Hoe eten met stokjes?

Chopsticks & eetstokjes
Reis je naar Japan dan krijgt iedereen te maken met chopsticks, ook wel eetstokjes genoemd. Dit zijn de Aziatische varianten van mes en vork en zal je toch echt moeten leren gebruiken wil je genoeg voeding binnen krijgen. De Japanse eetstokjes zijn niet anders dan de Chinese eetstokjes maar de Japanse tafelmanier (etiquette) zijn dit wel. Wij gaan je helpen met het leren eten met stokjes! In karate films zie je vaak dat de eetstokjes gebruikt worden als wapen of om rijst mee naar binnen te werken. Dit ziet er allemaal simpel uit maar voor veel mensen is het toch een lastige opgaven. Want hoe ga je nu het vlees snijden zonder mes? Of wat gebeurd er met al die kleine rijstkorrels? Die kan ik toch helemaal niet oppakken met die chopsticks.

> Sushi tafelgerij kopen

Leren eten met stokjes/chopsticks

Het leren met stokjes eten is voor de gewone Nederlander best lastig. Wij hebben daarom een makkelijke guide gemaakt waarin je in een paar stappen leert hoe je de chopsticks moet vasthouden. Volg onze guide en eet als een echte Japanner binnen een minuut!

Hoe eten met stokjes part 1
1. Leg het eerste eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat hem rusten op je middelvinger.

Hoe eten met stokjes part 2
2. Leg het tweede eetstokje neer over de lengte van je wijsvinger (deze mag er iets overheen liggen zodat je meer kracht kan zetten) en pak de eetstok vast met je duim.

Hoe eten met stokjes part 3
3. De duim moet stil gehouden en de beweging gemaakt met de wijsvinger. De wijsvinger moet net over het stokje heen liggen zodat je druk kan uitoefenen. Als het goed is kan je nu met het stokje eten oprapen.

Hoe eten met stokjes part 4
4. Zo ziet eten met stokjes eruit!

Hoe eten met stokjes part 5
5. Mocht je het eventueel erg lastig vinden dan kan je altijd het stokje op de ringvinger laten rusten en de middelvinger bij het stokje doen. Dit staat wel niet zo professioneel maar is net iets makkelijker met eten. Na wat oefenen kan je vanzelf met alleen de duim en wijsvinger eten.

Rijst eten met stokjes is ook voor Japanners lastig, het is daarom heel gewoon dat je het kommetje rijst oppakt en dan de rijst met de eetstokjes naar de mond in schuift

Japanse etiquette voor met stokjes eten

Eten met stokjes in Japan brengt een aantal etiquette met zich mee. Er zijn namelijk een aantal eetgewoonten die in Nederland heel normaal lijken maar in Japan kwetsend en onrespectvol overkomen. We hebben de Japanse etiquette voor het met stokjes eten hieronder opgesomd;

  • Nooit de stokjes in het eten (bijvoorbeeld kom rijst) rechtop laten staan. Waarom? Omdat deze kom met rijst dan aan een spirit van een overleden persoon geofferd wordt. De Japanners zullen dit onrespectvol vinden als je dit toch doet.
  • In tegenstelling tot onze etiquette met mes en vork mag je nooit de eetstokjes kruisen over je bord. Dit staat voor exact hetzelfde als de chopsticks rechtop zetten in het eten, je offert weer aan een overleden persoon, not done dus!
  • Als derde tip willen wij meegeven dat je nooit één chopstick moet gebruiken om bijvoorbeeld eten als een speer eraan te rijgen. In Japan zijn eetstokjes bijna heilig en horen ze altijd bij elkaar net als Ying en Yang.
  • Geef nooit eten over met eetstokjes. Dit is not done! Omdat dit bij een boeddhistisch crematie ritueel hoort. Hierbij geven ze de botten van de overleden persoon door met chopsticks.
  • Gebruik niet twee verschillende chopsticks. Het ziet er niet alleen gek uit maar wordt weer geassocieerd met een begrafenis of offer.
  • Niet met chopsticks in je mond lopen of praten. Dit is onbeleefd en zou je ook niet doen met mes en vork. Het eetgerij is alleen om te eten!
  • Zoals eerder vermeld zijn chopsticks bijna heilig in Japan waardoor je ze niet mag gebruiken als bijvoorbeeld haarspelden, drumsticks of iets anders. Ze zijn puur bedoeld voor het eten.

Op zoek naar leuke eetstokjes? Via Bol.com kan je er een hoop goedkoop vinden. Bekijk ze maar eens hierzo.

Waarvan zijn chopsticks gemaakt?

Al sinds de eerste jaartelling werden er chopsticks gebruikt in Japan. Dit weten we omdat er naast de traditionele houten eetstokjes vooral eeuwenoude zeer luxe varianten zijn gevonden die niet zijn vergaan door de jaren heen. Dit komt omdat eetstokjes gemaakt waren van materialen zoals ivoor, zilver, ijzer, goud, steen of jade. Tegenwoordig kan je stokjes krijgen van titanium voor een prijs van rond de €1.000. Gelukkig eet de gemiddelde Japanner gewoon met houten eetstokjes die overal te verkrijgen zijn en ook hier in Nederland. Vaak zijn deze houten chopsticks volledig versierd met Japanse kalligrafie of prachtige minuscule houtsnijwerkjes. Onze eigen houten Japanse eetstokjes zijn wat saai maar werken wel super effectief omdat ze niet spekglad zijn waardoor het eten een beetje blijft plakken. Hierdoor wordt Japans eten met stokjes lekker makkelijk! Deel jou ervaringen over chopsticks hieronder!

Hoe eten met stokjes?
4.75 (95%) 12 votes

Geef een reactie