien de grote markt zelf verplaatst is maar de restaurants en veel activiteiten eromheen zijn achtergebleven in de wijk Tsukiji. Je kan er ook nog steeds heerlijk lunchen alleen zul je na een bezoek wel even genoeg hebben van de vislucht.

De oude markt is uiteraard gratis te bezoeken en goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan het beste vanuit Ginza of Tsukiji naar de vismarkt toe lopen of reizen. Hij ligt namelijk tussen de Sumida rivier en het Ginza winkelgebied.

Bekende Japanners zoals Jiro van Jiro dreams of sushi koopt elke ochtend zijn verse vis op de markt voor de sushi

Regels voor het betreden van de vis markt

Omdat de Tsukiji vismarkt eigenlijk helemaal geen toeristische attractie was maar gewoon een visafslag waar veel bedrijven en mensen hun dagelijkse kost winnen. Had de vismarkt zo zijn regels die nageleefd moeten worden. Eigenlijk zijn ze allemaal vanzelfsprekend, maar hieronder hebben wij ze nog even een keer op een rij gezet;

⛔️ Betreed geen restricted area’s zonder begeleiding van personeel
⛔️ Loop de vishandelaren niet in de weg
⛔️ Breng geen grote tassen of andere items mee naar de markt
⛔️ Loop niet op sandalen of hakken door de vishandel want dit is gevaarlijk
⛔️ Breng geen huisdieren of zeer kleine kinderen mee (een geslachte vis kan voor een kind moeilijk te verwerken zijn)
⛔️ Je mag niet roken in de vishallen
⛔️ Raak niks aan en volg de bordjes “Visitor Passage”

6 reacties op “Tsukiji vismarkt”

  1. hoi ik ga komende woensdag naar japan, en wil rond de 6e/7e januari naar die vismarkt, ik kan dus gewoons morgens vroeg naar die markt en op me gemak rond kijken ? die tonijnen wil ik wel zien maar dat veilen geloof ik ik wel, dat kan gewoon ? ik verblijf bij handel airport, hoe kom ik daar t makkelijkst ? ik lees het graag

  2. Sinds een paar maanden is de markt, buiten het georganiseerde stukje waar je kaarten voor de afslag kunt kopen om 3 uur in de ochtend, tot 10 uur !!!!! gesloten voor het publiek. De buitenmarkt met de shops en de restaurantjes is wel toegankelijk…

  3. Weten jullie al het exacte adres waar de vismarkt heen gaat verhuizen? Ik wil hem graag bezoeken in de december net als hij is verhuisd naar zijn nieuwe locatie!

    1. De Tsukiji vismarkt gaat verhuizen naar het artificially made Island Toyosu. Niet heel ver van de huidige locatie. Zodra we het exacte adres weten zullen we dit vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening