Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Top 15 dagtrips vanuit Tokyo

Top 15 dagtrips vanuit Tokyo

Hitsujiyama Park dagtrip
Hitsujiyama Park dagtrip

Hoe prachtig, divers en bizar Tokyo ook is, soms wil je even weg uit alle drukte. Dit kan in Tokyo zelf, door bijvoorbeeld een park of tempel te bezoeken, maar ook door een dagtripje te ondernemen. In de omgeving van de stad is van alles te beleven en dankzij de uitstekende treinverbindingen en de vele georganiseerde tours zijn deze soms idyllische plekjes eenvoudig te bereiken.

We hebben per locatie de reistijd ernaartoe vermeld plus de prijs die je ongeveer kwijt bent vanaf de meest logische stations.

Met de links hieronder spring je gemakkelijk naar meest gave uitjes vanuit Tokyo;

 1. Mount Fuji
 2. Yokohama
 3. Kamakura
 4. Chiba Castle
 5. Kawagoe
 6. Kawasaki
 7. Nikko
 8. Nokogiriyama – Sawtooth Mountain
 9. Mount Takao
 10. Odawara
 11. Hakone
 12. Chichibu City
 13. Kusatsu Onsen
 14. Mito
 15. Lockheart Castle

#1 Mount Fuji

2 uur van Shinjuki Station | circa 3.600 yen per persoon (busreis)

Mount Fuji Tokyo Japan
Uitzicht op Mount Fuji

Mount Fuji is met zijn 3776 meter de hoogste berg van Japan en misschien wel de meest gefotografeerde berg ter wereld. Helaas is het erg lastig om tijdens een dagtrip de berg te beklimmen: de klim zelf duurt al rond de 10 uur, dus inclusief reistijd van Tokyo naar de berg en terug, duurt dit simpelweg te lang. Wél kun je een deel van de berg beklimmen, tot een van de vele stopplaatsen. Ook kun je in de prachtige omgeving van Mount Fuji wandelen.

Mount Fuji wandelroute
Mount Fuji wandelroutes

De Japan Rail Pass dekt niet de gehele route naar de berg, slechts tot Odawara. Vanaf hier moet je op de bus stappen naar Kawagushi-ko en/of Fuji-Yoshida. Dit kost doorgaans rond de 2.000 yen en duurt 2 uur. In Kawagushi-ko of Fuji-Yoshida kun je vervolgens overstappen op de directe bus naar Mount Fuji. Omdat dit nogal omslachtig is, wordt het aangeraden om in Tokyo simpelweg een tour/busreis te boeken. Dit kan op tal van plekken en is een stuk gemakkelijker. Voor meer informatie over het klimseizoen kan je onze Mount-Fuji pagina bekijken.

Het is verstandig om vooraf een tour te reserveren naar Fuji het kan er namelijk erg druk zijn. Wij hebben met veel plezier deze Fuji dagtour gevolgd.

#2 Yokohama

30 minuten van Tokyo Station | circa 500 yen (enkele reis)

Yokohama Chinatown
Chinatown Yokohama

Officieel is niet Tokyo de grootste stad van Japan, maar Yokohama. Tokyo is namelijk niet een echte stad, maar een agglomeratie van meerdere steden en dorpen. Yokohama is een typisch Japanse stad. Je vindt hier zowel klassieke boeddhistische tempels en Japanse tuinen als moderne wolkenkrabbers.

Kirin Beer Factory in Yokohama
Kirin beer factory

Daarnaast staat Yokohama bekend om haar beroemde Chinatown, rijke Westerse historie en bierbrouwerijen zoals van het bekende Kirin bier. Kortom, zeker een bezoekje waard!

Wat helemaal ideaal is, is het feit dat Yokohama binnen een half uur te bereiken is vanuit Tokyo. Dit kan met de Tokyo Toyoko lijn, maar ook met de JR Tokaido, JR Yokosuka of de JR Shonan Shinjuku treindiensten. De prijs van deze reis ligt om en nabij de 1/000 yen.

#3 Kamakura

57 minuten van Tokyo Station | 920 yen (enkele reis)

Kamakura Japan Daibutsu
Kamakura Daibutsu

Kamakura is een van de mooiste tempelstadjes in de buurt van Tokyo en wordt ook wel “het Kyoto van Oost-Japan genoemd”. Ondanks het feit dat Kamakura relatief klein is, kent het talloze monumenten en tempels, waaronder het grote bronzen standbeeld, de Diabutsu, en de Hokokuji schrijn.

Daibutsu wandelroute Kamakura Japan
Daibutsu wandelroute in Kamakura

Daarnaast kan er ook leuk worden gewandeld in de omgeving van Kamakura. Uit de kust van de stad ligt ook nog Enoshima, een klein eilandje met een aquarium, stranden, tuinen, een spa en een tempel. Neem vanaf Tokyo Station de JR Yokosuka treindienst en je bent binnen 57 minuten op Kamakura Station. Tickets kosten 920 yen.

Wat je ook kan doen is deze privé tour naar Kamakura boeken. Hier leer je bizar veel over de geschiedenis en de cultuur. Wij vonden hem erg leuk!

#4 Chiba Castle

45 minuten van Tokyo Station | 770 yen (enkele reis)

Chiba kasteel
Chiba kasteel

Chiba Castle, dat ook bekend staat als Inohana Castle, is een reconstructie van een groot kasteel uit de 11e eeuw. Tegenwoordig is het een interessant museum. Ben je echter groot fan van historische Japanse kastelen, dan moet je hier niet zijn. Chiba Castle is eigenlijk een modern museumgebouw, met het uiterlijk van een Japans kasteel. Het museum focust zich voornamelijk op de geschiedenis van de stad Chiba.

Hanami festival Chiba
Hanami festival Chiba

De mooiste periode om dit kasteel te bezoeken, is tijdens het Hanami festival (kersenbloesem festival). In de omgeving van het kasteel vind je namelijk prachtige bloesems ook wel sakura genoemd in Japan. Entree bedraagt slechts 60 yen.

Het museum is op twee manieren te bereiken vanuit Tokyo. Zo kun je de JR Uchibo of Sotobo treindienst naar Hon-Chiba Station nemen, of op de JR Sobu treindienst naar Chiba Station stappen. Bij de laatstgenoemde moet je nog wel een paar minuten met de bus reizen. De reist duurt zo’n 45 tot 60 minuten en kost niet meer dan 1000 yen.

#5 Kawagoe

35 minuten van Ikebukuro Station | 480 yen (enkele reis)

Sakura in Kawagoo
Sakura in Kawagoo

Wil je je in de Edo-periode wanen? Bezoek dan het historische stadje Kawagoe! Dit stadje bestaat uit tal van historische gebouwen, waaronder klassieke warenhuizen.

Paling restaurant in Kawagoe
Paling restaurant in Kawagoe

Ook kun je hier erg lekker eten. De specialiteit hier is paling! Erg lekker als lunch. Houd er wel rekening mee dat paling een bedreigde diersoort is. Daarnaast is er een hele straat gewijd aan Japans snoep. Vanaf Ikebukuro Station is het 30 minuten reizen met de Tobu treindienst. Je reist op Kawagoe Station. Dit station is ook te bereiken van Seibu-Shinjuku Station en Shinjuku Station.

#6 Kawasaki

17 minuten van Tokyo Station | 310 yen (enkele reis)

Oude Japanse gebouwen in Kawasaki
Oude Japanse gebouwen in Kawasaki

Nee we hebben het hier niet over de prachtige Kawasaki motoren maar het leuke klassiek Japanse stadje. Kawasaki is een gevarieerde stad om een dag of een dagdeel in door te brengen. Vanuit Tokyo ben je er in no time en er valt meer dan genoeg te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de enorme Daishi temple, het Japanse openluchtmuseum en zijn prachtige klassieke gebouwen van Nihon Minkaen.

Ook heeft Kawasaki een grote arcade game hal, waar je airhockey kunt spelen, kunt poolen en nog veel meer. Kawasaki ligt slechts op 17 minuten reizen van Tokyo Station (Tokaido treindienst). Dit kost je slechts 310 yen.

#7 Nikko

90 minuten van Shinjuku Station (busreis) | circa 15.000 yen per persoon (busreis)

Nikko Toshugu shrine
Nikko Toshugu shrine

Ben je op zoek naar een prachtige combinatie van natuur en cultuur? Dan zit je in Nikko helemaal goed. Deze tempelstad, op circa 2.5 uur reizen van Tokyo staat bekend om haar prachtige omgeving en vele schrijnen en tempels. Aangezien het stadje best klein is, heb je genoeg tijd om een aantal tempels te bezoeken én een wandeling te maken in de natuur. Aangezien er zoveel te zien is hier, is dit ook een ideale bestemming van vele Japanners voor een weekendje weg vanuit Tokyo.

Boek deze leuke privé walking tour om meer te leren over het plaatse Nikko. Wij hadden een erg leuke en lieve guide. Erg leerzaam!

Met het openbaar vervoer ben je langer dan 2 uur kwijt aan het reizen. Gelukkig zijn er ook diverse directe busreizen. De reisduur, vertrekplaats en kosten hiervan verschillen logischerwijs per organisatie, maar doorgaans kost dit rond de 15.000 yen per persoon.

#8 Nokogiriyama – Sawtooth Mountain

2 uur van Tokyo Station | 1.920 yen (enkele reis)

Nokogiriyama hike to hell trail
Nokogiriyama hike to hell trail

Als je je echt wilt terugtrekken in de natuur, dan moet je Nokogiriyama (Sawtooth Mountain) bezoeken. Aangezien je hier midden in de natuur zit, is het wel wat verder reizen vanaf Tokyo. Dit is echter zeker de moeite waard. Je maakt een prachtige wandeling met idyllische vergezichten. Laat je niet misleiden door de naam “Hike to Hell”! Bovenop de bergtop krijg je als beloning een adembenemend uitzicht. Ook bevinden zich hier het Nihonji tempelcomplex en diverse standbeelden uitgehouwen uit de berg.

Nokogiriyama kabelbaan
Nokogiriyama kabelbaan

De voet van de berg bereik je het makkelijkst met de trein (Keio of Sobu treindienst). Reis vanaf Tokyo Station met de Keio of Sobu treindienst. Stap op het eindstation van deze treinen over op de JR Uchibo treindienst. Stap vervolgens uit op Hamakanaya Station. De reis duurt 2 uur lang en kost 1920 yen.

#9 Mount Takao

1 uur van Keio Shinjuku Station | 390 yen (enkele reis)

Mount Takao trein
Mount Takao trein

Mount Takao is een bescheiden berg met een prachtig uitzicht. Deze is zeker wel in een dag te beklimmen. Vanaf de top heb je een gaaf uitzicht op Tokyo en Mount Fuji. Daarnaast vind je hier ook een “apenpark” en de Yakuoin temple. De omgeving heeft meerdere wandelpaden, dus er is meer dan genoeg keuze! Het nemen van de oude kabelbaan of trein naarboven is ook een optie voor de minder avontuurlijke onder ons.

Mount Takao plattegrond
Mount Takao plattegrond

Je bereikt de voet van de berg het eenvoudigst en goedkoopst vanaf het ondergrondse Keio Shinjuku Station. Vanaf hier is het slechts 50 minuten met de trein naar Takaosanguchi Station. Een enkele reis kost 390 yen.

#10 Odawara

1 uur (Shinkansen) of 1,5 uur (Tokaido treindienst) van Tokyo Station | 3.000 yen (Shinkansen) of 1.500 yen (Tokaido treindienst)

Odawara kasteel
Odawara kasteel

Odawara is naar Japanse standaarden een kleine stad, maar is zeker een bezoekje waard. In Odawara vind je het befaamde Odawara kasteel, verschillende musea zoals de Enoura Observatory en het Kanagawa Prefectural Museum of Natural History én natuurlijk een prachtige natuur. De stad ligt namelijk aan de rand van het Fuji-Hakone-Uze Nationale Park.

Leuk feitje; in de maanden februari en maart vindt hier het traditionele Odawara Plum Festival plaats. Dan kijk je je ogen uit: mensen dansen de lokale volksdans en er wordt boog geschoten vanaf paarden. Zeker gaaf om eens mee te maken!

Odawara bereiken is simpel: pak de Shinkansen vanaf Tokyo Station en stap uit op Odawara Station. De goedkopere maar langer durende optie is het nemen van de Tokaido treindienst. Dit scheelt 1.500 yen (1.500 yen in plaats van 3.000 yen).

#11 Hakone

Circa 2 uur (Shinkansen of Tokaido treindienst) van Tokyo Station | 4.000 yen (Shinkansen) of 1.840 yen (normale treindienst)

Hakone uitzicht Mount Fuji
Mount Fuji gezien vanaf het park Hakone

Ben je toevallig al in Odaware, dan kun je net zo goed ook het daarnaast gelegen resortstadje Hakone aandoen! Hakone is een van Japans meest bekende en geliefde hete bronnen park. Er zijn hier meerdere spa’s en zogenaamde Onsen (hete bronnen). Voordat je helemaal tot rust komt in een van de hete bronnen, is het aan te raden om het Hakone schrijn te bezoeken en een korte wandeling maken langs het Ashi meer met uitzicht op Mount Fuji.

Het park staat trouwens in onze top nationale parken van Japan lijstje.

Hakone nationale park
Hakone nationale park / @hellojoanna

Het bezoeken van het Hakone openluchtmuseum is ook zeker de moeite waard. Om Hakone te bereiken neem je vanaf Tokyo Station de trein of Shinkansen naar Odawara Station. Hier stap je over op de Hakone-Tozan treindienst en stap je uit op het eindstation, Hakone-Itabashi Station.

Geen zin om zelf te reizen? Met deze dag tour bezoek je niet alleen Hakone maar ook Mount Fuji. Erg leuk!

#12 Chichibu City

1,5 uur van Ikebukuro Station | 1.500 yen

Fuji Hakone Izu Nationaal Park
Hitsujiyama national park met zicht op Fuji

Chichibu City is een van de grootste populairste toeristische attracties van de Saitama prefectuur. Het prachtige Hitsujiyama Park, dat in de lente compleet roze en paars kleurt, is hier de voornaamste reden van. Vele Japanners reizen het halve land door om dit prachtige fenomeen mee te maken. Zo zie je het vaak ook terug in foto’s van rondreizen door Japan en andere Japanse landschapsfoto’s.

Hitsujiyama Park Japan
Hitsujiyama Park Japan

Ook de Chichubi Schrijn is een bezoekje waard. Daarnaast valt er nog veel meer te ontdekken! Leuke dagtrip vanuit Tokyo, helemaal in de lente. Houd er wel rekening mee dat het in deze periode erg druk kan zijn.

Het makkelijkste is om vanaf Ikebukuro Station te reizen op Seibu-Chichibu Station. Dit duurt anderhalf uur en kost 1500 yen.

#13 Kusatsu Onsen

4 uur met de bus, huurauto circa 3 uur

Kusatsu Onsen
Kusatsu Onsen / Copyright ググっとぐんま

Wil je een dagje verwend worden en tot rust komen? Bezoek dan één van Japans beste hete bronnen resorts de Kusatsu Onsen. Er zijn hier meerdere bronnen waar je kunt ontspannen. Ook kun je een unieke Yumomi performance aanschouwen. Dit is een traditionele methode waarmee men het hete water wat afkoelt. Kusatsu Onsen is simpelweg een unieke, rustgevende ervaring.

Er is echter een probleem: een directe busreis duurt maar liefst 4 uur. Daarom raden wij aan om alleen als dagtrip naar toe te gaan als je een huurauto hebt. Heb je dit niet, dan is het verstandiger om hier meerdere dagen te verblijven.

#14 Mito

120 minuten van Tokyo Station | 2.270 yen

Mito art tower Japan
Mito art tower Japan

Mito was gedurende de Edo-periode de stad van de Mito-clan. Hier vind je dan ook één van drie mooiste Japanse tuinen van het land, de Kairaku-en Gardens. Prachtig om rustig doorheen te slenteren en alles in je op te nemen. Daarnaast vind je in Mito ook de hypermoderne Art Tower en het Mito City Museum. Ook kun je fietsen huren en een rondje rondom het Senba meer fietsen. Genoeg te doen en te ontdekken in Mito!

De treinrit vanaf Tokyo Station naar Mito Station duurt circa 2 uur en kost 2.270 yen.

#15 Lockheart Castle

2 uur met huurauto of 2,5 tot 3 uur met de trein | 6.000 yen

Lockheart kasteel Japan
Lockheart kasteel als dagtrip

Last but not least is Lockheart Castle. De historie van dit kasteel is bizar: het werd in 1828 gebouwd in Carluke, Schotland. Een eeuw later werd het gekocht door de Japanse acteur Masahiki Tsugawa. Hij liet het kasteel afbreken en naar Japan verschepen. Hier liet hij het weer helemaal opbouwen. Tegenwoordig is Lockheart Castle een museum en een populaire plek voor bruiloften. Ook is het kasteel populair onder liefhebbers van Japanse TV-series. Meerdere TV-drama’s, waaronder “Atashinchi no Danshi”, werden hier opgenomen.

Heb je een huurauto, dan is het vanaf Tokyo zo’n 2 uur rijden naar Lockheart Castle. Ook kun je de Shinkansen naar JR Numata Station nemen (meerdere keren overstappen) en vanaf hier overstappen op de bus. Dit kost je dan wel rond de 6.000 yen.

Vervoer voor dagreis vanuit Tokyo: trein, busreis of huurauto?

Voor een dagtrip vanuit Tokyo heb je meerdere opties met betrekking tot vervoer. Is het een populaire toeristische bestemming, dan is de kans groot dat je hier een busreis naar toe kunt boeken bij een lokale reisorganisatie. Dit heeft zo zijn voordelen: je hoeft je niet druk te maken over overstappen of verdwaald raken. Alles wordt voor je geregeld, jij hoeft slechts op tijd te zijn voor het vertrek van de bus.

Aangezien Japan een uitstekend spoorwegennet heeft, is de trein – normale treindiensten of de Shinkansen – in veel gevallen een goede optie. Dit is vooral ideaal als je steden bezoekt. Ben je van plan om vaak of veel met de trein te reizen, dan is het handig om een JR Railway Pass aan te schaffen.

Tot slot is er nog de huurauto: dit biedt je een stuk meer flexibiliteit en geeft je ook de optie om plekken te bezoeken die minder makkelijk of zelfs niet te bereiken zijn met een busreis of de trein.

Ben je nog niet overtuigd van al deze dagtripjes? Neem dan eens een kijkje voor wat extra inspiratie binnen Tokyo zelf naar onze top 10 bezienswaardigheden.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening