Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japandi stijl

Japandi stijl

Japandi stijl
Japandi stijl kleuren en meubels

De Japandi-stijl is de laatste jaren één van de hipste trends voor interieurdesign. Met een harmonieuze mix van hoge functionaliteit en strakke stijl creëert Japandi interieurdesign het rustgevende huis waar we allemaal naar verlangen. Maar wat is Japandi precies en hoe zorg je ervoor dat je het goed aanpakt? Wij delen onze top tips voor het perfectioneren van deze tijdloze maar functionele interieur trend. Leuk voor babykamers tot woonkamers en zal zeker bijdragen aan het gevoel van omotenashi (gastvrijheid)!

Wat is Japandi stijl eigenlijk?

Japandi is, zoals de naam al doet vermoeden, een mix van Japanse en Scandinavische stijlen. Het is beïnvloed door de oude Japanse filosofie van wabi-sabi, een manier van leven die waarde hecht aan langzaam leven, tevredenheid en eenvoud, en de Scandinavische praktijk van hygge, die comfort, gezelligheid en welzijn omarmt.

Japandi combineert de vloeiende, moderne lijnen van Scandinavisch design met de strakke, functionele elegantie van de Japanse esthetiek. Het is minimalistisch maar gastvrij, en draait om het gebruik van neutrale tinten, veel texturen en natuurlijke materialen. Tot nu toe heeft deze trend de tand des tijds doorstaan. Hier zijn onze adviezen om de ultieme Japandi mix in huis te creeren.

Kies voor natuurlijke tintent

Japandi kleuren in de woonkamer
Japandi kleuren in de woonkamer

Kies voor neutrale, gedempte kleuren. Denk aan beige, zand, crème, taupe, havermout en steen. Vermijd alles wat te wit of te fel is. Niets mag tegenvallen, schuren of overheersen in de Japandi stijl. We streven immers naar een rustige, harmonieuze sfeer van wabi-sabi.

Als je deze tinten wat flauw vindt, kan je een contrasterende kleur toevoegen. Kies daarvoor zachte Scandi-tinten – lichtroze, blauw, groen of grijs – of voeg wat rijkdom toe met een donkerder accentkleur, zoals zwart of houtskoolgrijs. Lichtgekleurde natuurlijke vezels en duurzame materialen – zoals rotan, bamboe, katoen, hennep en papier – zijn een belangrijk onderdeel van de Japanse stijl. Voor het visuele aspect kan je ook koele metalen toevoegen.

Mix de elementen van een kamer

Naast bamboe en rotan is hout een voor de hand liggende keuze voor meubels. Scandinavische meubels hebben meestal strakke, eenvoudige lijnen. In Japan is het gebruikelijker om gebeitst of geverfd hout en gebogen meubelen te gebruiken. Wees niet bang om de Japandi en hygge stijlen met elkaar te combineren om het visuele belang te vergroten. Ze lijken immers in vorm vaak veel op elkaar.

Zorg ervoor dat de stukken die je kiest van topkwaliteit zijn. Zowel licht als donker gekleurde houtsoorten werken. Probeer de kleur van het hout echter zoveel mogelijk te laten overeenkomen. Dit brengt een kamer echt samen en creëert een moderne, harmonieuze sfeer. Zie het als een kleurenpallet met verschillende tinten waaruit je kunt kiezen.

Keep it clean! Minimaal aantal accessoires

Japandi meubels in harmonie
Meubels in harmonie

Houd je accessoires minimaal. Bij Japandi draait alles om nul rommel, kennen we de uitspraak “spark joyMarie Kondō nog? Minder is meer. Investeer in een paar prachtige meubelstukken die de tand des tijds zullen doorstaan. Zorgvuldig samengestelde spiegels, fotolijsten, kunstwerken, wandkleden, tafellampen, vazen en tapijten kunnen het gevoel van een kamer veranderen zodat deze gezelliger aanvoelt zonder rommel toe te voegen.

Bonsai boom
Bonsai boom

Planten zijn een geweldig, natuurlijk accessoire om te gebruiken. Ze zijn een belangrijk element van Japandi design en een gemakkelijke manier om de natuur naar binnen te halen. Ze voelen gastvrij aan en verzachten minimalistische interieurs. Het bijkomende voordeel is dat ze de luchtkwaliteit verbeteren – perfect om al die gezonde Scandinavische lucht na te bootsen. Als je de Japanse invloed nog meer wilt benadrukken, kunt u een bonsaiboom plaatsen of een ikebana stuk.

Mix texturen en stoffen

De beste manier om wat warmte en roering toe te voegen aan je Japans interieur is het gebruik van verschillende texturen en stoffen. De Japanners staan bekend om het gebruik van prachtige patronen in hun houtwerk en kleding, denk hierbij bijvoorbeeld aan de fel gekleurde kimono’s. Investeer daarom in kussens, gordijnen, plaids en serviesgoed. Weelderige texturen helpen om hygiëne te creëren en de patronen voegen dan de levendigheid toe. Zo zorg je ervoor dat de stijl uitnodigend aanvoelt en niet koud en kil.

Vloerkleden zijn enorm belangrijk. Zoek een groot, gezellig vloerkleed met subtiele patronen van natuurlijke materialen om naast je bed of bank te leggen zodat het moment dat je voeten naar dit aanraken voelt als een overwinning. Vergeet ook zeker niet een heerlijk wollen kleed voor een knus gevoel in bed.

Wat te doen met de verlichting?

De perfecte aanvulling op je minimalistische Japandi interieur is strakke en mooie design verlichting. Net zoals elk accessoire of meubelstuk zorgvuldig moet worden gekozen op functie en schoonheid, geldt dat ook voor de verlichting in Japandi stijl. Zorg ervoor dat de kamers zacht verlicht zijn om een vredig gevoel te creëren wat de omotenashi hoog zal houden.

Gebruik industriële lampen om een Scandinavische sfeer toe te voegen aan een donkerder, Japans geïnspireerd kleurenschema. Of breng enkele handgemaakte, retro hangers in tinnen of koperen kleuren aan om contrast, warmte en elegantie toe te voegen.

Japandi ook in de tuin

Japandi in harmonie
Japandi in harmonie

Japandi werkt ook buiten in de tuin of op balkon. Volg dezelfde principes als we net hebben opgesomd. Voeg wat lampen zoals lantaarns in Japanse stijl toe, strakke Scandinavisch geïnspireerde meubels en gebruik de kleuren van de natuur. Dan creëer je al snel je eigen wabi-sabi tuin of balkon.

Wat moet je vermijden bij Japandi stijl?

  • meubels niet met zorg uit te kiezen zodat erg geen match te vinden is met de rest van het meubilair
  • kleuren met veel contrast horen niet thuis in de Japandi stijl, focus op aardse zachte kleuren
  • een kamer mag niet te vol staan met accessoires of kunst
  • let op dat de omgeving niet te koud en kil gaat worden door het minimalisme, voeg dan warme kleuren toe in de vorm van dekens, kussens of kleden
  • textuur is erg belangrijk in de Japandi stijl, let hier dus ook bij de afwerking van je muren op

Veelgestelde vragen over de Japandi stijl

Welke kleuren horen bij Japandi?

Naturelle kleuren passen uitstekend bij de natuurlijke materialen die je gebruikt voor de Japandi stijl. Denk hierbij dan vooral aan zandkleuren, lichte aardetinten en neutrale grijstinten om alles in balans te brengen. Vermijd wit en andere grote contrast tinten.

Wat betekent Japandi?

De term Japandi, mainstream meer bekend als Japans minimalisme, is een prachtige mix van twee culturen: Japans en Scandinavisch. Waar beide culturen waardering hebben voor vakmanschap met hout, functionaliteit (denk aan Ikea), de natuur en neutrale tinten met strakke lijnen.

Hoe oud is de Japandi stijl?

De Japandi stijl is sinds 2022 erg populair in Nederland en België maar de stroming is al meer dan een eeuw uit. Hij heeft zijn oorsprong in de relatie tussen Denemarken en Japan. Waar kunstenaars, vakmannen en andere ontwerpers hun expertise deelde op het gebied van houtkunst en eenheid met de natuur.

Wat is wabi-sabi?

Wabi sabi is onvermijdelijk verbonden met de Japandi intereurstijl. Bij wabi sabi streeft de gebruiker naar balans door onbalans. Imperfectie is namelijk te accepteren bij deze Japanse vorm van esthetiek. Iets wat je terugziet in het spelen met texturen in de Japandi stijl.

Met een Japandi stijl bereik je een wabi sabi leven en zal je Ikigai zorgeloos zijn. Laat de rest van de lezers weten wat jij voor leuke designtips hebt om de Japandi stijl gemakkelijk door te voeren in je huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening