Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japan encyclopedie

Japan encyclopedie

Japan encyclopedie
Encyclopedie Japan

In onze Japan encyclopedie staan termen, onderwerpen en woorden beschreven die je op reis door Japan vaak zult tegenkomen. Deze woorden zijn algemene kennis voor Japanners maar vaak onbekend voor westerse reizigers. Welke Japanse woorden ken jij nog niet?

Akita Inu (秋田犬)
Een Akita Inu is een hondensoort die native is voor Japan. Hij komt uit de noordelijke bergregio’s van Japan en is vooral bekend geworden door de internationale topfilm Hachi: A Dog’s Tale.

Cosplay (コスプレ kosupure)
Cosplay is woord voor het verkleden als je favoriete karakter, met name Anime karakters zijn populair in deze vorm van verkleden. Cosplay artiesten zie je vaak terug bij grote evenementen zoals de Comic Con of in de wijk Harajuku. Niks is te gek in deze vorm van verkleden.

Gin Tama (銀魂)
Gin Tama or Gintama is een populaire Japanse manga serie getekend door Hideaki Sorachi.

Haruki Murakami (村上春樹)
Haruki Murakami is een bekende Japanse schrijver die zowel nationaal als internationaal veel bestsellers heeft gehad. Bekende boeken zijn 1Q84, Norwegian Wood of The Wind-up Bird Chronicle.

Hentai (変態 of へんたい)
Hentai is een vorm van ero-manga, in andere woorden Erotische manga. De pikante boekjes verkopen zeer goed in Japan maar ook in de rest van de wereld. Ze zijn afgeleid van shunga prenten.

Hikikomori (ひきこもり of 引き篭り
Een Hikikomori is een Japans woord voor een persoon die zich sociaal volledig terugtrekt. In het Nederlands worden dit soort mensen vaak gelabeld met het woord burn-out of sociale fobie.

Hiragana (平仮名)
Hiragana is een van de drie lettertypen die samen het Japanse schrift vormen. Het is een fonetisch schrift bestaande uit 46 basiskarakters. Hiragana is relatief eenvoudig te leren. Dit is ook het eerste schrift dat Japanse kinderen op de basisschool te leren krijgen. De andere schrijfstijlen zijn Kanji en Katakana.

Inari Ōkami (稲荷大神)
Inari Ōkami’s zijn mythische wezens uit de Japanse mythologie. Het zijn kami’s (geesten) of vossen die staan voor rijkdommen zoals vruchtbaarheid, rijst, thee en sake. Vooral in het platteland zijn Inari’s erg populair en zul je ze vaak terugzien bij Shinto tempels. Daarnaast spelen ze vaak een grote rol in Japanse kinderboeken en fabeltjes.

Wil je ook een beetje Japans leren? Bekijk dan hier enkele basiszinnen die het leven een stuk makkelijker maken in Japan.

Kami (神)
Een Kami kan gezien worden als een geest, god, voorouders of natuurlijke krachten die onverklaarbaar zijn voor Japanners. Een Kami word aanbeden door volgers van het shintoïsme.

Kanji (漢字)
Naast Hiragana en Katakana is Kanji ook een Japanse lettervorm. Deze heeft zijn oorsprong in China gevonden en is afgeleid van het Chinese Han.

Katakana (片仮名)
Katakana is naast Hiragana en Kanji een basisvorm van het Japanse schrift. De drie samen maken het huidige Japanse schrift. Bij Katakana ligt de focus vooral op lettergrepen.

Kawaii (可愛い)
Kawaii betekent letterlijk “schattig” het is een vorm die vaak gebruikt word in manga en anime. Ga je met een westers kindje op rondreis door Japan dan zul je Kawaii dagelijks horen uit de mond van Japanners. Extreem schattig.

Kimono (着物)
Een Kimono is een traditioneel Japans kledingstuk. Het is populair geworden door de Japanse geisha’s in het oude Japan. Let op het is niet altijd gebruikelijk om een Kimono te dragen. Lees hier alles over de Japanse kimono.

One-Punch Man (ワンパンマン)
One-Punch Man is een super populaire Japanse anime serie over een kale superheld die eigenlijk iedereen kan neerslaan met één mep.

Onsen (温泉)
Een Onsen is een Japans badgelegenheid die een natuurlijke warmtebron gebruikt. Doordat er een hoop vulkanen in Japan actief zijn bevinden zich er een hoop warmwatergeisers verspreid door het land. Hier zitten veel Onsens of openbare badhuizen bij. Lees hier meer over de etiquetten in z’n badhuis.

Origami (折り紙)
Origami is een traditionele Japanse kunstvorm van het vouwen van papier. Door papier te vouwen met een exact aantal vouwen is het mogelijk om complexe origami designs te maken. De bekendste is misschien wel de origami kraanvogel.

Sake (酒)
Sake is een sterke Japanse drank die wordt gemaakt van rijst. Daarom noemen ze het ook wel de rijstwijn van Japan. Sake is in alle soorten, kleuren en prijsklasse te verkrijgen. De duurste sake ter wereld is de Niizawa Jozoten ‘Zankyo’ Super 7 Junmai Daiginjo Sake en gaat voor een bedrag rond de €836 per fles over de toonbank.

Shiba Inu (柴犬)
Shiba is een Japans hondenras dat lijkt op de bekende Akita. Ze zijn lastig op te voeden maar zijn zeer intelligent en hun leven lang trouw.

Tokyo Ghoul (東京喰種)
Tokyo Ghoul is een bekende Japanse manga serie gemaakt door Sui Ishida. Het is een duistere serie die al sinds 2014 door veel Japanners word gevolgd.

Wasabi (山葵)
Wasabi is een traditionele Japanse specerij die vaak in combinatie met gember gebruikt word bij sushi of andere visgerechten. Wasabi word ook wel de Japanse mosterd genoemd en is gemaakt van de wortelstam van de Wasabia japonica.

Wij gaan nieuwe Japanse woorden toevoegen

We streven er naar om geregeld nieuwe Japanse woorden en termen toe te voegen aan onze Japanse encyclopedie. Ken jij nog aparte en veel gebruikte Japanse woordjes dan horen wij het graag via een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening