Japans eten

Wat is Japans eten
Dat Japanners dol zijn op eten weten we wel een beetje, vooral visgerechten zoals sushi gaan er goed in. Ze besteden per dag ook meerdere uren aan de bereiding van authentiek Japans eten. Maar wat zijn nu precies Japanse gerechten en maaltijden? Wij hebben een aantal verschillende soorten Japans eten op een rij gezet met een korte verklaring van wat het is. Dit kan je helpen de juiste keuze te maken in de vakantie naar Japan, aangezien niet alles in Japan altijd even duidelijk beschreven staat. Alhoewel, soms is het best leuk om een nieuw gerecht uit te proberen!

> Japans eten bestellen?

Japans eten is natuurlijk sushi

Traditioneel Japans eten is sushi
De bekendste vorm van Japans eten is natuurlijk sushi, het kleine gerechtje van enkele centimeters groot. Sushi in Japan is een ware vorm van kunst en vele Japanners besteden er hun hele leven aan om deze vorm van Japans eten te perfectioneren, één van de bekendste is de 86 jarige Jiro Ono die zegt nog steeds niet uitgeleerd te zijn over de sushikunst. Sushi is een vorm van Japans eten die altijd bereid wordt met bruine of witte rijst en meestal met rauw zeevoedsel zoals vis of zeevruchten. Soms worden sushi’s ook gemaakt met vlees maar meestal wordt het geserveerd in een combinatie met sashimi (rauw vlees/vis).

Gerechten voor Japans eten

Authentiek Japans eten zijn udon noedelsReis je af naar Japan dan kom je verschillende gerechten tegen die je waarschijnlijk niet kent. Zo is sushi wereldberoemd en weet je misschien nog net wat udon of ramen zijn maar is het gerecht itame of gyoza geheel een mysterie. Hieronder vind je de beschrijving van verschillende soorten Japans eten zoals teppan, miso en het bekende teriyaki.

Ramen
Waarschijnlijk het meeste gegeten Japanse gerecht is ramen, een soort noodles. Het gerecht wat hierbij hoort is vaak relatief simpel, een stukje vlees- of visbouillon samen met de ramen gegarneerd met lente-uitjes of andere gekookte groente.

Udon
Udon zijn eigenlijk de dikkere versie van ramen. Ze zijn gemaakt van tarwebloem waardoor ze ook meer vullen. Ze staan op elke menukaart en vallen onder het traditionele Japanse eten.

Miso
Miso is net als Udon en Ramen een pastasoort die je vaak terugvindt in traditionele Japanse gerechten.

Gyoza
Een gyoza is een Japanse dumpling die gebakken, gefrituurd of gestoomd wordt en geserveerd met een dipsausje.

Ebi
Ebi zijn garnalen, die meestal gefrituurd zijn.

Cha han
Cha han is geroerbakte rijst met vlees, vis, groenten en Japanse kruiden. Een standaard gerecht in de Japanse keuken.

Edamame
Gestoomde sojabonen die nog in hun peulenschil zitten dat zijn edamame. Het is niet de bedoeling om de schil op te eten maar kan wel.

Kare
Kare is een Japans woord voor curry en is meestal gebaseerd op pittige kokos of citroensappen en geserveerd met Udon, Ramen, Miso of een andere noodles oort.

Panko
Panko is de Japanse versie van paneermeel en bekend om zijn knapperigheid.

Katsu
Vlees of groenten die gepaneerd zijn met Panko broodkruimels en daarna gefrituurd zijn heten katsu.

Itame
Itame is legendarisch onder het Japanse eten. Het is namelijk een rijst-noedel soep van kokos, citroengras, geroerbakte kip, garnalen, of tofu, taugé en chilipepers. Eigenlijk is bijna elke combinatie hier mogelijk.

Kushiyaki
Kushiyaki is de Japanse versie van kebab. Het is een spiesje vlees, vis of groenten dat gegrild is met een zoete saus.

Teppan
Een teppan is meer een vorm van koken dan een daadwerkelijk gerecht. De teppan is namelijk de vlakke metalen kookplaat die Japanse chefs gebruiken om eten te bereiden. Meestal in Nederland worden deze restaurants Teppanyaki’s genoemd.

Negima Yakitori
Negima Yakitori zijn spiesjes met kip en yakitori saus die gebakken zijn op een teppan.

Teriyaki
Naast sushi misschien wel het meest bekende Japanse eten buiten Japan is Terikyaki. Dit is een zoete sojasaus marinade die het vlees of vis een donkeren en sappige glans meegeeft.

Yaki
Als je om yaki vraagt dan weet de chefkok dat je gebakken of gegrild bedoelt.

Tori kara age
Tori betekend kip en “kara age” is een traditionele Japanse kooktechniek voor het frituren van vlees, vis en groenten in olie. Meestal zit er ook een dipsaus bij.

Yasai
Yasai is Japans voor groenten, vaak staat Yasai bij vegetarische gerechten.

Tamayagoyaki
Een tamayagoyaki is een opgerold omelet.

Tsukemono
Tsukemono zijn augurken in verschillende soorten en smaken.

Kookboeken met Japanse gerechten

Zin in een Japanse maaltijd?

Heb je zin in een Japanse maaltijd zoals sushi, sashimi of gewoon wat chicken Teriyaki? Dan kan je terecht bij deze toprestaurants in Nederland;

  1. Teppanyaki Restaurant Sazanka
  2. Umami by han den haag
  3. Japanese Cuisine Yama Rotterdam
  4. LE EN Utrecht
  5. Arigato Asian Fusion Cuisine Eindhoven

Overige Japanse eet specialiteiten

Dat het maken van eten een kunstvom in Japan is hadden we al verteld. Dit zie je ook terug in bijvoorbeeld het maken van een Bento, wat eigenlijk een zeer luxe lunchbox is. Daarnaast zijn er nog andere leuke weetjes over Japans eten die je hieronder kan vinden.

Wil je ook leren eten met stokjes? Bekijk dan hier onze guide en leer het binnen een minuut!

Japans eten
4.8 (96%) 30 votes

Geef een reactie