Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Wist je dit al over Japan?

Wist je dit al over Japan?

feitjes over Japan

Wij hebben een lijst van 50 feitjes over Japan opgesteld, oké to be fair het zijn nu al meer dan 100 feitjes geworden. Veel dingen die je nog niet wist over Japan of Tokyo kan je hier vinden. Sommige feitjes zijn raar maar meestal zijn ze erg leuk om te weten voordat je op vakantie gaat naar het Aziatische land.

100 feitjes over Japan

Wist je dit al over Japan?

 1. Tot diep in de ochtenduurtjes dansen illegaal is in Japan?
 2. Japan te maken heeft met ongeveer 1500 aardbevingen per jaar, waarvan sommige veel schade aanrichten. Mensen in Tokyo bereiden zich al jaren voor op “The Big One“. In 2011 was er nog een gigantische aardbeving met een sterkte van 9.0 op de schaal van Richter.
 3. Er wonen meer dan 50.000 mensen in Japan die ouder zijn dan 100 jaar!
 4. Per jaar worden er gemiddeld twee moorden gepleegd met wapens. In Nederland ligt dit aantal misdaden rond de 120.
 5. Ondanks dat ze relatief onbekend zijn bestaat Japan uit 6852 eilanden.
 6. De treinen (shinkansen) en maglevs in Japan bijna altijd op tijd rijden? De gemiddelde vertraging is maar 18 seconde!
 7. Door de vergrijzing zijn er meer huisdieren dan kinderen in Japan.
 8. Mede door de vergrijzing worden er meer luiers voor volwassenen verkocht dan voor baby’s.
 9. Ongeveer 95% van alle adopties in Japan volwassen mannen zijn. Dit komt doordat Japanners graag willen dat hun familiebedrijf in de familie blijft.
 10. Gekleurd eten verkoopt beter in Japan. Deze hamburgers zijn ingekleurd met eetbare zwarte inktvis inkt.
Gekleurd eten in Japan
Gekleurde burgers door inktvis inkt
 1. De enige japanner die de Titanic ramp overleefd had kreeg voortdurend te horen dat hij een lafaard was omdat hij niet dood was gegaan net als het overgrote deel van de passagiers.
 2. In Nederland is zijn de meeste mobiele telefoon waterproof aan het worden maar in Japan is dat aantal ongeveer 99%, sommige Japanners gebruiken hun smartphones hierdoor zelfs onder de douche.
 3. Er zijn ongeveer 5.5 miljoen snoep en frisdrank automaten in Japan. Je vindt ze overal in steden, bossen en op skipistes.
 4. Japan en Rusland zijn officieel nog in oorlog sinds WWII omdat ze een dispuut hebben om de Kuril eilanden, deze liggen helemaal in het noorden van het land.
 5. De scholen in Japan worden schoongemaakt door studenten en leerkrachten, hierdoor zijn schoonmakers niet nodig.
 6. Een Pokémon aflevering uit 1997 maakte 685 kinderen zo duizelig dat ze opgenomen moesten worden in het ziekenhuis.
 7. Er ongeveer 25 miljard eetstokjes per jaar worden gebruikt in het land van de rijzende zon. Kan jij al met stokjes eten?
 8. In tegenstelling tot het Nederlandse bijgeloof brengen zwarte katten geluk in Japan.
 9. De bekende Ronald MC Donald van het fastfood concern MacDonalds heet in Japan Donald Mc Donald omdat Japanners de R niet kunnen uitspreken.
 10. Op kerstavond gaan de Japanners massaal naar de KFC. Eigenlijk willen ze vooral crispy chicken eten met kerst, een kookstijl die in Japan ook wel karaage heet.
Yakuza tattoos
Yakuza tattoos
 1. Veel hotsprings en openbare badhuizen weigeren mensen met tatoeages en andere lichaamsversieringen omdat dit vaak geassocieerd wordt met de Yakuza. Lees hier alles over de badhuisregels in Japan. We hebben trouwens wel een lijstje met onsen die tattoo friendly zijn.
 2. Strips en comics zijn zo populair in Japan dat er meer papier hiervoor gebruiken wordt dan voor WC papier. Denk hierbij bv aan de bekende Japanse Manga, Hentai en Anime.
 3. Er is een eiland in Japan dat vol zit met konijnen, het heet ook Rabbit Island en in het Japans Ōkunoshima.
 4. De Japanse naam voor Japan is “Nihon” of “Nippon”, wat vrij vertaald “de oorsprong van de zon” betekent. Net zo logisch als Tokyo wat oostelijke hoofdstad betekent. Beide alleen niet super origineel.
 5. Mount Fuji is de hoogste berg (vulkaan) van Japan is met 3776 meter en één van de drie heilige bergen van het land is. De andere zijn Mount Haku en Mount Tate.
 6. De Japanse keuken is samen met de Italiaanse één van de bekendste ter wereld, je vindt namelijk het bekende gerecht sushi over heel de wereld. Ramen maakt ook een flinke opkomst in Nederland.
 7. Wist je dat de grootste vormen van Martial Arts uit Japan komen zoals Karate, Judo, Sumo, Ninjutsu, Kendo, Jujutsu en Aikido.
 8. De nationale sport van Japan is Sumo, maar honkbal is het populairst. Dit komt door de Amerikaanse bezetting na WWII. De Amerikaanse soldaten speelden dat spel namelijk maar al te graag tegen de Japanners.
 9. Het is soms zo druk in de treinen en metro’s dat reizigers door speciale treinmedewerkers naar binnen worden geduwd met een soort bezem.
 10. Meer dan 70% van de Japanse landmassa bestaat uit bergen waarvan er 200 vulkanen zijn en er nog 108 actief zijn.
Karate en andere sporten in Japan
Karate kid – Japan
 1. In Japan zijn er vier verschillende schrijfstijlen namelijk; Romaji, Katakana, Hiragana en Kanji. Japans leren is daarom nog niet zo makkelijk! Romaji is de meest verwesterde vorm en kent delen van het Latijnse schrift. De Japanners gebruiken Romaji vooral tijdens het whatsappen of computeren.
 2. Koffie is super populair en daardoor importeren de Japanners ongeveer 85% van de Jamaicaanse koffie-productie per jaar.
 3. Een traditionele Sumo worstelaars maaltijd is Chankonabe, dit is een stoofpot vol met calorieën puur gemaakt om dikker te worden.
 4. Je kan overal alcohol, sigaretten, ijs, pizza en warme koffie halen uit automaten.
 5. Het basisgerecht bij een Japans ontbijt, lunch en avondeten is rijst.
 6. Japan is de grootste auto exporteur ter wereld, vooral dankzij Toyota en Mazda.
 7. Een oude Japanse traditie om spijt te tonen en respect te krijgen is door je hoofd kaal te scheren.
 8. Karaoke betekent een “leeg orkest” in het Japans. Dit zijn trouwens de top 6 karaoke bars in Tokyo.
 9. Bijna 100% van de Japanners kan lezen en schrijven. Dit is uniek in de wereld want bv. in Nederland ligt dit percentage rond de 97%
 10. Fugu (kogelvis) is een zeer giftige vis die alleen topchefs kunnen bereiden, training om z’n chef te worden kost ongeveer 7-10 jaar.
Geisha's in de wijk Gion Kyoto
Geisha in Gion – Kyoto
 1. Geisha betekent “persoon van de kunst”. Het is dus geen prostituee zoals vaak gedacht wordt.
 2. Vroeger maakte Japanse vrouwen hun tanden zwart met verf omdat witte tanden lelijk zijn en teveel bot blootgaven, dit heet in het Japans Ohaguro (お歯黒). Mede hierom lachen Japanse dames vaak met hun handen voor de mond, zodat de tanden onzichtbaar blijven.
 3. De meeste Japanse bedrijven starten de dag met ochtendoefeningen om hun werknemers op te frissen en te laten de-stressen.
 4. Japan is 394.744 vierkante kilometer groot en telt 6852 eilanden.
 5. De metropool Tokyo is de grootste stad ter wereld als je naar het aantal inwoners kijkt. De stad telt er ongeveer 37,5 miljoen.
 6. De Japanse munt heet de yen (¥) en 1 euro is ongeveer 165 yen.
 7. Zen boeddhisme is de meest voorkomende vorm van boeddhisme in Japan. Toch is het overgrote deel (85%) van de Japanners passief religieus en eigenlijk atheist. Hierdoor lijkt het een beetje op Nederland waar ook veel mensen passief gelovig zijn of atheist.
 8. Sushi was vroeger fastfood of straatvoedsel. Je ziet het daarom vooral nog op marketen verkocht worden in Japan.
 9. Japan is het enige land ter wereld waar atoomwapens tegen zijn gebruikt. Amerika heeft tijdens WWII namelijk een atoombom op Hiroshima en Nagaski gegooid.
 10. Een Ninja was een ondercover huurling in het middeleeuwse Japan, een soort elite samoerai.
samoerai masker
Samoerai masker
 1. De Yakuza mag dan een maffia organisatie zijn maar moord niet. Ze vechten disputen vaak onderling uit door bepaalde straffen of giften te geven aan de mensen die de verkeerde stappen hebben gemaakt.
 2. Er lopen meer dan 1,300 wilde sika hertjes rond in Nara Park tussen en in alle oude tempels.
 3. Japan heeft een penisfestival genaamd Kanamara Matsuri en wordt gevierd in Kawasaki op de eerste zondag van april.
 4. Het slurpen van noodles/ramen is beleefd in Japan. Je geeft hiermee aan dat het lekker smaakt naar de chef-kok.
 5. Naast de bekende maid-cafés zijn er ook cuddle-cafes. Hier kan je betalen om te knuffelen, meer niet! Dus geen seksuele handelingen alleen maar een lekkere knuffel.
 6. Bij een begroeting schudden Japanners geen handen maar buigen ze naar elkaar. Wat grappig is dat de hertjes in Nara dit ook doen, eigenlijk willen ze alleen maar eten van je.
 7. Japanners eten het meeste vis van heel de wereld, ongeveer 17 miljoen ton per jaar.
 8. Capsule hotels zijn het Japanse antwoord op ruimtegebrek in de grote steden. Je kan hier budget overnachten in een soort ruimtecapsule met een bed en tv.
 9. Bijna elk toilet in Japan is verwarmd en heeft een functie om drukgeluiden te maskeren. Dit om schaamte tijdens het poepen te voorkomen.
 10. Japan kweekt vierkante watermeloenen, niet voor de smaak maar simpelweg omdat deze zich beter laten stapelen op de markt.

Nog meer feiten over Japan

Tokyo Gundam Robot Odaiba

Sorry wij kunnen zelf ook geen genoeg krijgen van dit artikel dus blijven maar leuke feiten over Japan toevoegen. Hieronder volgen nog een aantal erg interessante weetjes over het land.

 1. De vier grote eilanden van Japan Honshu, Hokkaido, Kyushu en Shikoku beslaan in totaal 97% van alle landmassa.
 2. Japan is op dit moment de 4e grootste economie ter wereld, alleen Amerika en China zijn groter.
 3. Japan is net als Nederland een constitutionele monarchie. Dit betekent dat de keizer van Japan in de grondwet staat vastgelegd, ook wel constitutie genoemd. De keizer draagt alleen geen echte macht maar dit doet de regering samen met de minisisters. Eigenlijk precies hetzelfde als bij ons in Nederland of België.
 4. Er wonen ongeveer 125 miljoen mensen in Japan. Dit aantal is al jaren stabiel waardoor de vergrijzing hoog is.
 5. De vechtsport karate is ontstaan als een martial art vorm op de Ryukyu eilanden.
 6. Een traditioneel kledingstuk van de Japanners is de kimono. Dit gewaad dragen ze Japanners vooral op speciale gelegenheden zoals een bruiloft of begrafenis.
 7. Godzilla is een pop icoon dat wereldberoemd is geworden. Het is een gigantisch monster dat in Ishiro Honda’s speelfilm uit 1954 beroemd maakte.
 8. De Japanners gebruiken het woord kawaii maar al te graag om schattige dingen te beschrijven. Zo is bijvoorbeeld Hello Kitty erg kawaii.
 9. De eerste sporen van bewoning in Japan dateren van 30.000 jaar terug. Lees hier meer over de geschiedenis van Japan.
 10. Kom je in Japan een woning, kantoor of andere plek tegen waar de vloer opeens een stukje verhoogd is. Trek dan gelijk je schoenen uit gezien dit een plek is voor zonder schoenen te betreden.
 11. Japanse poezië heet Haiku en bestaat uit drie regels waarvan de eerste en derde regel maar 5 lettergrepen hebben en de tweede regel er zeven.
 12. Het paleis van de keizer genaamd Imperial Palace alleen op 2 januari en de verjaardag van de keizer Naruhito op 23 februari bezocht kan worden.
 13. Wist je dat Japan ook een Disneyland en Universal Studios heeft? Het Japanse Disneyland is trouwens het 3e populairste pretpark ter wereld.
 14. Er een volledig echt gouden tempel in Kyoto ligt genaamd Kinkaku-ji? Ook een zilveren tempel genaamd Ginkaku-ji alleen is deze niet echt zilver.
 15. De drie grootste rivieren in Japan zijn de Shinano, Tone en Ishikari.
 16. De drie grootste meren in Japan zijn de Lakes Biwa, Kasumiguara en Saroma.
 17. De grootste steden van Japan zijn Tokyo, Yokohama, Osaka en Nagoya.
 18. Japan bestaat uit 47 provincies genaamd prefecturen.
Shogun Toyotomi Hideyoshi (豊臣 秀吉)
Shogun Toyotomi Hideyoshi (豊臣 秀吉)
 1. De bekendste Shoguns van Japan zijn de drie die het land verenigde namelijk Oda Nobunaga (153-1582), Tokugawa Ieyasu (1543-1616) en Toyotomi Hideyoshi (1536-1598). Lees hier alles over deze beroemde Japanse shoguns.
 2. Sen No Rikyu (1522-1591) is de grootvader van de beroemde Japanse theeceremonie.
 3. Shigeru Miyamoto is de bedenken van Super Mario en één van de bekendste figuren van de gaming industrie.
 4. De vroegere naam van Tokyo was Edo, deze refereert ook naar de Edo periode die in 1868 ten einde kwam.
 5. Japan is één van de veiligste landen ter wereld. Er is praktisch geen criminaliteit en al helemaal niet tegen toeristen. Vergeet jij je mobiel of portemonnee in een bar dan vind je hem op exact dezelfde plek terug.
 6. Tokyo city heeft het meeste neon lampen en reclames ter wereld.
 7. De Tokyo Stock Exchange, de grootste Japanse aandelenbeurs, is de vijfde grootste ter wereld na NYSE, Nasdaq, Euronext en de Shanghai exchange.
 8. Het trein/metro/subway station Shinjuku in Tokyo is al jaren het drukste station ter wereld en verwerkt ongeveer 500.000 mensen per dag. Het heeft daarom ook maar liefst 200 uitgangen.
 9. De hoofdstad Tokyo heeft het meeste Michelin ster restaurants ter wereld. Er zijn meer dan 200 restaurants met minstens één ster.
 10. Ooit wel eens Cheetos chips gegeten? Maar ook met de smaak van pepsi? Of wat dacht je van een Coca Cola KitKat? Japans snoepgoed is er in alle soorten en smaken.
 11. Immigratie in Japan is eigenlijk geen topic, het land en zijn inwoners bestaat uit 98% ethnische Japanse mensen.
 12. De duurste tonijn ter wereld is door Kiyoshi Kimura, in de lokale volksmond ook wel “King Tuna” genoemd, gekocht. De 278kg zware blauwvin tonijn kocht hij voor ongeveer 3,1 miljoen dollar.
 13. Snuit niet je neus zomaar in het openbaar, dit beschouwen de Japanners als respectloos en onfris.
 14. Een unieke subcultuur in Japan is de groep dekotora. Deze versieren hun vrachtwagens als waardige kermisattracties met lampjes en anime karakters.
 15. Het exclusieve kobe beef is nog nooit buiten Japan verkocht. Deze delicatesse is beschermd en kan alleen in de Hyogo prefectuur worden gegegeten.
 16. De gemiddelde levensverwachting in Japan is erg hoog met ongeveer 84,36 jaar. In Nederland ligt dit cijfer rond de 82,01.
 17. Er gaan geruchten dat de wereldberoemde cult klassieker Star Wars is gebaseerd op de Japanse film The Hidden Fortress.
 18. Je bloed type betekend in Japan net zoveel als voor mensen die geloven in sterrenbeelden. Vaak vragen officiéle Japanse instanties hier ook om omdat er nog steeds best veel bijgeloof is in Japan.

Dit waren onze feitjes en weetjes over Japan. Weet jij er nog meer dan horen we het graag van je via een comment! Mocht je nog interesse hebben in meer lijstjes neem dan eens een kijkje bij onze top 10 Japanse kastelen.

30 reacties op “Wist je dit al over Japan?”

 1. Ik vind in uw weetjes lijst niets over Deshima en over Nationale held Von Siebold. Ook niets over de eerste vrouwelijke arts van Japan, Kusumoto Ine, waar zelfs een Japanse musical van is gemaakt, en manga’s…

  1. Hoi Ida, klopt helemaal! Er zal nog wel meer missen helaas. Als je zelf wat meer informtie erover wilt aanleveren dan zet ik deze prachtige weetjes erbij!

 2. Hey, i looove japan! Die weetjes helpen mij enorm voor mijn presentatie. Ik heb nog een weetje: De Sakura-bloemen symboliseren geluk, liefde, lente en vooral een nieuw begin. Omdat de bloesems zo kort bloeien, vertegenwoordigen kersenbloesembomen ook menselijke sterfte. Ze herinneren ons eraan hoe kort en kostbaar het leven is.

 3. Ocha betekent thee,macha betekent groene thee
  kakai betekent niks, takai heft twee betekenissen
  :hoog en duur dat weet ik omdat ik uit japan kom.

 4. hoi lisa ik heb ook een spreekbeurt over japan gehouden ik had een 10 welk cijfer heb jij
  ARIGATO !!!!!!!

 5. Dat als je in Japan een stoffen zakdoek gebruikt om je neus mee te snuiten, niet in goede aarde valt. Omdat dit wordt gezien als een kleine handdoek.

  1. Hoi Femke,

   Ik dacht altijd dat Mizu (水) water was om heel eerlijk te zijn. Verder denk ik kakai toch meer te maken heeft met een onderhandeling van een prijs. Bijvoorbeeld wat is je absolute ondergrens (kakai) voor de verkoop van een item.

 6. Een ninja was geen huurling! Het waren de onderdrukte bergvolkeren. Ze mochten geen wapens hebben. Daarom trainden ze met gewone gereedschappen die ze dan weer gebruikten om zich te verdedigen tegen de overheersers.

  1. Deels waar inderdaad! Maar ze verhuurde hun service ook zeker aan de locale warlords. Heb je toevallig een bron waar je meer verdieping over deze informatie hebt?

 7. Ik weet nog een feitje. Je yukata sluit je links over rechts. De enige keer dat het techts over links moet, is in je doodskist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening