Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » De beste reistijd voor Japan

De beste reistijd voor Japan

Sakura in Kawagoo
Sakura in Kawagoo

Wat is de beste reistijd voor Japan? Dat is misschien wel de belangrijkst vraag die vakantiegangers zich stellen voor het boeken en plannen van een vakantie naar Japan. Elke maand in Japan heeft zo zijn voor en nadelen dankzij het veelzijdige klimaat. Daarom hebben wij een handig overzicht gemaakt van wat je per maand kan verwachten van het weer, de feestdagen en andere leuke evenementen in het land. We geven ook onze voorkeur voor de beste reistijd in het jaar.

Om je brandende vraag alvast te beantwoorden;

De beste reistijd voor Japan is tussen maart en juni. Waarom? Omdat je in deze periode bijna overal in het land lekker weer hebt (ook geen last van het tyfoonseizoen), er veel leuke festivals zijn, de Japanse Golden Week in deze periode valt (maakt de reis wel wat prijziger) en natuurlijk de betoverende kersenbloesem volop in bloei staat.

In welke maand wil je reizen naar Japan?

Wil je met een specialist sparren over welke reismaand het beste bij jouw reiswensen past? Onze partner Best of Japan is dé expert op het gebied van reizen naar Japan. Ze stellen reizen op maat samen en kunnen je goed adviseren over de beste reistijd voor jou.

Januari; de start van het nieuwe jaar

Winter in Japan
Winter in Shirakawa-go Japan

Zoals bijna overal is januari een vrij rustige maand, zo ook in Japan. Het nieuwe jaar is begonnen en de de winter heeft Japan volop in zijn grip. De gemiddelde temperatuur ligt in Hokkaido (noord) rond de -2℃, Honshu (midden) rond de 5℃ en in Okinawa (zuid) rond de 18℃. Je hebt in deze periode per dag wel relatief veel zonuren van rond de 6-7 en weinig regen van minder dan 50mm. Een erg prettig winters klimaat! Lees snel verder voor meer over de feestdagen en festivals.

Weerdata januariHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur -8℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 5℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 17℃
ZonurenGemiddeld 6-7 uur
RegenMinder dan 50 mm

De start van het wintersportseizoen is tevens begonnen maar kent zijn hoogtepunt in februari. Enkele leuke festivals in januari zijn Shōgatsu het nieuwe jaar vieren en de Seijin-no-hi (Coming-of-age day). Die laatste is een populaire feestdag voor alle Japanners gezien ze op die dag de verjaardag vieren van alle jongvolwassenen die het afgelopen jaar twintig zijn geworden. Hierdoor zie je heel veel ceremonies in kimono’s bij de shinto altaren en tempels. Erg tof en magisch moment om mee te maken!

Februari; de maand om te gaan skien in Japan

kinkaku-ji in de winter
Kinkaku-ji in de winter

Winter in Japan bereikt zijn hoogtepunt in februari. Dit is overal in het land de koudste maand met gemiddelde temperaturen in Hokkaido (noord) rond de -5℃, Honshu (midden) 3℃ en in Okinawa (zuid) rond de 17℃. Wel heb je zeer veel kans op zonnige dagen met een gemiddeld aantal zonuren van 6-7 per dag. Hierdoor tevens ook weinig regen. Lees snel verder want er is een hoop te doen in februari!

Weerdata februariHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur -5℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 3℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 17℃
ZonurenGemiddeld 6-7 uur
RegenMinder dan 50 mm

Februari heeft twee fantastische feestdagen namelijk Kenkoku Kinenbi de dag van het ontstaan van Japan op 11 februari 660 v. Chr. en Tenno no Tanjoubi de geboortedag van de keizer Akihito op 23 februari. Vooral de laatstgenoemde is interessant voor reizigers gezien het Keizerlijke Paleis in Tokyo op die dag opgesteld is voor toeristen. Dat is uniek gezien het paleis alleen op de verjaardag en op nieuwsjaarsdag open is voor het publiek. Erg leuk om z’n speciale gelegenheid vol officiële staatsceremonies mee te maken!

Zin om te skien in Japan? Neem dan eens een kijkje naar onze opsomming van top skigebieden in het land.

Maart; de start van de sakura (kersenbloesem)

Beste reistijd lente
De beste reistijd Japan in lente maart-april

Volgens Japanners en reizigers is maart het begin van het mooiste jaargetij in Japan namelijk de lente! Temperaturen worden zachter en de kans op sneeuw neemt aanzienlijk af. Zon is er nog steeds in overvloed met gemiddeld 6 uur per dag. De temperaturen op het eiland Hokkaido (Noord) liggen rond de 1℃, op Honshu (Midden) rond de 10℃ en in het zuiden op Okinawa rond de 20℃. Uitschieters in temperatuur zijn niet uniek wat tot aangenaam lenteweer kan leiden.

Weerdata maartHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 1℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 10℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 17℃
ZonurenGemiddeld 6 uur
RegenMinder dan 100 mm

In Japan start de lente op 20 of 21 maart (afhankelijk astronomische metingen) en dit betekend natuurlijk dat het seizoen voor de prachtige sakura de benaming voor de Japanse kersenbloesem is aangebroken. Overal in Japan zul je tijdens deze periode verliefde stelletjes selfies nemen met de bloesembomen op de achtergrond. Schrik ook niet van het grote aantal bruiloften en de foto’s want dit is de tijd van het jaar om te trouwen. Het land staat in rep en roer om de sakuramania! Neem anders eens een kijkje naar deze prachtige lente foto’s van Tokyo. Enkele leuke plekken in Japan om te zijn tijdens de kersenbloesem zijn; Iya Vallei, Magome, Kamakura of Naoshima.

Voor de anime en manga fans! Aan het einde van maart word de grootste anime beurs ter wereld gehouden in Tokyo. Fans kunnen hun lol niet op omtrent de Japanse tekenstijl. Voor meer informatie neem een kijkje op anime-japan.jp.

April; start van de Japanse Golden week

Sakura reistijd Japan
Sakura in volle gang – Japan

In april is de lente overal in Japan begonnen en zo ook op het noordelijke eiland Hokkaido. De temperaturen lopen overal op, met in het noorden op het eiland Hokkaido gemiddeld 8℃, in midden van het land op Honshu rond de 16℃ en in het zuiden op Okinawa begint de zomer al echt met z’n 23℃ gemiddeld. De zon blijft gemiddeld 5-6 uur per dag schijnen en de regen blijft onder de 200mm per maand. In onze ogen is april samen met mei de beste reistijd voor Japan.

Weerdata aprilHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 8℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 16℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 23℃
ZonurenGemiddeld 5-6 uur
RegenMinder dan 200 mm

Op de volop bloeiende sakura na is april relatief rustig met feestdagen in Japan. Hoewel aan het einde van de maand op de 29e van april de Golden Week start met de feestdag Showa no Hi (geboortedag van voormalige keizer Hirohito) draait het natuurlijk allemaal om de Golden Week zelf. Dit is een aansluitende feestperiode van de Japanners met 4 feestdagen namelijk bovengenoemde Showa no hi, de Dag van de grondwet (Kenpō kinenbi, 3 mei), Dag van het natuurgroen (Midori no hi, 4 mei) en de nationale kinderdag (Kodomo no hi, 5 mei). Leuk weetje; als één van de bovengenoemde feestdagen op zondag valt telt de maandag erna ook als feestdag (zouden we in Nederland ook moeten doen). Door de vele feestdagen hebben de meeste Japanners meerdere dagen achter elkaar vrij van werk en maken hier volop gebruik van.

De Golden Week staat daarom in Japan ook wel bekend als de kleine nationale volksverhuizing. Dit betekend ook dat Japanners die in het buitenland komen massaal terugreizen naar het moederland. Hierdoor schieten de hotelprijzen omhoog en is reserveren een must. Het is druk in Japan eind april begin mei dus plan je reis goed. Wel kan je gegarandeerd een paar feestjes of magische ceremonies meepakken!

Staat Takayama op je reisplanning? Zorg dan dat je hier op 14-15 april bent voor het Takayama Spring Matsuri. Een beroemd Japans festival met parades waarin de prachtige lantaarns en kersenbloesems het midden van zijn.

Mei; de zomer staat voor de deur

Mei en april zijn voor ons de ideale maanden om te reizen door Japan gezien de temperaturen perfect zijn voor sightseeing en er weinig regen valt. De gemiddelde temperatuur op Hokkaido (Noord) ligt rond de 13℃, op Honshu in het midden van Japan rond de 20℃ en in het zuiden op Okinawa rond de 25℃.

Weerdata meiHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 13℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 20℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 25℃
ZonurenGemiddeld 5 uur
RegenMinder dan 200 mm

In mei staan de nationale parken van Japan volop in bloei en zijn de top hike routes het hoogtepunt van menig reiziger (voor sommige routes is het nog te vroeg door de grote hoogte). Begint je reis rond het derde weekend van mei in Tokyo dan zit je gebakken gezien het heilige Sanja Matsuri festival dit gehele weekend gevierd word in de wijk Asakusa met als eindpunt de Senso-ji shrine. Een waar spektakel waarvoor de Japanners! Meerdere grote wegen in de wijk zijn afgesloten voor de parades waarin de Japanners grote shrines op hun schouders dragen.

Juni; zomer in Japan

Zomer in Japan
De groene natuur in juni – Japan

De zomer is echt overal in Japan aangebroken maar dit betekend ook de start van het regenseizoen. De temperaturen nemen toe en zo ook de luchtvochtigheid wat soms resulteert in regen. Het gemiddelde aantal zonuren per dag ligt rond de 5 omdat er simpelweg wat meer bewolking is. Temperaturen liggen in het noorden rondom Sapporo (noorden) rond de 18℃, in Kyoto of Osaka (midden) gemiddeld 24℃ en in op de eilanden van Kyushi (zuiden) rond de 27℃. Er is genoeg zon in het land alleen zullen sommige steden wat vochtiger zijn. Het Japanse tyfoonseizoen is ook begonnen, maar maak je hier niet te druk om! Het hiking season is in juni in heel Japan begonnen. Mount Fuji begint te ontdooien en zal aan het einde van de maand geheel beklommen kunnen worden.

Weerdata juniHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 18℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 24℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 27℃
ZonurenGemiddeld 5 uur
RegenMeer dan 200 mm

Juli; Mount fuji beklimmen

Mount fuji in de zomer
Mount fuji in de zomer

Vanaf de maand juli kan de hoogste berg van Japan beklommen worden namelijk Mount Fuji. Het is tevens een zomerse maand die vreemd genoeg een stuk minder regen kent dan juni of augustus. Zomerse temperaturen en hoge luchtvochtigheid beheersen het hele land. Vlucht naar Hokkaido of de Japanse alpen om te ontsnappen aan de echte warme zomerdagen.

Weerdata juliHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 22℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 27℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 29℃
ZonurenGemiddeld 6 uur
RegenMinder dan 200 mm

Naast dat het klimseizoen in heel Japan geopend is zijn er ook enkele festivals die je zeker niet wilt overslaan tijdens je reis. Reis tussen 17 en 24 juli af naar Kyoto voor het festival Gion Matsuri. Tijdens dit festival spot je de Japanners in volledig zomer tenue in de wijk Gion om gigantische praalwagens door de straat te trekken. Direct na dit festival kan je om de hoek in Osaka klaar gaan zitten voor Tenjin Matsuri, dat door vele het grootste festival van Japan word genoemd. Traditionele kledij, draagbare shinto shrines en honderden bootjes in de rivier zullen het toneel zijn van dit geweldige feest. Sla beide festivals zeker niet over als je de kans krijgt om erbij te zijn.

Op 24 juli 2021 beginnen trouwens de Olympische Zomerspelen in Tokyo. Dit evenement wil je als echte sportliefhebber zeker niet missen in Japan!

Augustus; de festivalmaand van Japan

Vuurwerk festival in augustus Japan
Vuurwerk festival in augustus Japan

Warm en vochtig weer in combinatie met ontelbaar festivals en schoolvakanties staan garant voor een ongekende tijd in Japan. Augustus is de festivalmaand met enkele tientallen verspreid door het land. De vuurwerkfestivals zijn misschien wel het spectaculairste. Je vindt de grootste over de sumida-rivier in Tokyo, bij het Biwa meer vlakbij Kyoto en misschien wel de beroemdste het Naniwa Yodogawa in Osaka. Laat het weer je niet dwarszitten want er zijn nog veel meer festivals in deze maand.

Weerdata augustusHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 19℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 27℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 29℃
ZonurenGemiddeld 6 uur
RegenMinder dan 200 mm

Geniet in augustus van de prachtige natuur van Japan in één van de vele nationale parken of tijdens een pelgrimstocht over Shikoku. Het is tevens een hele goede maand om naar het strand te gaan. Trouwens, tussen 24 juli en 9 augustus 2020 worden de Olympische Zomerspelen in Tokyo gehouden. Reden genoeg om een bezoekje te brengen als je in de buurt bent.

Enkele noemenswaardige festivals in augustus zijn Nebuta Matsuri in Aomori begin van de maand, Peace Memorial Ceremony in het herdenkingspark van Hiroshima op 6 augustus, Matsumoto Bonbon tijdens het eerste weekend van augustus, O-bon festival of the dead in het midden van augustus, Awa-odori Matsuri in de stad Tokushima op Shikoku, Rōsoku Matsuri in Koyasan op 13 augustus en Earth Celebration aan het einde van augustus.

September; de beste reismaand voor Tokyo & Kyoto

September is misschien wel één van de betere maanden om door Japan te reizen. De temperatuur is nog steeds zeer warm maar de vochtigheid is een stuk minder dan in de maanden juli en augustus. Het begin van de herfst begint op het noordelijke Hokkaido ook in te slaan met de prachtige kleurendekens in bossen die erbij horen. Het reisseizoen voor de Japanners zelf is ook voorbij waardoor het overal een stuk rustiger is. Het is tevens de tijd van de Tsukimi, de heldere grote maan.

Weerdata septemberHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 13℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 20℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 25℃
ZonurenGemiddeld 5 uur
RegenMinder dan 200 mm

Laat je niet gek maken door het tyfoonseizoen want geloof mij hier heb je bijna geen last van, in het binnenland al helemaal niet en verder een sporadische regenbui. September is door reizigers al meerdere malen verkozen tot beste reismaand voor de steden Tokyo of Kyoto, dit zegt genoeg. Helaas zijn er niet zo heel veel festivals in deze maand alleen het Kishiwada Danjiri Matsuri en de Tsukimi met de overheerlijke Tsukimi mochi.

Oktober; de herfst is aangebroken op Honshu

De maand oktober staat volledig in het teken van de herfst, Hokkaido kreeg er in september al mee te maken maar het grote eiland Honshu nu ook. Dit betekend dat de Japanse alpen prachtig kleuren door het verwelken van de bladeren aan de bomen. Wandelen tijdens deze relatief droge en zonnige maand door de bossen is daarom een echte aanrader. De koele avonden zorgen voor opluchting tijdens de soms nog hele warme dagen.

Weerdata oktoberHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 6℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 14℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 22℃
ZonurenGemiddeld ±4 uur
RegenMinder dan 200 mm

Wij vinden oktober één van de mooiste maanden in Japan. De herfst brengt een hoop rust en de wandelingen door de natuur zijn ongeëvenaard door de prachtige herfstkleuren genaamd koyo or momiji naar de rode kleur van de bladeren. Naast het sakura seizoen in april en mei is dit waarschijnlijk de mooiste maand voor natuurliefhebbers.

Enkele leuke festivals die vaak op de route liggen tijdens een rondreis door Japan zijn het Asama Onsen Taimatsu Suri (vuurfestival) in Matsumoto. Wat tevens de perfecte stop is om te genieten van alle herfstkleuren in de omliggende Japanse alpen. Daarnaast is het Kurama-no-hi- Matsuri een magisch moment in het noorden van Kyoto, again de perfecte plek om de momiji te spotten. Ben je in Tokyo dan moet een bezoekje aan de beroemde Roppongi Art Night gebracht worden, dit evenement is echt amazing met veel straatperformances en andere kunstige optredens. Sla Halloween op de 31e van oktober zeker niet over in Tokyo en bezoek de wijk Shibuya waar het verkleed geweld het meeste leeft. Het is één groot feest op straat!

November; de eerste sneeuw valt op het eiland Honshu

November staat in het teken van het einde van de herfst, de winter breekt bijna aan en sneeuw valt vooral in de Japanse Alpen. Het kan fris zijn dus breng zeker warmere kleding mee mocht je veel buitenactiviteiten willen ondernemen. Persoonlijk niet de meest favoriete maand van ons om in te reizen. Overwinteren doen de Japanners vanaf nu in Okinawa.

Weerdata novemberHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur 1℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 8℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 19℃
ZonurenGemiddeld ±5 uur
RegenMinder dan 100 mm

November is een rustige maand m.b.t. feestjes en festivals, het enige noemenswaardige festival is het Shichi-Go-San (7-5-3). Dit feest staat in het teken van kinderen die zich prachtig verkleden en richting de vele shinto schrijnen gaan voor een zegening. Gelukkig is er genoeg te doen in Japan bekijk onze top bezienswaardigheden maar eens!

December; kerstmis en Nieuwjaar vieren in Japan

Beste reistijd december Japan
Beste reistijd gedurende kerstmis in december – Japan

December is een awesome maand om in Japan te zijn! De Japanners weten precies hoe ze een feestje moeten vieren. De vele kerstversieringen en lampjes door heel de stad geven je reis echt een magisch gevoel. Bars, clubs en restaurants zijn op vele dagen gevuld met feestjes en Japanners. Houdt er rekening mee dat rond het nieuwe jaar (31-01) de meeste winkels en restaurants dicht zijn.

Weerdata decemberHoeveelheid
Hokkaido (noord)Gemiddelde temperatuur -5℃
Honshu (midden)Gemiddelde temperatuur 4℃
Okinawa (zuid)Gemiddelde temperatuur 15℃
ZonurenGemiddeld ±6 uur
RegenMinder dan 30 mm

Koud! Het begint erg koud te worden in Japan in december wat natuurlijk niet vreemd is als januari en februari de koudste maanden van het jaar zijn. Gelukkig is weinig regen tekent voor december in Japan. Daarnaast zijn er naast het Japanse kerstfeest nog enkele leuke andere activiteiten in de maand.

Met stipt op één staat het Luminarie festival in Kobe, kerstversiering on steroids zullen we het maar noemen. Daarnaast is het natuurlijk traditie om toshikoshi soba (tarwe noodles) te eten op oudejaarsavond. Laat je verassen door een lichtgevend en vrolijk Japan tijdens kerst en nieuwjaar in December.

Nationale feestdagen van 2022 in Japan

Voor alle nationale feestdagen van 2023 kijk dan op onze pagina erover.

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag (Shōgatsu)
 • 10 januari: Seijin-no-hi (Coming-of-age day)
 • 11 februari: National Foundation Day (kenkoku kinenbi)
 • 23 februari: Emperor’s Birthday (Tenno no Tanjoubi) – observed on Feb 24
 • 21 maart: Spring Equinox Day (shunbun no hi)
 • 14-15 april: Takayama Spring Matsuri
 • 29 april tot 6 mei: Golden Week Peak Travel Days
 • 29 april: Showa Day (showa no hi)
 • 3 mei: Constitution Memorial Day (kenpo kinenbi) – observed on May 6
 • 4 mei: Greenery Day (midori no hi)
 • 5 mei: Children’s Day (kodomo no hi)
 • 3e weekend van mei: Sanja Matsuri
 • 18 juli: Ocean Day (umi no hi)
 • 24 juli: Health and Sports Day (taiiku no hi)
 • 1e weekend van augustus: Matsumoto Bonbon
 • 6 augustus: Peace Memorial Ceremony
 • 12-15 augustus: Awa-dori Matsuri
 • 10-18 augustus: O-bon festival of the dead
 • 11 augustus: Mountain Day (yama no hi)
 • 19 september: Respect for the Aged Day (keiro no hi)
 • 23 september: Autumn Equinox Day (shubun no hi)
 • 10 oktober: Dag van de sport (Taiiku no hi)
 • 3 november: Culture Day (bunka no hi)
 • 23 november: Labor Thanksgiving Day (kinro kansha no hi)
 • 31 december tot 3 januari: New Year’s Holidays

Wil je meer weten over het klimaat in Japan lees dan verder.

Enkele veelgestelde vragen over de beste reistijd

Wat is de warmste maand in Japan?

De warmste maanden in Japan zijn net als bij ons juli en augustus. De gemiddelde temperatuur ligt dan in heel Japan rond de 30°C waarbij het in de steden en lager gelegen gebieden benauwd warm kan zijn door de hoge vochtigheidsgraad. In de bergen heb je hier minder last van.

Wat voor weer is het in Japan in de zomer?

De Zomer in Japan kent veel warme dagen maar ook een hoge vochtigheid. In steden als Tokyo, Yokohama of Osaka kan het erg benauwd zijn. Toch is het een prachtige tijd om te reizen gezien er relatief weinig regent valt.

Hoeveel graden is het in Japan in de winter?

Winters weer is erg verschillend per eiland in Japan. In Hokkaido (noord) kennen ze erg strenge winters met gemiddelde temperaturen van rond de -10°C tot 5°C. Het eiland Honsu kent nog steeds strenge winters maar wel al zachter met temperaturen tussen de 0-15°C. In Shikoku, Kyushu en Okinawa zijn de winters zachter en meer aangenaam.

Wat is de beste reistijd voor de Japanse kersenbloesem?

Afhankelijk per regio bloeit de prachtige Japanse kersenbloesem (sakura) op verschillende momenten van het jaar. De sakura begint vroeg in het jaar rond februari/maart in het zuiden en trekt dan langzaam omhoog naar het noorden rond april/mei. In Tokyo bloeit de bloesem rond half maart en dit is over het algemeen de beste maand voor de kersenbloesem in het land.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening