De eilanden van Japan

eilanden Japan
Japan bestaat uit 6.852 eilanden volgens Wikipedia, daarvan zijn de meeste onbewoond en bevinden zich rond de grootste eilanden van Japan namelijk; Hokkaida, Honshu, Shikoku en Kyushi. We zullen de grote eilanden bespreken van klein naar groot. Naast deze eilanden heeft Japan ook nog een aantal tropische eilanden in de prefectuur Okinawa. Owja en als je en prachtig tempeleiland wilt bezoeken dan kan je het beste naar Miyajima afreizen.

Honshu

Tokyo Japan
Het eiland Honshu is het bekendste eiland van Japan en het is ook nog eens het eiland met de grootste oppervlakte. Honshu heeft meer dan 98 miljoen inwoners dit komt vooral doordat Tokyo al z’n 36 miljoen mensen telt. Het eiland heeft een lengte van 1300 km en is erg bergachtig. Daarnaast is er ook nog actief vulkanisch gebied op het eiland waardoor het vaak te kampen heeft met aardbevingen. Nu moet je niet gelijk schrikken want het eiland is zeer veilig om op vakantie te gaan! Het klimaat op het eiland is wisselend met in het noorden in de winter flinke kou en in het zuiden is er een subtropisch klimaat waar de temperaturen zeer aangenaam zijn. Honshu is vooral bekend door de hoofdstad Tokyo, dit is een metropool die behoort tot de vier grote wereldsteden. Daarnaast telt het eiland andere bekende steden zoals Osaka, Kyoto, Nara en Hiroshima. De meeste steden hebben tal van hoge wolkenkrabbers met veel neonreclame, dit is typisch Japans. Een aanrader van dit eiland is een bezoekje aan de Japanse Alpen. Deze bergketen deelt het eiland in tweeën en heeft heerlijke wandelgebieden.

Hokkaida

Sapporo sneeuwfestival in Japan
Hokkaida is het meest noordelijke eiland van Japan. De hoofdstad van het eiland is Sapporo, wat je misschien wel kent van het bekende Sapporo biertje. Op bestuurlijk niveau gezien is de Hokkaido een regio en een prefectuur. Ondanks de grote oppervlakte van het eiland heeft het maar 6 miljoen inwoners. Het klimaat van Hokkaido is continentaal ook wel een landklimaat. Dit betekent dat het eiland zeer warme zomers heeft en koude winters. In de winter kan er in het westen dan ook veel sneeuw vallen dat zich perfect schikt voor de wintersport. Daarnaast zijn er meerdere nationale parken waar verschillende vulkanen te zien zijn. De stad Hakodate is na Sapporo het waard om te bezoeken want het heeft een zeer mooi historisch centrum en park, dat vroeger als fort functioneerde.

Kyushu

Kyushu is een Japans eiland dat ten zuiden van het eiland Honshu ligt. Het eiland heeft 13,4 miljoen inwoners, een stuk meer dan Hokkaida ondanks dat het een stuk kleiner is. Het is van de grote eilanden het meest zuidelijk gelegen en wordt beschouwd als de bakermat van de Japanse cultuur. Het eiland heeft een subtropisch klimaat waardoor de Japanners er veel rijst, soja, tabak en thee kunnen verbouwen. Daarnaast is de zijdehandel door de eeuwen heen erg belangrijk geweest voor het eiland. In het verleden dreven de Nederlands handel met de Japanners via Nagasaki. De Nederlanders hadden namelijk 200 jaar lang als enige een handelscontract met Japan, ze ruilde hier de tabak, thee en zijde. De grootste stad Fukuoka heeft door deze handel flink kunnen groeien tot de metropool dat het tegenwoordig is. Fukuoka is tevens een grote havenstad met veel zware industrie. Kyushu is bergachtig en heeft een grote actieve vulkaan genaamd “Aso” (1592 meter). Deze vulkaan kan bezocht worden met verschillend excursies. Door de vulkanische activiteit telt het eiland ook veel hete bronnen die de Japanners als kuuroord gebruiken.

Shikoku

De kleinste van de vier grote eilanden van Japan is Shikoku. Er wonen ongeveer 4,2 miljoen mensen op het eiland en de grootste stad Matsuyama telt maar 500.000 inwoners. Het eiland is net als alle Japanse eilanden bergachtig, de hoogste berg Mount Ishizuchi (石鎚山) in Ehime is 1982 meter hoog. Het eiland staat bekend om zijn 88-tempelroute die je als toerist of pelgrim kan volgen. Maar het eiland staat om nog meer dingen bekend bijvoorbeeld om de fijne zandstranden die Shikoku heeft. Hier kan je heerlijk op vertoeven en een echte zonvakantie houden. Wil je backpacken in Shikoku dan kan dit prima want de infrastructuur is perfect voor z’n reis. Toch kunnen wij je aanraden om voor een zonvakantie naar Okinawa te reizen.

Okinawa

Okinawa tropische eilanden
Okinawa behoort niet tot de grootste eilanden van Japan omdat het relatief klein is. Toch bestaat deze prefectuur uit meerdere eilanden die voor een zon, zee en strandvakantie geschikt zijn. Het klimaat in Okinawa is tropisch en de stranden zijn prachtig. Daarnaast kan je prima duiken en snorkelen in het heldere water. Lees hier meer over Okinawa Japan en zijn prachtige stranden en duikgebieden.

De eilanden van Japan
4.82 (96.36%) 11 votes