Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Cosplay

Cosplay

Cosplay
Cosplay acteurs in actie

Japanse popcultuur wordt steeds populairder. Manga, anime en ook cosplay zijn tegenwoordig geliefd over heel de wereld. Maar wat is cosplay nu eigenlijk? Cosplay houdt in dat iemand zich aan de hand van kleding, accessoires en eventueel make-up verkleedt als een personage uit een anime, manga of game. Het woord ‘cosplay’ is afgeleid van het Japanse woord kosupure en is een combinatie van de woorden costume en play. Desondanks is cosplay van origine Amerikaans.

Snel naar;

De opkomst van cosplay

Steampunk cosplay
Steampunk cosplay

Wanneer er voor het eerst aan cosplay werd gedaan is lastig te zeggen. Zo kan Halloween worden beschouwd als de voorganger van cosplay. Immers, het idee is hetzelfde: men verkleedt zich als een (griezelig) personage uit een verhaal.

Pas na de Tweede Wereldoorlog zagen we cosplay zoals we dit vandaag de dag ook  zien: cosplayers die verkleed naar festivals, optredens of conventies gaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken begon deze trend dit niet in Japan, maar in de Verenigde Staten. Hier werden namelijk veel sciencefiction conventies gehouden. Bezoekers hiervan verkleedden zich bijvoorbeeld als personages uit het populaire Star Trek of Star Wars series.

Cosplayen als een elf
Cosplayen als een elf

Pas in 1974 bij een conventie in Kyoto werd er voor het eerst ‘gecosplayed’ in Japan. Men ging, net zoals in de VS, verkleed als personages uit populaire stripboeken, films en anime. In 1980 werden de eerste wedstrijden gehouden en werd cosplay in Japan steeds meer mainstream en opgenomen in de Japanse cultuur. Met de opkomst van internet in de jaren ‘90 en de opkomst van social media na de eeuwwisseling is de populariteit van cosplay explosief toegenomen. Niet alleen in Japan – waar cosplay wordt gezien als belangrijk onderdeel van de popcultuur – maar ook in andere delen van de wereld.

De wijk Harajuku in Tokyo staat bekend als cosplay meeting point voor de Japanse jeugd. Je vindt hier een hoop winkels en andere cosplay gerelateerde activiteiten.

Niet alleen Japans

Een veelgemaakte vergissing is dat er wordt gedacht dat cosplay iets 100% Japans is. Dit is echter niet waar. Natuurlijk, cosplay is in Japan erg groot, maar van origine is het Amerikaans. Het is dan ook niet zo dat er alleen van cosplay kan worden gesproken als je je verkleedt als een personage uit een manga of anime. Ook als je je verkleedt als een personage uit een Amerikaanse film of game, zoals Spiderman of Iron Man, ben je aan het cosplayen. Dat maakt het zo leuk: er zijn eindeloos verschillende personages waaruit je kunt kiezen.

Cosplay in Nederland

Cosplay in de middeleeuwen
Cosplay in de middeleeuwen

Ook in Nederland is cosplay razend populair. Op verschillende events, zoals Comic Con, F.A.C.T.S, AnimeCon, Elfia, en TomoFair komen duizenden cosplayers bijeen. Daarnaast worden ook veel kleinschalige evenementen georganiseerd zoals het Live action role-playing game ookwel LARPen. Bovendien bestaan er ook heuse cosplay communities, Facebookgroepen en internetfora waar mensen hun passie met elkaar delen en elkaar tips & tricks geven. Vaak worden er op deze conventies en binnen deze communities ook cosplay wedstrijden gehouden.

Cosplay conventies in Nederland & België

Cosplay conventie
Cosplay conventie

Hieronder vind je een lijst met alle cosplay conventies in Nederland en België. Dit zijn de events voor elke cosplayer! Missen we er eentje? Laat het dan weten via een comment zodat we hem kunnen toevoegen. Helaas heeft de evenementen branche zwaar te leiden onder de huidige omstandigheden, hierdoor hebben veel cosplay events besloten hun events naar 2023 uit te stellen. Zodra wij meer duidelijkheid hebben voegen we ze toe aan de lijst.

Cosplay events 2022

DatumEventGenreLocatie
9 juliTomofairJapan marktUtrecht (Expo Houten)
OnbekendImagiconFantasyEde
21-21 meiFantasy FestFantasyRijswijk (Broodfabriek)
26-27 maartDutch Comic ConComics / TV / meerUtrecht (Jaarbeurs)
2-3 aprilF.A.C.T.SComicsGent (België Flanders Expo)
9 en 10 aprilTomoconAnimeOss (Berghem)
23-24 April en SeptemberElfiaFantasyHaarzuilens
30 april en 1 meiMiddeleeuws Festijn CannenburchMiddeleeuwenVaassen (Kasteel Cannenburch)
30-31 juliNishiconAnimeAlmelo (Theaterhotel)
Verzet naar 2023JapanmarktJapanLeiden
Verzet naar 2023KeltfestFantasyVijhuizen
28 en 29 meiMagical Castle EventFantasyBeekbergen (Park Spelderholt)
10-12 juniAnimeconAnimeBroodfabriek Rijswijk
Verzet naar 2023Mystical Fantasy FairFantasyHeeswijk-Dinther
4 t/m 7 augustusCastleFestFantasyLisse
26-28 meiImaginarium FestivalFantasyTytsjerk
12 t/m 14 augustusAbunaiAnimeVeldhoven (NH hotel Koningshof)
26 t/m 29 augustusVienconCosplayAmerica (Limburg)
Verzet naar 2023First Look FestivalGaming / Cosplay / MeerUtrecht
27 & 28 augustusMiddeleeuws FestijnMiddeleeuwenHernen (Kasteel Hernen)
27 & 28 novemberDutch Comic Con WinterComics / TV / MeerAmsterdam
28 & 29 novemberCastle Fest WinterFantasyLisse
10 en 11 decemberMidwinter FairFantasyAlphen a/d Rijn

Beginnen met cosplay?

Lijkt cosplay je wel wat? Hiermee beginnen is gelukkig niet al te lastig! Zoals al werd gezegd: er zijn tal van internetfora, Facebookgroepen en andere plekken waar mensen je maar al te graag willen helpen. Natuurlijk is het leuk om je eigen cosplay outfit te maken, maar het is ook mogelijk om deze te (online) te kopen. Dit is ideaal voor mensen die minder handig zijn of gewoon snel willen beginnen met cosplayen.

Veelgestelde vragen omtrent cosplay

Hoe begin je met cosplay?

Kies je favoriete anime of comic personage en probeer de outfit zoveel mogelijk na te maken. Dit kan aan de hand van simpele verkleed spullen maar ook door zelf kostuums te maken. Om je nog verder in te leven in de rol speel je ook het karakter na tijdens het cosplayen.

Waar is cosplay ontstaan?

Cosplay is ontstaan in Amerika tijdens conferenties en beurzen over blockbusters zoals Star Wars en Star Trek. De fans kwamen massaal in outfit van hun favoriete personage hierheen. Dit is later opgepakt door de otaku’s van Japan en zo uitgegroeid tot een waar internationaal fenomeen.

Is LARP hetzelfde als Cosplay?

Deels, LARP staat voor live action role-playing en dat doe je uiteraard in een kostuum. Dus als cosplayer kan je inderdaad deelnemen aan een LARP.

Wat betekent het woord cosplay?

Cosplay is een combinatie van de woorden costume en play. Gezien je tijdens cosplay natuurlijk volledige outfit je favoriete comic personage aan het naspelen bent. In het Japans heet het kosupure.

11 reacties op “Cosplay”

 1. Geachte ,

  Als eerste de beste wensen en een gezond veilig en gelukkig 2024.
  Mijn naam is Ron en ik ben Eskrima instructeur ik instrueer verdedigen met vechtstokken voor cosplayers.
  Is dit een item.

  Mvg

  Ron

  1. Hoi Ron,
   Jij ook de beste wensen voor 2024! Hoe bedoel je precies met of dit een item is? Je mag best een leuk stuk tekst schrijven over wat Eskrima is dan kan ik dit plaatsen op de site.
   Gr
   Raoul

 2. Wat vinden jullie de leukste cosplay outfit en conferentie? Ik ben nog relatief nieuw in het verkleedspel maar ben wel hyped erover. Vind iemand het leuk om op één van de beurzen af te spreken? Ik hoor het wel!

 3. Ik ben al heel lang geïnteresseerd in cosplay maar nooit gedurfd nu wil ik er graag mee beginnen maar waar begin ik

  1. Goed idee ik cosplay zelf al jaren maar als je er mee begint zul je ook nare reacties gaan krijgen van mensen weet dus wel hoe je hier mee omgaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening