Mount Fuji Honshu Japan

Japan (日本)

101 checklist – Japan, het land van de hypermoderne steden, de gesloten geschiedenis vol met verhalen over beroemde samoerais en bloeddorstige shoguns. Maar vergeet ook niet de rest van de unieke cultuur en de fenomenale natuur vol met vulkanen, geisers, zwarte beren, Japanse makaken, gigantische salamanders die allemaal te vinden zijn in de uitgestrekte oerbossen of op de tropische eilanden. Welkom in Japan het land van uiterste en avontuur.

Japan behoort tegenwoordig tot één van de meest ontwikkelde landen in Azië, dit zie je bijvoorbeeld terug in de infrastructuur, de prachtige moderne steden en de faciliteiten voor toeristen. Daarnaast zijn de basisvoorzieningen zoals bijvoorbeeld de ziekenhuizen en slaapaccommodaties net zo modern als in Nederland. Japan wordt daarom ook steeds populairder onder de Westerse toeristen die nieuwsgierig zijn naar wat het land van de rijzende zon allemaal te verbergen heeft.

Er zijn genoeg redenen om op vakantie naar Japan te gaan, alleen al voor de hoofdstad Tokyo heb je minimaal een week nodig om een glimp op te vangen van het Japanse leven. Het land is verder rijk aan natuur, cultuur en heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen gigantische moderne metropolen zoals Tokyo, Osaka of Hiroshima.

De oude geschiedenis en aparte Japanse cultuur zijn over de hele wereld bekend mede dankzij de Hollanders en hun kunstmatige eilandje Deshima. Want wie kent het woord samoerai, geisha, sake of bonsai niet tegenwoordig? Naast de giga-man-made structures heeft Japan ook prachtige bossen, bergen en andere natuurgebieden. Je kan er zelfs duiken en zonnen op tropische stranden in Okinawa maar ook skiën in de Japanse Alpen!

Wij van Tokyo.nl proberen een volledige Japan Wikipedia te worden om zo de ultieme online reisgids voor het land te maken. We hebben verschillende grote steden tot in detail beschreven dankzij onze eigen hands-on ervaringen en ontdekkingen maar ook met de hulp van locals om zo enkele geweldige reistips voor de off the beaten track reis door Japan te kunnen geven. Ga je mee op reis naar Japan (Nippon, 日本) het land van de rijzende zon?

De ultieme reisgids voor Japan

Japan reisinformatie
Nippon of Nihon zoals de Japanners Japan noemen is het meest oostelijk gelegen Aziatische land ter wereld. Het heeft een oppervlakte van maarliefst 377.994 vierkante kilometer dat verspreid is over 6852 eilanden waarvan het eiland Honshu het grootste is. De andere grote Japanse eilanden zijn Hokkaido, Kyushu en Shikoku en natuurlijk de tropische Okinawa prefectuur. Het land is voor 72% bebost en heeft grote temperatuur verschillen dankzij het diverse klimaat. Waar het in noord Japan extreem koud kan zijn en er sneeuwpaleizen in Sapporo worden gebouwd is het in Okinawa eigenlijk nooit kouder dan 15-20 graden en kan je er prima overwinteren.

Het uiteenlopende klimaat is net zo verschillend als de talen die over het land worden gesproken. Er zijn namelijk 12 verschillende dialecten officieel erkent waarvan er veel op de eilanden groep Okinawa zijn ontstaan. Sinds iets meer dan een eeuw is de hoofdstad van Japan Tokyo geworden maar dat is het niet altijd zo geweest want Kyoto heeft langer de heerschappij uitgeoefend over het land. De Japanners staan bekend als een vriendelijk, verlegen en zeer gedisciplineerd volk dat toeristen met een grote glimlach ontvangen.

Doordat Japan jaren geïsoleerd is geweest van de buitenwereld heeft het een unieke cultuur ontwikkelt die je overal terugziet in het land. Denk maar eens aan de maaltijden die uniek zijn voor Japan zoals Sushi of Sashimi. Wij zorgen op Tokyo.nl voor de perfecte voorbereiding op jou reis door Japan. Want het is een zeer groot land waarin je gemakkelijk kan verdwalen tussen al de mooie bezienswaardigheden.

Wist je trouwens dat Japan een Monarchie is net als Nederland? Keizer Akihito heeft al jaren een symbolische functie net als onze Koning.

De groei van Japan als wereldmacht

Japan
Het moderne Japan is eigenlijk pas gaan bloeien aan het einde van de Edo periode. Er kwam een einde aan de heerschappij van de shoguns, keizers en samoerais en de democratie werd langzaam omarmt. Tijdens de Meiji restauratie leek het welvarende Japan even terug te vallen naar de rumoerige periodes met burgeroorlogen uit het Tokugawa tijdperk maar gelukkig is er het mooie en stabiele moderne Japan uit gegroeid.

Tegenwoordig is de Japanse economische motor zeer sterk en kent het vele NGOs (Internationale non-overheid bedrijven). Het is een land dat leeft van visserij, handel, techniek en tegenwoordig ook toerisme. Dit zie je terug in elk dorpje of metropool die het land kent. Tokyo is uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld maar heeft veel traditionele gebruiken weten te behouden, zoals de rijke visvangsten die dagelijks verhandeld word op de gigantische Tsukiji vismarkt die gewoon meegegroeid is met de stad. Japan is internationaal ook steeds aantrekkelijker aan het worden voor bedrijven en toeristen. Zo is het toerisme in de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en schieten er overal voorzieningen uit de grond. Want wist je bijvoorbeeld dat skiën heel populair is in Japan?

Het land staat niet meer stil en ontwikkelt zich door tot een ware grootmacht die meedoet aan geopolitiek en andere lastige internationale dilemma’s. Gelukkig weten de Japanners hun unieke cultuur nog goed te behouden door bepaalde waardes, normen en disciplines te blijven uitoefenen.

Laten we het mysterieuze Japan gaan ontdekken!

Natuur in Japan
Veel mensen weten niet dat Japan voor het eerst zijn deuren opende voor buitenlanders z’n 140 jaar geleden. Dit lijkt al lang geleden maar in die tijd werd er in Europa al handel gedreven en flink heen en weer gereisd. De Japanse cultuur is mede daarom goed bewaard gebleven en leeft nog steeds voort in de moderne Japanners.

Tegenwoordig zijn ze een land dat veel export producten heeft zoals auto’s waarvan bijvoorbeeld Toyota, Nissan, Honda en Mitsubishi die over de hele wereld bekend zijn. Ze hebben ook een vooruitstrevende high tech industrie met grote bedrijven zoals Sony, Canon en andere multinationals. Het leuke van Japan is dat de cultuur totaal anders is dan in westerse landen maar het land geniet wel de moderne faciliteiten die wij hier in Nederland ook hebben.

Een leuk feitje is dat de Japanse treinen (Shinkansen), in tegenstelling tot de NS in Nederland, voor 99% op tijd rijden en de overige 1% staat voor treinen die meer dan twee minuten vertraagd zijn!

Door de jaren heen heeft Japan zich ontwikkelt als een echt vakantieland en heeft het toeristen ook veel te bieden zoals architectuur, stranden, bergen, wintersporten en nog veel meer. Wij hebben op onze website verschillende onderwerpen beschreven. Zo kan je voor meer informatie over de Japanse eilanden, culturele kwesties, steden, reismogelijkheden, etiquette of routes op de desbetreffende pagina’s. We zijn trouwens altijd op zoek naar foto’s van reizigers! Deel ze met ons en wij plaatsen ze met vermelding van jou naam onder de juiste Japan rubriek.

Welke Japanse steden wil je bezoeken?

Steden in Japan
Een aantal steden in Japan kan je overslaan omdat je hier vooral hardwerkende Japanners vindt (wat ook geweldig kan zijn maar minder spectaculair misschien), de volgende steden zijn wel erg leuk om te bezoeken. Op de eerste plaatst staat de hoofdstad Tokyo of Tokio dat ook wel het New York van het oosten genoemd wordt en perfect is voor een korte of lange stedentrip. Dit is een meer dan een logische naam omdat er oneindig veel winkels, restaurants, clubs, lichtreclames en mensen zijn! Ben je op zoek naar een traditionelere stad dan kan je beter naar Kyoto gaan, hier vind je veel oude architectuur en meer rust dan in Tokyo.

Wil je rust, natuur en relaxen in een kuuroord of spa dan is een bezoekje aan het eiland Hokkaido met de hoofdstad Sapporo aan te raden. Maar ook de zuidelijke steden Fukuoka, Nagasaki of Himeji zijn zeker een aanrader. Wandel je graag bekijk dan eens Nara, Matsumoto, Takayama, Shirakawa-go & Gokayama of Nagano. Deze liggen allemaal in of nabij prachtige natuurparken.

Duiken en snorkelen is ook mogelijk op de zuidelijke eilanden van de Okinawa prefectuur. Zoals je ziet is Japan thuis in alle hedendaagse facetten. Reizen tussen de eilanden en steden is gemakkelijk aangezien de infrastructuur beter is dan die in Nederland dankzij de Shinkansen en vele binnenlandse vluchten. Erg goedkoop voor Aziatische begrippen is rondreizen in Japan helaas niet, denk aan Nederlandse prijzen.

Deze steden van Japan mag je niet overslaan

Map Japan

1. Tokyo9. Kumamoto
2. Kyoto10. Kanazawa
3. Nara11. Himeji
4. Nagasaki12. Nagano
5. Hiroshima13. Sendai
6. Sapporo14. Fukuoka
7. Nagoya15. Matsumoto
8. Osaka16. Kagoshima

Enkele veelgestelde vragen over Japan

We beantwoorden hieronder alvast enkele veergestelde vragen van reizigers. Heb jij nog meer vragen over Japan dan kan je op deze speciale reizigers-vragen pagina terecht.

Wat is de beste reistijd voor Japan?
Elk seizoen in Japan kent zijn voor en nadelen. Zomer in Japan is perfect voor het strand en beklimmen van Mount Fuji, de herfst kent zijn prachtige herfstkleuren (koyo) door het gehele land en de winter brengt wintersporters naar Nagano en prachtige man-made ijspaleizen op het eiland Hokkaido. De lente is voor de meeste reizigers waarschijnlijk de beste reistijd voor Japan. Dit omdat de natuur en de beroemde kersenbloesem (sakura) dan in volle bloei staat, de temperatuur gematigd is (gemiddeld 20 graden) wat prettig is voor een citytrip en er weinig regen valt. Wist je dat dit trouwens de meest gestelde vraag online is over Japan?

Hoe denkt Japan over nucleaire wapens of energie?
Sinds de catastrofale nucleaire ramp nabij Fukushima en natuurlijk de zeer verwoestende atoombommen uit de tweede wereldoorlog op Hiroshima en Nagasaki zijn de Japanners zeer gedreven anti-nucleair advocaten. De Japanse bevolking preekt voor een wereldwijde nucleaire ontwapening. Goed punt denken wij!

Hoe groot is Japan?
Japan is exact 377.972 vierkante kilometer groot en bestaat uit 6852 eilanden waarvan de meeste landmassa zich bevindt op de eilanden Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku. Ter vergelijken het eiland Japan is groter dan Duitsland, Finland of Italië.

Is Japan Gay friendly?
Jazeker! Ondanks dat Japanners vaak zeer gesloten zijn over hun privé leven zijn ze zeer tolerant en dragen veel respect voor andere mensen.

Kan je naar het strand in Japan?
Japan heeft prachtige stranden vooral op de subtropische eilanden van Okinawa. Maar ook in Tokyo kan je prima naar het strand.

Waar komt de naam “Japan” vandaan?
Het woord Japan is een foute vertaling van een foute vertaling. Andere namen voor Japan zijn Nippon, Nihon wat beide in Kanji als 日本 geschreven word en letterlijk betekend de oorsprong van de zon. De eerste vermelding van de naam “Japan” werden gedaan in de 6e eeuw van onze jaartelling door de Chinese keizers uit de Sui Dynasty in China.

> Zoek vliegtickets Japan

Enkele tips voor je vakantie

Tips voor vakantie Japan
Wanneer je een vakantie Japan boekt zijn er een aantal activiteiten en bezienswaardigheden die erg leuk zijn om te bezoeken of uit te proberen. Onder deze activiteiten valt het bezoeken van een traditionele tempel of shrine, deze ervaring is geheel anders dan een Europese kerk bezoeken. Daarnaast zijn de tempels prachtig om te zien!

Als tweede zijn er overal in Japan Hotspring te vinden, deze gebruiken de Japanners voor het gezamenlijk badderen en relaxen wat natuurlijk heerlijk is tijdens je vakantie. Dit past zeker in het plaatje van een vakantie omdat je even helemaal zen kan worden! Je kan natuurlijk ook naar een traditioneel badhuis gaan.

Als derde tip die je zeker niet mag en kan overslaan is het genieten van het overheerlijk eten in Japan zoals sushi en sashimi. Van ons mag je het land niet verlaten zonder dit een keer te hebben gegeten, ook al lust je geen vis!

Reis je in de lente naar Japan dan kan je de gekleurde bloesems in de prachtige Japanse tuinen niet overslaan, je kan er namelijk ook moeilijk omheen. Slapen en overnachten doe je natuurlijk in een Ryokan, een traditionele slaapplaats om te overnachten in Japan. De reis naar al deze activiteiten en steden maak je gemakkelijk met de Shinkansen Bullet Train die tussen sommige stations gemiddeld 320 km per uur gaat. Met een Japan Rail Pass is het mogelijk om onbeperkt te reizen met de Shinkansen. Het is ook prima mogelijk om een auto te huren, de Japanners zijn geen wegpiraten namelijk!

We hebben veel van de leukste steden en bezienswaardigheden in Japan beschreven op onze website om zo de perfecte voorbereiding te zijn voor op je vakantie naar Japan. Toch zal je versteld staan van de Japanners en hun cultuur! Wij smullen ervan en gaan graag op reis naar het Oosterse land. Heb je trouwens onze top 10 bezienswaardigheden uit Japan wel eens gezien? Handig voor als je niet weet waar je heen wilt gaan.

Graag on the spot een planning maken? Dan is een draagbare Pocket Wifi misschien handig om altijd even iets op te kunnen zoeken op Internet. Deze persoonlijke hotspots zijn gemakkelijk mee te nemen op een dagtrip en kosten helemaal niet zo veel om te huren.

We hebben nog veel meer reistips voor Japan op een rij gezet!

Levensonderhoud in Japan

Om je een indicatie te geven van de kosten die je gaat maken tijdens je rondreis, studie, werk & wonen in Japan hebben wij een aantal alledaagse producten en vaste lasten op een rij gezet met de gemiddelde prijs erbij. De kosten van het levensonderhoud in Japan zijn 3,08% hoger dan in Nederland (gebaseerd op geaggregeerde gegevens voor alle steden via Numbeo, huur wordt niet in aanmerking genomen). Echter, de huur in Japan is 29,84% lager dan in Nederland (gemiddelde data voor alle steden). De laatste update van deze data is geweest in februari 2018. Liever meer informatie over het levensonderhoud in Tokyo?

Levensonderhoud

Gemiddelde kosten

Restaurants prijzen
Maaltijd in een goedkoop restaurant€ 5,84
Maaltijd voor twee mensen, 3-gangen menu€ 29,19
McMeal bij McDonalds (of ander combo-menu)€ 4,96
Binnenlands bier (0,5 liter diepgang)€ 2,92
Geïmporteerd bier (fles van 0,33 liter)€ 3,65
Cappuccino (standaard)€ 2,76
Coke / Pepsi (fles van 0,33 liter)€ 0,97
Water (fles van 0,33 liter)€ 0,77
Levensmiddelen
Melk (normaal), (1 liter)€ 1,34
Brood vers wit brood (500g)€ 1,34
Rijst (wit), (1kg)€ 3,12
Eieren (normaal) (12)€ 1,62
Lokale kaas (1kg)€ 13,22
Kippenborsten (zonder botten, zonder huid), (1kg)€ 6,29
Rundvlees rond (1 kg) (of gelijkwaardig rood vlees van de achterpoten)€ 13,40
Appels (1kg)€ 5,13
Banaan (1kg)€ 2,42
Sinaasappelen (1kg)€ 4,30
Tomaat (1kg)€ 5,22
Aardappel (1kg)€ 2,91
Ui (1kg)€ 2,53
Sla (1 kop)€ 1,53
Water (fles van 1,5 liter)€ 0,92
Fles wijn (middenklasse)€ 9,49
Binnenlands bier (fles van 0,5 liter)€ 2,08
Geïmporteerd bier (fles van 0,33 liter)€ 2,75
Pakje cigaretten (Marlboro)€ 3,32
Openbaar vervoer en verhuur
Enkele reis (lokaal vervoer)€ 1,53
Monthly Pass (Normale prijs)€ 72,98
Taxi Start (Normaal Tarief)€ 4,38
Taxi 1km (normaal tarief)€ 2,47
Taxi 1 uur wachten (normaal tarief)€ 24,96
Benzine (1 liter)€ 0,94
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (of gelijkwaardige nieuwe auto)€ 18.245,75
Toyota Corolla 1.6l 97kW Comfort (of gelijkwaardige nieuwe auto)€ 15.229,71
Algemene lasten (maandelijks)
Basic (elektriciteit, verwarming, koeling, water, afval) voor 85m2 appartement€ 145,95
1 minuut bellen met Prepaid mobiel tarief naar lokale nummers (geen kortingen of abonnementen)€ 0,32
Internet (60 Mbps of meer, onbeperkte data, kabel / ADSL)€ 32,02
Sport en vrije tijd
Fitness Club, maandelijkse kosten voor 1 volwassenen€ 63,79
Tennisbaanverhuur (1 uur in het weekend)€ 14,91
Bioscoop, internationale release, 1 stoel€ 13,14
Kinderopvang
Kleuterschool (of kleuterschool), privé, maandelijks voor 1 kind€ 291,93
Internationale basisschool, jaarlijks voor 1 kind€ 18.332,63
Kleding en schoenen
1 paar spijkerbroeken (Levis 501 of vergelijkbaar)€ 48,70
1 Zomerjurk in een winkelketen (Zara, H & M, …)€ 29,03
1 paar Nike hardloopschoenen (middenklasse)€ 56,07
1 paar lederen heren schoenen voor heren€ 72,20
Huur per maand
Appartement (1 slaapkamer) in het stadscentrum€ 597,69
Appartement (1 slaapkamer) Buiten centrum€ 388,43
Appartement (3 slaapkamers) in het stadscentrum€ 1.221,19
Appartement (3 slaapkamers) Buiten centrum€ 750,61
Koop appartement prijs
Prijs per vierkante meter te koop appartement in het centrum€ 6.977,48
Prijs per vierkante meter om appartement buiten het centrum te kopen€ 3.410,17
Salarissen en financiering
Gemiddeld maandelijks nettoloon (na belasting)€ 2.082,45
Hypotheekrente in procenten (%), jaarlijks, voor 20 jaar vaste rente€ 1,22

De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op data van de wereldbank en Numbeo. De gegevens zijn gebaseerd op 5410 inzendingen in de afgelopen 18 maanden van 598 verschillende bijdragers.

Ook nog leuk om te bekijken

Japan (日本)
4.2 (83.48%) 69 vote[s]

Hulp nodig met je reis?