Het eiland Hokkaido (北海道)

Watervallen Hokkaido Japan
Shirahige Waterfalls in Biei – Hokkaido

Hokkaido is één van de vier grote Japanse eilanden. Dit eiland is het meest noordelijk gelegen eiland en heeft voor zijn formaat (oppervlakte: 83.454 km²) erg weinig inwoners namelijk slechts zes miljoen! Toch valt hier genoeg te beleven. Dit komt mede door het koude klimaat, de unieke cultuur en de vulkanische activiteit in het gebied. Ook de hoofdstad van dit eiland, Sapporo, is de moeite zeker waard en alom geliefd onder reizigers.

Steden op Hokkaido

Hokkaido is nu eenmaal niet zo groot en dichtbevolkt als bijvoorbeeld Honshu, dit komt voornamelijk door de uitgestrekte en ongerepte natuur die je hier vindt. Enorme steden met miljoenen inwoners ga je hier dan ook niet vinden. Toch zijn er een aantal steden die je eigenlijk moet bezoeken, als je besluit om door Hokkaido te reizen. Dit is de hoofdstad Sapporo, de romantische havenstad Otaru, het historische Hakodate en de meest noordelijke plaats van Japan, Wakkanai.

Sapporo Hokkaido Japan
Sapporo – Hokkaido

Sapporo

Sapporo is de op vijf na grootste stad van Japan. In deze hoofdstad van het eiland wonen bijna 2.000.000 mensen. Sapporo lijkt sterk op andere grote steden in Japan. Er is veel hoogbouw met lichtreclame en goed onderhouden infrastructuur. Sapporo is wel een stuk groener dan bijvoorbeeld Tokyo of Nagasaki. De stad heeft brede lanen met uitgestrekte stadsparken. Wist je dat deze stad vooral (internationaal) bekend staat om haar bier? De Sapporo bierbrouwerij is dan ook echt een aanrader. In juli en augustus vind er elk jaar bovendien een bierfestival plaats. Daarnaast vind je er elke winter gigantische ijspaleizen en andere ijskunstwerken.

Otaru

Otaru is van nature een havenstad. Hierdoor heeft de stad een romantisch en historisch karakter. In de stad zijn er prachtige kanalen en authentieke warenhuizen dankzij de eeuwenoude handelscultuur die er heerst. Het is bijna een kleine, Japanse versie van de Amsterdamse grachten! Deze stad heeft een unieke, Victoriaanse uitstraling dankzij de kanaaltjes, de warenhuizen en historische accenten zoals de lantaarnpalen. Leuke sight in de winter is het Otaru Snow Light Path Festival of de Nikka Whisky Yoichi Distillery (Erg lekkere Japanse whisky trouwens die hier in NL te koop is).

Hokkaido is een ruig en uitgestrekt eiland met veel natuur. Zo vind je hier nog wilde beren, wolven en andere dieren uniek voor Japan

Hakodate

Hakodate is de eerste stad die je op Hokkaido tegenkomt als je met de veerboot van Honshu aankomt. Deze stad heeft net zoals Otaru een 19e eeuwse, Victoriaanse uitstraling. In Hakodate kun je heerlijk rondstruinen. Deze stad staat bovendien bekend om haar zogenaamde Morning Market. Hier vind je de meest exotische soorten vis en vruchten. Net buiten Hakodate vind je een uitgestrekt natuurgebied genaamd Ōnuma Quasi-National Park waar zich in de winter veel apen ophouden. Wist je dat de stad Hakodate met hulp van de Nederlanders een fort hebben gemaakt? Namelijk het Fort Goryokaku (五稜郭, Goryōkaku) dat gebaseerd is op Westers ontwerp in stervorm zoals we die in Naarden (Nederland) ook terugzien. Mede hierom staat Fort Goryokaku in onze top 10 kastelen van Japan.

Wakkanai

Wakkanai is de meest noordelijke stad van Hokkaido en dus ook van Japan. Je waant je hier, met name in de wintermaanden, in Siberië, zo koud en ijzig is het. In de herfst- en wintermaanden kun je hier kijken naar zeehonden. Vanaf mei tot november kun je vanuit Wakkanai met de ferry ook andere eilandjes bezoeken. Het is tevens ook een thuisbasis van het inheemse gemeenschap de Ainu.

Natuur Hokkaido Japan
Lake Mashu – Hokkaido

Natuur van Hokkaido

Hokkaido is, net zoals de rest van Japan, erg bergachtig. Dit in combinatie met het erg koude weer in de wintermaanden, maakt dat het weer op dit eiland enorme contrasten kent. In de zomer kan het wel 30 graden worden, terwijl het in de winter koud genoeg is om allerlei wintersporten te beoefenen.

Mount Yotei Hokkaido Japan
Mount Yotei – Hokkaido

Wintersporten

In de winter kun je als fervent wintersporter hier helemaal je ei kwijt. Je kunt hier skiën, snowboarden en zelfs ijsklimmen. Als je een echte ski-liefhebber bent, is Niseko de plek waar je moet zijn. Dit skigebied heeft maar liefst 800 hectare aan pistes en ook het nachtleven hier is bruisend. Veel wintersportreizen gaan naast het bekende Nagano ook hierheen. Maar voor de echte die-hard wintersporters hebben wij een top 6 Japanse skigebieden samengesteld.

Nationale parken van Hokkaido

Op Hokkaido vind je ook een aantal zogenaamde nationale parken. Neem bijvoorbeeld Akan National Park. Dit nationale park is werkelijk waar uniek. Je vindt hier vulkanen, borrelende meren en dichte bossen. Hier kun je erg mooi wandelen. Ook andere activiteiten, zoals raften, klimmen, fietsen of vissen zijn hier te ondernemen.

Het meest ongerepte stukje natuur van Japan, Shiretoko National Park, vind je ook op Hokkaido. Je wordt hier alleen maar toegelaten als je kunt aantonen dat je een ervaren hiker of avonturier bent. Ook hier vind je veel vulkanen, bergen en geisers. Ben je geen ervaren wandelaar maar wil je toch Shiretoko National Park bezoeken? Dan kun je hier langs varen met een cruise of een busreis door het natuurgebied boeken.

Hokkaido Japan in de lente
Lente – Hokkaido

Enkele andere mooie parken zijn Takino Suzuran Hillside National Park, Onuma Lake, Onuma Quasi-National Park en Toya Caldera and Usu Volcano Global Geopark. Op zoek naar de mooiste natuurparken van Japan?

De geschiedenis van Hokkaido

Hokkaido kent, net zoals de rest van Japan, een rijke geschiedenis. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat doordat Hokkaido nooit veel inwoners heeft gekend, er ook geen enorm grote gebeurtenissen zich hier hebben afgespeeld. Toch is de geschiedenis van het eiland erg interessant en zijn er vandaag de dag nog veel sporen van vroeger te vinden.

Zo’m 20.000 jaar geleden raakte het eiland voor het eerste bewoond. Het volk dat hier kwam wonen was de Ainu Moshiri bevolking. Zij leefde tot de 16e geheel apart van de rest van Japan. Hokkaido had nauwelijks contact met de rest van Japan. Vanaf de 17e eeuw werd het eiland en zijn bevolking echter erkend door de Japanse keizer. Sindsdien is het steeds meer een deel gaan uitmaken van Japan. Zo werden de Olympische Winterspelen van 1970 in Sapporo gehouden en werd er in 2008 een wetsvoorstel over de bescherming en het behoud van de Ainu Moshiri cultuur aangenomen.

Tweede Wereldoorlog op Hokkaido

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten op dit op één na grootste eiland van Japan. In 1945, tegen het einde van de oorlog, werden meerdere plaatsen op het eiland dagelijks gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht en marine. Tegen het einde van de oorlog had de Sovjet-Unie zelfs plannen om Hokkaido binnen te vallen! Gelukkig is het nooit zo ver gekomen.

Accommodatie

Ben je van plan een reis te maken naar dit prachtige eiland? Dan is het belangrijk dat je een geschikte accommodatie vindt. Gelukkig is er hier op Hokkaido geen tekort aan. In de steden zoals Sapporo en Otaru vind je talloze hotels en hostels. Ook in en nabij de natuurgebieden zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden. Het is wel belangrijk op tijd te reserveren, dan betaal je minder en ben je verzekerd van een plekje. Rondreizen met een gehuurde auto of camper is hier ook prima mogelijk! Het ruige landschap beschikt over veel campings en outdoor plekken.

Vervoer op Hokkaido
JR trein in de sneeuw – Hokkaido

Reizen naar Hokkaido

Het eiland heeft eigenlijk maar één groot vliegveld: het vliegveld van Sapporo Okadama Airport (IATA: OKD, ICAO: RJCO). Helaas vliegt haast geen enkele Europese luchtvaartmaatschappij op dit vliegveld. Daarom raden wij aan om eerst een international vlucht naar elders in Japan te nemen en vanaf daar naar Hokkaido te gaan. Hiervoor kun je een binnenlandse vlucht nemen, met de Shinkansen trein gaan (uiteraard onbeperkt reizen met de Japan Rail Pass), een busreis boeken of een auto huren. Je verplaatsen over het eiland zelf kan het beste met de trein, bus of de auto.

Feitjes over Hokkaido

  • Ondanks dat Hokkaido een eiland is, heeft het eiland een zogenaamd ‘landklimaat’. Dit betekent dat het in de winter erg koud is en in de zomer erg warm kan worden.
  • Het eiland was tot de 17e eeuw afgesloten van de rest van Japan.
  • Het eiland kent zijn eigen cultuur en inheemse bevolking: Ainu Muhsiri
  • Op Hokkaido vind je de mooiste wintersportgebieden van Japan. Ook onder internationale wintersporters zijn deze gebieden erg geliefd.
restaurants logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekenening