Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Hoe eten met stokjes?

Hoe eten met stokjes?

Chopsticks & eetstokjes
Chopsticks vs mes & vork

Reis je naar Japan dan krijgt iedereen te maken met chopsticks, ook wel eetstokjes genoemd. Het zijn de Aziatische varianten van een mes en vork die je toch echt moet leren gebruiken om voldoende voeding binnen te krijgen. De Japanse eetstokjes zijn niet anders dan de Chinese eetstokjes maar de Japanse tafelmanieren (etiquette) zijn dit wel. Wij gaan je daarom helpen met het leren van eten met stokjes!

Wat wil je weten over chopsticks?

In karate films zie je vaak dat de eetstokjes gebruikt worden als wapen of om rijst mee naar binnen te werken. Dit ziet er allemaal simpel uit maar voor veel mensen is het toch net even iets lastiger. Want hoe ga je nu het vlees snijden zonder mes? Of wat gebeurd er met al die kleine rijstkorrels? Die kan ik toch helemaal niet oppakken met van die chopsticks?

> Sushi tafelgerij kopen

Leren eten met stokjes/chopsticks

Het leren van om met stokjes te eten is voor de gewone Nederlander best lastig. Wij hebben daarom een makkelijke guide gemaakt waarin je in een paar stappen leert hoe je de eetstokjes moet vasthouden en voorbereid bent op je volgende Japanse maaltijd.

Volg onze guide en eet als een echte Japanner binnen een minuut!

Hoe eten met stokjes part 1

1. Leg een eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger.

Hoe eten met stokjes part 2

2. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger (deze mag er iets overheen liggen zodat je meer kracht kan zetten) en pak de eetstok vast met je duim.

Hoe eten met stokjes part 3

3. De duim moet stil gehouden worden want de beweging wordt gemaakt met de wijsvinger. De wijsvinger moet net over het stokje heen liggen zodat je druk kan uitoefenen. Als het goed is kan je nu met het stokje eten oppakken.

Hoe eten met stokjes part 4

4. Zo ziet eten met stokjes eruit!

Hoe eten met stokjes part 5

5. Mocht je het eventueel erg lastig vinden dan kan je altijd het stokje op de ringvinger laten rusten en de middelvinger bij het stokje doen. Dit staat misschien niet zo professioneel maar is net iets makkelijker met eten. Na wat oefenen kan je vanzelf met alleen de duim en wijsvinger eten.

Rijst eten met stokjes is ook voor Japanners lastig, het is daarom heel gewoon dat je het kommetje rijst oppakt en dan de rijst met de eetstokjes in de mond in schuift (beetje zoals Anime karakters dat altijd doen)

Japanse etiquette voor met stokjes eten

Eten met stokjes in Japan brengt een aantal etiquette met zich mee. Er zijn namelijk een aantal eetgewoonten die in Nederland of België heel normaal lijken maar in Japan kwetsend en respectloos overkomen. We hebben de Japanse etiquette voor het eten met stokjes hieronder opgesomd;

 • Nooit de stokjes in het eten rechtop laten staan (bijvoorbeeld kom rijst). Waarom? Omdat deze kom met rijst dan aan een spirit van een overleden persoon geofferd wordt. De Japanners zullen dit niet waarderen als je dit toch doet.
 • In tegenstelling tot onze etiquette met mes en vork mag je nooit de eetstokjes kruisen over je bord. Dit staat voor exact hetzelfde als de chopsticks rechtop zetten in het eten, je offert weer aan een overleden persoon, not done dus!
 • Als derde tip willen wij meegeven dat je nooit één chopstick moet gebruiken om bijvoorbeeld eten als een speer eraan te rijgen. In Japan zijn eetstokjes bijna heilig en horen ze altijd bij elkaar net als Yin en Yang.
 • Geef nooit eten over met eetstokjes. Dit is not done! Omdat dit bij een boeddhistisch crematie ritueel hoort. Hierbij geven ze de botten van de overleden persoon door met chopsticks.
 • Gebruik niet twee verschillende chopsticks. Het ziet er niet alleen gek uit maar wordt weer geassocieerd met een begrafenis of offer.
 • Niet met chopsticks in je mond lopen of praten. Dit is onbeleefd en zou je ook niet doen met mes en vork. Het eetgerij is alleen om te eten!
 • Zoals eerder vermeld zijn chopsticks bijna heilig in Japan waardoor je ze niet mag gebruiken als bijvoorbeeld haarspelden, drumsticks of iets anders. Ze zijn puur bedoeld voor het eten.

Op zoek naar leuke eetstokjes? Via Bol.com kan je er een hoop goedkoop vinden. Bekijk ze maar eens hierzo.

Waarvan zijn chopsticks gemaakt?

Al sinds de eerste jaartelling werden er chopsticks gebruikt in Japan. Dit weten we omdat er naast de traditionele houten eetstokjes vooral eeuwenoude zeer luxe varianten zijn gevonden die niet zijn vergaan door de jaren heen. Dit komt omdat eetstokjes gemaakt waren van materialen en andere grondstoffen zoals ivoor, zilver, ijzer, goud, steen of jade.

Tegenwoordig kan je stokjes krijgen van titanium voor een prijs van rond de €1.000 per setje. Gelukkig eet de gemiddelde Japanner gewoon met houten eetstokjes die overal te verkrijgen zijn en ook hier in Nederland.

Vaak zijn deze houten chopsticks volledig versierd met Japanse kalligrafie of prachtige minuscule houtsnijwerkjes. Onze eigen houten Japanse eetstokjes zijn wat saai maar werken wel super effectief omdat ze niet spekglad zijn waardoor het eten een beetje blijft plakken. Hierdoor wordt Japans eten ineens een stuk leuker en lekker makkelijk!

⏱️ Kan je eten met stokjes leren in vijf minuten?

Jazeker, volg onze handige guide en je kan binnen 5 stappen eten met stokjes. Handig om dit onder de knie te krijgen voordat je naar Japan op reis gaat.

💚 Is eten met stokjes gezonder?

Een lastige vraag om te beantwoorden. Feit is wel dat snelle eters vaak zwaarder zijn. Met stokjes kan je meestal minder snel eten waardoor dit een positief effect kan hebben op je gewicht. Het duurt namelijk even voordat de maag en de hersenen met elkaar gecommuniceerd hebben en aangeven dat je genoeg gegeten hebt. Als je dus snel eet ga je waarschijnlijk over de grens heen en eet je meer dan nodig. Met stokjes eet je langzamer en geven je hersenen op tijd een signaal af dat er genoeg gegeten is.

🥢 Eten Japanners alleen met stokjes?

Ja, in Japan zal je in geen enkele restaurant een mes en vork vinden. Sommige restaurants hebben wel een wasknijper om toeristen te helpen bij het eten, maar meestal krijg je alleen een elastiekje indien nodig.

🇨🇳 Waar komen eetstokjes vandaan?

Het is niet helemaal duidelijk waar het eten met stokjes vandaan komt. Maar het eerste waargenomen moment dat mensen met stokjes aten is rond het jaar 1200 voor onze jaartelling tijdens de Chinese Shang Dynasty. Ze werden oorspronkelijk vooral gebruikt om te roeren in potten met eten en waren voornamelijk van brons. Rond het jaar 400 werden de eerste ingekorte versies van de chopsticks gemaakt en aten de mensen ermee. Pas rond het jaar 500 arriveerde de eerste eetstokjes in Japan.

Klaar om sushi te eten?

Nu je klaar bent om sushi te eten met stokjes is het ook wel handig om zelf sushi te leren maken? Wij hebben daarom nog een handige guide voor beginners geschreven waarin je binnen 25 minuten overheerlijke sushi maakt. Ben je er nog niet helemaal over eens welke sushi je wilt maken? Bekijk dan onze sushi guide eens.

2 reacties op “Hoe eten met stokjes?”

 1. Super uitleg! Zelfs mijn man kan nu met stokjes eten het is een wonder!! We zijn aan het oefen voor onze reis naar Japan want ik denk niet dat ze daar vaak met mes en vork eten of dit uberhaupt hebben liggen voor toeristen?

 2. chantal dalschaert

  bedankt voor de uitleg, het was al weer wat jaartjes geleden dat ik ze gebruikt heb. doordat ik aan het afvallen ben dacht ik ook met chopsticks kun je niet zo vlug eten en een kleinere portie in je mond doen, alle beetjes helpen. ik ben al 28 kilo kwijt maar nog 10 te gaan. ik eet geen vlees of vis meer wat veel helpt. ik vervang het gewoon door aduki boontjes, sojabonen, of mungbonen. je kunt het gewoon bij de wok voegen ipv vlees. nog wat oefenen en het zal wel weer lukken. opgezocht op mr google en er zijn wel veel japanse kruiden en sausen die ik ga proberen. ook de ramen vind ik lekker. de andere soorten moet ik nog uitproberen. groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening