Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » De eilanden van Japan

De eilanden van Japan

eilanden Japan

Japan bestaat uit 6.852 eilanden volgens Wikipedia, daarvan zijn de meeste onbewoond en bevinden zich rond de grootste eilanden van Japan namelijk; Hokkaido, Honshu, Shikoku, Kyushu en Okinawa die elk hun eigen cultuur en klimaat hebben. Voor reizigers hebben we hieronder een aantal reistips per eiland samengesteld en een kort overzicht gemaakt van wat je kunt verwachten. Voor meer specifieke reisinformatie kan je terecht op de eilandpagina’s zelf.

Over welk eiland wil je meer weten?

Tip: bij onze partner Best of Japan stellen ze mooie maatwerkreizen naar Japan samen, die je kennis laten maken met het échte Japan. Ze bieden zowel reizen naar Honshu als naar de andere eilanden aan.

Honshu

Japanse Alpen Honshu
Japanse Alpen op Honshu met Mount Fuji op de achtergrond

Het eiland Honshu (vroeger Hondo als in hoofdeiland) is het bekendste eiland van Japan. Niet heel vreemd gezien het eiland het grootste oppervlakte van 230.500 km² heeft en vaak het vaste land wordt genoemd. Het eiland grenst in het noorden aan Hokkaido en zuiden aan Shikoku en Kyushu.

Honshu heeft telt meer dan 110 miljoen inwoners die vooral in de grote steden wonen. Zo telt Tokyo alleen al z’n 36 miljoen mensen, tel daar de andere metropools met meerdere miljoenen mensen bij op zoals Osaka, Kyoto, Yokohama, Nagoya, Kanazawa, Kobe en Hiroshima en je komt al een heel eind richting de 110 miljoen. Doordat het eiland zeer uitgestrekt is met een lengte van 1300 km is het relatief dunbevolkt buiten de grote steden.

De grote afstand tussen Noord en Zuid zorgt ook voor een uiteenlopend klimaat met in het noorden koude winters en in het zuiden warme subtropisch zomers. Het klimaat wordt tevens sterk beïnvloedt door de wateren om het eiland heen. Zoals de Japanse Binnenzee en de Grote Oceaan. Wil je meer weten over het klimaat? Lees hier verder over het klimaat van Japan en Honshu.

Tokyo Skytree zendmast
De stad Tokyo met de Skytree en Mount Fuji

Het eiland Honshu is in de wereld vooral bekend door de hoofdstad Tokyo. Dit komt omdat het een metropool is die behoort tot de vier grote wereldsteden en zich makkelijk kan meten met New York, Parijs of Londen.

Ga je voor het eerst op reis naar Japan dan is Honshu je startpunt. Je vliegt dan meestal op Tokyo of Osaka om vervolgens een rondreis door het land te maken. De meeste highlights liggen op Honshu, bekijk onze top bezienswaardigheden maar eens. Daarnaast zijn natuurlijk de grote steden Tokyo, Kyoto, Osaka een bezoekje waard maar sla ook zeker de kleinere steden als Matsumoto, Nara, Himeji, Kamakura, Nikko, Takayama en Okayama niet over.

Enkele andere kleine eilanden die gemakkelijk vanaf Honshu te bereiken zijn en zeker op de bucketlist moeten staan zijn het kunsteilandje Naoshima, kunstmatige eiland Odaiba en het beroemde tempeleiland Miyajima.

Aardbevingen op Honshu

Doordat Honshu op de rand van de “Ring of fire” ligt, een vulkanisch gebied in de Grote Oceaan, is er een hoop vulkanische activiteit. Dit komt vooral doordat de Pacifische en Filipijnse plaat langzaam onder de Euraziatische plaat schuiven. Japan heeft daarom vaak te kampen heeft met aardbevingen en telt vele vulkanen zoals de beroemde slapende Mount Fuji. Wees niet bang het land kampt hier al eeuwen mee en is er goed op ingesteld. Veiligheid staat overal voorop en de kans is zeer klein dat je echt een aardbeving meemaakt.

Hokkaido

Sapporo sneeuwfestival in Japan
Sapporo sneeuwfestival – Hokkaido

Hokkaido is het meest noordelijke eiland van Japan en met een oppervlakte van ruim 83.456 km² het grootste na Honshu. De hoofdstad van het eiland is Sapporo, wat je misschien wel kent van het bekende Sapporo biertje dat hier gemaakt wordt. Op bestuurlijk niveau gezien is de Hokkaido een regio en een prefectuur. Wat opvallend is dat ondanks de grote oppervlakte van het eiland het maar 6 miljoen inwoners heeft. De ongerepte natuur is daarom één van de redenen om dit eiland in Japan te bezoeken.

Hokkaido Japan in de lente
Bloemenvelden van Hokkaido in de lente

Het klimaat van Hokkaido is continentaal, ook wel een landklimaat. Dit betekent dat het eiland zeer warme zomers heeft maar ook zeer koude winters. In de winter kan er in het westen en noorden dan ook heel veel sneeuw vallen dat zich perfect schikt voor de wintersport. Het uiterste noorden waar de Ainu (uitstervende inheemse Japanse bevolkingsgroep) wonen grenst aan de uitlopers van Russisch Siberië.

Wist je dat er veel Japanse skigebieden verspreid liggen over Honshu en Hokkaido?

Het eiland Hokkaido telt door zijn ongerepte natuur meerdere nationale parken waarvan er enkele in onze top 5 parken van Japan staan. Hiken, uitgestrekte flora en een unieke fauna, natuurlijk hot springs onsen en grote culturele verschillen met de rest van het land zijn de redenen om Hokkaido te bezoeken.

Kyushu

Kyushu eiland
Verlaten stranden op Kyushu

Kyushu is een Japans eiland dat ten zuiden van Honshu ligt naast het eiland Shikoku. Het eiland heeft 13,4 miljoen inwoners, een stuk meer dan Hokkaido ondanks dat het een stuk kleiner is met een oppervlakte van maar 42.231 km². Het is van de grote eilanden (op Okinawa na) het meest zuidelijk gelegen en wordt beschouwd als de bakermat van de Japanse cultuur. Het eiland heeft een subtropisch klimaat waardoor het er het hele jaar aangenaam is. Dit is ook de reden waarom de Japanners er veel rijst, soja, tabak en thee (de beroemde matcha) verbouwen en daarmee al jaren handel drijven.

In een ver verleden, tussen 1641 en 1859, dreef de Nederlandse VOC als enige land in de wereld handel met de Japanners via het kunstmatig eiland Deshima nabij de havenstad Nagasaki. De Nederlanders hadden namelijk 200 jaar lang het enige internationale handelscontract met Japan, ze ruilde hier de tabak, thee en zijde tegen bijvoorbeeld Delfts Blauw of Westerse kennis. Dit is ook één van de redenen waarom Japanners verzot zijn op Nederlandse producten en zo ook Holland Park Huis ten Bosch bouwden.

Veel reizigers bezoeken het eiland Kyushu natuurlijk voor de beroemde plaats Nagasaki dat het zwaar te verduren heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Atoombom. Bezoek hier dan ook gelijk het vreemde verlaten eiland Hashima en natuurlijk Deshima. Naast het beroemde Nagasaki zijn de steden Fukuoka, Kumamoto en Kagoshima ook een bezoekje waard.

Yakushima Japan
Yakushima – Foto credits: 書儀 廖

Een ander leuk uitje is een bezoekje aan de grote actieve vulkaan genaamd “Aso” (1592 meter). Deze vulkaan kan bezocht worden met verschillend excursies. Door de vulkanische activiteit telt het eiland ook veel hete bronnen die de Japanners als kuuroord (onsen) gebruiken. Wil je even helemaal off the beaten track? Dan is een bezoekje aan het Japanse eiland Yakushima vanuit Kagoshima een must-do. Dit eiland is beroemd in heel Japan en een populaire plek voor binnenlandse reizigers (niet bij buitenlanders) dankzij de eeuwenoude tropische wouden.

Shikoku

Iya vallei Japan Shikoku
Iya Vallei – Shikoku

De kleinste van de vier grote eilanden van Japan is Shikoku met een oppervlakte van 18.803 km². Er wonen ongeveer 4,2 miljoen mensen op het eiland en de grootste stad Matsuyama telt maar 500.000 inwoners. Net als alle andere Japanse eilanden is het erg bergachtig, zo is de hoogste berg Mount Ishizuchi (石鎚山) in Ehime 1982 meter hoog. Het eiland staat bij toeristen vooral bekend om zijn 88-tempelroute die je als pelgrim of wandelaar kan volgen.

Enkele leuke activiteiten op het eiland zijn het bezoeken van de vele onsen die verspreid liggen over het eiland. Sla de oudste van Japan de “Dogo Onsen” in Matsuyama niet over! Verder is het wandelen door de Iya Vallei over de vele hangbruggen gemaakt door samoerais uit het feudale Japan natuurlijk super spectaculair. Een bezoek je aan de Ritsurin garden (top Japanse tuin in Japan) of kanoën over de Shimanto rivier zijn ook zeker bucketlist materiaal.

Wist je dat het meesterwerk Spirited Away van de filmmaker Hayao Miyazaki’s is gebaseerd op de “Dogo Onsen“?

Okinawa

Okinawa tropische eilanden

Ondanks dat de Okinawa eilanden niet heel groot is behoort het toch tot de grootste vijf eilanden Japan. De prefectuur bestaat uit meerdere eilandgroepen zoals Iejima, Kumejima, Kerama-eilanden, Ishigaki, Miyako en Okinawa zelf. Het is de top zonvakantie bestemming van veel Japanners en steeds belangrijker aan het worden voor het internationale toerisme. Je kan er namelijk perfect zonnen, duiken en snorkelen. Dit komt door het tropische klimaat waardoor het kwik eigenlijk nooit ver onder de 20 graden komt.

De meeste reizigers nemen een binnenlandse vlucht richting de hoofdstad Naha om vervolgens per boot verder door te reizen naar de andere eilanden. Het is natuurlijk ook mogelijk om te vliegen op de kleinere eilanden als er meer budget is.

Enkele highlights zijn het Shuri kasteel in Naha de stranden Okuma Beach, Yonaha Maehama Beach en Kondai Beach en de duikplekken Kaitei Iseki, Manza Dream Hole en Kabira Bay.

Reizigers vroegen dit eerder;

🏝️ Hoeveel eilanden telt Japan?

Volgens Wikipedia telt Japan 6852 eilanden waarvan er 430 bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Honshu, Hokkaido, Kyushu, Shikoku en Okinawa.

🗾 Op welk eiland starten voor je eerste Japan reis?

Ga je voor het eerst naar Japan dan kan je het beste op het eiland Honshu vliegen. Hier kan je rechtstreeks vanuit Schiphol op de steden Osaka of Tokyo vliegen met KLM bijvoorbeeld. Daarbij bevinden zich de meeste top bezienswaardigheden van Japan zich op Honshu wat een leuke kennismaking is met het land.

💤 Welk eiland is het minst populair onder toeristen?

Volgens de statistieken van het Japanse Bureau voor Toerisme staat het eiland Hokkaido onderaan in populariteit met betrekking tot aantal bezoekers per jaar.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening