Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Hikikomori

Hikikomori

Hikikomori (ひきこもり of 引き篭り) is een term die wordt gebruikt voor mensen in Japan die zich terugtrekken uit het sociale leven en buitensporig veel tijd alleen doorbrengen, vaak in hun eigen huis als een soort kluizenaar. Deze mensen kunnen om verschillende redenen geïsoleerd raken, waaronder sociale angst, depressie en andere psychische problemen. Hikikomori worden geschat op 1 tot 2% van de Japanse bevolking en hun aantal is de laatste jaren toegenomen.

Waarom worden mensen een hikikomori?

Er is niet één enkele reden waarom mensen hikikomori worden, en het fenomeen is waarschijnlijk het resultaat van een complexe combinatie van factoren. Enkele mogelijke redenen waarom mensen hikikomori worden zijn:

  • Sociale angst of verlegenheid: Sommige hikikomori hebben moeite om met anderen om te gaan vanwege sociale angst of verlegenheid, en kunnen daardoor geïsoleerd raken. Dit is een veelvoorkomend probleem in Japan waar sociale relaties vaak erg complex zijn.
  • Geestelijke gezondheidsproblemen: Hikikomori kunnen worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst of sociale fobie, wat het voor hen moeilijk kan maken om met anderen om te gaan.
  • Familie- of relatieproblemen: Familie- of relatieproblemen, zoals conflicten met ouders of het stuklopen van een romantische relatie, kunnen bijdragen aan hikikomori gedrag. Dit komt omdat hierbij vaak gezichtverlies wordt geleden, dat is een een flinke zonde in Japan.
  • Academische of carrière stress: De hoge verwachtingen van studenten en werknemers in Japan kunnen bijdragen aan hikikomori gedrag bij sommige individuen. Doorgaan tot je niet meer verder kan en eigenlijk een mega burn-out krijgen. Je ziet niet voor niks vaak Japanse studenten in de Nederlandse universiteiten slapen in de gemeenschappelijke ruimtes.
  • Maatschappelijke factoren: Sommige deskundigen hebben gesuggereerd dat sociale en culturele factoren in Japan, zoals de druk om zich te conformeren en het gebrek aan steun voor degenen die niet in het plaatje passen, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hikikomori gedrag.

Het gedrag van een hikikomori herkennen

Hikikomori zijn meestal jonge mannen die gestopt zijn met school of werk en geïsoleerd zijn geraakt van hun familie en gemeenschap. Ze brengen de meeste tijd door in hun slaapkamer, spelen videospelletjes of kijken televisie, en hebben moeite met normale sociale interacties. Eigenlijk zijn ze een soort moderne kluizenaars. Sommige hikikomori kunnen uiteindelijk weer in de maatschappij integreren, terwijl anderen voor langere tijd geïsoleerd blijven. Hieraan herken je een hikikomori vaak;

  • Hikikomori brengen de meeste tijd door in hun slaapkamer, waar ze slapen, eten, videospelletjes spelen of televisie kijken.
  • Hikikomori kunnen moeite hebben met interactie met anderen en kunnen sociale situaties of relaties vermijden.
  • Hikikomori kunnen geïsoleerd raken van hun familie en gemeenschap en weinig of geen contact hebben met anderen.
  • Veel hikikomori worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst of sociale fobie, wat kan bijdragen aan hun isolement.
  • Sommige hikikomori kunnen moeite hebben om terug te keren naar het normale sociale leven nadat ze geïsoleerd zijn geraakt, en kunnen ondersteuning en behandeling nodig hebben om hen te helpen re-integreren in de samenleving.
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening