Meteen naar de inhoud

Tsukishima & monjayaki pannenkoeken

Tsukishima pannenkoeken
Tsukishima pannenkoeken

Iedereen denkt altijd dat vooral de Nederlanders een gevecht tegen het water leveren maar de Japanners doen dat ook. Tsukishima is een bekend kunstmatig eiland (net als Odaiba), dit wil zeggen dat het gemaakt is door mensen. Tsukishima ligt in de baai van Tokyo en is ongeveer 100 jaar geleden gemaakt met de restanten van het uitbaggeren van een vaargeul.

Het kunstmatige eiland Tsukishima

Ondanks dat Tsukishima een kunstmatig eiland is zie je hier tegenwoordig vrijwel niks van. Het ligt op een rare plek in Tokyo baai niet ver van de gigantische Tsukiji vismarkt. Het kunstmatige eiland staat tegenwoordig vooral bekend om zijn monjayaki, dit is een Japanse versie van een pannenkoek. Het enige verschil eigenlijk is dat de Japanners de pannenkoek malen en vol stoppen met verse groenten, vis, vlees of andere zeevruchten. Wil je deze lokale specialiteiten proeven dan kan je het beste naar de straat Nishinaka gaan, hier vind je meerdere monjayaki restaurants.

Naast deze Japanse pannenkoeken kan je op Tsukishima terecht voor tsukudani, dit zijn kleine stukjes vlees, vis, zeevruchten of groenten die in een saus van soja en sake gekookt zijn en gegeten worden bij rijst. Daarnaast kan je ook een springhaan of andere insecten eten die gekookt zijn in deze heerlijke saus. Heerlijk al zeggen we het zelf.

Genoeg over eten er is nog veel meer te zien in Tsukishima namelijk. Zoals we in de intro al hadden vermeld is het eiland ongeveer 100 jaar oud. Nu staat er tegenwoordig veel nieuwbouw op het eiland maar als je een beetje rondloopt door de straatjes dan kom je vanzelf prachtige oude winkeltjes, restaurantjes en andere leuke tentjes tegen die je een kijkje in het verleden geven. Vooral rond de Sumiyoshi Shrine kan je een hoop oude gebouwen vinden. Deze shrine is ook leuk om te bezoeken, een stuk rustiger dan bijvoorbeeld de Senso-ji tempel.

Reizen naar Tsukishima eiland

Tsukishima plattegrond

Tsukishima ligt vlakbij de bekende wijk Ginza en natuurlijk de Tsukiji vismarkt. Je kan het eiland daarom makkelijk bereiken vanaf deze plekken. Wat je ook kan doen is reizen naar Tsukishima station via de Oedo of Yarakucho metrolijn. Het snelste vanaf Tokyo Station reis je met de JR Yamanote lijn richting Yarakucho waar je overstapt op de Tsukishima lijn. Dit kost je ongeveer 10 minuten en 300 yen.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening