Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Fukuoka (福岡市)

Fukuoka (福岡市)

Fukuoka Grand Slam
Fukuoka Grand Slam stadion

Fukuoka, deze bruisende stad, genesteld aan de noordkust van het eiland Kyushu, is de poort naar een wereld van culinaire hoogstandjes, historische schatten en ongeëvenaarde gastvrijheid. Of je nu door de schilderachtige straten van de historische wijk Hakata wandelt, je smaakpapillen verwent met de wereldberoemde Fukuoka-ramen, of je onderdompelt in het levendige nachtleven van Tenjin, Fukuoka biedt een onvergetelijke ervaring voor elke avonturier. In Japan heet Fukuoka ook wel de festival hoofdstad van het land gezien het maarliefst 31 festivals per jaar telt.

Snel naar;

Top 10 bezienswaardigheden in Fukuoka

Fukuoka heeft aantal bezienswaardigheden waar jaarlijks veel toeristen op af komen. Daarnaast vinden er jaarlijks grote festivals plaats die niet alleen populair zijn onder toeristen, maar ook onder de Japanse bevolking. Men noemt deze traditionele festivals de Matsuri. Hieronder een overzicht van de leukste bezienswaardigheden in Fukuoka.

#1 Festivals in Fukuoka

Haka Dontaku festival in Fukuoka
Haka Dontaku festival in Fukuoka

Vrijwel het hele jaar door zijn er festivals te vinden in Fukuoka. We zullen er enkele noemenswaardige uitlichten. In augustus (Hachigatsu) wordt er bijvoorbeeld een grote vuurwerkshow gegeven in Fukuoka, namelijk de Western Japan Ohori Fireworks Display Fukuoka City. In oktober (Jugatsu) wordt de Aziatische cultuur gevierd tijdens het Asian Pacific Festival, met verschillende dans-optredens en veel internationaal eten.

In november (Juichigatsu) worden er zelfs meerdere festivals georganiseerd: de stad wordt gedecoreerd met gekleurde tassen en kaarsen en er is een evenement waar er vijf dagen lang een Hakata Light Up Walk is. In deze maand is de stad erg mooi versierd met lampjes, kaarsjes en overal lantaarns waardoor wij het aanraden om Fukuoka dan te bezoeken.

Tameseseri festival in Fukuoka
Tameseseri festival in Fukuoka

In januari (Ichigatsu) kan je in de stad terecht als je van sport houdt. Er wordt jaarlijks het festival Tamaseseri georganiseerd waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen in een soort watergevecht met een houten bal.

In mei (Gogatsu) is een van de grootste festivals van het jaar namelijk Hakata Dontaku. Er komen hier gemiddeld twee miljoen bezoekers naartoe om te genieten van grote parades, dans-optredens en ander entertainment. Men noemt het ook wel de gouden week.

Fukuoka festival versiering bij schrijn
Fukuoka festival versiering bij schrijn

In juli (Shichigatsu) wordt er een traditie gevierd, die al ruim 750 jaar een begrip is in de Japanse cultuur. Tijdens het Hakata Gion Yamakasa Festival rijden hoge praalwagens door de stad en er worden verschillende races gehouden. Omdat het een erg populair evenement is, rijden er treinen extra vroeg naar de stad voor toeristen en Japanners die vanuit een andere stad hier heen willen reizen. Naast de bovenstaande festivals zijn er nog veel meer leuke events door het jaar heen.

#2 Dazaifu Tenman-gū

Dazaifu Tenman Gu tempel
Dazaifu Tenman Gu tempel

De Dazaifu Tenman-gū schrijn, gewijd aan de god van onderwijs, strekt zich uit over een gebied van 3.000 hectare en dateert van meer dan 1.000 jaar terug. Het is een populaire plek onder studenten die hier komen om te bidden voor succes in hun examens.

Dazaifu Tenman Gu tempel
Dazaifu Tenman Gu tempel

De hoofdstructuur, het Honden, dateert uit 905 n.Chr. en is door de eeuwen heen meerdere keren herbouwd, met de huidige structuur daterend uit 1591. Omringd door schilderachtige tuinen, vijvers, bruggen en meer dan 6.000 pruimenbomen, is dit schrijn een visueel feest en een plek van diepe spirituele betekenis.

#3 Historische wijk Hakata

Sake offers in de wijk Hakata
Sake offers in de wijk Hakata

De historische wijk Hakata in Fukuoka is een fascinerende mix van oud en nieuw. Deze wijk staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, traditionele ambachten, en jaarlijkse festivals zoals de levendige Hakata Gion Yamakasa. In het Hakata Machiya Folk Museum kunnen bezoekers deelnemen aan traditionele Japanse activiteiten en leren over de lokale geschiedenis en cultuur.

Oude stadsmuur in de wijk Hakata
Oude stadsmuur in de wijk Hakata

Hakata is ook beroemd om zijn ambachtswinkels en de lokale keuken, waaronder de wereldberoemde Hakata-ramen. Met zijn sfeervolle straten en historische bezienswaardigheden, zoals de Kushida-schrijn, biedt Hakata een unieke kans om de traditionele Japanse cultuur te ervaren in het hart van Fukuoka.

#4 Ōhori Park

Het prachtige Ōhori park, dat zijn naam dankt aan de grote, door mensenhanden gemaakte meer, was ooit de slotgracht van het Fukuoka-kasteel. Het park, opgericht in 1929, is beroemd om zijn schilderachtige Japanse tuinen, prachtige kersenbloesems in het voorjaar, en diverse bruggen en promenades die leiden naar pittoreske eilandjes. ‘s Nachts is het park een betoverend gezicht met verlichte wandelpaden en pagodes.

#5 Nanzoin Tempel en de Liggende Boeddha

Nanzoin tempel en de liggende boeddha
Nanzoin tempel en de liggende boeddha

Gelegen op slechts 15 kilometer ten oosten van Fukuoka, trekt de Nanzoin tempel jaarlijks meer dan een miljoen pelgrims en bezoekers. De grote trekpleister is de enorme bronzen beeltenis van de Liggende Boeddha, die in 1995 werd opgericht en beweerd wordt de grootste bronzen standbeeld ter wereld te zijn. De tempel is ook de moeite waard voor de mooie wandeling langs een schaduwrijk pad, omgeven door kleinere Boeddhabeelden, pittoreske beekjes, bruggen en tuinen. Een prachtige plek om het Japanse boeddhisme, specifiek het Shingon-boeddhisme, beter te leren kennen.

#6 Fukuoka Art Museum

Het Fukuoka Art Museum beschikt over een uitgebreide collectie Japanse schilderijen en ambachten, naast belangrijke Westerse kunstwerken en prenten. Hoogtepunten zijn onder meer Salvador Dalí’s “The Madonna of Port Lligat” en werken van Andy Warhol, evenals moderne Japanse kunstenaars zoals Fujino Kazutomo. Het museum biedt ook een indrukwekkende verzameling oud Perzisch glaswerk en Chinese, Koreaanse en Japanse schilderijen en toegepaste kunsten. Meer informatie kan je vinden op www.fukuoka-art-museum.jp.

#7 Fukuoka Dome

Fukuoka Dome
Fukuoka Dome

Fukuoka Dome is de thuisbasis van het Japanse Fakuoka SoftBank Hawks honkbalteam. Nu denk je vast Honkbal? Ja dit klopt want deze sport is veruit het populairste in Japan. Het stadion biedt plekken voor 35.695 bezoekers. Het stadion verzorgt regelmatig honkbalwedstrijden maar ook andere evenementen. Zo worden er muziekconcerten of worstelshows gehouden.

Fan van sumoworstelen? Sla dan zeker de Nationale Sumohal in Tokyo niet over!

#8 Fukuoka Convention Centre

Het Fukuoka Convention Centre is een verzameling van drie verschillende gebouwen die allemaal beheerd worden door de Fakuoka Convention Center Foundation. De drie gebouwen bestaan uit Fukuoka Kokusai Center, Marine Messe Fukuoka en het Fukuoka International Congress Center. Vooral eerstgenoemde, Fukuoka Kokusai Center, is erg in trek bij toeristen. Hier worden verschillende evenementen gehouden, zoals de beroemde Grand Sumo toernooien in november.

#9 Fukuoka Tower

Fukuoka Tower heeft meerdere observatiedekken
Fukuoka Tower heeft meerdere observatiedekken

De Fukuoka Tower is een 234 meter lange toren die in het Momochihama gebied van Fukuoka staat. De toren heeft drie observatiedekken waarvan het eerste op 116 meter zit, op de tweede zit een café en een lounge op 120 meter en het hoogste punt zit op 123 meter.

Fukuoka Tower vanuit het centrum
Fukuoka Tower vanuit het centrum

Vanaf de top krijg je gelijk een goed beeld van de stad en omgeving. Het is ook een gemakkelijk ijkpunt in de stad om je te oriënteren.

Marine World Uminonakamichi

We zijn zelf geen groot fan van dierentuinen maar dit centrum vangt veel dieren op die zorg nodig hebben. Daarnaast is het een bijzonder groot aquarium en biedt het thuis aan meer dan 20.000 waterdieren, waaronder haaien, zeeleeuwen en otters. Het bevat ongeveer 70 tanks, waarvan de grootste meer dan 20.000 zeewezens huisvest. Erg impressive en leerzaam voor kinderen. Meer informatie kan je vinden op https://marine-world.jp/en.

De beste slaapplekken in Fukuoka

Het aantal mogelijkheden om te overnachten in Fukuoka is groeiende gezien de stad in populariteit toeneemt. Wil je zoveel mogelijk bezienswaardigheden kunnen bezoeken dan kunnen wij het hotel Wing International Hakata Shnkansenguchi of Oriental Hotel Fukuoka Hakata Station aanraden. Beide hotels liggen in hartje centrum in de populaire wijk Hakata. Perfect voor sightseeing!

Iets meer op budget aan het reizen? Dan zijn UNPLAN Fukuoka of WeBase Hakata Hostel de perfecte plekken. Veel backpackers en dorms om de prijzen te drukken. Op locatie lever je hier niks in tegenover de hotels.

Reizen vanaf Tokyo naar Fukuoka

De afstand tussen Tokyo en Fukuoka is ruim 1000 kilometer. Vaak kiest men ervoor om eerst andere steden tussendoor te bezoeken zoals Kyoto, Nara, Matsumoto of Kumamoto, voordat men Fukuoka bezoekt.

Als je toch van plan bent om in een keer van Tokyo naar Fukuoka te reizen, kun je het beste met het vliegtuig gaan. Er zijn genoeg directe vluchten te vinden en de vliegreis duurt slechts twee uurtjes. Een ticket heb je al voor iets meer dan €100,00.

Wist je trouwens dat vliegtickets Fukuoka goedkoper kunnen zijn dan tickets richting Tokyo of Osaka bijvoorbeeld? Je hebt alleen wel vaak een tussenstop op Seoul in Zuid-Korea.

Leuke weetjes over Fukuoka

✅ Fukuoka is een van de tien grootste steden van Japan;
✅ Fukuoka is eigenlijk een vrij jonge stad, ontstaan in 1889 uit de fusie van twee aparte steden: Hakata, een belangrijke havenstad, en Fukuoka, een voormalige kasteelstad;
✅ Fukuoka is de thuisbasis van enkele van de oudste tempels in Japan. De Shofukuji Tempel, gesticht in 1195, is de eerste Zen-tempel van Japan, terwijl de nabijgelegen Tochoji Tempel, opgericht in 806, het grootste zittende houten Boeddhabeeld van Japan herbergt
✅ Fukuoka viert vaak feest met meer dan 31 festivals

Uitgaan in Fukuoka

Uitgaan en eten in Fukuoka kan zoals overal in Japan uitstekend. De zuidelijk Japanse keuken bestaat onder andere uit een uitgebreid visassortiment. In het centrum, bij de rivier in de wijk Tenjin, zijn de meeste uitgaansgelegenheden. Hier vind je onder andere veel goede restaurants en bars. Je kunt hier ook prima terecht voor een avondje stappen want er zijn meerdere discotheken in het gebied.

2 reacties op “Fukuoka (福岡市)”

  1. Space World is alweer geruime tijd (definitief) gesloten. Daarnaast is een tripje naar het nabijgelegen Dazaifu ook zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening