Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Top bezienswaardigheden Kyoto

Top bezienswaardigheden Kyoto

Bezienswaardigheden Kyoto

Kyoto telt ontelbaar veel heilige plekken, parken, Japanse tuinen, shrines, entertainment, kunst en nog veel meer. Wij hebben Kyoto al meerdere malen bezocht en de leukste bezienswaardigheden voor 2024 op een rij gezet. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke activiteiten te doen in Kyoto maar dit zijn de absolute toppers die makkelijk te combineren zijn. Denk je dat er een prachtige bezienswaardigheid mist in onze reisbeschrijving dan horen wij het graag!

Spring snel naar de volgende bezienswaardigheden;

 1. Fushimi Inari-taisha
 2. Gion district
 3. Kinkaku-ji het Gouden paviljoen
 4. Ginkaku-ji het Zilveren paviljoen
 5. Winkelen in Shijo-dori
 6. Bonus bezienswaardigheden

Top 5 Bezienswaardigheden Kyoto

We hebben hieronder een top 5 van populairste en leukste bezienswaardigheden in Kyoto samengesteld. Daaronder vind je nog een opsomming van enkele andere leuke bezienswaardigheden in de oude hoofdstad van Japan.

#1 Fushimi Inari-taisha tempelgebied

Kyoto Inari tempel
Torri’s Fushimi Inari tempel – Kyoto

Volgens vele Japanners de meest gefotografeerde plek in Japan is de Fushimi Inari-taisha. Deze plek is wereldwijd bekend om zijn prachtige rode houten bogen/poorten die torri’s heten. Torri’s zijn heilige poorten die naar een tempel leiden. Fushimi Inari-taisha staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en is één van de must see bezienswaardigheden in Kyoto.

Fushimi Inari tempelgebied in Kyoto
Fushimi Inari tempelgebied in Kyoto

Het is naast het meeste gefotografeerde plekje in Japan ook het meest indrukwekkende plekje van Kyoto. Het is een gigantisch tempelcomplex dat door de bergen heen loopt en bestaat uit 32.000 heilige poorten (torii’s). Je kan onder deze heilige torri’s doorlopen en uiteindelijk uitkomen bij verschillende tempels.

Fushimi Inari Taisha Kyoto
Fushimi Inari Taisha – Kyoto

De Fushimi Inari-taisha is een tempel gebied dat zich verspreid over ongeveer 4 vierkante kilometer op de berg Inari. Je kan overal heen lopen en de meeste paden leiden zich onder de prachtige rood/zwarte poorten door.

De geplaatste torri’s in het tempelgebied zijn gedoneerd door Japanse bedrijven om zo hun welvaart te prijzen. Dit proces is begonnen in het jaar 711 en loopt tot op heden door en maakt deel uit van het Shinto geloof.

Geschiedenis van het Inari tempelgebied
Fushimi Inari Taisha tempelgebied
Fushimi Inari Taisha tempel – Kyoto

Geen zin in de geschiedenis van de Fushimi Inari? Click dan hier door naar Gion de #2 sight in Kyoto.

Het Inari tempel gebied is voor het eerst beschreven in 711 in de literatuur. In deze tijd was de locatie van het tempelcomplex nog op de Inariyama heuvel in het zuidwesten van Kyoto. Vanaf 816 is het verplaatst naar de huidige plek. De eerste echte shrines werden geplaatst op verzoek van de keizer Murakami in 965. Kyoto was toen nog de hoofdstad van Japan en een belangrijke politieke/heilige stad.

Het complex werd in 1499 eigenlijk echt geopend voor Japanse bedrijven en compleet gemaakt met de toegangspoort. Door de jaren heen groeide het complex uit tot een waar monument dat niet alleen in Kyoto heel belangrijk is maar voor heel Japan. Tegenwoordig zijn er meer dan 32.000 heilige porten te vinden die allemaal een andere weg laten zien naar de heilige tempels en shrines zoals Okumiya en verschillende tsuka’s. Daarnaast zijn ze allemaal rood van boven en hebben zwarte sokken aan.

Hoe bereik je Fushimi Inari-taisha
Het tempelgebied ligt niet in het centrum van Kyoto maar aan de rand van de stad. Hierdoor duurt reizen wat langer dan naar de meeste andere bezienswaardigheden. Je kan het beste de JR Nara lijn nemen (gratis met de JR railpas) en dan bij Inari uitstappen. Deze lijn vertrekt vanaf het hoofdstation van Kyoto. Je kan ook georganiseerde bustours boeken bij verschillende touroperators, dit is niet eens zo heel duur of omslachtig. Reis je met ze tweetjes? Dan is een taxi net iets duurder dan het OV, rond de EUR 8-10 vanuit het centrum.

#2 Gion, het Geisha district

Gion de Geisha wijk Kyoto
Gion de Geisha wijk Kyoto

Gion is de één van de laatste en echte Geisha wijken van Japan. Het is een prachtige oude wijk die je meeneemt naar het oude Japan. Je kan hier verdwalen tussen de oude Japanse houten gebouwen, theehuisjes en exclusieve Japanse restaurants waar de bediening door echte Geisha’s of Meiko’s word uitgevoerd.

Gion district in Kyoto
Gion district – Kyoto

Gion is een beroemde wijk in Kyoto die je zeker niet mag overslaan. Tevens kan je hier de illusive en zeldzame Geisha’s spotten die nog in traditionele kimono’s rondlopen. De centrale ligging maakt het ook een perfecte uitvalsbasis bijvoorbeeld voor de Kiyomizudera tempel, Shijo-Dori en Nishiki foodmarket.

Geisha met kimono's aan
Geisha in kimono – Kyoto

In Gion ben je ongeveer een uur zoet waarna je zeker niet mag weggaan zonder een kopje thee te drinken in één van de vele theehuisjes. Je krijgt hier op een traditionele manier thee en kan genieten van de rust die alle houten gebouwen om je heen geven. Ben je er op zoek naar exclusieve Japanse restaurants die je nergens anders in Japan vindt, dan kan je in Gion je hart ophalen en genieten van de vele Kaiseki (懐石) restaurants. De wijk zit bomvol haute cuisine en voor de echte fijnproever met een groter budget.

Gion Matsuri festival Kyoto
Gion Matsuri festival Kyoto

Fesitval Gion Matsuri

Naast de dagelijkse activiteiten in Gion is er elk jaar in juli een gigantisch festival dat miljoenen Japanners aantrekt namelijk het Gion Matsuri. Dit festival staat bekend om zijn prachtige carnavalswagens en natuurlijk traditionele optredens van de Geishas en andere Japanse muziektalenten. Het is een druk festival maar zeker de moeite waard als je Kyoto in juli bezoekt.

Hoe kan je Gion bereiken
Grote kans dat je naast Gion verblijft gezien de centrale liggen in Kyoto, zeker als je in één van deze top accommodaties overnacht.

Je kan daarnaast gigantisch veel bussen pakken die langs Gion rijden, het beste is om even aan een lokale inwoner of buschauffeur te vragen welke het eerste vertrekt richting Gion. Kan niet missen!

#3 Het gouden paviljoen “Kinkaku-ji”

Kinkaku-ji tempel (gouden paviljoen)
Kinkaku-ji tempel (gouden paviljoen)

Bezoek je Kyoto dan staan er ongetwijfeld een aantal prachtige oude tempels te op de to-do list. De Kinkaku-ji (soms ook Kinakaku-ji) staat in onze ogen hoog in de top 10 tempels van Kyoto en is het bezoeken waard, vandaar dat hij op de 3e plek in onze top 5 bezienswaardigheden van Kyoto staat.

Kinkaku-ji tempel in Kyoto
Kinkaku-ji – Kyoto

Het is ook één van de 17 locaties in Kyoto die op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst staan. De tempel is makkelijk te bereiken door vanaf Kyoto Station met de bus naar Kinkaku-ji Michi of Kinkaku-ji Mae te reizen. Een taxi kan ook vanaf het centrum voor ongeveer 8 euro.

Kinkaku-ji tempel in de winter
Kinkaku-ji tempel in de winter – Kyoto

De Kinkaku-ji is een unieke tempel in de wereld, die aan een kleine vijver ligt en officieel Rokuon-ji heet. Rokuon-ji betekend “de herten tuin tempel” maar omdat het meest fascineerde feature van de tempel natuurlijk zijn gouden muren zijn was Kinkaku-ji een meer gepaste naam want, Kinkaku-ji betekend letterlijk “het gouden paviljoen”.

Kyoto en zijn omgeving schikt zich uitermate goed voor wandelingen. Zo staan er twee in onze top 5 wandelroutes van Japan

Door de locatie van de gouden tempel tussen de groene bomen en aan de prachtige vijver geeft dit een onwerkelijk plaatje weer dat je nergens anders op de wereld zal vinden. Vooral in de winter komen de kleuren mooi uit omdat de gouden muren natuurlijk gigantisch afsteken tegen de sneeuw en bruin/groene bomen. Maar ook tijdens de sakura is het natuurlijk een waar fotografisch fenomeen.

De tempel was niet altijd van goud en om eerlijk te zijn is hij dit pas sinds enkele jaren, vanaf 1955 om precies te zijn. Naast het gouden paviljoen kent Kyoto ook het zilveren paviljoen die ook in onze lijst met Kyoto’s top bezienswaardigheden voorkomt.

Geschiedenis van de Kinkaku-ji tempel
De Kinkaku-ji is gebouwd (gefinancierd) door de rijke shogun Askikaga Yoshimitsu in het jaar 1337. Dit is in samenwerking met de eerste priester Muso Soseki gegaan die de tempel volledig aan Boeddha richten, Zen Boeddhisme om precies te zijn. De tempel heeft sinds 1397 vele oorlogen en roemoerige periodes in Japan doorstaan, zo ook de Onin oorlog waardoor het gehele tempel gebied om Kinkaku-ji heen vernield werd.

Gelukkig overleefde de tempel de Onin burgeroorlog maar viel de tempel in 1955 helaas toch ten prooi aan vernieling. Een 22-jarige monnik stak de tempel op 2 juli 1955 in brand en probeerde daarna zelfmoord te plegen op de heilige heuvel Daimon-ji erachter. De Kinkaku-ji tempel werd volledig verwoest door deze brand. Doordat Japan de tempel als cultureel erfgoed zag werd hij binnen no-time herbouwd en kreeg Rokuon-ji zijn gouden laagje.

Dit zorgde tevens voor de nieuwe naam de Kinkaku-ji ook wel het gouden paviljoen. De prachtige geschiedenis en huidige staat van de tempel geven deze een waardige plek in onze top bezienswaardigheden.

#4 Het zilveren paviljoen “Ginkaku-ji”

Ginkaku-ji tempel in de zomer
Ginkaku-ji tempel in de zomer

Hoog in de lijst van top tempels die je kan bezichtigen in Kyoto staat natuurlijk ook de Ginkaku-ji ook wel het “zilveren paviljoen“. De officiële naam van Ginkaku-ji is Jisho-ji wat vrij vertaald naar het Nederlands “de tempel van de schrijnende genade” betekend. Deze tempel was vroeger een buitenhuis van een machtige krijgsheer, maar werd na zijn dood al snel een tempel gewijd aan het Zen Boeddhisme.

Een grappig detail aan deze tempel is dat in vergelijking met de tempel Kinkaku-ji, die geheel in goud is gewikkeld, deze tempel geen spoor van zilver bezit, op zijn naam na dan.

Ginkaku-ji in de winter
Ginkaku-ji in de winter

De Ginkaku-ji tempel is minder druk bezocht dan zijn gouden broertje maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is er namelijk erg rustig, ligt in een prachtige omgeving en de tempel geeft je een kijkje in het leven van Japan vele eeuwen terug. De tempel stamt uit het jaar 1480 en was ooit een villa voor een shogun, daarna werd het een tempel met een prachtige tuin eromheen.

De tuin is te bewandelen in een paar uur en brengt je door prachtige bossen, mossige heuvels en langs kleine vijvertjes. In de herfst levert dit prachtige foto’s op doordat het hele bos verschillende herfstkleurtjes heeft en de tempel één wordt met het landschap.

Hoe te reizen naar Ginkaku-ji
De tempel is open van 09:00 tot 16:30 (in de zomer vaak iets langer) en kost ¥500 wat ongeveer €3,65 is. Zoals met alle bezienswaardigheden start de reis vaak op het station van Kyoto, hier moet je bus 5,17 of 100 pakken en uitstappen bij de Ginkaku-ji Michi busstop.

#5 Winkelen in Shijo-Dori

Shijo Dori Winkelstraat
Shijo Dori Winkelstraat – Kyoto

In Kyoto kan je terecht voor je dosis tempels, oude cultuur en architectuur maar natuurlijk ook voor het moderne Japan. Zo kan je in Kyoto prima terecht voor een shop-till-you-drop momentje. De Shijo-Dori is namelijk een relatief nieuwe straat die vol staat met luxe warenhuizen, winkels en boetiekjes.

De Shijo-Dori is een straat die uitkomt bij het relatief nieuwe treinstation van Kyoto. Daar begint het al met een gigantisch glazen & stalen complex dat onderdak biedt aan meerdere winkels. Stap je naar buiten dan kom je uit op de Shijo-Dori en kan je de warenhuizen links en rechts van de straat zien liggen. Dit nieuwe shopgebied heeft Kyoto op de kaart gezet als een moderne stad die toeristen alles kan bieden.

Je kan beginnen met winkelen in het warenhuis Daimaru voor al je cosmetica, sieraden en mode-items. Daarna kan je doorlopen richting het westen om langs de winkels van grote modemerken te gaan zoals Gucci, LV, Fendi en natuurlijk super traditionele souvenirs winkelketens (knipoog). Hierna kom je uit bij het grootste warenhuis Takashimaya. Dit warenhuis staat samen met Koto + dat er direct tegenover zit bekend om zijn focus op het jonge publiek. Moderne kleding, Fashion attributen en leuke hippe restaurants en bars vind je hier.

Het lijkt bijna alsof je in Tokyo aan het winkelen bent. Toch heeft de straat nog steeds het charme van Kyoto weten te behouden doordat je in de verte de houten gebouwen ziet die je overal in Kyoto vindt. Daarnaast is het natuurlijk allemaal veel kleinschaliger dan in Tokyo maar wel weer een stuk groter dan bijvoorbeeld het winkeldistrict in Amsterdam.

Activiteiten in Kyoto boeken

Geen idee waar te starten? De volgende tours zijn erg leuk om te doen ik Kyoto en nemen je mee langs de mooiste bezienswaardigheden.

Heb je nog geen slaapplek in Kyoto kunnen vinden? Bekijk dan eens onze top 5 hotels!

Eten in de winkelstraat

De meeste restaurants vind je op de bovenste verdiepingen van de warenhuizen. Hier heb je keuze uit uiteenlopende menukaarten zo kan je terecht voor je dagelijkse dosis fastfood, sushi of gewoon een westerse steak. Wij hebben gegeten bij een sushibar in Takashimaya (warenhuis) dat ligt aan de rand van Shijo-Dori. Het eten was niet super goedkoop maar wel erg lekker.

Andere bezienswaardigheden Kyoto

Kyoto in de herfst
Kiyomizudera tempel – Kyoto

We hebben nog een aantal leuke bezienswaardigheden op een rij gezet voor als je nog niet uitgekeken bent in Kyoto.

Paleizen en kastelen

 • Kasteel Nijo was ooit van een machtige shogun (militaire dictator) van Japan.
 • Keizerlijke paleis van Kyoto, hier woonde de keizerlijke familie tot het jaar 1868.
 • De Shugakuin villa was het keizerlijke buitenverblijf in de suburb van Kyoto.
 • Katsura villa was ook een keizerlijk onderkomen en telt meerdere prachtige Japanse tuinen.

Openbare plekken

 • Om de prachtige Kiyomizudera tempel ligt het historische gebied dat Higashiyama heet.
 • Een prachtig toeristisch gebied aan de rand van Kyoto is Arashiyama.
 • Winkelen in Kyoto doe je natuurlijk in de straat Shijo-Dori.
 • Wandel door het prachtige Arashiyama bamboebos
 • Bezoek de culinaire keuken van Kyoto in de Nishiki markt

Tempels

 • Kiyomizu-dera die bijna volledig uit hout bestaat, vooral het gigantische terras is erg imposant.
 • Tenryu-ji ligt direct naas thet Arashiyama bamboebos dus is gemakkelijk te combineren. Een prachtige tempel die op de lijst van Unesco staat van werelderfgoed.
 • Sanjusangendo telt maar liefst 1001 standbeelden die van levensecht formaat zijn.
 • Nanzenji tempel is helemaal gewijd aan zen worden, eromheen ligt een prachtige stenen tuin.
 • De Ninnaji tempel ooit een onderkomen van een keizerlijk echtpaar geweest.
 • Voor een prachtige stenen tuin kan je het beste naar de Ryoanji tempel gaan.
 • Byodion tempel is vooral bekend om zijn prachtige tuin eromheen.
 • In de herfst kan je het beste gelijk naar de Tofukuji tempel gaan want de bossen eromheen hebben dan prachtige herfstkleuren.

Parken en Japanse tuinen

 • De Kokedera is waarschijnlijk één van de mooiste Japanse tuinen ter wereld. Kokedera betekend “mos tempel”, deze naam heeft hij gekregen doordat er overal mos groeit.

Veelgestelde vragen over de bezienswaardigheden

We krijgen per email vaak vragen van lezers over Kyoto. Enkele van de veelgestelde vragen hebben we hier alvast voor je beantwoord.

📅 In hoeveel dagen kan ik alle top bezienswaardigheden zien?

Wij raden altijd aan om zo lang mogelijk in Kyoto te blijven gezien er heel veel te zien is met betrekking tot de Japanse cultuur. Wil je alle top sights zien dan heb je minimaal 2 volle dagen nodig. Dag 1: Fushimi Inari-taisha, Kiyomizudera, Gion en Shijo-Dori (allemaal te wandelen. Dag 2: Ginkaku-ji dan met taxi of bus naar Kinkaku-ji, Arashiyama, Tenryu-ji en weer terug met de trein/taxi/bus naar Kasteel Nijo.

⛩️ Wat zijn de absolute must-see bezienswaardigheden in Kyoto?

Voor ons zijn dit de absolute must see; Fushimi Inari, Kinkaku-ji, Ginkaku-ji, Kiyomizu-dera en de wijk Gion. Deze kan je in één dag bezoeken mocht je aan een strak tijdschema vastzitten.

❌ Welke bezienswaardigheden vallen tegen in Kyoto?

Lastig! Maar het Arashiyama bamboebos vind ik wel een toerist trap gezien het eigenlijk maar één enkel (kort) wandelpad heeft dat erg mooi is, gelukkig zit de Tenryu-ji ernaast. Ondanks dat Gion, Fushimi Inari en de Ginkaku-ji één van de must-see sights zijn kan het hier (heel) erg druk zijn, vooral tijdens het sakura seizoen. Bezoek ze daarom vroeg of aan het einde van de dag.

What’s next?

Bekijk ook eens de top bezienswaardigheden van;

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening