Hiroshima & de atoombom

Hiroshima
Hiroshima is een grote Japanse stad en heeft 1,7 miljoen inwoners en ligt op het eiland Honshu, in het westen. De stad is gevestigd om de machtige rivier de Ota, deze mondt uit in de Japanse Binnenzee. De rivier stroom heel apart om het Hiroshima-Nishi Airport heen. De stad is in de westerse wereld vooral bekend van de atoombom die in de Tweede Wereldoorlog op de stad werd gegooid door de Amerikanen. Na de Tweede Wereldoorlog is de stad weer helemaal opnieuw opgebouwd waardoor het nu een zeer moderne stad is. Hiroshima heeft een geweldig tramnetwerk en infrastructuur gekregen bij de wederopbouw. Een leuk feitje is dat de stad door het Japanse Parlement is uitgeroepen tot “Stad van de Vrede”. Hiroshima is daarnaast een stad met een mooie natuur en heerlijke temperaturen in de zomer.

Sightseeing spots in Hiroshima

De grootste toeristische trekpleister is het Vredesmonument van Hiroshima. Dat is namelijk een van de weinige gebouwen die de atoombom overleefde en nog steeds overeind staat. Althans het is vooral de stalen constructie die nog staat staat en de opvallende koepel. Daarnaast is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan het Hiroshima Peace Memorial Park & Museum. Dit is een echte ‘must visit’ als je meer wil weten over de geschiedenis van de stad en de impact die de atoombom had. Vrijwilligers (soms oorlogsveteranen) zullen je rondleiden door het museum. Op deze manier kun je veel informatie en interessante verhalen over vroeger te horen krijgen. De Tweede Wereldoorlog heeft een flinke impact gehad op de stad en de mensen, dit zie je overal terug in gedenkstenen en andere memorials. Een andere toeristische trekpleister is de Itsukushima-schrijn (shrine) op het eiland Miyajima. Deze shrine staat bij hoogtij half onder water en lijkt daardoor te drijven. De top bezienswaardigheden in de stad zijn de oorlogsmonumenten, tempels en de prachtige natuur die je terug ziet in de Japanse tuinen.

Geschiedenis Hiroshima

atoombom verwoesting Hiroshima
Hiroshima is een stad die nog niet zo heel oud is in vergelijking met andere Japanse steden. De geschiedenis begint in het jaar 1589 toen de Japanners zich vestigden rondom een kasteel. In de 19e eeuw bloeide de stad op en werdt de haven uitgebouwd, tevens kwam er een spoorlijn die Hiroshima met de rest van Japan in verbinding bracht. Tijdens de Eerste Chinees-Japanse oorlog was Hiroshima het keizerlijk hoofdkwartier en daarnaast een belangrijk logistiek centrum. Hierna werd Hiroshima een belangrijke militaire plek voor het land.
Hiroshima atoombom
Wanneer de naam Hiroshima valt, denken Nederlanders vaak aan de atoombom die in de Tweede Wereldoorlog op de stad werd gegooid. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad omdat er heel veel levens en geschiedenis in één klap verloren ging. De uraniumboom ‘Little Boy’ van 4400 kilo werd op de stad afgeworpen door de Amerikaanse bommenwerper “Enola Gay”, het resultaat; de stad werd helemaal verwoest. Daarnaast kwamen er ongeveer 78.000 mensen om het leven. Gelukkig werd er na de Tweede Wereldoorlog de stad met hulp van andere Japanse steden weer helemaal opgebouwd. Naast Hiroshima werd de stad Nagasaki ook getroffen door een atoombom.

Het weer in Hiroshima

Hiroshima is een stad met over het algemeen prima weer. Januari is veruit de koudste maand van met ’s nachts temperaturen rond het vriespunt, overdag is het ongeveer 10 graden. Augustus is de warmste maand van Hiroshima en het kwik ligt dan overdag rond de 30 graden, in de nacht rond de 20 graden. Na augustus daalt de temperatuur snel maar wees niet bang want in september is het weer ook nog goed, overdag kan het soms nog 30 graden worden. De beste vakantietijd voor Hiroshima is de zomer omdat je in de winter veel regen kan hebben.

Hiroshima & de atoombom
4.73 (94.55%) 11 votes