Backpacken in Japan

Backpacken door Japan
Japan is steeds populairder voor Nederlanders aan het worden omdat het land toegankelijker is dan andere Aziatische landen. Een leuke manier om Japan te ontdekken is door te backpacken. Deze manier van reizen is net als in andere Aziatische landen ook in Japan zeer populair aan het worden. Dit komt omdat je met een backpack flexibel kan rondreizen en gemakkelijk contact kan leggen met de lokale bevolking. Daarnaast is de lokale bevolking ook fan van backpacken en kom je overal faciliteiten zoals hostels tegen. Wij van Tokyo.nl hebben Japan ook met de backpack ontdekt en willen je daarom een aantal reistips meegeven uit onze backpack ervaringen van door het land.

Backpacking guide voor Japan

Als je gaat backpacken in Japan dan is het belangrijk om te weten dat het land niet zo goedkoop is als andere Aziatische landen. Een rondreis door Japan kost al snel net zoveel als een rondreis door Europa. De prijzen voor eten, onderdak en vervoer zijn namelijk vergelijkbaar. Toch kan je prima budget reizen door Japan als je de kunstjes van het backpacken weet.

Backpackreis voorbereiden

Natuurlijk begint de voorbereiding voor een backpack trip door Japan vanuit huis in Nederland. Wat verstandig is om niet gelijk een vliegticket te boeken maar eerst enkele weken wat ticketprijzen te vergelijken. Vaak is het vliegen op dinsdag, woensdag of donderdag en naar Tokyo een stuk goedkoper dan op andere dagen of steden. Wat ook verstandig is om te doen is een slaapplek te boeken voor bij de aankomst zodat je rustig kan bijkomen van de jetlag, het tijdverschil met Nederland en Japan is namelijk 9 uur. Leuke budget opties zijn een capsule hotel, ryokan of hostel die overal door het land te vinden zijn. Gelukkig hoef je geen visum te regelen en mag je 30 dagen vrij rondreizen in Japan, dit scheelt altijd een hoop tijd en geld bij de voorbereiding. Daarnaast zijn er geen verplichte vaccinaties of inentingen nodig voor Japan. Voor een handige backpack checklist kan je hier terecht.

Handige reisgidsen voor Japan

Rondreizen met de backpack

Backpacking en flashpacking door Japan
Rondreizen met een backpack in Japan is het makkelijkste met een JP railway pas. Dit is de Japanse equivalent van de Europese Eurorail pas. De kosten voor de Japanse railway pas zijn ongeveer 220,- EUR voor 7 dagen, 353,- EUR voor 14 dagen en 451,- EUR voor 21 dagen. Hiermee kan je onbeperkt rondreizen met het uitgebreide treinennetwerk (ook de shinkansen) en je backpack meenemen. Vliegen kan natuurlijk ook aangezien bijna elke grote Japanse stad een luchthaven heeft. Echter, is dit een stukje duurder maar wel sneller. Wij geven de voorkeur aan de shinkansen omdat je zo ook het prachtige landschap kan zien. De eilanden in de Okinawa prefectuur zijn het makkelijkste te bereiken per vliegtuig of boot, deze kan je ook al vanaf Tokyo boeken.

Start met backpacken in de hoofdstad Tokyo

Als je in Tokyo start met backpacken kan je gelijk een aantal van de top highlights van Japan bezoeken. Daarnaast zijn de vluchten naar Tokyo vaak goedkoper dan bijvoorbeeld op Osaka of Kyoto. Vanuit Tokyo lopen ook alle verkeersslagaders van Japan, het is eigenlijk een soort Utrecht maar dan groter. Vanuit de hoofdstad kan je daardoor gemakkelijk een reis maken door de Japanse alpen maar ook binnen enkele uren in de culturele hoofdstad Kyoto belanden.

Bescherm je spullen tegen diefstal met een reisslotje. Hiermee sluit je gemakkelijk een backpack of tas af

Maak kennis met de Japanners

Budget backpack reistips van Tokyo.nl
Reis je met een backpack dan ben je sneller aangewezen op lokale bewoners voor informatie over gebieden en het openbaar vervoer. Dit maakt backpacken zo leuk omdat je de cultuur van het land leert kennen en uiteindelijk je weg weet te vinden tussen hun normen en waarde. De vier grote eilanden (Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu) hebben allemaal hun eigen cultuur, dialecten en keukenspecialiteiten. Daarnaast verschilt het klimaat ook op de eilanden wat de sfeer beïnvloed. Zo leven de Japanners in Kyushu veel buiten en kan je prima surfen bij de vele stranden. In het noorden op Hokkaido is de lokale bevolking meer regen en kou gewend waardoor veel activiteiten in de bergen of wilde natuur worden uitgevoerd. Net als in Nederland zijn er grote cultuurverschillen in het land, dit is ook niet zo gek want Japan is ongeveer 9,5 keer zo groot als Nederland en telt rond de 130 miljoen inwoners.

Flashpacking in Japan

Een nieuwe trend op het gebied van backpacken is flashpacking. Dit is het rondreizen met een backpack alleen letten flashpackers niet op hun budget. Het boeken van snelle binnenlandse vluchten en duurdere accommodaties horen hierbij. Hierdoor kan je toch een hoop van het land zien en in contact komen met de lokale bevolking. Sommige flashpackers slaan alleen een beetje door in het uitstippelen van hun flashpack reis want het is ook leuk om even rust te nemen, je bent tenslotte op vakantie. Daarnaast hoef je niet alle bezienswaardigheden van het land in één keer te zien want terugkomen kan altijd.

Dit de beste backpacks van dit moment als je kijkt naar prijs, kwaliteit en design; voor vrouwen de North Face Terra en voor mannen de Osprey Kestrel.

Backpacken door Japan met onze reistips

Via onze website kan je bijna de gehele vakantie plannen. Toch willen we je nog even wijzen op onze off the beaten track tips voor Tokyo en onze algemene reistips voor Japan. Met dit reisadvies kan je namelijk net iets meer uit je reis naar Japan halen!

Backpacken in Japan
4.86 (97.14%) 21 votes

3 COMMENTS
 • gerrieleenders@yahoo.com'
  Gerrie
  Beantwoorden

  Dag Timo,
  Heb je al eens gekeken bij http://www.couchsurfing.com ?
  Dat is dé manier om gratis bij mensen thuis te slapen. Vaak hebben zij weer vrienden in een andere stad en kun je op die manier gemakkelijk iets regelen.
  Ik heb zelf relatief goedkoop geboekt bij http://www.insidejapantours.com

  Veel plezier,
  Gerrie

 • Timobelgebs@hotmail.com'
  Timo
  Beantwoorden

  Hebben jullie een budget backpackroute voor mij ter beschikking? Ik vind Japan tot nu toe erg duur en zou graag wat goedkopere en minder toeristische locaties en steden bezoeken. Maar dat is best lastig want ik reis alleen dus kan bijna geen goede dorms vinden… Alleen capsule hotels maar dat is wel erg benauwend elke keer.. Thanks!

  1. Tokyo.nl
   Beantwoorden

   Hey Timo! Een tip die wij reizigers vaak meegeven is het boeken van zakenhotels. Deze zien er vaak wat saai uit maar zijn wel cheap! Daarnaast kan je natuurlijk ook proberen om bij lokale mensen te slapen. Vaak hebben de Japanners wel een kamer over die je kunt huren voor een kleine vergoeding. Dit is super leuk om de cultuur te ontdekken maar ook erg gezellig 🙂 Succes met je reis!

Geef een reactie