Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Het centrum van Tokyo » Akihabara voor je gadgets en manga

Akihabara voor je gadgets en manga

Akihabara Tokyo
Karten door Akihabara – Tokyo

Akihabara is het mekka voor de anime- en manga otaku’s en verrast mij telkens weer. Voor kwetsbaarheid ben je hier niet aan het juiste adres. Alles draait rond gamen, losgeslagen fantasieën en lolitavereringen. Neon flikkert onophoudelijk, J-pop knalt oorverdovend uit de winkels en Japanse mannen lopen geil door de straat of spelen vol passie pachinko. Akihabara vult de leegte die de Japanse schaamtecultuur veroorzaakt.

Snel naar:

Gouden tips voor Akihabara

De wijk Akihabara in Tokyo
Akihabara in de nacht

Met mijn gouden tips ontdek je de beroemde neon wijk Akihabara als een Japanse otaku of gewoon als de ultieme toerist. Veel van de highlights en bezienswaardigheden staan in het thema van entertainment, want daar draait het vooral om in Akihabara.

Electric Town

Akihabara Electric Town
Akihabara Electric Town

De buurt Akihabara dankt zijn bijnaam “Electric Town” aan de vele elektronicabedrijven die zich sinds de jaren ’60 van vorige eeuw rond het station vestigen. Akihabara wordt gekneed naar het droombeeld van de Otaku’s (die hard anime/manga fans). Deze mensen kopen alle nieuwe technologische snufjes, lezen ongelofelijk veel manga’s en zijn verslaafd aan anime. Akihabara station betekent bij hen de hemelpoort. Voor toeristen is dit misschien wel de opening naar de meest waanzinnige plek in Tokyo.

Wat is een otaku? Een hardcore anime/manga fan die je op de middelbare school schaamteloos het label geek/nerd zou geven. Maar eigenlijk schuilt er in iedereen wel een vorm van een otaku.

Naruto graphics op bus
Naruto graphics op bus – Akihabara

Electric Town is voor de otaku’s de plek waar ze volledig zichzelf kunnen zijn en misschien nog wel uitbundiger dan in de wijk Harajuku, hoewel je wel een stuk minder cosplay ziet. Welkom in de Tokyo concrete Jungle!

Maidencafés / Maid cafés

Maid Cafe's in Akihabara
Maid Cafe’s in Akihabara

Een bar waar jonge kortgerokte diensters je op je wenken bedienen klinkt als een obscure nachtclub. Niets is minder waar en dat maakt de cultuur rond de maidencafés zo moeilijk te begrijpen. De klant is koning en de meid speelt zijn onderdanige prinses. Kijken mag, aanraken niet. Als animepoppen met piephoge stemmetjes maken de meisjes je cocktail klaar, zingen ze liedjes en zijn ze altijd bereid om naar je verhalen te luisteren. Verlegen mannen zitten alleen aan een tafeltje opgesloten in hun eigen fantasiewereld. Keuze genoeg in Akihabara als je de beroemde maidencafés van dichtbij wilt meemaken. Absurd amusement verzekerd en toch wel een must do op elke bucketlist!

1Kara Akihabara (karaokebar)

Hou je stiekem enorm van zingen, maar durf je dat alleen onder de douche? Boek dan snel een solokamer bij 1Kara Akihabara. Hier kan je naar hartenlust zo vals zingen als een kat. Niemand hoort je, dus krijs je schor. Tokyo puilt uit van de karaokebars. Qua unieke beleving staat deze bar zeker in de top vijf. Ze gebruiken koptelefoons om de sfeer nog intiemer te maken. Als je er zelf één meebrengt, vermijd je de extra huurprijs. 1Kara Akihabara heeft ook nog filialen in Shibuya en Ikebukuro. Deze karaoke is de tweede thuis voor vele Otaku’s wat de Akihabarabeleving helemaal compleet maakt. De lijst met songs is eindeloos, dus smeer je stembanden en gaan met die banaan.

Openingstijden: nooit gesloten
Adres: Japan, 〒101-0021 Tokyo, Chiyoda City, Sotokanda, 3 Chome−15−1 アキバ プレイス 6F
Website: 1kara.jp

3331 Arts Chiyoda

In de gebouwen van de voormalige Rensei Hogeschool bevindt zich nu een bijzonder populaire kunstsite. De speelplaats werd omgetoverd tot een gezellig park en de klaslokalen tot galerijen. 3331 is de naam van een oud Edo-gezelschapsspel. Check de website voor huidige expo’s of waag het er gewoon op. Open of niet, hier vertoeven laat je proeven van een uniek stukje Tokyo.

Openingstijden: 10:00-21:00
Adres: 6 Chome-11-14 Sotokanda, Chiyoda City, Tokyo 101-0021, Japan
Website: 3331.jp/en

Kanda Myojin Schrijn

De geschiedenis van dit schrijn gaat zo’n 1300 jaar terug toen de tempel zich nog in Otemachi bevond. In volle Edo-periode liet de Shogun het schrijn verhuizen. Hij kwam er vaak bidden om kracht. Drie van de belangrijkste Kami (goden) wonen in dit schrijn, waaronder twee van de geluksgoden. Vandaag de dag komen mensen naar hier om hun veroverde Japanse gadgets te laten zegenen. Twee compleet verschillende werelden versmelten bij het Kanda Myojin schrijn. In het verbinden van contrasten blijft Tokyo onbetwistbare meester.

Adres: 2 Chome-16-2 Sotokanda, Chiyoda City, Tokyo 101-0021, Japan

Soineya Tinkerbell (cuddlecafe)

Naast de maidcafe’s heb je ook de cuddlecafe’s. Verlang je naar je bed na een dag dwalen door Akihabara? Wil je niet alleen slapen? Boek dan een bed in Soineya Tinker Bell. Je betaalt er 6000 Yen per uur om naast een bloedmooi meisje te slapen. Je leest het goed: Slapen! Aanraken is ook hier verboden. Je betaalt om de eenzaamheid te vergeten. Als je wat extra op tafel legt, mag je drie minuten door haar haren strelen of één minuut recht in het meisje haar ogen kijken. Tot op de seconde getimed, slaap zacht.

Openingstijden: 09:30-22:00
Adres: 1-1 Kanda Hanaokacho, Chiyoda City, Tokyo 101-0028, Japan

Mario Karten in Akihabara

Het beroemde Mario Karten in Akihabara is een fantastische manier om de wijk snel te ontdekken. Hiermee rij je in no-time dwars door Electric town en langs andere bezienswaardigheden van Tokyo. Pas wel op voor de bananen! Hieronder een filmpje van mijn laatste rit.

AKB48 – café en theater

AKB48 is één van de populairste meidengroepen in Japan en werd in 2005 opgericht door de bekende J-popproducer Yasushi Akimoto. AKB komt van Akihabara en het getal 48 staat voor het aantal leden van deze meidengroep. Akimoto wilde een muziekgroep creëren die iedere dag kan optreden voor de steeds groeiende schare fans die de concerten beleven als waren het rituelen. Het theater en café van AKB48 is hun tempel. Tickets voor shows worden door middel van loting toegekend. Deze meidengroep staat in het Guinnes Book of Records als grootste muziekgroep ter wereld. Sinds 2013 bestaat de band zelfs uit 88 leden waarbij de meisjes zijn opgedeeld in een A-, K- en B-team. De meeste singles komen bovenaan de hitlijsten terecht. Yasushi Akimoto is er schatrijk mee geworden.

In de zomer kiest de platenmaatschappij door middel van televoting welke meisjes deelnemen aan de nieuwe single. De competitie is moordend en van de meisjes verwacht men een onberispelijke reputatie. Vriendjes zijn uit den boze, want dat breekt het hart van de fans. Naarmate de kritiek luider klinkt, groeit hun aanhang. Iedere fan, meestal alleenstaande mannen, heeft zijn eigen idool waar hij voor leeft. Deze verbazingwekkende wereld werd straf gedocumenteerd in de film “Tokyo Idols”. Als deze wereld je aanspreekt, schrijf je dan in voor de loting of eet in het bijhorende café het lievelingsgerecht van jouw favoriete meisje.

Kleine disclaimer: het cafe is tijdelijk gesloten voor renovaties. Zodra deze weer open is zullen we het hier melden.

Winkelen in Akihabara

Tja, waar moet ik beginnen? In Akihabara vind je alles. Van gigantische electronic warenhuizen tot mega seksshops en volgepakte otaku paradijzen die de AnimeCon doen verwelken. Als het niet in Akihabara te koop is dan bestaat het niet.

Otaku winkels

Otaku winkels in Akihabara
Otaku winkels in Akihabara

Dit zijn de shopwalhalla’s voor de echte otaku’s. Ben je op zoek naar de anime en manga winkels dan kan je terecht in het Tokyo Anime Center, Radio Kaiken, Comic Toranoana, Super Potato, Gamers maar met de nadruk op de grootste anime winkel ter wereld Mandarake.

Mandrake

Mandrake Akihabara
Mandrake Akihabara

De winkel van Mandarake is geheel zwart met weinig reclame op de buitenkant, dit zorgt voor een erg apart gezicht in het neon overgoten Tokyo. Mandrake is de place-to-be voor de echte Anime fanboys/girls. Hier vind je nieuwe maar ook tweedehands speelgoed verdeeld over 8 etages, de bovenste twee zijn het leukste. Ook kom je hier voor de echte collectors items. Ik ben zelf op zoek gegaan naar het duurste stukje speelgoed dat ik kon vinden. Dit waren twee plastic broertjes van Godzilla en die kosten z’n ¥150.000 een kleine €1200! Laat maar even weten of jij al een duurdere hebt gevonden?

Radio Kaikan
Naast Mandarake spenderen Otaku’s hun vrije dagen in Radio Kaikan. Ben je op zoek naar een specifiek beeldje of merchandise van je favoriete anime? Bij Radio Kaikan vind je bijna alles in die categorie. Toch niet gevonden wat je zocht? Neem dan de Chuo-lijn richting Nakano Broadway.

Comic Toranoana
Als mangaliefhebber kan je Comic Toranoana gewoonweg niet voorbijgaan zonder een bepaalde special edition of onbekend meesterwerk aan te schaffen voor je collectie. Hier verkopen ze niet alleen de grote namen uit de mangawereld, ook werk van lokale designers komt uitgebreid aan bod. Absoluut de moeite waard!

Anime figuren Akihabara
Anime figuren in winkel – Akihabara

Animate & Liberty Akihabara 8
Meer een strips fan? Dan is Animate de juiste plek, hier ga je heen voor de comics. Ze hebben alles! Ook tweedehands en collectors items. Zelf vind ik de winkel Liberty Akihabara 8 ook erg tof, misschien wel de leukste. Oneindig veel Gundam, One Piece, Naruto, DragonBall, Pokémon en andere bekende Anime poppetjes en collectables. Hier koop ik altijd een hoop leuks!

Ow ik kan nog wel even doorgaan met toffe otaku winkels maar denk dat je hiermee wel een dagje zoet bent al. Heb je geen idee waar ik het allemaal over heb hierboven? Check dan eens deze top anime films.

Gachapon Kaikan (automaten)

Op iedere straathoek in Tokyo (ook Japan) staat een automaat. Deze machines zijn vaak het beeld dat toeristen van de stad onthouden. Je hebt er met drank, hamburgers, nintendo’s, sokken, gedragen slipjes letterlijk alles wat je maar kan bedenken.

Bijzonder populair zijn de draaibakken met Gachapons. Plastic bollen met mangafiguurtjes en minigadgets, anime en plastic sushi-oorbellen. Draaien blijft altijd spannend en uitdagend, je weet nooit op voorhand wat je in je handen krijgt. Gachapon Kaikan puilt uit van de draaibakken met zo’n 450 stuks in de aanbieding. Ga de uitdaging aan om zoveel mogelijk verschillende gadgets te verzamelen. Je kan gerust blijven draaien, want iedere maand verschijnt er een nieuwe collectie. Goed verscholen in een donker hoekje kan je ook “gedragen slipjes” uit de bakken draaien. Deze vreemde trofeeën bezorgen de bedenkers jaarlijks bakken winst. Hoe vreemd ook, in Tokyo bestaat er een markt voor. Op deze gachapon staat “eerlijk” vermeld wie deze slipjes gedragen heeft.

Ik kies gewoon voor de “gelly mochibak”. Samen met de “plastic sushi” zijn deze mochi’s de populairste.

Tsukumo Robot Kingdom (robots)

Ben je op zoek naar een robotsouvenir? Ga dan als de bliksem naar Tsukumo Robot Kingdom. Op de derde verdieping van deze eenvoudig ogende elektronicawinkel koop je robots voor elk budget. Des te cooler, des te duurder. Kwaliteit heeft zijn prijs. Is je koffer te klein, alleen al even rondkijken vind ik super. Van 3D-printers tot drones, alles staat hier op een kleine oppervlakte bij elkaar. Mijn favoriet is Robohon. De meest schattige robot van allemaal. Ik ben nog steeds aan het sparen.

Openingstijden: 10:00-21:00
Website: Japan, 〒101-0021 Tokyo, Chiyoda City, Sotokanda, 1 Chome−9−7 ツクモパソコン 本店Ⅱ3F

Yodobashi (+ golfen op het dak)

Alles wat enigszins met elektronica te maken heeft, krijgt een plaats in het assortiment van Yodobashi. Als je hier niet vindt wat je zoekt, heb je waarschijnlijk niet goed gezocht. Neem de roltrap tot aan de bovenste verdieping. Winkelstaren is in Tokyo een favoriet tijdverdrijf.

Op de negende verdieping kom je in een andere wereld terecht. Op het dak van Yodobashi werd een golfterrein aangelegd. Voor 4160 Yen mag je hier een uur lang onbezorgd balletjes slaan. De balletjes komen snel na elkaar uit de grond. Met de beste golfmooves probeer je de bal in de netten te slaan. Na een kwartier ben je stikkapot. Super ontspannend na een dag overprikkeling in Akihabara. Sla de stress uit je lijf. Zalig! Zalig! Zalig!

M’s (seksshop)

Vat krijgen op Akihabara lijkt onbegonnen werk en toch. Bij M’s lichten ze een klein stukje van de sluier. Zeven etages volgestouwd met seksspeeltjes. Reden genoeg om hier binnen te wippen. De rekken puilen uit van het kinky lekkers. Je belandt in een universum waar alles lijkt toegelaten en dat gevoel bevrijdt Japanners uit hun strakke keurslijf. Ze zijn slecht in het aanknopen van relaties en het aantal alleenstaanden in Tokyo stijgt jaarlijks schrikbarend snel. Ze stillen hun behoefte dan maar in een sekswarenhuis als M’s. Smerig of ondeugend? Oordeel gerust zelf. Dan kunnen de pornofans zich nu zonder schroom kenbaar maken.

Openingstijden: 10:00-23:00
Adres: Japan, 〒101-0021 Tokyo, Chiyoda City, Sotokanda, 1 Chome−15−13 太平堂ビルB1F-6F
Website: ms-online.co.jp

2K540 Aki-Oka Artisan

Onder de treinsporen van Akihabara richting Okachimachi werden de pilaren witgeschilderd en winkelruimtes gecreëerd. 2K540 is afkomstig van de treincode die de ruimte tussen de twee stations aanduidt. De vijftig ambachtswinkeltjes kunnen niet echt opboksen tegen het knetterende geweld daarbuiten. Het contrast met de buurt is te groot.

Andere leuke wijken om te winkelen zijn Ginza, Shinjuku en Shibuya. Neem ook zeker even een kijkje naar onze top winkeldistricten in Tokyo post.

Hot spots voor het beste eten in Akihabara

Dango (rijstdumpling)
Dango (rijstdumpling)

Natuurlijk hebben we ook een batterij aan Japanse haute cuisine voor je in de wijk Akihabara. Geen plek in Japan waar je niet goed kunt eten.

Kyushu Jangara Ramen (Ramen)

Ramen komen oorspronkelijk uit China en zijn uitermate populair als fastfood onder Tokyoten. Dit ramenrestaurant is één van de beste in de stad. De pittige misoramen met spek is mijn persoonlijke favoriet.

Sushiya Ginzo (sushi)

Topsushi tegen een scherpe prijs. De gezellige setting verleidt en de sushi smelt op de tong. Kan je ooit genoeg krijgen van sushi? Snel naar binnen en plaatsje veroveren aan de toog.

Tonkatsu Hamashou (tonkatsu)

Tokyoten zijn kipfanaten. Je ziet overal reclamepanelen voor Tonkatsu (gepaneerde kip). Het blijft natuurlijk fastfood, maar Akihabara is de perfecte plek voor een kippensnack en McDonald’s boeit niet. Hamashou zit op de restaurantetage van Yodobashi, waardoor je een maaltijd Tonkatsu kan combineren met een partijtje golf. Al die kilo’s sla je er zo weer af.

Eorzea Café (Final Fantasy)

Otaku’s opgelet! Lees deze info enkel als je fan bent van Final Fantasy. De wereldwijd populaire game moest natuurlijk een eigen themacafé krijgen in Akihabara. Tokyo is Tokyo voor een reden. Liefhebbers koesteren hun tickets maandenlang als kostbaar kleinood. De ontwerpers van deze bar hebben een ware tour de force uitgehaald. Het eten is super en de aankleding zal kenners verrukken. Trek je zwaard en roer in je Final Fantasy latte.

Renovatie in Akihabara

In de laatste jaren is er een gigantische renovatie aan de gang in Akihabara waarbij het oude station groter en gemoderniseerd wordt. Dit is belangrijk omdat de huidige capaciteit de hoeveelheid toeristen die voor de Olympische Spelen langskomen waarschijnlijk niet aankan. Daarnaast komen er veel nieuwe gebouwen voor winkelcentra vrij. Het Akihabara Crossfield is een groot zakencomplex dat de wijk probeert te promoten tot het centrum van elektronica en technology in de wereld. De renovatie komt de wijk sowieso ten goede. Helaas zijn iconische plekjes zoals het AKB48 cafe hierdoor wel tijdelijk dicht.

Enkele antwoorden op je vragen over Akhibara

⚡ Waarom heet Akihabara ook Electric Town?

De buurt Akihabara dankt zijn bijnaam “Electric Town” aan de vele elektronicabedrijven die zich sinds de jaren ’60 van vorige eeuw rond het station vestigen. Tegenwoordig is het een hotspot voor otaku’s en vind je er naast electronica heel veel manga, anime en andere pop art winkels.

⛑️ Wat is het leukste maid cafe in Akihabara?

Waar moeten we beginnen? Er zijn ontelbaar maid cafe’s in Akihabara te vinden. De leukste zijn; Cure Maid Cafe, MIA Cafe, Maidreamin, Jam Akihabara en Akiba Zettai. Allemaal op loopafstand van Electric Town.

🐙 Welke winkels mag je als otaku (anime/manga fan) niet overslaan?

De absolute must visit winkels als je een anime of manga fan bent zijn; Mandrake, Animate, Super Potato, Radio Kaiken en comic Toranoana. Lees hier verder voor meer informatie over de leukste otaku winkels.

What’s next?

Akihabara maakt onderdeel uit van de wijk Chiyoda en ligt op een steenworp afstand van het Keizerlijke Paleis, Ueno Park en de rest van de wijk Taito.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening