Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Amigurumi (編み包み)

Amigurumi (編み包み)

Amigurumi Android pop
Amigurumi Android pop

Amigurumi is een soort Japanse gehaakte of gebreide pop of speelgoed, meestal gemaakt in de vorm van dieren of schattige stripfiguren. Het woord “amigurumi” is een combinatie van de Japanse woorden “ami“, wat “gehaakt of gebreid” betekent, en “nuigurumi“, wat “gevulde pop” betekent. In sommige verbastering ook wel gebreid speelgoed genoemd.

Amigurumi poppen worden meestal gemaakt met kleine haakwerkjes en zachte garens, en worden gevuld met vulling om ze hun vorm te geven. Ze zijn de laatste jaren erg populair geworden, zowel in Japan als in de rest van de wereld, omdat ze relatief gemakkelijk te maken zijn en heel schattig en expressief (kawaii!) kunnen zijn.

Start vandaag nog met je eigen amigurumi pop en bestel alle benodigde items ervoor gemakkelijk via Bol.com. Het boek Amigurumi voor beginners is echt een topper voor als je niet weet waar je moet beginnen.

Amigurumi beertjes breien
Amigurumi beertjes breien

Het maken van amigurumi wordt beschouwd als een kunstvorm en is niet beperkt tot alleen poppen of knuffels, maar kan ook worden gebruikt om andere voorwerpen te maken, zoals sleutelhangers, ornamenten, accessoires, geluksbrengers zoals omamori en meer. Het is ook populair onder DIY-knutselaars van alle niveaus en het is een geweldige manier om creativiteit te uiten en restjes garen te gebruiken.

Er zijn veel patronen en handleidingen te vinden online, in boeken en op sociale media, om te helpen bij het maken van je eigen amigurumi poppen. Wij vertellen in dit artikel graag meer over het Japanse haken en geven je ook enkele leuke voorbeelden.

Waar te beginnen met je amigurumi?

Benodigheden voor Amigurumi breien en haken
Benodigheden voor Amigurumi breien en haken

Het proces van het maken van een amigurumi kan variëren, afhankelijk van het specifieke ontwerp en patroon, maar over het algemeen zijn de stappen als volgt:

 1. De materialen: Om een amigurumi te maken heb je garen, een haaknaald, vulling en een garennaald nodig. Je kan ook extra materialen nodig hebben zoals kleine ornamenten of knopen voor bijvoorbeeld de ogen. Gezien de meeste amigurumis erg klein en strak gehaakt of gebreid zijn is het belangrijk om een dun katoengaren te gebruiken. Dit is perfect om mee te haken en/of breien gezien je met haaknaald van 2,5 mm tot 3,5 mm aan de slag kan.
 2. Kies een patroon: Er zijn veel amigurumi patronen beschikbaar online, in boeken, of in knutselwinkels. Kies een patroon dat geschikt is voor je vaardigheidsniveau en dat je aantrekkelijk vindt.
 3. Begin met haken: Gebruik het patroon als leidraad, begin met het maken van het hoofd en het lichaam van de amigurumi. Dit wordt meestal gedaan door te werken in een spiraal, te beginnen met een magische ring of een ketting en dan te werken in enkele haken. Maar je kan ook puff, popcorn, graniet of andere steken gebruiken om diversiteit toe te voegen.
 4. Voeg kenmerken toe: Als het hoofd en het lichaam van de amigurumi klaar zijn, kan je accessoires toevoegen zoals ogen, een neus en een mond. Deze kunnen meestal worden vastgenaaid met een garennaald en garen.
 5. Voeg details toe: Blijf het patroon volgen om details toe te voegen zoals armen, benen en oren. Deze worden meestal apart gemaakt en dan aan het hoofd en het lichaam bevestigd.
 6. Vul en vorm: Zodra de amigurumi compleet is, vul het met fiberfill (soort schuim) of ander opvulmateriaal, en vorm het naar wens.
 7. Sluiten en afwerken: Zodra de amigurumi gevuld is, sluit je de openingen door de garenstaarten in te weven met een garennaald.
 8. Klaar is kees: Je amigurumi is nu compleet en klaar om tentoon te stellen of cadeau te geven!

Welke garen of wol heb ik nodig voor amigurumi?

Het type garen of wol dat voor amigurumi wordt gebruikt kan variëren, afhankelijk van het project en het gewenste resultaat. Enkele veel gebruikte garen en wollen die wij ook gebruiken voor onze amigurumi zijn:

 • Acryl garen: Dit is de standaard keuze voor amigurumi omdat het goedkoop is, komt in een grote verscheidenheid van kleuren, en is gemakkelijk te verzorgen.
 • Katoenen garen: Katoenen garen is een goede keuze voor amigurumi omdat het zacht, duurzaam en gemakkelijk te verzorgen is. Het is ook hypoallergeen, waardoor het een goede optie is voor babyspeelgoed.
 • Wol garen: Wollen garen is een goede keuze voor amigurumi omdat het zacht, warm en gemakkelijk te verzorgen is. Het is ook een goede keuze voor projecten waar veel mee gespeeld wordt, omdat het bestand is tegen slijtage.
 • Bamboegaren: Bamboegaren is een goede keuze voor amigurumi omdat het zacht, hypoallergeen en milieuvriendelijk is. Dit type garen is de afgelopen jaren populairder aan het worden.
 • Synthetische garens: Synthetische vezels zoals nylon, polyester en microvezel kunnen worden gebruikt voor amigurumi, ze zijn ook duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en komen in een grote verscheidenheid aan kleuren, ze zijn ook geweldig voor projecten waar veel mee gespeeld zal worden, maar ze zijn niet zo zacht als natuurlijke vezels zoals wol en katoen.

Waar komt amigurumi eigenlijk vandaan?

Amigurumi knuffels
Amigurumi knuffels

Amigurumi is vermoedelijk ontstaan in Japan, hoewel de precieze oorsprong niet goed gedocumenteerd is. De vroegst bekende voorbeelden van amigurumi waren gehaakte poppen en dieren die populair waren in Japan in het begin van de 20e eeuw. Deze poppen werden meestal met de hand gemaakt en werden vaak cadeau gedaan aan kinderen.

Het ambacht van amigurumi zoals wij dat nu kennen, begon eind jaren negentig en begin jaren 2000 aan populariteit te winnen in Japan, toen een aantal boeken en patronen met amigurumi-ontwerpen werden gepubliceerd. De trend verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld, vooral in Europa en Noord-Amerika, en amigurumi is sindsdien wereldwijd een populair handwerk geworden.

Welke objecten maken de Japanners graag als amigurumi?

Amigurumi dieren zoals een muis
Amigurumi dieren zoals een muis

In Japanse amigurumi zijn er verschillende dieren en objecten populair om te maken, het gaat er meestal om dat ze kawaii zijn. Enkele van de meest voorkomende Japanse amigurumi patronen zijn:

 • Katten zijn een veelvoorkomend onderwerp in amigurumi en komen vaak voor in veel patronen.
 • Honden zijn tevens een populair onderwerp in amigurumi haken, zowel kleine als grote rassen komen vaak voor.
 • Kawaii dieren, die schattig en cartoonachtig zijn en zo echt “kawaii!”, zoals beren, konijnen en panda’s.
 • Zeedieren zoals dolfijnen, walvissen en vissen
 • Insecten zoals lieveheersbeestjes, bijen, en vlinders
 • Vogels zoals uilen, kippen en papegaaien
 • Fantasiewezens zoals draken, eenhoorns, tengu’s en kami’s en andere mythische wezens
 • Voedsel items zoals fruit, groenten, en desserts

Enkele andere populaire Japanse ambachten zijn origami vouwen, ukiyo-e snijden, bloemschikken, kintsugi lijmen en bonsai bomen verzorgen.

Lezers van Tokyo.nl vroegen zicht dit af over amigurumi

Wat is amigurumi?

Amigurumi is een soort Japanse gehaakte of gebreide knuffel of pop. Ze zijn meestal klein en schattig, en hebben vaak een cartoonachtig uiterlijk en zijn super kawaii!

Hoe maak je amigurumi?

Om amigurumi te maken heb je garen en een haaknaald of breinaald nodig, maar ook vulling en andere materialen zoals knopen voor gezichtskenmerken. Je kan online of in boeken patronen en handleidingen vinden om te volgen.

Wat zijn populaire amigurumi patronen?

Populaire amigurumi patronen omvatten dieren zoals beren, katten en konijntjes, maar ook personages uit populaire media zoals Disney films en videospelletjes.

Wat betekend amigurumi?

Het Japanse woord “amigurumi” verwijst naar de kunst van het haken of breien van kleine, opgezette dieren of poppen. Het woord is een combinatie van de Japanse woorden “ami“, dat gehaakt of gebreid betekent, en “nuigurumi“, dat opgezette pop/knuffel betekent.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening