Japan is een uitgestrekt land met veel verschillende soorten landschappen en klimaten. Over heel het land vind je bergen en heuvels, maar in het noorden op het eiland Hokkaido kan het erg koud zijn terwijl het in het zuiden rondom Okinawa juist tropisch warm kan zijn. Dit maakt de flora en fauna van Japan ook zo interessant.
Wat wil je weten over de volgende Japanse diersoorten?
- Japanse makaken
- Megavleermuis (vliegende hond)
- Kraagbeer (zwarte beer)
- Sikahert (hertjes uit Nara)
- Japanse kraanvogels
- Japanse reuzensalamander
- Japanse karpers
- Typisch Japanse hondenrassen
- Andere dieren uit Japan
In elk van deze landschappen vind je veel verschillende soorten dieren uniek voor Japan. Hieronder lees je meer over de typische inheemse Japanse diersoorten uniek voor het land.
Echte Japanse dieren
In Japan zijn veel dieren die ook in andere landen te vinden zijn. Er zijn echter ook een aantal inheemse diersoorten die alleen maar in Japan leven en voor ons compleet onbekend zijn. Denk hierbij aan de exotische aapsoort de Japanse makaak, reuze vleermuizen en nog veel meer.
De makaak – de meest noordelijk levende aap ter wereld
Wist je dat er ook apen in Japan leven? De meest voorkomende hiervan is de makaak. Deze apensoort vind je ook elders in de wereld, maar die in Japan verschilt van zijn familie. Daarom wordt er als er wordt gesproken over makaken in Japan, eigenlijk gesproken over de specifieke Japanse makaak (Macaca fuscata). Deze apen vind je in besneeuwde of bergachtige gebieden in het land, vooral de plaats Yudanaka staat er bekend om. Om deze reden worden ze ook wel de snow monkeys genoemd.
Daarnaast leven ze ook in de tropische gebieden. De Japanse makaak woont op maar liefst 3 van de 4 grote Japanse eilanden: Honshu, Shikoku en Kyushu.
Wat deze diertjes zo uniek maakt is hun intelligentie. Zo is uit onderzoek gebleken dat deze dieren hun eten wassen en zelfs in zout water dompelen voor wat extra smaak! Veel makaken in Japan zijn bovendien enorm gewend aan mensen, waardoor je erg dichtbij kunt komen. Volgens bepaalde verhalen heeft een makaak zelfs meerdere maanden in het centrum van Tokyo geleefd.
De aapjes zijn te herkennen aan hun bruin-grijze vacht, rode gezichtjes en korte staartjes. Makaken kunnen enorme sprongen maken en staan ook bekend als erg goede zwemmers. Daarom springen ze in de winter maar al te graag in de warmwaterbronnen rondom Yudanaka.
De vliegende hond – de megavleermuis
Vliegende honden (Vleerhonden of Pteropodidae), het klinkt vrij bizar, maar ze bestaan wel degelijk! Vliegende honden zijn niet zoals de naam suggereert vliegende honden, maar eerder grote vleermuizen. Ze hebben hun naam te danken aan hun kop, die sterk lijkt op die van honden of vossen. Er zijn veel verschillende soorten vliegende honden, ookwel vleerhonden genoemd, verspreid over heel de wereld.
In Japan woont de soort Pteropus loochoensis. Deze vleerhonden vind je alleen maar op het eiland Okinawa, dat zich ten zuiden van de vier hoofdeilanden bevindt. Vleerhonden leven in grotten op dit eiland en zijn vooral ‘s nachts te zien, wanneer ze de grotten verlaten.
De vleerhonden zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn te herkennen aan hun indrukwekkende formaat, hondachtige kop, grote ogen en spitse oren.
Kraagberen – de Aziatische zwarte beer
De Aziatische zwarte beer leeft, zoals de naam al zegt, in heel Azië. Vroeger leefden ze bijna overal waar bosgebieden waren zoals in landen als China, Rusland, Korea, Nepal, India, Pakistan, Afghanistan, et cetera.
Tegenwoordig is het leefgebied van de Aziatische zwarte beer, ook wel de kraagbeer genaamd, een stuk minder uitgestrekt. Hierdoor is de Aziatische zwarte beer op veel plekken uitgestorven.
In Japan vind je kraagberen vooral op het eiland Honshu. Deze soort heeft een moeilijke naam de Ursus thibetanus japonicus, maar laten we het voor nu maar houden op ‘kraagbeer’ of ‘Aziatische zwarte beer’. Eerder woonden de beren ook op Shikoku en Kyushu, maar in de loop der jaren zijn ze hier uitgestorven.
De natuurlijke habitat van deze beer is loof- en naaldbos. Ook kunnen kraagberen net boven de boomgrens gevonden worden. Normale Aziatische zwarte beren kunnen wel 200 kilo worden. Dit geldt echter alleen voor beren op het Aziatische vasteland. Japanse zwarte beren zijn doorgaans een stuk kleiner en lichter. De kraagberen hebben verder een zwarte vacht met op de hals een witte V-vormige vlek. Hierdoor zijn ze ook erg gemakkelijk te herkennen.
Tegenwoordig is het in Japan vrij populair om beren te gaan spotten. Dit is echter niet zonder gevaar. Zo werden in 2016 in 3 weken tijd maar liefst 4 mensen dodelijk aangevallen door kraagberen in het noorden van Honshu. Let dus altijd op.
Het Sikahert – de fluitende herten
Zeer waarschijnlijk heb je ze al eens gezien: sikaherten. Ze leven namelijk in Europa en staan hier bekend als ‘parkherten’. Maar wist je dat ze oorspronkelijk uit Oost-Azië komen? En dat in Japan de grootste Sikaherten populatie op aarde leeft? De naam “sika” komt ook uit de Japanse taal en betekent letterlijk “hert” in het Japans. De in Japan levende Sikaherten zijn overigens van een andere soort dan die op het Aziatische vaste land.
Sikaherten leven verspreid over heel Japan. Om deze reden zijn ze ook niet allemaal hetzelfde. Zo zijn de herten op Hokkaido erg groot en zwaar (ze kunnen meer dan 100 kilo wegen). Dit terwijl de herten die op het eiland Honshu leven rond de 60 kilo wegen! De mini-hertjes op Miyajima zijn weer een stukje kleiner. De sikaherten die op de kleinere eilanden van Japan leven zijn vaak kleiner en lichter.
In Nara leven ongeveer 1300 sikaherten tussen de tempels in. Ze buigen voor je om gedag te zeggen maar eigenlijk willen ze alleen een diervriendelijk koekje van je.
Deze welbekende herten leven vooral in bebost gebied waar veel voedsel te vinden is. Ook moet er niet al te veel sneeuw op de grond liggen. Dit laatste zorg er overigens ook voor dat de hertenpopulaties in de winter hun plek verlaten.
Sikaherten worden ook wel de fluitende herten genoemd. In de herfst en winter maken de mannelijke herten of bokken een prachtig fluitend geluid. Dit doen zij om vrouwelijke hinde aan te trekken en om andere mannelijke herten te verjagen. Deze dieren zijn best lastig om in het wild te spotten, aangezien ze erg schuw zijn.
Mannelijke sikaherten zijn te herkennen aan hun indrukwekkende geweien en hun fluitende geluiden. De dieren hebben een oranje-bruine kleur en zijn een van de weinige hertensoorten die hun gehele leven hun witte vlekken behouden. Vrouwelijke sikaherten hebben geen geweien en zijn vaak wat kleiner van formaat.
Japanse kraanvogel – een van de meest zeldzame kraanvogels op aarde
De Japanse kraanvogel (Grus japonensis), ook wel de Chinese kraanvogel genoemd, is één van de meest zeldzame vogels op aarde. Deze vogels leven in slechts 3 landen: China, Korea en natuurlijk Japan. In China leven er ongeveer 400, in Korea rond de 1000 en in Japan maar liefst 1200. De kraanvogel in Japan is trouwens uniek, aangezien het de enige in zijn soort is die niet ‘s winters migreert.
In Japan staat de kraanvogel symbool voor geluk en lang leven. Vroeger werd de kraanvogel daarom beschermd door de heersende macht en zelfs verzorgd door boeren. Sinds de 19e eeuw is dit helaas niet meer het geval. Sindsdien is de populatie Japanse kraanvogels ook alleen maar afgenomen. Dit is vooral omdat het leefgebied van de vogels, moerassen, worden drooggelegd om gebruikt te worden voor agrarische doeleinden.
Japanse kraanvogels zijn alleen maar te vinden op Hokkaido. Hier leven ze graag in drassige, moerasachtige gebieden, het liefst zo ver mogelijk weg van mensen. De vogels maken hun nesten van riet in ondiep water.
Deze prachtige kraanvogels zijn gemakkelijk te herkennen. Het is een grote vogel die wel anderhalve meter lang kan worden en slechts 7 kilo weegt. Bovenop de koop van de kraanvogel zit een karakteristieke rode plek. Verder is de kop zwart met een grote witte vlek die de ogen verbindt. De vleugels zijn voornamelijk zwart van kleur.
De Japanse reuzensalamander – Megalobatrachus japonicus
De Japanse reuzensalamander (Andrias japonicus) is zoals de naam al verklapt een salamander die wel 1,5 meter kan worden. Deze soort wordt erkend als de grootste salamandersoort op aarde. De zwaarste salamander ooit gemeten van deze unieke soort woog maar liefst 25 kilogram. Reuzensalamanders wonen voor in het zuidwesten van Japan, in heldere stroompjes en rivieren.
Dit soort reuzensalamander leeft zijn gehele leven in het water. In het water zijn ze erg lastig om te zien, aangezien het dier van nature een schutkleur heeft. De salamander heeft ogen zonder ooglid en erg slecht zicht. De Japanse reuzenalamander is te onderscheiden van andere reuzensalamanders door te kijken naar de kop. De Japanse hebben namelijk meerdere wratten op hun hoofd.
Helaas wordt de Japanse reuzesalamander steeds meer met uitsterven bedreigd. Vooral watervervuiling is de grote boosdoener. Gelukkig doet de Japanse overheid er alles aan om deze unieke dieren te beschermen.
Op cultureel gebied speelt de Japanse reuzesalamander ook een rol. Zo wordt de salamander vaak afgebeeld in verschillende kunstwerken. Eens per jaar is er zelfs een heus ‘reuzesalamander’ festival dat plaatsvindt in Yubara, Maniwa City niet ver van het bekende Himeji af.
Japanse karpers – erg populair in Nederland
De Japanse koi (Cyprinus carpio carpio), ook wel karpers genoemd, is de “koning onder de vijvervissen”. Je ziet deze vis dan ook veel terug in Nederlandse tuinen en parken. Veel van deze vissen komen uit Japan. Naast het feit dat ze erg mooi zijn spelen ze ook een belangrijke rol in de Japanse cultuur.
Karpers hebben een karakteristiek uiterlijk. Hoe ze er precies uitzien hangt af van het soort koi, maar over het algemeen hebben ze prachtige kleuren en zijn ze erg groot. “Koi” betekent niet voor niets ‘kleurig kleed’ in het Japans!
Pas in de 19e eeuw werd door Japanse rijstboeren ontdekt hoe mooi bepaalde karpers waren. Hierop begonnen zij met het kweken van de mooiste exemplaren. Sindsdien heeft deze trend zich alleen maar voortgezet.
In het wild in Japan zijn er ook veel karpers. Niet elke hiervan is een zogenaamde koi. Alleen de mooiste karpers vallen onder de koi. Dat is ook de reden dat veel van de koi die je in Nederland en in andere Westerse landen in vijvers zit gefokt zijn.
Zoals eerder al werd gezegd neemt de koi een speciale plek in in de Japanse cultuur. De koikarper staat in de Japanse cultuur voor geluk, welvaart en vooruitgang en daarom zie je deze vaak terug in bijvoorbeeld tatoeages van de Yakuza.
Japanse hondenrassen
Naast dieren in het wild, zijn er ook nog andere dieren in Japan. De meest bekende hiervan zijn natuurlijk de typisch Japanse honden. In totaal zijn er zes oorspronkelijk Japanse hondenrassen.
De Shikoku
De Shikoku is de meest primitieve en zeldzame Japanse hond. Dit ras komt van oorsprong van het eiland Shikoku. Deze honden lijken sterk op wolven. Volgens de legendes stroomt er zelfs echt wolvenbloed door de aderen van deze honden!
De Ainu-Ken
De Ainu-Ken honden, ookwel de Hokkaido genoemd, komen van het Japanse eiland Hokkaido. Deze honden zijn echte jachthonden. Ze zijn speciaal gefokt voor de jacht op beren en herten. Deze honden zijn daarom extreem sterk en snel en kunnen zeker tegen een stootje.
De Akita
De Akite is misschien wel het meest beroemde Japanse hondenras dat er is. Het is immers ook het officiële nationale ras van Japan. Net zoals de hierboven genoemde Ainu-Ken werd deze hond vroeger vooral gebruikt voor de jacht en als gevechtshond. Daarnaast zijn de Akita erg trouwe honden. In de Japanse cultuur wordt de Akita bovendien gezien als een geluksbrenger.
Hachikō is misschien wel de beroemdste hond op aarde, het was een Akita die nog jaren trouw bleef aan zijn baasje. De hond wachten namelijk altijd zijn baasje op bij het Shibuya station na werktijd. Toen zijn baasje Hidesaburō Ueno overleed ging Hachikō nog voor z’n 10 jaar lang naar het station om daar te wachten op de terugkeer van zijn baasje.
De Kishu
Wederom een jachthond: het Kishuras. Deze honden werden vroeger speciaal gefokt voor de jacht op wilde zwijnen. Tegenwoordig zijn ze liever een trouwe metgezel of een familiehond. Het feit dat dit een echte jachthond was zie je wel terug in zijn gedrag.
De Shiba
Volgens legendes is de Shiba het oudste hondenras van Japan. In de legendes staat dat de honden rond het jaar 7000 voor Christus de eerste bewoners van de Japanse eilanden vergezeld hebben. Of dit ook echt waar is, is niet bekend. Verder zijn Shiba honden, ook wel Shiba Inu genoemd, intelligente en onafhankelijke honden die vrij koppig zijn.
Tanuki – wasbeerhond
De tanuki (狸), of Japanse wasbeerhond, behoort tot de familie van de hondachtigen (Canidae). Deze familie omvat ook honden, wolven, vossen, jakhalzen en andere soortgelijke dieren. Hoewel de tanuki qua uiterlijk op een wasbeer lijkt, is het niet nauw verwant aan de Noord-Amerikaanse wasbeer, die tot de familie Procyonidae behoort.
Andere dieren in Japan
Naast de typisch Japanse dieren en de befaamde hondenrassen zijn er in Japan ook nog meer dan genoeg andere dieren die je ook elders in de wereld vindt.
Zo leven er naast de Aziatische zwarte beren ook nog bruine beren. Andere gevaarlijke dieren in Japan zijn onder andere Bengaalse katten en wilde zwijnen. Qua kleine zoogdieren zijn er in Japan veel overeenkomsten met Europa. Er leven vosjes, wasberen, marters, noem maar op. Naast de eerder genoemde Japanse kraanvogel zijn er 400 andere vogelsoorten. Denk hierbij aan spechten, fazanten, trekvogels en andere kraanvogels.
Aangezien Japan bestaat uit eilanden, kunnen we natuurlijk vissen en dieren in het water niet vergeten! In de wateren rond Japan vind je walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen en talloze andere prachtige vissoorten en zeeslangen.
In Japan zijn er simpelweg te veel dieren om op te noemen. Dit is echter ook meteen de charme van dit uitgestrekte en unieke land. Het is zo gevarieerd dat je altijd wel wordt verrast, ook op gebied van dieren.
Het dodelijkste dier van Japan is de Japanse hoornaar. Lees hier meer over de gevreesde wesp.
FAQ over Japanse dieren
Japan heeft een groot dierenrijk dat uniek is voor het land. Typische Japanse dieren zijn; Sneeuwmakaken, Koi karpers, Kraagberen, Vliegende honden, Sikaherten, Kraanvogels, Japanse reuzensalamander en verschillende hondenrassen zoals de Akita, Shiba en Shikoku.
De Aziatische zwarte beer, ook wel Kraagbeer, is het grootste dier uit Japan.
Geloof het of niet maar het dodelijkste dier uit Japan is een hoornaar. De gevreesde Japanse Hoornaar maakt elk jaar rond de 30-40 slachtoffers. Voornamelijk mensen die allergisch zijn voor steken.
Ik kom volgend jaar naar het hondenfeest
Japans hondenweekend.
29 & 30 april 2023 telkens van 10 – 17 uur.
Via het Japans hondenweekend willen we iedereen de kans geven om de 11 verschillende Japanse hondenrassen beter te leren kennen.
Deze dieren hebben een bijzonder karakter waar niet iedereen mee kan omgaan, met andere woorden het zijn meestal honden met een gebruiksaanwijzing. Omdat ze zo verschillen van de doorsnee hond is het belangrijk om je goed in te lichten vooraleer je er eentje in huis neemt. Over een hondenras lezen is nog niet hetzelfde als een hondenras ervaren, daarom organiseert de vereniging Inu Crew naar jaarlijkse gewoonte dit event. De vorige editie lokte meer dan 1.000 Japanse honden vanuit heel Europa.
Tijdens het weekend zijn er lezingen door professionelen over: kanker en tumoren bij honden, gedrag, relatie hond-kind, denkspelletjes, (anti)-broodfok, acupunctuur, … . Er zijn ook workshops over EHBO bij honden, hondenmassage, trucjes aanleren of activiteiten zoals coursing, detectie en hindernissenparcour. Ook kan je een snuffelbal maken, Japanse vriendschapsbandjes knopen of origami plooien en dit bij een hapje en een drankje. Daarnaast zijn er nog vele standhouders met allerlei hondenspullen. Er zijn ook diverse fokkers aanwezig die een reünie houden. Heb je nog andere vragen kan je zeker ook bij hen terecht.
Naast dit alles kan het baasje samen met de hond wandelen in de Japanse tuin, welke uitsluitend voor ons event enkel voor Japanse honden toegankelijk is.
We heten je daarom heel graag welkom op dit internationaal event dat uniek is voor iemand met een hart voor Japanse honden.
Tickets en info: http://www.inucrew.com
Kapermolenpark – Koning Boudewijnlaan – 3500 Hasselt
Aaaaaah. Cute!
Zo lief!
Waarom fluiten die Sikaherten?
Gedurende de bronsttijd ookwel paarseizoen (lente) maken de mannetjes bokken (mannelijke herten) meerdere geluiden om de aandacht van hinderen (vrouwelijke herten) te trekken om te paren. Eén van deze geluiden is het fluiten naar soortgenoten. Daarnaast grommen, zoemen en zuchten ook heel veel om maar zoveel mogelijk aandacht te krijgen.
zo schattig