Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten

Japans eten

Wat is Japans eten
Teppanyaki – Japans eten

Itadakimasu! Dat Japanners dol zijn op eten weten we wel een beetje, vooral Japanse gerechten zoals sushi en sashimi gaan er altijd goed in. Niet alleen bij de Japanners zelf! Het bereiden van Japans eten is ook een ware culinaire kunstvorm waar meerdere uren per dag in wordt gestoken. Maar wat zijn nu precies al deze smaakvolle Japanse gerechten en maaltijden?

Wat wil je weten over het Japanse eten?

Wij hebben een aantal verschillende soorten Japans eten op een rij gezet met een korte verklaring van wat het is. Handig voor tijdens je rondreis door Japan, aangezien niet alles in Japan altijd even duidelijk beschreven staat. Alhoewel, soms is het best leuk om een nieuw gerecht uit te proberen! Kende je de 5e smaak umami trouwens al? Japan is er groot fan van!

Japans eten is natuurlijk sushi

Traditioneel Japans eten is sushi
Sushi is traditioneel Japans streetfood

De bekendste vorm van Japans eten is natuurlijk sushi, het kleine rijstrolletje van enkele centimeters groot. Sushi in Japan is een ware vorm van kunst en vele Japanners besteden er hun hele leven aan om deze vorm van Japans eten te perfectioneren, één van de bekendste is de 99 jarige Jiro Ono die inmiddels met pensioen is, maar zegt nog steeds niet uitgeleerd te zijn over de sushikunst.

Sushi is een vorm van Japans eten die altijd bereid wordt met bruine of witte rijst en meestal met rauw eten uit de zee zoals vis of zeevruchten. Soms worden sushi’s ook gemaakt met vlees maar meestal wordt het geserveerd in een combinatie met sashimi (rauw vlees/vis). Wil je alles weten over sushi bekijk dan onze allesomvattende sushi guide.

Wist je dat zelf sushi maken erg makkelijk is? Met onze handige guide lukt het je in een kleine 25 minuten. Je kan natuurlijk ook gewoon een sushi maker kopen voor de perfecte sushirol.

Gerechten uit de Japanse keuken

Reis je af naar Japan dan kom je verschillende gerechten tegen die je waarschijnlijk niet kent. Zo is sushi wereldberoemd en weet je misschien nog net wat udon of ramen zijn maar is het gerecht itame of gyoza geheel een mysterie. Hieronder vind je de beschrijving van verschillende soorten Japanse kookvormen zoals teppan, katsu en het bekende teriyaki.

Ramen

Japanse ramen
Japanse ramen

Ramen is waarschijnlijk het meeste gegeten Japanse gerecht, een soort noodles. Het gerecht wat hierbij hoort is vaak relatief simpel, een stukje vlees- of visbouillon samen met de ramen gegarneerd met lente-uitjes of andere gekookte groente. Ramen zijn populair tijdens lunch en avondeten.

Udon

Japanse Udon ramen
Japanse Udon ramen

Udon zijn eigenlijk de dikkere versie van ramen. Ze zijn gemaakt van tarwebloem waardoor ze ook meer vullen. Ze staan op elke menukaart en vallen onder het traditionele Japanse eten.

Miso soep

Miso soep
Miso soep

Miso is een lichte soep getrokken van (vis/kip) buillion en vaak gevuld met tofu, shiitake en bosui. Dit gerecht wordt in Japan vaak als ontbijt gegeten.

Gyoza

Japanse gyoza
Japanse gyoza (dumplings)

Een gyoza is een Japanse dumpling die gebakken, gefrituurd of gestoomd wordt en geserveerd met een dipsausje.

Ebi (tempura)

Ebi tempura
Ebi tempura (gefrituurde garnaal)

Ebi zijn garnalen, die meestal gefrituurd zijn met een beetje paneermeel.

Edamame

Edamame
Edamame (sojabonen in peul)

Gestoomde sojabonen die nog in hun peulenschil zitten dat zijn edamame. Het is niet de bedoeling om de schil op te eten maar kan wel alleen is een beetje taai. De peulen zijn eigenlijk namelijk nog onrijp in deze vorm.

Kare

Japanse curry kare
Japanse curry (kare)

Kare is een Japans woord voor curry en is meestal gebaseerd op pittige kokos of citroensappen. Het is razend populair en in Japan maar toch relatief onbekend in het buitenland.

Katsu (Tonkatsu)

Tonkatsu
Tonkatsu (Japanse schnitzel)

Panko is de Japanse versie van paneermeel en bekend om zijn knapperigheid. Vlees of groenten die gepaneerd zijn met Panko broodkruimels en daarna gefrituurd zijn heten katsu. Tonkatsu is bijvoorbeeld de Japanse variant van een schnitzel. Het vlees wordt hier gepaneerd met panko.

Teppanyaki

Teppanyaki
Teppanyaki style koken

Een teppan is meer een vorm van koken dan een daadwerkelijk gerecht. De teppan is namelijk de vlakke metalen kookplaat die Japanse chefs gebruiken om eten te bereiden. Meestal in Nederland worden deze restaurants Teppanyaki’s genoemd.

Yakitori

Yakitori
Yakitori met teriyaki saus

Als je om yaki vraagt dan weet de chefkok dat je gebakken of gegrild bedoelt. Negima Yakitori zijn spiesjes (yakitori) met kip vaak gebakken op een teppan of barbecue.

Kushiyaki

Kushiyaki
Kushiyaki (kip kebab)

Kushiyaki is de Japanse versie van kebab. Het is een spiesje vlees, vis of groenten dat gegrild is met een zoete saus. Niet te verwarren met de Yakitori.

Teriyaki

kip teriyaki
Kip teriyaki

Naast sushi misschien wel het meest bekende Japanse eten buiten Japan is Teriyaki. Dit is een zoete sojasaus marinade die het vlees of vis een donkeren en sappige glans meegeeft. De bekendste combinatie ter wereld is kip teriyaki.

Tamagoyaki

Tamogoyaki
Tamogoyaki (omelet)

Een tamagoyaki is een opgerold omelet met wat groenten erin. Vaak gegeten als lunch of gebruikt als vierkante blokjes in de sushi. Tegenwoordig zie je ze ook vaak in blokjes vorm terug in Poké Bowls.

Onigiri

Onigiri (おにぎり)
Onigiri (おにぎり)

Onigiri is een populaire Japanse snack bestaande uit driehoekige of ovale rijstballen, vaak gevuld met ingrediënten zoals umeboshi, zalm of katsuobushi. Ze worden meestal omwikkeld met nori (gedroogde zeewiervellen) en geconsumeerd als draagbaar en gemakkelijk te hanteren tussendoortje of als onderdeel van een bento lunchpakket.

Natto

Natto gefermenteerde sojabonen
Natto gefermenteerde sojabonen

Natto zijn gefermenteerde sojabonen die vaak als een bijgerecht worden geserveerd. Voor velen is dit vaste goedje vast kost als ontbijt. Zoals we weten zijn de Japanners dol op sojabonen en worden ze in veel verschillende gerechten verwerkt. Enorm gezond en vol proteïne. Door sommigen wel eens aangeduid als gezondste eten ter wereld.

Soba

Japanse soba noedels
Japanse soba noedels

Soba noedels zien er misschien niet super smakelijk uit maar zijn dit zeker wel! Ze worden vaak koud geserveerd op warme zomerse dagen met een zoete dip. Een fris en goed vullend gerecht uniek in de Japanse keuken.

Tori kara age
Tori betekend kip en “kara age” is een traditionele Japanse kooktechniek voor het frituren van vlees, vis en groenten in olie. Meestal zit er ook een dipsaus bij.

Itame

Itame is legendarisch onder het Japanse eten. Het is namelijk een rijst-noedel soep van kokos, citroengras, geroerbakte kip, garnalen, of tofu, taugé en chilipepers. Eigenlijk is bijna elke combinatie hier mogelijk.

Cha han
Cha han is geroerbakte rijst met vlees, vis, groenten en Japanse kruiden. Een standaard gerecht in de Japanse keuken.

Yasai
Yasai is Japans voor groenten, vaak staat Yasai bij vegetarische gerechten.

Tsukemono

Tsukemono (gepekelde groenten)
Tsukemono (gepekelde groenten)

Tsukemono zijn augurken, groenten en pruimen in verschillende soorten en smaken maar vooral ingelegd(gepekeld). Ze worden vaak als bijgerecht bij het ontbijt gegeten.

Streetfood uit Japan

Natuurlijk is er streetfood in Japan! Met z’n levendige culinaire cultuur waar eten vaak centraal staat kent streetfood geen grenzen. Dit zijn enkele must-try opties voor tijdens je reis naar Japan.

Takoyaki

Takoyaki
Takoyaki (gefrituurde octopusballetjes)

Takoyaki zijn kleine deegballets gevult met stukjes octopus (tako). Ze worden in een soort tosti-ijzer gebakken en je kan ze bijna overal kopen. Erg lekkere snack voor een korte stop. Je vindt ze ook overal bij straatverkopers in de grote steden. Zoals hierboven in de foto te zien is op de bekende Dōtonbori in Osaka.

Mochi ijs

Mochi ijs
Japans mochi ijs

Merkwaardig genoeg is mochi ijs nog niet echt doorgedrongen hier in Nederland of België want het is echt smaaksensatie! Mochi ijs is Japanse kleefrijst om een bolletje ijs gerold. Perfect op warme zomerse dagen en lekker plakkerig! Het ijs komt in alle kleuren, geuren en maten. Erg leuk voor een kinderfeestje of als desert.

Okonomiyaki

Okonomiyaki
Okonomiyaki (Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki is de Japanse versie van pizza of pannenkoek. Het is een mix van gesneden kool, pannenkoekachtig deeg, wat vlees en sauzen zoals Japanse mayo. Erg lekker en kan prima door als een gehele maaltijd!

Dango

Dango (rijstdumpling)
Dango (rijstdumpling)

Dango is een soort zoete rijstdumpling die gebakken worden als balletjes op een stokje boven een barbecue. Plakkerig, zoet en lekker vullend. Ze worden meestal gekleurd met bijvoorbeeld matcha poeder of andere smaakmakers.

Kookboeken met Japanse gerechten

Onze favoriete Japanse kookboeken. Met deze makkelijke recepten ben je in no-time een echte Japanse chefkok. Wij kunnen vooral JapanEasy aanraden! Deze staat ook in onze leukste Japanse boeken lijst.

Zin in een Japanse maaltijd?

Heb je zin in een Japanse maaltijd zoals sushi, sashimi of gewoon wat chicken Teriyaki? Dan kan je terecht bij deze toprestaurants in Nederland;

  1. Umami by Han in Rotterdam
  2. Tanuki in Amstelveen
  3. Sushimeisjes in Den Haag
  4. Takumi in Rotterdam
  5. De Japanner in Amsterdam
  6. Kounosuke in Utrecht
  7. Shiro in Den Bosch
  8. Umami by Han in Den Haag
  9. Hanasato in Groningen
  10. Yamazato Okura in Amsterdam

Overige Japanse eet specialiteiten

Dat het maken van eten een kunstvorm in Japan is hadden we al verteld. Dit zie je ook terug in bijvoorbeeld het maken van een Bento, wat eigenlijk een zeer luxe lunchbox is. Daarnaast zijn er nog andere leuke weetjes over Japans eten die je hieronder kan vinden.

Wil je ook leren eten met stokjes? Bekijk dan hier onze guide en leer het binnen een minuut!

Veel gestelde vragen over Japans eten

🍣 Waar komt sushi vandaan?

Veel mensen denken dat sushi uit Japan komt maar het heeft eigenlijk zijn oorsprong in Zuidoost-Azië. Wat we vandaag en de dag sushi noemen is eigenlijk Narezushi, dat neerkomt op gefermenteerde vis ingepakt in zure rijst. Het is via de Mekong rivier (Thailand, Laos, Vietnam) naar China verspreid om uiteindelijk geperfectioneerd te worden in Japan.

🥢 Wat is het #1 gerecht in Japan?

Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).

🥟 Wat zijn de beste streetfood snacks van Japan?

De meest gegeten streetfood snacks in Japan zijn; Okonomiyaki (hartige pannenkoek), Watame (suikerspin), Yaki Imo (gebakken aardappels), crepes, imagawayki (mini rode bonen pannenkoeken), nikuman (dumpling) en takoyaki (gefrituurde inktvisballetjes).

🍱 Wat is een traditionele Japanse maaltijd?

Een standaard Japanse maaltijd heeft altijd een basis van rijst en miso soep. De nadrukt ligt altijd op seizoens ingrediënten en heeft meestal als side dish een stukje vis/vlees, gezuurde groenten of gekookte groenten in de miso.

3 gedachten over “Japans eten”

  1. Ik ben zo content met het feit dat Japans eten in Nederland helemaal hip en trendy is. Overal in Amsterdam vind je nu ramen toko’s of kan je sushi eten. Het is vaak nog een stuk gezonder ook dan al het westerse eten, dus een win-win!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening