Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Hiroshima (広島市)

Hiroshima (広島市)

Hiroshima vredesmonument
Peace Memorial Monument – Hiroshima

Hiroshima is misschien wel één van de meest open minded steden van Japan. Redenen hiervoor kunnen we niet echt geven maar het is waarschijnlijk een combinatie van een aangename klimaat met het verschrikkelijke verleden wat iedereen reden genoeg geeft om zoveel mogelijk “echt” te leven. Hiroshima is in ieder geval wereldberoemd door zijn verleden en staat hoog op de reizigers bucketlist van Japanse steden.

Wat wil je weten over Hiroshima?

Hiroshima telt tegenwoordig ongeveer 1,7 miljoen inwoners en ligt in het zuidwesten van het grote eiland Honshu. De stad is gevestigd om de machtige rivier de Ota, deze mondt uit in de Japanse Binnenzee. De rivier stroom heel apart om het Hiroshima-Nishi Airport heen waarop je gemakkelijk kan vliegen met een binnenlandse vlucht vanaf Tokyo of Osaka bijvoorbeeld.

Miyajima Itsukushima schrijn torri
Miyajima Itsukushima schrijn torri – Hiroshima

De stad Hiroshima is vooral beroemd geworden om de vreselijke nucleaire aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de atoombom ‘Little Boy’ 78.000 doden veroorzaakte en de stad compleet verwoesten. Na de Tweede Wereldoorlog is Hiroshima helemaal opnieuw opgebouwd, waardoor het nu een zeer moderne stad is met een geweldige OV-infrastructuur.

Gelukkig ligt de stad nu niet meer in gruzelementen en heeft Hiroshima reizigers tegenwoordig veel leuks te bieden. Zoals het wereldberoemde Vredesmonument, Peace Memorial Genbaku Dome, Hiroshima Castle, het magische Miyajima, de Shukkeien tuinen en het Mazda auto museum. Het mooie van dit alles is dat het op nog geen 90 minuten reizen met de shinkansen van Osaka ligt en dus gemakkelijk als dagtrip bezocht kan worden.

Een leuk feitje is dat de stad door het Japanse Parlement is uitgeroepen tot “Stad van de Vrede” dankzij de vele inspanning voor vrede op aarde.

Bezienswaardigheden in Hiroshima

We hebben de top bezienswaardigheden van Hiroshima op een rij gezet voor je bezoek aan de stad. De meeste sights kan je in één dag bezoeken, dit is handig als je bijvoorbeeld een dagtrip maakt vanaf Osaka of Kyoto.

#1 Peace Memorial Monument (Genbaku Dome)

Hiroshima Dome
Hiroshima Peace Memorial park met Dome

De grootste toeristische trekpleister is het Vredesmonument van Hiroshima. Geheel terecht natuurlijk gezien de impact die de atoombom op heel de wereld heeft gehad. Het Hiroshima Vredesmonument, ookwel Genbaku Dome genoemd, was het enige staande bouwwerk in het gebied waar de eerste atoombom op 6 augustus 1945 explodeerde. De Dome (koepel) is bekend van vele oude foto’s die de aftermath van de atoombom zijn destructie gedocumenteerd hebben.

Genbaku Dome Hiroshima
Genbaku Dome – Hiroshima

Gelukkig hadden de Japanners al snel besloten dat dit gebouw het teken is dat de mensheid sterker is dan oorlog of welke bom dan ook. Waardoor de Genbaku Dome bewaard is gebleven in praktisch dezelfde staat als na het bombardement.

Peace Memorial Park
Peace Memorial Park – Hiroshima

Het is niet alleen een grimmig en krachtig symbool van de meest destructieve kracht die ooit door de mensheid is gecreëerd; het drukt ook de hoop uit voor wereldvrede en de uiteindelijke eliminatie van alle kernwapens. Dit is ook deels de reden waarom het door Unesco op de lijst van Werelderfgoed is gezet.

De enige twee steden op aarde ooit getroffen door een atoombom bevinden zich beide in Japan en zijn Hiroshima en Nagasaki.

Het monument is te vinden in het Hiroshima Peace Memorial Park & Museum. Dit is een echte ‘must visit’ als je meer wil weten over de geschiedenis van de stad en de impact die de atoombom had op heel de wereld. Vrijwilligers (soms oorlogsveteranen) zullen je rondleiden door het museum. Op deze manier kun je veel informatie en interessante verhalen over vroeger te horen. Erg gaaf!

De Tweede Wereldoorlog heeft een flinke impact gehad op de stad en de mensen, dit zie je overal terug in gedenkstenen, schrijnen en andere memorials. De meeste zijn overigens gratis te bezoeken!

Lees hier verder over de aanval van de Amerikanen met de atoombom op Hiroshima tijdens de Tweede Wereldoorlog.

#2 Miyajima

Miyajima beroemde torri
De beroemde rode torri – Miyajima

Magisch, prachtig en misschien wel één van de meest iconische plekken in Japan. Het tempeleilandje Miyajima (soms ook Itsukushima genoemd) ligt recht voor de kust van Hiroshima en is gemakkelijk te bereiken met een pondje (die trouwens gratis is met de Japan Rail pass).

De trekpleister op het eiland is de Itsukushima-schrijn (shrine). Deze rode Torri staat bij hoogtij half onder water en lijkt daardoor te drijven. Het is een heilige torri gewijd aan Susano-o no Mikoto de deity van storm en zee. Het is mogelijk om prachtige foto’s van de rode Torri poort te maken met Hiroshima op de achtergrond. Sla deze magische en heilige plek niet over bij een bezoek aan Hiroshima.

Hertjes op Miyajima
Hertjes op Miyajima

Wat leuk is dat er op het eiland allemaal mini hertjes loslopen, net als in Nara Park. Maar let op het blijven wilde dieren. Daarnaast kan je het eiland niet verlaten zonder oesters te hebben gegeten bij het barbecue restaurantje Kaki-ya (ook best rated door de Lonely Planet).

Daisho-in tempel beeldjes
Daisho-in tempel beeldjes

Andere leuke activiteiten op het eiland zijn;

 • Daisho-in tempel (één van de mooiste tempels op Miyajima)
 • Momiji-dani-koen Park
 • De berg Misen (535m hoog en prachtig uitzicht over Miyajima en de baai van Hiroshima, gemakkelijk met de kabelbaan omhoog mocht je geen zin hebben in een hike)
Pondje naar Miyajima
Pondje naar Miyajima vanaf Miyajimaguchi

Snel naar Miyajima? Pak een pondje vanaf Miyajimaguchi station dat op ongeveer 25 minuten vanaf Hiroshima station ligt. De treinreis en het pondje zijn trouwens gecoverd met een Japan Rail pass! Alweer een mooi voordeeltje en reden om de onbeperkt reizen pas aan te schaffen.

De nummer #1 en #2 bezienswaardigheden van Hiroshima zijn trouwens gemakkelijk te combineren in een dagtrip vanuit Osaka.

#3 Hiroshima castle

Hiroshima kasteel
Hiroshima-jo kasteel

Het kasteel Hiroshima-jo is een waardige nummer drie in ons lijstje van top bezienswaardigheden. Helaas net als het kasteel van Osaka een real-size replica, maar zeker niet minder mooi. Het oude kasteel is onderdeel geweest van een rumoerige geschiedenis waar menig shogun zich druk om kon maken dankzij de gunstige ligging. De bijnaam Rijo betekend het kasteel van de carpers.

Tip: ga tijdens het sakura seizoen want het houten kasteel is omringt met prachtige kersenbloesem bomen.

Meer kastelen in Japan bezichtigen? We hebben de top 10 Japanse kastelen voor je op een rij gezet.

#4 Shukkei-en Japanse tuin

Shukkei-en Hiroshima
Shukkei-en Hiroshima

Wij kunnen nooit genoeg krijgen van de rust die een Japanse tuin altijd uitstraalt. Zo is in Hiroshima de Shukkei-en tuin weer een prachtig voorbeeld uit de Edo periode, toen wisten ze wel hoe ze tuinen moesten bouwen! Heerlijk om even je mind te clearen na al de toch wel grimmige oorlogsmonumenten.

Shukkei-en Japanse tuin - Hiroshima
Shukkei-en Japanse tuin – Hiroshima

De tuin is gemakkelijk te bereiken in Downtown Hiroshima en vraagt een toegangsfee van 260 Yen.

#5 Mazda museum

Mazda museum Hiroshima Japan
Mazda museum – Hiroshima

Autoliefhebbers opgelet! Wie kent het automerk Mazda niet. Misschien niet voor iedereen een leuke activiteit maar wel één die heel belangrijk was voor de ontwikkeling en economie van Hiroshima. De Mazda Motor Corporation was namelijk opgericht in 1920 en heeft tot op vandaag nog steeds het hoofdkantoor in de stad.

Naast het hoofdkantoor beschikt Mazda over een groot perceel aan kustland dat ruimte biedt aan onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria, fabrieken en scheepvaartfaciliteiten. Het bedrijfsmuseum en een deel van een fabriek zijn opengesteld voor bezoekers, eng leuk om de ontwikkeling van de auto’s te zien. Eigenlijk net als Toyota in Nagoya heeft gedaan.

De entree is gratis en Engelse tours worden dagelijks gehouden tussen 10:00 en 13:30. Je moet wel reserveren via telefoon of mail.

De leukste tours in Hiroshima boeken

Overige bezienswaardigheden

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven in Hiroshima! Enkele spots die onze top 5 net niet hebben gehaald zijn;

 • Hiroshima City Museum of Contemporary Art
 • Hiroshima Downtown shopping area rondom Hondori straat (eet hier een in Japan beroemde Hiroshima style Okonomiyaki)
 • Baseball is super populair en Mazda Zoom-Zoom Stadium Hiroshima is een goede plek voor een grote wedstrijd mee te pakken
 • Mitaki-dera and Fudoin tempels
 • Sandan Gorge is een prachtig ravijn niet ver buiten de stad. Hier loop je langs mega watervallen, rivieren en ongerepte bossen.

De beste restaurants in Hiroshima

Door de liggen van Hiroshima aan de Japanse binnenzee komt er elke dag weer een hoop verse vis en zeevruchten binnen. Zo is de Japanse keuken weer volop vertegenwoordig waarin hij uitblinkt namelijk sushi en sashima. Maar waar Hiroshima vooral bekend om staat zijn de lokale oesters en okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoek). Waar vind je deze lekkere gerechten allemaal?

Waar slapen in Hiroshima?

Voor een slaapplek kan je het beste verblijven in Downtown Hiroshima, dit is het centrum van de stad. Wij kunnen je aanraden om in één van deze hotels te verblijven op basis van locatie, prijs en faciliteiten. Het luxe Rihga Royal Hotel Hiroshima of budget Hostel Mallika. Beide onze favorieten als een slaapplek in Hiroshima.

Districten van Hiroshima

Hiroshima is een middelgrote stad die gemakkelijk te verkennen is met het openbaar vervoer en te voet. Hieronder geven we de meest bekende wijken weer en wat er te zien is. Het nabijgelegen Miyajima is een klein eiland dat gemakkelijk te voet verkend kan worden en snel te bereiken is vanuit de stad.

Hiroshima Station Area
Het stationsgebied van Hiroshima is waar je in de stad aankomt met de Shinkansen. Het functioneert ook als een van de stadscentra in de stad. Je vindt hier enkele van de grootste hotels en winkels, evenals tal van geweldige restaurants. Buiten de zuidkant van het station van Hiroshima vind je taxistandplaatsen, de belangrijkste bushaltes en de straattram (de snelste weg naar beneden richting het Peace Memorial Park-gebied).

Downtown Hiroshima (Hondori)
Ongeveer 1 km ten zuidwesten van Hiroshima Station, aan de andere kant van de Kyobashi-gawa rivier, vind je het centrum van Hiroshima, met de gebieden Hon-dori en Hatchobori. Dit is een gebied met brede lanen en overdekte winkelgalerijen. Het staat vol met winkels, restaurants en hotels. Dit is een zeer goed gebied om te verblijven omdat het op loopafstand van het Peace Memorial Park Area en andere sights ligt. Wij verblijven hier altijd!

Peace Memorial Park Area
Gelegen op een eiland tegenover een brug ten westen van het centrum van Hiroshima, ligt het Peace Memorial Park Area. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een parkachtig gebied waar je de verschillende bezienswaardigheden zult vinden die de atoombom van 1945 in de stad herdenken. Hier vind je ook o.a. het beroemde Hiroshima Peace Memorial Museum.

Miyajima (Itsukushima)
Miyajima, ook bekend als Itsukushima, is een eiland op ongeveer 16 km ten zuidwesten van Hiroshima. Bijna alle belangrijke bezienswaardigheden zijn geclusterd in het dorp in de buurt van de veerhaven. Een paar andere bezienswaardigheden zijn geclusterd rond Mt. Misen, die ongeveer 2 km ten zuidwesten van het dorp ligt. Gemakkelijk te bereiken via het station Miyajimaguchi met een pondje

Hiroshima tijdens de Edo periode

Hiroshima is een stad die nog niet zo heel oud is in vergelijking met andere Japanse steden. De geschiedenis begint rond het jaar 1589 net voor het begin van de Edo periode toen de Japanners zich vestigden rondom het kasteel Hiroshima-jo.

Tijdens de Eerste Chinees-Japanse oorlog van 1894 tot 1895 was Hiroshima het keizerlijk hoofdkwartier en daarnaast een belangrijk logistiek centrum. Vanaf dit moment werd Hiroshima een belangrijke militaire plek voor het land en dat is ook gelijk de reden waarom de Amerikanen de stad met hun atoombom hadden getarget.

Hoe de atoombom Hiroshima vormde

atoombom verwoesting Hiroshima
Genbaku Dome vlak na de atoombom – Hiroshima 1945

Wanneer de naam Hiroshima valt, denken de meeste mensen vaak gelijk aan de atoombom die in de Tweede Wereldoorlog op de stad werd gegooid. Totale verwoesting was het resultaat met ongekende dodenaantallen tot gevolg. Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad omdat er heel veel levens en geschiedenis in één klap verloren ging.

Hiroshima atoombom
Verwoeste stad Hiroshima na de atoombom – Hiroshima 1945

De uraniumbom ‘Little Boy’ van 4400 kilo werd op de stad afgeworpen door de Amerikaanse bommenwerper “Enola Gay“, het resultaat; de stad werd compleet verwoest. Daarnaast kwamen er ongeveer 78.000 mensen direct om het leven. Indirect lopen de officiële aantallen in de 237.062 als gevolg van radioactieve straling in de vorm van regen.

Een prachtige documentaire is Hiroshima (2005) over het destructieve effect van de atoombom en de straling die erna kwam. Zeker de moeite waard voor een bezoekje aan de stad.

Beste reistijd voor Hiroshima

Hiroshima is een stad met over het algemeen prima weer door de zuidelijke ligging op het eiland Honshu. Januari is veruit de koudste maand van met ’s nachts temperaturen rond het vriespunt, overdag is het ongeveer 10 graden. Augustus is de warmste maand en kan het kwik oplopen tot rond de 30 graden, in de nacht rond de 20 graden.

De beste reistijd voor Hiroshima is de zomer en lente tussen maart en augustus omdat je in de winter veel regen kan hebben. Lees hier meer over de beste reistijd in Japan.

Dit wilde reizigers weten over Hiroshima

🚀 Is er nog straling in Hiroshima van de atoombom?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig nee. De stralingslevels in Hiroshima en Nagasaki liggen tegenwoordig rond de 0.87 mSv/a wat het gemiddelde in de wereld is.

🌼 Waarom zie je overal de oleander bloemen afgebeeld in Hiroshima?

De oleander plant was één van de eerste bloemen die weer opbloeide na de verwoestende atoombom. Hiroshima heeft daarom de bloem als officieel logo voor de stad gebruikt.

🐲 Komt Godzilla uit Hiroshima?

Het beroemde monster Godzilla heeft inderdaad zijn oorsprong in Hiroshima. De Japanners bedachten het monster als een soort metafoor voor de verwoestende atoombom. Tegenwoordig staat Godzilla nog steeds in de boeken als een antihero of als brenger van natuurrampen.

In de buurt van Hiroshima

Verblijf je in Hiroshima en ben je op zoek naar een volgende bestemming dan liggen de volgende steden of dorpen in de buurt

 • Het eiland Kyushu ligt om de hoek
 • Het eiland Shikoku ligt voor de kust
 • Nagasaki om nog meer te weten te komen over de atoombommen
 • Okayama (prachtige oude stad met natuurlijk Naoshima en Teshima)
 • Fukuoka (Festival en zomerstad van Japan)
 • Kumamoto (één van de must see Japanse kastelen staat hier)
 • Kagoshima (één van de zuidelijkste grote steden)
 • Beppu (prachtige warmwater bronnen)
 • Kyoto (ligt op 2 uur reizen)

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening