Tokyo.nl » Japan (日本) » Cosplay

Cosplay

Cosplay

Japanse popcultuur wordt steeds populairder. Manga, anime en ook cosplay zijn tegenwoordig geliefd over heel de wereld. Maar wat is cosplay nu eigenlijk? Cosplay houdt in dat iemand zich aan de hand van kleding, accessoires en eventueel make-up verkleedt als een personage uit een anime, manga of game. Het woord ‘cosplay’ is afgeleid van het Japanse woord kosupure. Desondanks is cosplay van origine Amerikaans.

Snel naar;

De opkomst van cosplay

Steampunk cosplay
Steampunk cosplay

Wanneer er voor het eerst aan cosplay werd gedaan is lastig te zeggen. Zo kan Halloween worden beschouwd als de voorganger van cosplay. Immers, het idee is hetzelfde: men verkleedt zich als een (griezelig) personage uit een verhaal.

Pas na de Tweede Wereldoorlog zagen we cosplay zoals we dit vandaag de dag ook  zien: cosplayers die verkleed naar festivals, optredens of conventies gaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken begon deze trend dit niet in Japan, maar in de Verenigde Staten. Hier werden namelijk veel sciencefiction conventies gehouden. Bezoekers hiervan verkleedden zich bijvoorbeeld als personages uit het populaire Star Trek of Star Wars.

Cosplayen als een elf
Cosplayen als een elf

Pas in 1974 bij een conventie in Kyoto werd er voor het eerst ‘gecosplayed’ in Japan. Men ging, net zoals in de VS, verkleed als personages uit populaire stripboeken, films en anime. In 1980 werden de eerste wedstrijden gehouden en werd cosplay in Japan steeds meer mainstream en opgenomen in de Japanse cultuur. Met de opkomst van internet in de jaren ‘90 en de opkomst van social media na de eeuwwisseling is de populariteit van cosplay explosief toegenomen. Niet alleen in Japan – waar cosplay wordt gezien als belangrijk onderdeel van de popcultuur – maar ook in andere delen van de wereld.

De wijk Harajuku in Tokyo staat bekend als cosplay meeting point voor de Japanse jeugd. Je vindt hier een hoop winkels en andere cosplay gerelateerde activiteiten.

Niet alleen Japans

Een veelgemaakte vergissing is dat er wordt gedacht dat cosplay iets 100% Japans is. Dit is echter niet waar. Natuurlijk, cosplay is in Japan erg groot, maar van origine is het Amerikaans. Het is dan ook niet zo dat er alleen van cosplay kan worden gesproken als je je verkleedt als een personage uit een manga of anime. Ook als je je verkleedt als een personage uit een Amerikaanse film of game, zoals Spiderman of Iron Man, ben je aan het cosplayen. Dat maakt het zo leuk: er zijn eindeloos verschillende personages waaruit je kunt kiezen.

Cosplay in Nederland

Cosplay in de middeleeuwen
Cosplay in de middeleeuwen

Ook in Nederland is cosplay razend populair. Op verschillende events, zoals Comic Con, F.A.C.T.S, AnimeCon, Elfia, en TomoFair komen duizenden cosplayers bijeen. Daarnaast worden ook veel kleinschalige evenementen georganiseerd. Bovendien bestaan er ook heuse cosplay communities, Facebookgroepen en internetfora waar mensen hun passie met elkaar delen en elkaar tips & tricks geven. Vaak worden er op deze conventies en binnen deze communities ook cosplay wedstrijden gehouden.

Cosplay conventies in Nederland & België

Cosplay conventie
Cosplay conventie

Hieronder vind je een lijst met alle cosplay conventies in Nederland en België. Dit zijn de events voor elke cosplayer! Missen we er eentje? Laat het dan weten via een comment zodat we hem kunnen toevoegen. Helaas heeft de evenementen branche zwaar te leiden onder de huidige lockdown omstandigheden, hierdoor hebben veel cosplay events besloten hun datums voor 2021 nog niet vast te zetten. Zodra wij ze weten voegen we ze toe aan de lijst.

DatumEventGenreLocatie
OnbekendTomofairJapan marktAmsterdam (World Fashion Centre)
OnbekendImagiconFantasyEde
13 en 14 maartFantasy FestFantasyRijswijk
6 februariDutch Comic ConComics / TV / meerOnline event
OnbekendF.A.C.T.SComicsGent (BE)
10 en 11 aprilTomoconAnimeOss (Berghem)
April en SeptemberElfiaFantasyHaarzuilens
Verzet tot na de zomerMiddeleeuws Festijn CannenburchMiddeleeuwenVaassen (Kasteel Cannenburch)
OnbekendNishiconAnimeAlmelo (Theater Hotel)
23 meiJapanmarktJapanLeiden
29 en 30 meiKeltfestFantasyVijhuizen
29 en 30 meiMagical Castle EventFantasyBeekbergen (Park Spelderholt)
11 t/m 13 juni en 24 t/m 26 septemberAnimeconAnimeRotterdam (Ahoy)
16 t/m 18 juliMystical Fantasy FairFantasyHeeswijk-Dinther
5 t/m 8 augustusCastleFestFantasyLisse
23 t/m 25 juliImaginarium FestivalFantasyTytsjerk
27 t/m 29 augustusAbunaiAnimeVeldhoven (NH hotel Koningshof)
27 t/m 30 augustusVienconCosplayAmerica (Limburg)
5 en 6 oktoberFirst Look FestivalGaming / Cosplay / MeerUtrecht
28 en 29 augustusMiddeleeuws FestijnMiddeleeuwenHernen (Kasteel Hernen)
OnaangekondigdDutch Comic Con WinterComics / TV / MeerUtrecht
5 t/m 8 augustusCastle Fest WinterFantasyLisse
11 en 12 decemberMidwinter FairFantasyAlphen a/d Rijn

Beginnen met cosplay?

Lijkt cosplay je wel wat? Hiermee beginnen is gelukkig niet al te lastig! Zoals al werd gezegd: er zijn tal van internetfora, Facebookgroepen en andere plekken waar mensen je maar al te graag willen helpen. Natuurlijk is het leuk om je eigen cosplay outfit te maken, maar het is ook mogelijk om deze te (online) te kopen. Dit is ideaal voor mensen die minder handig zijn of gewoon snel willen beginnen met cosplayen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *