Dat Japanners dol zijn op eten weten we wel een beetje, vooral visgerechten zoals sushi gaan er goed in. Ze besteden per dag ook meerdere uren aan de bereiding van authentiek Japans eten. Maar wat zijn nu precies Japanse gerechten en maaltijden?
Wat wil je weten over het Japanse eten?
- Sushi staat gelijk aan Japans eten
- Traditionele Japanse gerechten
- Japans streetfood
- Japanse kookboeken
- Snoepgoed, High tea, Bento en een Japans ontbijt
- Veelgestelde vragen over eten
Wij hebben een aantal verschillende soorten Japans eten op een rij gezet met een korte verklaring van wat het is. Handig voor tijdens je rondreis door Japan, aangezien niet alles in Japan altijd even duidelijk beschreven staat. Alhoewel, soms is het best leuk om een nieuw gerecht uit te proberen!
Japans eten is natuurlijk sushi
De bekendste vorm van Japans eten is natuurlijk sushi, het kleine rijstrolletje van enkele centimeters groot. Sushi in Japan is een ware vorm van kunst en vele Japanners besteden er hun hele leven aan om deze vorm van Japans eten te perfectioneren, één van de bekendste is de 86 jarige Jiro Ono die zegt nog steeds niet uitgeleerd te zijn over de sushikunst.
Sushi is een vorm van Japans eten die altijd bereid wordt met bruine of witte rijst en meestal met rauw zeevoedsel zoals vis of zeevruchten. Soms worden sushi’s ook gemaakt met vlees maar meestal wordt het geserveerd in een combinatie met sashimi (rauw vlees/vis).
Wist je dat zelf sushi maken erg makkelijk is? Met onze handige guide lukt het je in een kleine 25 minuten.
Gerechten voor Japans eten
Reis je af naar Japan dan kom je verschillende gerechten tegen die je waarschijnlijk niet kent. Zo is sushi wereldberoemd en weet je misschien nog net wat udon of ramen zijn maar is het gerecht itame of gyoza geheel een mysterie. Hieronder vind je de beschrijving van verschillende soorten Japans eten zoals teppan, miso en het bekende teriyaki.
Ramen
Ramen is waarschijnlijk het meeste gegeten Japanse gerecht, een soort noodles. Het gerecht wat hierbij hoort is vaak relatief simpel, een stukje vlees- of visbouillon samen met de ramen gegarneerd met lente-uitjes of andere gekookte groente.
Udon
Udon zijn eigenlijk de dikkere versie van ramen. Ze zijn gemaakt van tarwebloem waardoor ze ook meer vullen. Ze staan op elke menukaart en vallen onder het traditionele Japanse eten.
Miso
Miso is net als Udon en Ramen een pastasoort die je vaak terugvindt in traditionele Japanse gerechten.
Gyoza
Een gyoza is een Japanse dumpling die gebakken, gefrituurd of gestoomd wordt en geserveerd met een dipsausje.
Ebi
Ebi zijn garnalen, die meestal gefrituurd zijn.
Cha han
Cha han is geroerbakte rijst met vlees, vis, groenten en Japanse kruiden. Een standaard gerecht in de Japanse keuken.
Edamame
Gestoomde sojabonen die nog in hun peulenschil zitten dat zijn edamame. Het is niet de bedoeling om de schil op te eten maar kan wel.
Kare
Kare is een Japans woord voor curry en is meestal gebaseerd op pittige kokos of citroensappen en geserveerd met Udon, Ramen, Miso of een andere noodles oort.
Panko
Panko is de Japanse versie van paneermeel en bekend om zijn knapperigheid.
Katsu
Vlees of groenten die gepaneerd zijn met Panko broodkruimels en daarna gefrituurd zijn heten katsu.
Itame
Itame is legendarisch onder het Japanse eten. Het is namelijk een rijst-noedel soep van kokos, citroengras, geroerbakte kip, garnalen, of tofu, taugé en chilipepers. Eigenlijk is bijna elke combinatie hier mogelijk.
Kushiyaki
Kushiyaki is de Japanse versie van kebab. Het is een spiesje vlees, vis of groenten dat gegrild is met een zoete saus.
Teppan
Een teppan is meer een vorm van koken dan een daadwerkelijk gerecht. De teppan is namelijk de vlakke metalen kookplaat die Japanse chefs gebruiken om eten te bereiden. Meestal in Nederland worden deze restaurants Teppanyaki’s genoemd.
Negima Yakitori
Negima Yakitori zijn spiesjes met kip en yakitori saus die gebakken zijn op een teppan.
Teriyaki
Naast sushi misschien wel het meest bekende Japanse eten buiten Japan is Terikyaki. Dit is een zoete sojasaus marinade die het vlees of vis een donkeren en sappige glans meegeeft.
Yaki
Als je om yaki vraagt dan weet de chefkok dat je gebakken of gegrild bedoelt.
Tori kara age
Tori betekend kip en “kara age” is een traditionele Japanse kooktechniek voor het frituren van vlees, vis en groenten in olie. Meestal zit er ook een dipsaus bij.
Yasai
Yasai is Japans voor groenten, vaak staat Yasai bij vegetarische gerechten.
Tamagoyaki
Een tamagoyaki is een opgerold omelet.
Tsukemono
Tsukemono zijn augurken in verschillende soorten en smaken.
Tonkatsu
Tonkatsu is de Japanse variant van een schnitzel. Het vlees wordt gepaneerd met panko een soort grote broodkruimel.
Streetfood uit Japan
Natuurlijk is er streetfood in Japan! Met z’n levendige culinaire cultuur waar eten vaak centraal staat kent streetfood geen grenzen. Dit zijn enkele must-try opties voor tijdens je reis naar Japan.
Takoyaki
Takoyaki zijn kleine deegballets gevult met stukjes octopus (tako). Ze worden in een soort tosti-ijzer gebakken en je kan ze bijna overal kopen. Erg lekker voor een korte snackstop.
Mochi ijs
Merkwaardig genoeg is mochi ijs nog niet echt doorgedrongen hier in Nederland of België want het is echt fantastisch! Mochi ijs is Japanse kleefrijst om een bolletje ijs gerold. Perfect op warme zomerse dagen!
Okonomiyaki
Okonomiyaki is de Japanse versie van pizza of pannenkoek. Het is een mix van gesneden kool, pannenkoekachtig deeg, wat vlees en sauzen zoals Japanse mayo. Erg lekker en kan prima door als een gehele maaltijd!
Dango
Dango is een soort zoete rijstdumpling die gebakken worden als balletjes op een stokje boven een barbecue. Plakkerig, zoet en lekker vullend.
Kookboeken met Japanse gerechten
Zin in een Japanse maaltijd?
Heb je zin in een Japanse maaltijd zoals sushi, sashimi of gewoon wat chicken Teriyaki? Dan kan je terecht bij deze toprestaurants in Nederland;
- Teppanyaki Restaurant Sazanka
- Umami by han den haag
- Japanese Cuisine Yama Rotterdam
- LE EN Utrecht
- Arigato Asian Fusion Cuisine Eindhoven
Overige Japanse eet specialiteiten
Dat het maken van eten een kunstvom in Japan is hadden we al verteld. Dit zie je ook terug in bijvoorbeeld het maken van een Bento, wat eigenlijk een zeer luxe lunchbox is. Daarnaast zijn er nog andere leuke weetjes over Japans eten die je hieronder kan vinden.
- Japans snoepgoed
- Japans ontbijt
- High tea
- Bento lunch
- Hoe zelf sushi maken?
- Vreemde gerechten
- Foodwiki Japan
Wil je ook leren eten met stokjes? Bekijk dan hier onze guide en leer het binnen een minuut!
Veel gestelde vragen over Japans eten
Veel mensen denken dat sushi uit Japan komt maar het heeft eigenlijk zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Wat we vandaag en de dag sushi noemen is eigenlijk Narezushi, dat neerkomt op gefermenteerde vis ingepakt in zure rijst. Het is via de Mekong rivier (Thailand, Laos, Vietnam) naar China verspreid om uiteindelijk geperfectioneerd te worden in Japan.
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
De meest gegeten streetfood snacks in Japan zijn; Okonomiyaki (hartige pannenkoek), Watame (suikerspin), Yaki Imo (gebakken aardappels), crepes, imagawayki (mini rode bonen pannenkoeken), nikuman (dumpling) en takoyaki (gefrituurde inktvisballetjes).
Een standaard Japanse maaltijd heeft altijd een basis van rijst en miso soep. De nadrukt ligt altijd op seizoens ingrediënten en heeft meestal als side dish een stukje vis/vlees, gezuurde groenten of gekookte groenten in de miso.