Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten » Japanse mayonaise

Japanse mayonaise

Okonomiyaki
Okonomiyaki (Japanse pannenkoek) met strepen van mayo

Wanneer je aan mayonaise denkt, denk je waarschijnlijk aan een flinke pot vette mayonaise van Calvé of een vergelijkbaar merk. Maar wist je dat er ook zoiets is als Japanse mayonaise? De kans is groot dat je deze al een keer hebt gegeten, bijvoorbeeld bij je sushi of okonomiyaki. Japanse mayonaise ziet er doorgaans iets anders uit dan de mayonaise zoals wij die gewend zijn.

Het verschil tussen Japanse en ‘normale’ mayonaise

Japanse mayonaise Kewpie
Japanse mayonaise Kewpie

Maar wat is nu het verschil tussen Japanse en de mayonaise zoals wij die hier in Nederland kennen? Ten eerste is er een groot verschil qua verpakking. Daar waar ‘onze’ Amerikaanse mayo in glazen potten of flessen zit, zit Japanse mayo in een nogal raar uitziende verpakking. De bekendste Japanse mayonaise, van het merk Kewpie, is vaak verpakt in een apart soort spuitfles. Dit is echter niet zonder reden. De opening van de fles is namelijk zo ontworpen dat je er gemakkelijk dunne lijntjes mee kunt maken. Je ziet de streepjes mayo vaak op okonomiyaki’s, Takoyaki’s of ander Japans streetfood.

Takoyaki
Takoyaki (gefrituurde octopusballetjes) met mayo

Het grootste verschil in de mayo zit echter op het gebied van smaak. Japanse mayonaise is licht pittig en heeft hierdoor wat meer bite dan de Westerse. De textuur is, in tegenstelling tot de dikke klodders mayo, erg zacht en fijn. Dit zorgt ervoor dat de mayonaise erg goed kan bij uiteenlopende Japanse gerechten en soms zelfs sushi.

De ingrediënten

Qua uiterlijk lijken Japanse en Amerikaanse mayonaise niet veel van elkaar te verschillen. Ook op gebied van ingrediënten zijn er veel overeenkomsten. Aan de basis van beide soorten mayo staan bijvoorbeeld eieren. Echter, in tegenstelling tot de Amerikaanse mayonaise (die bij de Lidl of Albert Heijn in de schappen ligt), wordt er bij het maken van Japanse mayo alleen maar gebruikt van eierdooiers, niet van complete eieren. De overige ingrediënten zijn:

  • Japanse mosterd
  • mix van azijnen (appelazijn & rijstazijn)
  • mononatriumglutamaat/ve-tsin (e-nummer)

Lekker bij…

Net zoals de Amerikaanse mayonaise kun je Japanse mayonaise toevoegen aan verschillende soorten gerechten. Het is nu eenmaal een lekkere toevoeging aan uiteenlopende maaltijden. Denk hierbij aan hamburgers, sandwiches, salades, et cetera.

Recept Japanse mayonaise

Natuurlijk kan je Japanse mayonaise kopen bij de lokale toko of supermarkt zoals Oriental, maar het is ook erg makkelijk om deze zelf te maken. Want aan de hand van wat Japanse ingrediënten kan je normale mayo omtoveren tot Japanse mayo! Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig:

  • 6 el mayonaise
  • 2 tl sojasaus
  • wasabi
  • 1 tl sesamolie

Het maken van de mayonaise kost weinig moeite. Meng in een kom 2 eetlepels sojasaus met een toefje wasabi en 1 theelepel sesamolie. De 6 eetlepels aan mayonaise doe je in een aparte kom. Voeg het mengsel van sojasaus, sesamolie en wasabi al roerend beetje voor beetje bij de kom mayonaise. Blijf het mengsel toevoegen en meng deze met de mayonaise tot deze een gladde, egale structuur heeft. Klaar is kees!

Japanse mayo kopen

Tegenwoordig hebben de meeste supermarkten wel een ‘internationaal’ afdeling waar ook Japanse producten te vinden zijn. Voor mayo kunnen wij het merk Kewpie aanraden (eigenlijk de enige echte). Bij een meer specialistische zaak (de toko) kun je vaak ook andere merken Japanse mayonaise vinden. Deze zijn doorgaans ook online te bestellen.

Enkele veelgestelde vragen over de Japanse mayonaise

Wat is het verschil tussen Japanse mayonaise en gewone mayonaise?

Het verschil bij Japanse mayonaise zit hem in de dichtheid/structuur en de smaak die pittiger en lichtzuur is. Dit komt vooral omdat er geen azijn maar rijstazijn of appelazijn inzit. Daarnaast gebruiken de Japanners alleen de eidooier en niet het hele ei.

Welke mayonaise zit er op sushi?

De enige mayonaise die thuishoort op sushi is natuurlijk de Japanse Kewpie. Deze dunnere stevigere mayonaise saus zie je ook terug op een okonomiyaki of takoyaki.

Zit er wasabi in Japanse mayonaise?

Ja er zit een minibeetje wasabi in Japanse mayonaise om de saus extra pit te geven.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening