
Reis je naar Japan dan krijgt iedereen te maken met chopsticks, ook wel eetstokjes genoemd. Het zijn de Aziatische varianten van een mes en vork die je toch echt moet leren gebruiken om voldoende voeding binnen te krijgen. De Japanse eetstokjes zijn niet anders dan de Chinese eetstokjes maar de Japanse tafelmanieren (etiquette) zijn dit wel. Wij gaan je daarom helpen met het leren van eten met stokjes!
Wat wil je weten over chopsticks?
- Leren eten met stokjes?
- Japanse etiquette voor eten met stokjes?
- Waar zijn de eetstokjes eigenlijk van gemaakt?
In karate films zie je vaak dat de eetstokjes gebruikt worden als wapen of om rijst mee naar binnen te werken. Dit ziet er allemaal simpel uit maar voor veel mensen is het toch net even iets lastiger. Want hoe ga je nu het vlees snijden zonder mes? Of wat gebeurd er met al die kleine rijstkorrels? Die kan ik toch helemaal niet oppakken met van die chopsticks?
Japanse rijst is ‘dik/nat/plakkerig’, waardoor je het veel makkelijker kunt vastpakken met eetstokjes. Witte rijst in Nederland is droog, en niet bedoelt om te eten met stokjes!
Leren eten met stokjes/chopsticks
Het leren van om met stokjes te eten is voor de gewone Nederlander best lastig. Wij hebben daarom een makkelijke guide gemaakt waarin je in een paar stappen leert hoe je de eetstokjes moet vasthouden en voorbereid bent op je volgende Japanse maaltijd.
Volg onze guide en eet als een echte Japanner binnen een minuut!

1. Dit is het ‘rust stokje‘ en blijft in dezelfde positie, en beweegt niet tijdens het gebruik! Je beweegt dus geen van deze 3 vingers.
A. Leg het uiteinde van het eetstokje in het kuiltje tussen je duim en wijsvinger.
B. Klem vervolgens het stokje (met je thenar spier) tegen je ringvinger, op ongeveer 1/3 van het uiteinde van het stokje, zoals in de foto.
C. Positioneer hierbij het stokje tegen je eindkootje, net boven het DIP gewricht, en niet tegen je nagel!
Tip: gebruik je pink om je ringvinger te onderstunen bij het drukken.

2. Het tweede eetstokje is het ‘werk stokje‘ en gebruik je om het eten op te pakken.
A. Leg het stokje neer over de lengte van je wijsvinger en middelvinger, met je wijsvinger uiteindelijk bovenop het stokje, en je middelvinger aan de zijkant. Je wijsvinger doet het meeste werk (werkvinger), en met je middelvinger ‘stuur’ je het stokje (stuurvinger).
B. Met je duim hou je het stokje op zijn plaats, en beweegt verder niet. Je wijs- en middelvinger doen al het werk, en zijn de enige 2 vingers die op en neer bewegen om je eten vast te pakken. Je kunt deze houding een beetje vergelijken met het vasthouden van een pen of dartpijltje.
C. In de rusthouding positioneer je het stokje op bijna 90 graden ten opzichte van je duim.

3. Combineer nu beide stokjes, waarbij het rust stokje tussen de onderkant van je duim en ringvinger blijft. De duim moet stil gehouden worden want de beweging wordt gemaakt met de wijsvinger en middelvinger.



4. Zo ziet eten met stokjes eruit! Open, gesloten, en rust. Zie ook het filmpje hieronder.
Na wat oefenen gaat het helemaal lukken!
Het is heel gewoon dat je het kommetje rijst oppakt en dan de rijst met de eetstokjes in de mond in schuift (beetje zoals Anime karakters dat altijd doen).
Japanse etiquette voor met stokjes eten
Eten met stokjes in Japan brengt een aantal etiquette met zich mee. Er zijn namelijk een aantal eetgewoonten die in Nederland of België heel normaal lijken maar in Japan kwetsend en respectloos overkomen. We hebben de Japanse etiquette voor het eten met stokjes hieronder opgesomd;
- Nooit de stokjes in het eten rechtop laten staan (bijvoorbeeld kom rijst). Waarom? Omdat deze kom met rijst dan aan een spirit van een overleden persoon geofferd wordt. De Japanners zullen dit niet waarderen als je dit toch doet.
- In tegenstelling tot onze etiquette met mes en vork mag je nooit de eetstokjes kruisen over je bord. Dit staat voor exact hetzelfde als de chopsticks rechtop zetten in het eten, je offert weer aan een overleden persoon, not done dus!
- Als derde tip willen wij meegeven dat je nooit één chopstick moet gebruiken om bijvoorbeeld eten als een speer eraan te rijgen. In Japan zijn eetstokjes bijna heilig en horen ze altijd bij elkaar net als Yin en Yang.
- Geef nooit eten over met eetstokjes. Dit is not done! Omdat dit bij een boeddhistisch crematie ritueel hoort. Hierbij geven ze de botten van de overleden persoon door met chopsticks.
- Gebruik niet twee verschillende chopsticks. Het ziet er niet alleen gek uit maar wordt weer geassocieerd met een begrafenis of offer.
- Niet met chopsticks in je mond lopen of praten. Dit is onbeleefd en zou je ook niet doen met mes en vork. Het eetgerij is alleen om te eten!
- Gebruik je stokjes niet om ergens naar te wijzen.
- Je stokjes mogen ook niet gebruikt worden om een bord of iets te verschuiven.
- Zoals eerder vermeld zijn chopsticks bijna heilig in Japan waardoor je ze niet mag gebruiken als bijvoorbeeld haarspelden, drumsticks of iets anders. Ze zijn puur bedoeld voor het eten.
Op zoek naar leuke eetstokjes? Via Bol.com kan je er een hoop goedkoop vinden. Bekijk ze maar eens hierzo.
Waarvan zijn chopsticks gemaakt?
Al sinds de eerste jaartelling werden er chopsticks gebruikt in Japan. Dit weten we omdat er naast de traditionele houten eetstokjes vooral eeuwenoude zeer luxe varianten zijn gevonden die niet zijn vergaan door de jaren heen. Dit komt omdat eetstokjes gemaakt waren van materialen en andere grondstoffen zoals ivoor, zilver, ijzer, goud, steen of jade.
Tegenwoordig kan je stokjes krijgen van titanium voor een prijs van rond de €1.000 per setje. Gelukkig eet de gemiddelde Japanner gewoon met houten (of bamboe) eetstokjes die overal te verkrijgen zijn en ook hier in Nederland.
Soms zijn deze houten chopsticks versierd met Japanse kalligrafie of prachtige minuscule houtsnijwerkjes. Hierdoor wordt Japans eten ineens een stuk leuker!
Ook voor Japanners blijft het lastig grote stukken eten, zoals vlees, in kleinere stukjes te maken met alleen stokjes.
Tip: als je eetstokjes wilt kopen, vraag dan even na of je ze kunt wassen in een vaatwasser. Sommige houten stokjes zijn daar niet voor gemaakt, evenals veel traditioneel Japans servies.
Jazeker, volg onze handige guide en je kan binnen 5 stappen eten met stokjes. Handig om dit onder de knie te krijgen voordat je naar Japan op reis gaat.
Een lastige vraag om te beantwoorden. Feit is wel dat snelle eters vaak zwaarder zijn. Met stokjes kan je meestal minder snel eten waardoor dit een positief effect kan hebben op je gewicht. Het duurt namelijk even voordat de maag en de hersenen met elkaar gecommuniceerd hebben en aangeven dat je genoeg gegeten hebt. Als je dus snel eet ga je waarschijnlijk over de grens heen en eet je meer dan nodig. Met stokjes eet je langzamer en geven je hersenen op tijd een signaal af dat er genoeg gegeten is.
Ja, in Japan zal je in geen enkele restaurant een mes en vork vinden. Sommige restaurants hebben wel een wasknijper om toeristen te helpen bij het eten, maar meestal krijg je alleen een elastiekje indien nodig. Natuurlijk zijn er ook plekken waar je een lepel krijgt, bijvoorbeeld met het eten van Curry.
Het is niet helemaal duidelijk waar het eten met stokjes vandaan komt. Maar het eerste waargenomen moment dat mensen met stokjes aten is rond het jaar 1200 voor onze jaartelling tijdens de Chinese Shang Dynasty. Ze werden oorspronkelijk vooral gebruikt om te roeren in potten met eten en waren voornamelijk van brons. Rond het jaar 400 werden de eerste ingekorte versies van de chopsticks gemaakt en aten de mensen ermee. Pas rond het jaar 500 arriveerde de eerste eetstokjes in Japan.
Klaar om sushi te eten?
Nu je klaar bent om sushi te eten met stokjes is het ook wel handig om zelf sushi te leren maken? Wij hebben daarom nog een handige guide voor beginners geschreven waarin je binnen 25 minuten overheerlijke sushi maakt. Ben je er nog niet helemaal over eens welke sushi je wilt maken? Bekijk dan onze sushi guide eens.
Super uitleg! Zelfs mijn man kan nu met stokjes eten het is een wonder!! We zijn aan het oefen voor onze reis naar Japan want ik denk niet dat ze daar vaak met mes en vork eten of dit uberhaupt hebben liggen voor toeristen?
bedankt voor de uitleg, het was al weer wat jaartjes geleden dat ik ze gebruikt heb. doordat ik aan het afvallen ben dacht ik ook met chopsticks kun je niet zo vlug eten en een kleinere portie in je mond doen, alle beetjes helpen. ik ben al 28 kilo kwijt maar nog 10 te gaan. ik eet geen vlees of vis meer wat veel helpt. ik vervang het gewoon door aduki boontjes, sojabonen, of mungbonen. je kunt het gewoon bij de wok voegen ipv vlees. nog wat oefenen en het zal wel weer lukken. opgezocht op mr google en er zijn wel veel japanse kruiden en sausen die ik ga proberen. ook de ramen vind ik lekker. de andere soorten moet ik nog uitproberen. groeten