Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Het centrum van Tokyo » Niet alleen exclusief winkelen in Ginza

Niet alleen exclusief winkelen in Ginza

De wijk Ginza in Tokyo
Ginza Wako gebouw – Tokyo

Ginza betekent “handelscentrum met Kabukitheater”. De term windowshoppen lijkt uitgevonden voor deze buurt, want fans van fashion komen in Ginza rijkelijk aan hun trekken.

In 1872 veegt een brand de houten winkelbuurt van de kaart. Tijdens de restauratie die erop volgt, tekent de Britse architect Thomas Waters een verrassend modern stratenplan. Maar de Kanto-aardbeving vernielt in 1923 opnieuw een groot deel van Ginza. Het blijkt evenwel een tweede kans voor ondernemers om van nul te starten. De buurt groeit in korte tijd uit tot dé shoppingbuurt van Tokyo. Ben je hip, modieus en trendy, dan vertoef je zoveel mogelijk in Ginza. Net voor Tweede Wereldoorlog, aan het begin van het Showa-tijdperk, wemelt het hier van de koffiehuizen en jazzclubs.

Tokyo is op dat ogenblik het Parijs van het Oosten. Die luxe stuit tijdens de oorlog tegen de riante boezem van de ultraconservatieve vrouwenbeweging die een verbod eist wegens onreine praktijken. Naar aanleiding van de viering “honderd jaar Meiji” in 1964 maakt Ginza opnieuw furore en openen alle grote modehuizen er een filiaal. Ginza heeft nog veel meer te bieden dan urenlang winkels in en uit tjokken. Sla gerust zijstraten in, betreed de daken en ontdek wat voor de meeste toeristen verborgen blijft.

Snel naar:

De leukste spots in de Ginza

In Ginza vind je elk elite merk van de wereld, denk daarbij aan Louis Vuitton, Gucci, Fendi, Ralph Lauren, Tommy en vul de lijst verder zelf maar aan. De grootste spelers op de modemarkt hebben gigantische panden geheel in hun eigen stijl. Ginza staat daarom ook bekend als een soort mode walhalla voor dure merkkleding en cosmetica. Het gebouw dat centraal staat voor exclusiviteit en design in Tokyo is het Ginza Wako gebouw met zijn Hatorri torenklok, bovenaan op de foto te zien. Dit gebouw is niet alleen in symbool voor de wijk maar domineert het Chome kruispunt en de hoofdstraat Harum Dori. Binnen vind je dure juwelen, sierraden, horloges en andere luxe items. Op dit punt begint je avontuur in Ginza.

Een leuk feitje over Ginza; per vierkante meter betaal je minimaal 10 miljoen Japanse yen, dit is ongeveer 73.000 euro per vierkante meter! Dit absurde bedrag moet natuurlijk worden terugverdiend met torenhoge prijzen in de meest exclusieve nachtclubs, restaurants en winkels.

Onze gouden tips voor Ginza

Een top 15 aan bezienswaardigheden, eetgelegenheden en natuurlijk the shopping places to be. Geen zin om te wachten met de beste plekjes om te eten? Scroll dan door naar beneden.

Je vindt deze gouden tips en nog veel meer informatie in onze wijkgids van Chuo waar het district Ginza onderdeel van is.

Kabuki-za

Het Kabuka-za theater - Ginza
Het Kabuka-za theater – Ginza

Een bezoek aan Kabuki-za is verplichte kost. Terwijl in hogere kringen het NO-theater als kunstvorm werd bedreven, verstrooide Kabuki in Edo-tijden het volk. Sappige thema’s als moord en bedrog, vaak met vrouwelijke daders, voeren ze op in een verbasterd Japans. Het tempo ligt traag en voor de buitenstaander komt de gehele voorstelling over als één langgerekte zensessie. De Tokyoten zelf gaan volledig op in de Kabukiperformance en scanderen tijdens de korte pauzes de naam van hun favoriete acteur. Traditionele instrumenten begeleiden de fel geschminkte, traag bewegende acteurs. Een voorstelling duurt ettelijke uren en wordt onderbroken voor een middaglunch met bentobox. Dat de cast uitsluitend mannen telt, stoot tegen de borst. Het Tokugawa shogunaat ontsloeg alle actrices en vreemd genoeg is deze discriminerende maatregel nooit rechtgezet. Het glazen plafond brak nog niet in Japan. Sommige kabuki-acteurs spelen hun ganse carrière alleen vrouwenrollen.

Je kan overwegen een voorstelling bij te wonen als je echt veel tijd hebt, maar beter is een dagticket te kopen voor slechts één act. Je betaalt duizend Yen en mits een kleine meerprijs huur je er nog een vertaaltablet bij. Architect Kengo Kuma hertekende de prachtige theaterzaal. Neem na de act de lift naar het dakterras voor een theeceremonie in het theehuis. Een tijdlang op deze wonderlijke plek vertoeven, is een absolute must!

Entree: 1000 Yen voor 1 uur op dag van vertoning – adres: 4 Chome-12-15 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: Kabuki-za

Hatorri klokkentoren

Hattori Klokkentoren in Ginza, Tokyo
Hattori Klokkentoren in Ginza -Tokyo

De Hattori kloktoren staat nog als enige relikwie uit vooroorlogs Ginza overeind. Het overleefde de Kanto-aardbeving en de geallieerde bombardementen waardoor het een zeldzaam voorbeeld werd van vooroorlogse modernisering. In 1921 is de oude toren vervangen door een modern exemplaar en vandaag huist hier het Wako Department Store. Vandaar komt de bijnaam Wako-toren. Neem post aan de overkant van het kruispunt. Kruis je blik met die van shoppende fashionista’s en probeer je voor te stellen hoe deze buurt steeds van gezicht veranderde door de jaren heen.

Adres: 4 Chome-5-11 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-8105, Japan

Nakagin Capsuletoren

Plaatsgebrek blijft een groot probleem in Tokyo. Hoe benut je zo efficiënt mogelijk de beperkte open ruimte? Het naoorlogse Japans metabolisme onderzocht als radicale cultuurstroming oplossingen voor dit vraagstuk. In 1972 ontwierp Kisho Kurokawa de capsuletoren Nakagin. Deze honderdveertig leefboxen zijn zeer revolutionair en nog steeds een inspiratiebron voor architecten wereldwijd. Toeristen kunnen hun teleurstelling niet verwerken als ze de capsuletoren in het vizier krijgen. Ze verwachten een futuristisch bouwwerk en krijgen een veelal in netten ingepakt en afgeleefd gebouw. Je hebt enige fantasie nodig om de toren te kunnen waarderen.

Er wonen nog mensen in enkele capsules, andere zijn tot opslagplaatsen verbouwd. Probeer het in zijn tijdgeest te plaatsen. Zet je neer op de vangrail aan de overkant van de straat. Bedenk zelf een oplossing voor het nijpend tekort aan plaats in Tokyo. Wat betekent “thuis” voor jou?

Adres: 8 Chome-16-10 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan

Okuno appartementsgebouw

Je zou zo nietsvermoedend voorbij dit grijs appartementsgebouw lopen als je niet wist dat je daarbinnen iets heel bijzonders kan ontdekken. (Misschien beschrijft de vorige zin wel dé aantrekkingskracht van Tokyo)

De Okunobuilding werd in 1932 gebouwd als een serie luxeappartementen voor de welgestelde Ginzaburger. Het overleefde bombardementen en tientallen bulldozers. Nu is Okuno één van de oudste gebouwen in Tokyo. In deze stad bouwt men niet voor de eeuwigheid. De tand des tijds knaagt aan de muren en het contrast met modern Ginza kan niet groter zijn. In dit gebouw huizen tientallen kleine kunstgallerijen die dagelijks hun deuren opzetten voor het brede publiek. Niet alle kunstenaars zijn even interessant, maar alleen al ronddwalen door de krochten van de tijd geeft een magisch gevoel. Je waant je meer in Berlijn dan in Tokyo. Deze unieke plek bewijst dat de stad zoveel meer is dan sushi en felle neonlichten. Durvers bereiken de etages met de oudste operationele lift met manuele bediening in Tokyo.

Openingstijden: uren variabel – adres: 1 Chome-9-8 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan

Gallery Koyanagi

Fans van fotografie stippen Koyanagi als must aan in hun reisschema. Japanners staan wereldwijd bekend als fervente fotografen. Die toeristenbussen vol voortdurend klikkende Japanners, wie kent ze niet. In deze galerij organiseren ze briljante tentoonstellingen van de beste Japanse kunstfotografen. Zowel Sugimoto als animatieprinses Tabaimo kregen hier in het verleden een plaats. De kunstwerken gaan in dialoog met internationale werken van o.a. Michael Borremans. Zeer boeiende plek als je jezelf graag verdiept in de Japans hedendaagse kunstwereld.

Openingstijden: 11:00 am tot 07:00 pm (zondag en maandag gesloten) – adres: Japan, 〒104-0061 Tokyo, Chuo City, Ginza, 1 Chome−1−7-5 銀座小柳ビル 9F – website: www.gallerykoyanagi.com/

Shopaholics opgelet!

Winkels in Ginza, Tokyo
Winkels in Ginza – Tokyo

Alle shopaholics opgelet! De volgende warenhuizen moet je betreden op eigen risico.

Tokyu Plaza

In de zomer kan je op het dakterras van Tokyu Plaza met je voeten in het zwembad zitten, cocktail in de hand. Ginza telt drie ankerpunten als het om shoppen gaat: Ginza Six, Tokyu Plaza en Tokyo Midtown. De Plaza is qua architectuur het interessantste gebouw. Volledig in Edo Kiriko gesneden glas steekt Tokyu Plaza boven de rest uit. Kuier even de verdiepingen door, eet sushi bij Nemuro Hanamaru en geniet vooral van het uitzicht boven op het dakterras. Het Ginzakruispunt flasht even indrukwekkend als haar bekende broertje in Shibuya. Als je er niet te lang blijft rondhangen, is Tokyu Plaza een echte topplek!

Openingstijden: 11:00 am tot 09:00 pm – adres: 5 Chome-2-1 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: ginza.tokyu-plaza.com/en/

Ginza Six

Ginza Six veroverde snel na haar opening het hart van mode minnend Ginza. De ene boutique straalt naast de andere, trendy, stijlvol en peperduur. Ook al voel ik me er niet mee verbonden, Ginza Six blijft me fascineren en ik wandel er vaak doorheen. Alleen al voor de bekende Yutsaya boekenwinkel op de bovenste verdieping of het dakterras waar je ’s avonds kan genieten van een verlichte neonhemel. Ginza Six laat zonder scrupules zien waar het in deze buurt om draait: windowshoppen en ping ping.

Openingstijden: 10:30 am tot 08:30 pm – adres: 6 Chome-10-1 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: ginza6.tokyo/

Morimae Bonsai Shop

Een bezoek aan deze mini-speciaalzaak is onweerstaanbaar gevaarlijk. De prachtige collectie bonsaiboompjes doet je illegale manieren verzinnen om een bonsai mee naar huis te smokkelen. Een bijzondere winkel die open staat voor de kijklustige toerist. Betreed de zaak met respect. Mijn favoriet is de acer Japonicum of de Japanse esdoorn. In de herfst kleuren de fijn gekartelde bladeren bloedrood. Eigenlijk raakt iedere bonsai hier een gevoelige snaar. De passie van de eigenaar resulteerde in typisch Japans meesterschap.

Misschien kan je jezelf als troostprijs een boek cadeau doen en thuis op zoek gaan naar een plaatselijke teler. Dit is één van mijn favoriete adressen in de stad.

Openingstijden: 11:00 am tot 07:00 pm – adres: 7-9-10 Ginza, Chuo-ku, Tokyo – website: www.bonsai-uchikutei.com/

Chuo Dori

Op zaterdag en zondag sluiten ze de Chuo Dori af voor het verkeer en heeft de shoppende Tokyoot vrijspel in Ginza. Merken als Prada en Dior proberen elkaar de loef af te steken met opvallende architectuur en kleurrijke etalages. Itoya, de bekende pennenwinkel, heeft op de Chuo Dori een negen etages tellende megastore. Verdien je goed en hou je van stijl, laat je geld dan met plezier rollen op de Chuo Dori.

Openingstijden: meeste winkels open van 10:00 am tot 08:00 pm – adres: 3-chōme-5 Ginza

Morioka

Ginza leeft van gecreëerde niches. Moriokan Ginza heeft dat goed begrepen en verkoopt iedere week slechts één boek. Rond dit boek stelt deze één boek-winkel een kleine expo samen. Hier heb je absoluut geen last van keuzestress. De winkel selecteert en jij hoeft alleen nog maar te kopen. Volg ze op Twitter voor het boek van de week.

Openingstijden 01:00 pm tot 08:00 pm (maandag gesloten) – adres: Japan, 〒104-0061 Tokyo, Chuo City, 中央区Ginza, 1 Chome−28−15 鈴木ビル

Hakuhinkan

Alles wat schattig, snoezig en bizar of enigszins als een robot oogt, ligt op jou te wachten in de megaspeelgoedwinkel Hakuhinkan. Draai die knop om, gedraag je als een overenthousiast kind en verlies je in de wereld van anime-karakters, ghibli-poppen, daruma’s en Japanse barbies.

Openingstijden: 11:00 am tot 08:00 pm – adres: 8 Chome-8-11 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: www.hakuhinkan.co.jp/toypark/

Culinaire ervaringen opdoen in Ginza?

Natuurlijk kan je fantastisch eten in Ginza! Het zou Japan niet zijn als dit niet mogelijk is. Dit zijn onze verborgen culinaire schatten in de wijk.

Kaiten Sushi Nemuro Hanamaru (sushi)

De meeste toeristen dromen van een Tokyo vol sushi op de lopende band. Kaiten Sushi is het perfecte startpunt voor een sushi-ontdekkingstocht doorheen de stad. De verrukkelijke nigiri schuift langzaam voorbij. De chefs staan geen seconde stil en kneden voor je ogen de fijnste creaties.

Het concept is simpel. De gerechtjes liggen op bordjes met verschillende kleuren. Iedere kleur staat voor een bepaalde prijs. Na de lunch maken ze de rekening op basis van je toren bordjes. Bij sushi hoort groene thee en die kan je zelf inschenken en aanlengen. Een topontmoeting met het populairste Japanse gerecht.

Openingstijden 11:00 am tot 11:00 pm – adres: 10f – 5 Chome-2-1 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: sushi-hanamaru.com

Abura Soba (noedels)

Je kiest je Soba en betaalt aan de automaat. Zitten doe je aan de toog. De soba-noedels serveren ze hier warm in smeuïge dashi. De extra ingrediënten kan je zelf samenstellen. Sobanoedels zijn typisch Japans en deze van Abura zijn de beste uit de buurt. Kantoorbedienden komen en gaan tot diep in de nacht. Ik hou ervan om tussen al die slurpers van mijn eigen sobakom te genieten. Je zorgt zelf voor de perfecte soundtrack na een dag shoppen in Ginza.

Openingstijden: 11:00 am tot 04:00 am (zondag tot 09:00 pm) – adres: 6 Chome-12-16 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: www.tokyo-aburasoba.com/

Vampire Café Ginza (thema)

Ben je in de hel beland als je op restaurant moet kiezen tussen gerechten als “Het dode lijk van Van Helsing” of “De vreselijke executie van een verrader”? Alleen in Tokyo kan een restaurant als dit zo populair zijn. De stad puilt uit van de krankzinnige themacafé’s en het Vampire Cafe staat bekend als één van de allerbeste. De combinatie tussen een creatief uitgewerkt thema en heerlijk eten is bij ons zeldzaam, maar kenmerkend voor Tokyo.

Hoe hard ze hier hun best ook doen om iedere klant de stuipen op het lijf te jagen, een bezoek aan het vampierenrestaurant is bovenal een hilarische belevenis.  Gillen van het lachen!

Openingstijden: 05:00 pm tot 11:30 pm – adres: Japan, 〒104-0061 Tokyo, Chuo City, Ginza, 6 Chome−7−6 ラペビル 7F

Tsubameya (wagyu-vlees)

In deze Ginza klassieker kan je het beroemde Japanse Wagyuvlees proeven zonder berooid buiten te gaan. De steaks zijn speciaal voor jou extra mals gemasseerd. Mijn persoonlijke favoriet is hier de spicy Wagyuhamburger die zich fantastisch laat combineren met een fris getapt Erdinger witbier. Karnivoren moet ik verplichten een poging te wagen hier een tafeltje te bemachtigen.

Openingstijden: 11:30 am tot 03:00 pm en 05:30 pm tot 11:30 pm – adres: 1 Chome-6-8 Ginza, Chuo City, Tokyo 104-0061, Japan – website: tsubameya-ginza.com/

Waar kan je het beste slapen in Ginza?

Ginza is een luxe wijk waar veel dure hotels te vinden zijn. Wij hebben de in onze ogen beste twee hieronder kort beschreven. Een budget hotel ga je helaast lastig vinden in deze dure wijk.

Millenium Mitsui Garden Hotel Tokyo
Millennium Mitsui Garden Hotel Tokyo

Het Millenium Mitsui Garden Hotel is pas geopend in december 2014 waardoor het een splinternieuwe aanwinst is voor de wijk Ginza. Het ligt op een steenworp afstand van alle luxe shopping malls en de entertainment area. Het is geen goedkoop hotel maar wel het beste in de wijk Ginza.

Boek snel want dit hotel is vaak volgeboekt

> Boek nu

Mitsui Garden Hotel Ginza Premier
Mitsui Garden Hotel Ginza Premier

De tweede keus voor een prachtig hotel in de wijk Ginza is het Mitsui Garden Hotel Ginza Premier. Dit hotel is eigenlijk al jaren de standaard in de wijk maar sinds de renovatie van 2013 staat hij weer eenzaam aan de top samen met het Millenium. De bovenste verdiepingen geven een prachtig uitzicht over de stad en Tokyo Bay. Daarnaast ligt het hotel natuurlijk centraal en is het gemakkelijk te bereiken per metro.

> Boek nu

Hoe bereik je Ginza?

Het snelste kom je in Ginza door uit te stappen bij Ginza station die te bereiken is met de Hibiya, Marunouchi en Ginza metro lijnen. Daarnaast kan je ook prima uitstappen bij het Yarukucho station als je met de JR Yamanote of Keihin-Tohoku metrolijn komt. Het mooie van de wijk Ginza is dat het gigantisch centraal ligt in Chuo en je van hieruit ook bijvoorbeeld naar de keizerlijke paleistuinen, Nihonbashi of Toyosu vismarkt kan lopen

Dit artikel is geschreven door: Geert Dehertefelt & Raoul de Boer

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening