Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten » Konro grillen

Konro grillen

Japanse konro grill
Japanse konro grill

De Japanse keuken staat bekend om haar verfijning, precisie en de kunst van het bereiden van de eenvoudigste ingrediënten om buitengewone smaken te creëren. Een van de traditionele manieren waarop de Japanners vlees en vis grillen, is met behulp van een ‘konro‘ grill. Zelfs het bekende wagyu en kobe beef grillen ze op deze mini barbecues. Wij zijn er fan van!

Wat is een konro grill?

Konro grill
Konro grill

Een konro is een soort Japanse barbecue of grill, meestal rechthoekig van vorm, gemaakt van hittebestendig, geïsoleerd keramisch materiaal of klei. De efficiëntie van de konro grill zit hem in het vermogen om hoge temperaturen vast te houden met minimale warmteverlies, wat zorgt voor een snelle en gelijkmatige bereiding van voedsel.

Het meest opvallende kenmerk van konro grillen is het gebruik van ‘binchotan‘ – een speciale soort witte houtskool. Binchotan brandt schoner en heter dan de gemiddelde houtskool en produceert bijna geen rook, waardoor het ideaal is voor binnenshuis grillen. Het houtskool staat ook bekend om het uitstralen van infrarode warmte, wat resulteert in een knapperig buitenkantje terwijl het vlees of de vis van binnen sappig blijft.

De unieke Japanse grill is in verschillende maten te verkrijgen maar is meestal relatief klein. Hierdoor zie je hem ook vaak in tafels van restaurants zitten of op tafel staan.

Altijd al een konro grill willen hebben? Dan kunnen wij die van The Orientalshop aanraden. Deze webwinkel is gespecialiseerd in Japanse producten en heeft naast de grills ook het benodigde binchotan houtskool.

Gerechten en bereiding op de konro grill

Yakitori op een konro grill
Yakitori op een konro grill

De eenvoud van konro grillen belichaamt de esthetiek van de Japanse keuken: het draait allemaal om het respecteren van de ingrediënten en het maximaliseren van hun natuurlijke smaken. Door de directe blootstelling aan de hitte van de binchotan, karamelliseren de natuurlijke suikers in het voedsel snel, wat resulteert in een rijke umami-smaak die kenmerkend is voor gegrilde Japanse delicatessen.

Yakitori, gegrilde kipspiesjes, is een van de meest populaire gerechten die traditioneel op de konro grill worden bereid. Echter, allerlei soorten vlees, vis en zelfs groenten kunnen ook heerlijk gegrild worden op een konro. Je ziet de grilletjes overal staan in Japan maar vooral bij streetfood restaurantjes en barretjes.

Konro grill restaurants

In veel Japanse huishoudens en vooral in izakaya’s (Japanse gastropubs) is het gezamenlijk grillen op een konro een geliefde activiteit, waarbij de eenvoud van de bereidingsmethode bijdraagt aan het genot van de maaltijd. Het brengt mensen samen en laat ze de schoonheid van gedeelde, vers bereide gerechten ervaren. Zie het als de Japanse vorm van gourmetten of steengrillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening