Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan » Japans eten » Gyoza recept | zelf gyoza maken

Gyoza recept | zelf gyoza maken

Een gyoza is een traditioneel Japans gerecht dat bestaat uit dumplings, oftewel deeghapjes gevuld met een mengsel van ingrediënten. De vulling van gyoza bestaat meestal uit gehakt (varkensvlees, kip of rundvlees), groenten zoals kool, ui en knoflook, en verschillende kruiden en smaakmakers.

Ons favoriete gyoza recept

Dit sappige snackje maken wij vaak als we met vrienden borrelen of lekker Japans eten. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je binnen enkele minuten een gyoza maakt.

Eerst natuurlijk de ingrediënten lijst:

  • 2 eetlepels maïsmeel of rijstmeel
  • Kant-en-klare gyoza vellen, ontdooid indien bevroren
  • 2-3 el plantaardige olie
  • 4 lente-uitjes, uiteinden bijgesneden, grof gehakt
  • 2 grote bladeren van savooi- of spitskool, harde stengel verwijderd, grof gehakt
  • een stuk gember van 2 cm, geschild en fijngehakt
  • 1-2 teentje knoflook (afhankelijk wat je lekker vindt)
  • 50 g waterkastanjes, ongeveer 5 (uitgelekt gewicht) maar je kan ook (gekookte) grotchampignons, kleine champignons of baby-maiskolfjes gebruiken
  • 2 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels oestersaus
  • 1 theelepel kooksaké
  • ½ theelepel sesamolie
  • 140 g varkens- of kipgehakt

STAP 1
Doe de lente-uitjes, kool, gember en knoflook in een keukenmachine, en klop tot een fijn mengsel (of hak fijn met de hand).

STAP 2
Voeg de waterkastanjes toe en pulseer om ze fijn te hakken, maar niet te fijn – ze zullen een mooie knapperige textuur toevoegen. Voeg de sojasaus, oestersaus, sake, sesamolie en een snufje zout toe en klop opnieuw.

STAP 3
Doe de ingrediënten in een kom en voeg het varkens- of kippengehakt toe. Meng met de hand tot het goed gecombineerd is. Koel tot gebruik.

STAP 4
Houd een pan water bij de hand. Strooi het maïsmeel op een bord. Om de gyoza in elkaar te zetten houdt u de huid van de knoedel in de palm van één hand en legt u een flinke theelepel van de vulling in het midden van de huid.

STAP 5
Doop uw vinger in het water en veeg langs de rand van de huid – dit zal de huid bevochtigen en de randen aan elkaar doen kleven.

STAP 6
Breng de randen van de huid samen. Knijp plooien langs één kant, druk dan elke plooi tegen de tegenoverliggende platte kant van de huid. Zorg er bij elke kneep voor dat u het pakketje verzegelt en de vulling in het midden houdt. Leg elke gyoza op het met maïsmeel bestrooide bord. Kan worden afgedekt met huishoudfolie en tot 8 uur worden gekoeld.

STAP 7
Kook de gyoza in batches. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag met 1 el plantaardige olie. Borstel overtollig maïsmeel van de onderkant van de dumplings. Bak de gyoza slechts aan één kant – draai ze niet om, u wilt slechts één knapperige kant. Ze moeten goudbruin zijn na ongeveer 2 minuten.

STAP 8
Doe een flinke scheut water in de pan en dek af met een stomende deksel of een groot vel folie met een paar gaten in de bovenkant. Kook op een matig vuur gedurende 3-5 minuten tot het water verdampt is en de gyoza-vulling gaar is. Zet opzij terwijl u de rest kookt.

STAP 9
Meng alle ingrediënten voor de dipsaus en serveer ze samen met de dumplings in kommetjes. U kunt beide of slechts één dipsaus serveren.

Itadakimasu!

Enkele verwante hartige snacks van de gyoza zijn de taoyaki (gefrituurde octopus balletjes) en okonomiyaki (pannenkoek). Andere kleine Japanse hapjes zijn natuurlijk sushi en sashimi.

Wil je het toch iets makkelijker maken, dan kun je bij Toko’s zoals Amazing Oriental ingevroren gyoza kopen. Alleen even opwarmen, en klaar is kees

Culinaire vragen over Gyoza

Hoe vouw je gyoza?

Om gyoza te vouwen, plaats je eerst een kleine hoeveelheid vulling in het midden van een dun, rond deegvelletje. Vervolgens vouw je het deegvelletje dubbel en maak je aan één zijde een reeks plooien die naar het midden wijzen. Druk de randen stevig op elkaar om te zorgen dat de gyoza goed gesloten is en er geen vulling kan ontsnappen tijdens het koken.

Hoe bewaar je gyoza?

Ongekookte gyoza kunnen het beste worden bewaard in de vriezer. Leg de dumplings op een bakplaat met bakpapier en vries ze in. Eenmaal bevroren, kunnen ze worden overgebracht naar een luchtdichte zak of bakje en tot enkele maanden worden bewaard. Gekookte gyoza kunnen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte bak en zijn meestal enkele dagen houdbaar.

Hoe bereid je bevroren gyoza?

Bevroren gyoza hoeven niet te worden ontdooid voordat je ze kookt. Verhit wat olie in een pan met een deksel, leg de bevroren gyoza in de pan en bak de onderkant kort tot ze goudbruin zijn. Voeg vervolgens een klein beetje water toe en dek de pan af om de gyoza te stomen. Bak ze tot het water verdampt is en de onderkant van de gyoza knapperig is.

Zijn gyoza vegetarisch?

Traditionele gyoza bevatten meestal gehakt, zoals varkensvlees, kip of rundvlees. Er zijn echter ook vegetarische varianten van gyoza, waarbij de vulling bestaat uit groenten zoals kool, paddenstoelen, tofu en wortelen. In veel gevallen is het deeg van gyoza wel veganistisch, aangezien het meestal wordt gemaakt van bloem, water en soms zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *



Hulp nodig met je reis?

Tokyo.nl

Tokyo.nl staat vol met handige reisinformatie over Japan. We proberen alle facetten van het land te belichten en hopen zo te kunnen bijdragen aan de voorpret voor een prachtige reis.

Neem ook eens een kijkje op ons YouTube kanaal of onze Instagram. Vol met prachtige filmpjes over Japan.

Samenwerken?

Meehelpen om Tokyo.nl nog completer te maken? Bijvoorbeeld met een blog, leuke reistips of een andere manier van samenwerken? Neem dan snel contact met ons op! Je kunt ook meer informatie vinden op de over ons pagina.

Für die deutsche Version besuchen Sie Japantastisch.de.