Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Het eiland Honshu (本州)

Het eiland Honshu (本州)

Mount Fuji Honshu Japan
Mount Fuji – Honshu

Zoals je waarschijnlijk al weet, bestaat Japan uit vier losse hoofdeilanden. Deze zijn onderling verbonden door wegen en bruggen. Het grootste en belangrijkste eiland van Japan is Honshu eiland. Dit eiland heeft een lengte van maar liefst 1300 kilometer, is 230.500 km² groot en telt 98 miljoen inwoners. Japan heeft een inwonersaantal van 128 miljoen, het merendeel hiervan woont dus op Honshu. Ook de metropool Tokyo, met zijn in totaal 38 miljoen inwoners, bevindt zich op dit eiland. Omdat het eiland erg uitgestrekt is, is het landschap en klimaat ook erg gevarieerd.

Rondreis Honshu: de grote steden

De grootste en belangrijkste steden van Japan bevinden zich allemaal op het eiland Honshu. Denk hierbij aan steden zoals Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara en Hiroshima. Al deze steden zijn eigenlijk al een avontuur op zich en zijn geweldig om te bezoeken. Veel reizigers kiezen ervoor om al deze steden te bezoeken en een rondreis over Honshu te maken. De meeste rondreizen door Japan bezoeken vooral Honshu.Onze favoriet? De 21-daagse luxe rondreis Best of Japan van de gelijknamige maatwerkspecialist. Daarmee ervaar je het échte Japan.

Tokyo

Tokyo robot op Honshu
Gundam Odaiba Tokyo – Honshu

Iedereen kent deze stad wel. Tokyo is de hoofdstad van Japan en is met zijn 38 miljoen inwoners (inclusief omgeving) een van de meest bewoonde metropolen op aarde. Deze metropool slaapt nooit, er is altijd leven in de brouwerij. Je kunt hier haast alles doen. Je kunt hier de Japanse cultuur opsnuiven, heerlijk eten en ook shoppen.

Tokyo is tevens een van de meest moderne steden op aarde. De stad is ontworpen en gebouwd in een typische, Japanse stijl. Er zijn veel hoge gebouwen met opvallende lichtreclames en veel smalle, benauwde straatjes. Tokyo blijft zich ontwikkelen en veranderen en zal dus altijd blijven verrassen. Naast modern heeft Tokyo gelukkig ook genoeg authentieke, historische gebouwen in bijvoorbeeld de wijk Asakusa.

Meer weten over Tokyo? Dan zit je bij ons op de website goed bekijk maar eens deze pagina, de top bezienswaardigheden en de beste slaapplekken.

Osaka

Osaka Castle Honshu Japan
Nishinomaru castle in Osaka – Honshu

Osaka is een grote stad met 2,7 miljoen inwoners. Osaka is natuurlijk niet zo groot als de metropool Tokyo, maar dat betekent niet dat hier niet genoeg te beleven valt! Osaka is een erg interessante en leuke stad. De stad is als het ware de bakermat van de Japanse cultuur en samenleving en is tegenwoordig ook op economisch en industrieel erg belangrijk.

Net zoals Tokyo en andere grote steden op Honshu, heeft ook deze stad een centrum met wolkenkrabbers en felle lichtreclames. Dankzij de centrale ligging is Osaka net als Kyoto een fijne uitvalsbasis voor vele bezienswaardigheden.

Kyoto

Ginkaku Ji tempel in Kyoto Honshu
Ginkaku-ji tempel in Kyoto – Honshu

Kyoto is een stad met 1,5 miljoen inwoners en meer dan 1000 tempels en shinto schrijnen. De stad bevindt zich relatief dicht bij het bovengenoemde Osaka en is dankzij zijn vele historische gebouwen en tempels zoals de Kinkaku-ji en de Ginkaku-ji een geliefde bestemming voor veel reizigers. De top bezienswaardigheden staan hoog op elke Japan bucketlist. Ook de omliggende bergen zijn simpelweg prachtig en trekken dus veel mensen.

Ze noemen Kyoto ook wel de culturele hoofdstad van Japan. Leuk feitje is dat Kyoto langer dan Tokyo de hoofdstad van het land is geweest namelijk z’n 1000 jaar tegenover een ruime eeuw van Tokyo. Leuke accommodatie in Kyoto nodig?

Nara

Todai-ji houten tempel in Nara Japan
Todai-ji houten tempel in Nara – Honshu

Nara zou je in eerste instantie geen belangrijke of grote stad noemen. De stad heeft ‘maar’ 400.000 inwoners. Dit is, in verhouding met de inwonersaantallen van steden zoals Osaka of het metropoolgebied van Tokyo, niet erg veel. Maar vergis je niet, Nara is een erg interessante en voor Japan belangrijke stad. Nara staat namelijk bekend als ‘de stad van de geleerden en de wijsheid’. De stad telt maar liefst zes universiteiten. Dit is ook de reden dat je in Nara ook veel internationale studenten zal vinden. Verder vind je hier veel boeddhistische tempels en prachtige parken. Zeker de moeite waard!

Het grote eiland schikt zich trouwens perfect voor het autohuur dankzij de goed onderhouden infrastructuur.

Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima
Shukkei-en Hiroshima

Ook van Hiroshima zul je vast wel hebben gehoord. Dit is de stad waar je de schade toegericht door de Tweede Wereldoorlog het beste terugziet. De stad werd aan het einde van de oorlog namelijk aangevallen met een atoombom. Hierbij werd de gehele stad, inclusief 80.000 bewoners, compleet weggevaagd. Vandaag de dag vind je hier nog veel monumenten en musea over de oorlog. Ook op ander gebied, zoals plezier en cultuur, heeft Hiroshima veel te bieden.

De natuur van Honshu

Mount fuji in de zomer
Mount fuji in de zomer

Honshu is, zoals wij al zeiden, een erg groot eiland. Het eiland is maar liefst 1200 kilometer lang en 50 tot 230 kilometer breed. Omdat Honshu zo ‘langwerpig’ is, is de natuur en ook het klimaat erg gevarieerd. In het noorden van het eiland is het bijvoorbeeld erg koud en ijzig in de winter. In het zuiden van Honshu daarentegen, is er sprake van een subtropisch klimaat. Hier zijn de temperaturen het hele jaar aangenaam. De natuur neemt daarom alle vormen aan en zo kan je ook bijvoorbeeld heel goed skiën in Nagano of genieten van de zon rond Hiroshima.

De Japanse Alpen

Japanse Alpen Honshu
Japanse Alpen – Honshu

Op Honshu eiland vind je de Japanse Alpen. Zoals de naam al zegt is dit, net zoals de Europese Alpen, een hooggebergte. Deze keten splitst het eiland als het ware in twee delen. Je kunt hier in de zomer prachtige wandeltochten maken. In de winter kun je hier zelfs wintersporten zoals skiën, snowboarden en ijsklimmen beoefenen. De Japanse Alpen zijn niet de enige bergen op Honshu. Eigenlijk vind je overal op het eiland bergen en heuvels. Neem bijvoorbeeld de hoogste berg van Japan, Mount Fuji. Deze is 3800 meter hoog en in de zomer erg gemakkelijk te beklimmen via een goed begaanbaar pad.

Stranden en meren

Mii-dera in de lente
Mii-dera in de lente, met de stad Otsu en het Biwa-meer in de achtergrond. / Shirakawa-yobune at wts wikivoyage, CC BY-SA 1.0, via Wikimedia Commons

Wist je dat je op Honshu op veel plekken ook prachtig kunt snorkelen? Verspreid over heel het eiland vind je prachtige stranden dankzij de gigantische kustlijn waar je kunt zwemmen en snorkelen. In het binnenland van het eiland zijn er ook meren (Lake Biwa) waar je kunt varen en zwemmen. Langs de ruwe kustlijn van Honshu kun je overigens ook erg mooi wandelen en zijn verschillende pelgrimsroutes.

Grotten en watervallen op Honshu

Op Honshu zijn er talloze watervallen. Hier kun je vaak naartoe wandelen of, in sommige gevallen, kun je een tour naar een van deze watervallen of grotten boeken. Houd er wel rekening mee dat deze tours snel vol zitten aangezien deze ook onder Japanners erg geliefd zijn.

Off the beaten track plekjes op het eiland

Kumano Kodo pelgrimsroute
Kumano Kodo pelgrimsroute

Op het Japanse eiland Honshu zijn ontelbaar bezienswaardigheden die de diversiteit en schoonheid van het land tonen, de meeste zal je bekend mee zijn. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met enkele van off the beaten track locaties:

 1. Westelijk Shizuoka Prefectuur: Bekend om zijn kristalblauwe onsen wateren, weelderige theeplantages en het culturele aanbod in Hamamatsu, de grootste stad in Shizuoka​​.
 2. Boso-schiereiland, Chiba Prefectuur: Met verborgen stranden, grotten en luxe glamping-locaties, biedt het schiereiland prachtige kustlijnen en activiteiten zoals surfen en traditionele festivals​​.
 3. Tsuruoka, Yamagata Prefectuur: Deze regio biedt een blik op traditionele Japanse cultuur met zijn zelfgemummificeerde monniken en de mogelijkheid om deel te nemen aan een yamabushi pelgrimstocht in de heilige bergen van Dewa Sanzan​​.
 4. Mie Prefectuur: Thuisbasis van het heilige Ise Jingu schrijncomplex en de kustlijn van Uramuracho, bekend om zijn verse oesters. De regio staat ook bekend om het Iseji deel van de Kumano Kodo pelgrimstocht​​.
 5. Michinoku Kustpad: Een route die loopt van Aomori tot Fukushima en een unieke blik biedt op landelijke Japanse dorpen en natuur​​.
 6. Koshu, Yamanashi Prefectuur: De regio produceert ongeveer 30% van de Japanse binnenlandse wijnen en biedt prachtige onsen en uitzichten op de wijngaarden​​.
 7. Shodoshima, Kagawa Prefectuur: Een eiland met een unieke Mediterraans-Japanse sfeer en natuurrijke omgeving, bekend om de Setouchi Kunsttriënnale en de prachtige Angel Road​​.

De geschiedenis van Honshu

De geschiedenis van dit eiland, is eigenlijk de complete geschiedenis van Japan. Het is de bakermat van het land en bijna alle grote en belangrijke gebeurtenissen in de historie van Japan hebben zich op dit eiland afgespeeld. Van de onderling strijdende krijgsheren in de Edo-periode, de Meiji restauratie tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog, op dit eiland begon het allemaal. Al deze gebeurtenissen hebben allemaal hun sporen achtergelaten op dit stuk van Japan.

De Tweede Wereldoorlog

De gebeurtenis waar je tegenwoordig op Honshu nog veel sporen van terugziet, is de Tweede Wereldoorlog. Ondanks het feit dat op het Japanse ‘vasteland’ er nooit is gevochten tussen de Amerikanen en Japanners, heeft de oorlog ook hier veel schade toegericht. Dit kwam vooral door de vele bombardementen van de Amerikanen. Grote steden zoals Tokyo, Osaka, Kyoto en Nara werden aan het einde van de oorlog dagelijks bestookt door zware bommenwerpers van de Amerikaanse marine en luchtmacht.

De stad Hiroshima was zelfs één van de twee Japanse steden die werden aangevallen met de atoombom. Vandaag de dag zie je nog steeds sporen van deze verschrikkelijke en gruwelijke gebeurtenissen. Veel materialen, foto’s, ander beeldmateriaal en herinneringen uit deze periode zijn bewaard gebleven en worden tentoongesteld in verschillende musea over heel Honshu.

Accommodatie

Op Honshu eiland zijn er veel steden en dorpen met allerlei verschillende accommodatie mogelijkheden. Wil je een paar dagen doorbrengen in de metropool Tokyo of een andere grote stad? Dan kun je het beste een hotel of hostel boeken. Als je het ‘binnenland’ intrekt zijn er ook andere overnachtingsmogelijkheden zoals traditionele Ryokans. Het is, ongeacht waar je van plan bent om te overnachten, wel slim om ruim van te voren te reserveren. Dan voorkom je hoge prijzen én dat alles al vol zit.

Reizen naar en door Honshu

Reizen in Honshu Japan
Shinkansen station Osaka – Honshu

Er zijn verschillende grote vliegvelden verspreid over Honshu. Op welke je vliegt, hangt af van waar je heen wilt. Wij zien vaak dat reizigers ervoor kiezen om eerst op Tokyo te vliegen en vanuit daar de rondreis te beginnen om vervolgens vanaf Osaka terug naar huis te vliegen. De meeste grote luchtvaartmaatschappijen bieden relatief goedkope vluchten naar Tokyo aan.

Hoe kun je je nu het beste over het eiland zelf verplaatsen? Hier voor heb je een aantal opties. De goedkoopste hiervan is, meestal, een binnenlandse vlucht. Deze zijn online te boeken en kosten weinig geld. Daarnaast kun je natuurlijk ook met de beroemde bullet train de Shinkansen reizen. Als je ook de natuur van Honshu wilt gaan verkennen, zijn er ook mogelijkheden om een auto te huren of een georganiseerde reis te boeken.

Feitjes over Honshu

 • Honshu is het grootste eiland van Japan
 • Meer dan 75% van de Japanse bevolking woont op dit eiland
 • Van deze 75% woont 1/3e in of rondom Tokyo
 • Op Honshu vonden haast alle belangrijke gebeurtenissen in de Japanse geschiedenis plaats
 • Op het eiland vind je verschillende klimaten

Enkele noemenswaardige locaties op Honshu

Ga je op vakantie naar Honshu vergeet dan zeker niet deze locaties te bezoeken;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening