Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Izakaya (居酒屋)

Izakaya (居酒屋)

Izakaya
Izakaya restaurant

Een izakaya (居酒屋) is een informeel Japans etablissement dat functioneert als een kruising tussen een café, een bar en een restaurant. Je zou het een gastropub kunnen noemen. Het is een populaire plek waar mensen na het werk of tijdens sociale bijeenkomsten samenkomen om te genieten van alcoholische dranken, zoals bier, sake en shochu, evenals een verscheidenheid aan kleine gerechten om te delen.

Wat kan je verwachten in een Japanse izakaya?

Chefkok in een izakaya
Chefkok in een izakaya

Izakaya’s zijn over het algemeen gezellig en informeel, en de sfeer is meestal levendig en ontspannen. Gasten zitten vaak op tatami-matten op de vloer of op lage stoelen aan lage tafels, hoewel sommige izakaya’s ook westerse zitplaatsen bieden.

Het eten dat in izakaya’s wordt geserveerd, varieert sterk, maar bestaat meestal uit een verscheidenheid aan kleine, tapasachtige gerechten die bedoeld zijn om te worden gedeeld door de gasten. Veelvoorkomende izakaya-gerechten zijn yakitori (gegrilde kipspiesjes), sashimi, edamame (jonge sojabonen), karaage (gefrituurde kip), gyoza (gebakken dumplings), tempura (gefrituurde groenten en zeevruchten), en okonomiyaki (hartige pannenkoeken).

Bij het bestellen in een izakaya is het gebruikelijk om te beginnen met een drankje en een klein gerecht, zoals edamame of een salade, gevolgd door verschillende andere gerechten die geleidelijk aan worden geserveerd en gedeeld door de groep. Izakaya’s bieden vaak een “nomihoudai” (飲み放題) optie, wat een all-you-can-drink arrangement is gedurende een bepaalde tijd, meestal voor een vaste prijs.

Izakaya’s zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse eetcultuur en bieden een unieke en authentieke ervaring voor zowel lokale bewoners als toeristen die op zoek zijn naar een informele en gezellige plek om te eten, drinken en ontspannen. Het is een typisch Japans restaurant dat ook zijn opmars in Nederland en België begint te maken.

Waar komt het woord”izakaya” vandaan?

De naam “izakaya” (居酒屋) komt van de Japanse woordeni” (居), wat “verblijven” of “zijn” betekent, en “sake” (酒), wat “alcohol” betekent, met het achtervoegsel “ya” (屋) dat “winkel” of “etablissement” betekent. Dus, izakaya betekent letterlijk “een plaats om te verblijven en alcohol te drinken” of “alcoholhuis“.

De oorsprong van de izakaya gaat terug tot de Edo-periode (1603-1868) in Japan, toen sake-winkels (sakaya) begonnen met het aanbieden van zitruimte voor klanten om ter plaatse alcohol te drinken en kleine gerechten te nuttigen. Na verloop van tijd evolueerden deze plekken tot wat nu bekend staat als izakaya’s, waar mensen samen kunnen komen om te ontspannen, te drinken en te eten in een informele omgeving.

In welke wijken van Tokyo vind je de leukste izakaya’s?

Izakaya in de Golden Gai
Izakaya in de Golden Gai

Tokyo heeft een groot aantal izakaya’s verspreid over de hele stad, maar er zijn enkele gebieden waar je een grotere concentratie van izakaya’s kunt vinden. Enkele populaire gebieden zijn:

  1. Shinjuku: De wijk Shinjuku, met name rond het station van Shinjuku en de kleine steegjes van Omoide Yokocho (ook wel bekend als Piss Alley) en Golden Gai, staat bekend om zijn talrijke izakaya’s en andere eet- en drinkgelegenheden.
  2. Shibuya: Rond het drukke station van Shibuya vind je veel izakaya’s, variërend van kleine, traditionele etablissementen tot grotere, modernere ketens. Ook het nabijgelegen gebied Ebisu heeft een verscheidenheid aan izakaya’s.
  3. Roppongi: Roppongi is een populaire uitgaanswijk met een mix van izakaya’s, bars en nachtclubs die zowel lokale bewoners als buitenlandse bezoekers aantrekken.
  4. Asakusa: De historische wijk Asakusa staat bekend om zijn tempels (senso-ji) en traditionele sfeer, en herbergt ook een aantal izakaya’s waar je kunt genieten van een authentieke Japanse eetervaring.
  5. Ueno: De wijk Ueno, bekend om zijn park en musea, heeft ook veel izakaya’s, vooral rond het station en in de steegjes van Ameya-Yokocho.
  6. Kichijoji: De populaire woonwijk Kichijoji heeft een levendige eet- en drinkscène met veel izakaya’s, vooral rond het station en in de steegjes van Harmonica Yokocho.
  7. Yurakucho/Ginza: Het gebied rond de stations Yurakucho en Ginza herbergt zowel luxe eetgelegenheden als meer informele izakaya’s, waarvan vele zich onder de spoorlijnen bevinden in de zogenaamde “Gado-shita” gebieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening