Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten » Mochi-ijs: dé kawaii zomerlekkernij!

Mochi-ijs: dé kawaii zomerlekkernij!

Mochi ijs
Japans mochi ijs

Mochi-ijs is een verkoelend dessert gebaseerd op het traditionele Japans gerecht mochi. Maar wat is dat dan precies? Nou, mochi-ijs kun je het beste vergelijken met een kleverig soesje met een sorbet kern. Het is letterlijk een klein bolletje mochideeg (kleefrijst) met een zoete, romige ijskern. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog wat ze erg leuk maakt voor kinderfeestjes. Sinds de introductie in de jaren 90 is mochi-ijs steeds populairder geworden. Niet alleen in Japan, maar ook hierzo in Nederland en België.

Wat is mochi eigenlijk?

Mochi ijs uit Japan
Mochi ijs uit Japan

Veel westerlingen denken dat mochi synoniem is aan mochi ijs. Dit is onterecht, aangezien het gerecht mochi, dat belangrijk deel uitmaakt van de Japanse keuken, helemaal geen ijs bevat.

Het kawaii Japanse Mochi gerecht bestaat namelijk alleen uit kleine, kleverige bolletjes kleefrijst (mochigome) in verschillende kleuren en smaken. Het is een traditioneel Japans gerecht dat vooral wordt gegeten met Nieuwjaar. Want mochi (eigenlijk de kinako variant) staat in Japan namelijk symbool voor geluk wat je natuurlijk nodig hebt in het nieuwe jaar.

Mochi ijs als dessert
Mochi ijs als dessert

Het traditioneel Japanse gerecht kan op verschillende manieren worden bereid en gegeten. ‘Gewoon’ als kleverig deegballetje, in de soep genaamd oshiruko of als stevig tussendoortje kort gegrild in de pan. De mochi is er in uiteenlopende zoete en hartige smaken die inderdaad perfect te combineren zijn met ijs.

Dango (rijstdumpling)
Dango (rijstdumpling)

Mochi lijkt misschien op een dango of daifuku maar is dat zeker niet, gezien deze kleurige snacks gemaakt zijn van rijstmeel in plaats van kleefrijst. Hoewel ze allemaal wel onder de noemer wagashi of mochigashi vallen en vaak tijdens Japanse theeceremonies worden geserveerd smaken ze echt heel anders.

De ‘uitvinding’ van mochi ijs

Mochi met ijsvulling
Mochi met ijsvulling

De nieuwste variant op het eeuwenoude gerecht (jep mochi stamt al uit het jaar 794 tot zover bekend) is de ijsvorm namelijk mochi ice cream. Deze variant werd door Frances Kazuko Hashimoto van het bedrijf Mikawaya bedacht en in Japan en Amerika geïntroduceerd rond het jaar 1993. Het was vrijwel direct een groot succes! Frances raakte geïnspireerd door andere kleurrijke Japanse desserts, zoals daifuku, manju en dango.

Little Moons Mochi ijs
Little Moons Mochi ijs

De afgelopen jaren is het Japanse toetje steeds populairder geworden. Zo populair zelfs, dat je het nu zonder al te veel moeite hier in Nederland en België kan kopen bij de lokale supermarkten zoals Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Aldi, en Delhaize. Een bekend merk voor mochi ijs is Little Moons Mochi, deze kopen wij zelf meestal ook omdat ze erg lekker zijn en het dichtste bij de verse Japanse Mochi varianten komt.

Zelf Mochi-ijs maken

Mochideeg stampen
Mochideeg stampen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt mochi-ijs niet gemaakt van de traditionele mochi. Dit zou simpelweg niet werken, aangezien mochi keihard wordt in de vriezer. Daarom maakt men gebruik van een speciale deegmix gemaakt van kleefrijst (hierboven op de foto fijngestampt) en wat extra water. Deze twee ingrediënten worden samengevoegd, gestoomd en vervolgens uitgerold en blijft flexibel. Zodra het deeg afgekoeld is wordt het om de bolletjes ijs heen gewikkeld. Dit is gemakkelijk zelf te reproduceren dus hieronder ons recept voor mochi ijs.

Ons recept voor mochi ijs

Ons Mochi ijs recept
Ons Mochi ijs recept

Zelf mochi ijs maken kost ongeveer een klein uurtje, je bent eigenlijk vooral aan het wachten op de koelkast. Om ons recept te maken heb je de volgende ingrediënten en keukenspullen nodig:

IngrediëntenKeukenspullen
180 ml waterKom voor het mixen (magnetron-proof)
100 gram suikerVochtige spatel (pannenlikker)
100-115 gram kleefrijstmeelMagnetron
100 gram aardappelzetmeelDeegroller
Sorbetijs naar keuzeBakpapier
Vershoudfolie
Uitsteekvorm (9 cm of drinkglas)
Bakplaat
Garde
Muffin bakvorm

Stap 1: Mix de meel, het suiker en het water

Doe het kleefrijstmeel (je kan de rijst ook zelf stampen met een vijzel alleen dit kost veel meer tijd) en suiker in een kom en mix met een garde. Voeg tijdens het mixen het water toe aan de kom. Blijf mixen totdat het meel, suiker en water één pappig geheel vormen.

Stap 2: In de magnetron

Dek de kom ‘losjes’ af met vershoudfolie. Doe de kom vervolgens voor 1 minuut in de magnetron op de hoge stand. Haal de kom na deze minuut uit de magnetron en roer het geheel goed door met een vochtige spatel. Doe daarna de vershoudfolie over de kom en zet ‘m weer in de magnetron voor 1 minuut. Roer hierop het geheel goed door met dezelfde spatel en plaats de mochi voor de laatste keer in de magnetron. Deze keer slechts 30 seconden in plaats van 1 minuut.

Stap 3: Deeg klaarmaken

Nu is het tijd om het deeg klaar te maken. Dek een deel van je keukenblad af met bakpapier en bestrooi met aardappelzetmeel. Leg de net gemaakte mochi in het midden van het bakpapier/aardappelzetmeel en bestrooi de bovenkant van de mochi met aardappelzetmeel. Rol het vervolgens uit tot een groot, plat geheel met behulp van de deegroller. Schuif daarna een bakplaat onder het bakpapier en plaats het gemaakte deeg voor 15 minuten in de koelkast.

Stap 4: Deegrondjes snijden

Haal het deeg na 15 minuten uit de koelkast. Snijd grote rondjes uit het deeg met de uitsteekvorm en veeg het zetmeel van de rondjes deeg af. Tip: uiteraard heb je aan het eind wat deeg over. Maak hier een bol van en rol deze uit, net zoals je eerder deed. Hier kun je als het goed is weer 2 à 3 deegrondjes uit halen. Leg elk deegrondje op wat vershoudfolie en plaats in de koelkast voor 30 minuten.

Stap 5: Voeg het ijs toe

Haal na 30 minuten de deegrondjes – inclusief vershoudfolie – uit de koelkast. Plaats op elk deegrondje een klein bolletje van je favoriete ijs. Hoe groot het bolletje precies moet zijn is afhankelijk van het formaat van het deegrondje. Pak vervolgens het ijsbolletje in met het deeg. Zorg dat het pakketje goed dicht zit. Maak vervolgens gebruik van het onderliggende vershoudfolie om het mochi-ijs goed in te pakken. Zorg dat er geen lucht bij zit. Herhaal deze stap voor elk deegrondje.

Stap 6: Bijna klaar

Leg vervolgens de individuele mochi-ijs bolletjes in een ronde vorm, bijvoorbeeld een muffin bakvorm. Zo behouden ze hun vorm. Zodra je dit voor alle bolletjes hebt gedaan, moet het mochi-ijs minstens 3 uur in de vriezer zitten voordat het gegeten kan worden.

Stap 7: Eten maar!

Nu het mochi-ijs klaar is, is het tijd om te gaan eten! Haal het mochi-ijs een paar minuten van tevoren uit de vriezer. Zo wordt het ijs wat zachter en voorkom je een brain freeze. Eet het ijs met je handen of prik ze op een cocktailprikker. Het recept is geslaagd wanneer de mochi zacht en erg kleverig is.

Verschillende soorten mochi ijs

Soorten mochi ijs in de ijssalon
Soorten mochi ijs in de ijssalon

Mochi-ijs is er in allerlei soorten, kleuren en smaken. Zo is de vulling niet alleen verschillend, maar ook de wijze waarop het deeg wordt bereid of de vorm. Zo mixen sommigen wat matcha poeder (bij ons recept 1 theelepel) door aan het deeg, terwijl anderen zwarte sesam toevoegen. Maar een willekeurige kleurstof aan het kleefrijstdeeg toevoegen kan natuurlijk ook. Kortom, er is meer dan genoeg keuze, ongeacht of je het ijs zelf maakt of in de winkel koopt.

Little Moons Mochi (de lekkerste) heeft premade mochi-ijs in verschillende smaken zoals matcha, kokosnoot, vanille, mango, aardbei, chocolade en vele andere. Deze zijn allemaal te koop bij de grotere supermarkten zoals AH, Jumbo, Aldi of Lidl. Andere merken zijn My/Mo, Mikawaya Mochi ice Cream en Yukimi.

Mochi-ijs kopen voor thuis

Little Moons Mochi Ice cream
Little Moons Mochi Ice cream

Geen zin om het Japanse dessert zelf te maken? Dan weten wij wel waar je lekker mochi ijs kopen kan. Eén van de beste merken is Little Moons Mochi die standaard te koop is bij verschillende toko’s, zoals Amazing Oriental. Echter, zie je de kleefijsjes ook vaak terug in de traditionelere supermarkten zoals we hierboven al hebben gemeld. Wel is het aanbod bij dergelijke supermarkten vaak wat beperkt. Daarom kunnen we enkele in Japan gespecialiseerde webshops aanraden, waar je wat meer keuze in smaken en kleuren hebt.

Enkele weetjes over mochi ijs

  • Mochi in Japan elk jaar met oud en nieuw een aantal overlijdens veroorzaakt. Dit omdat sommige mensen niet genoeg kauwen en vervolgens stikken in de kleverige snack. Om deze reden waarschuwt de Japanse regering haar bevolking altijd met Oud en Nieuw. Zo plakkerig kan het dessert dus zijn!
  • Mochi-ijs voor het eerst geïntroduceerd werd op Hawaii als test van het bedrijf Mikawaya
  • Enkele gevierde momenten om mochi te eten in Japan zijn Nieuwjaarsdag (Kagami-mochi of Kinako-mochi), tijdens de sakura (sakuramochi), op Children’s day (kashiwa-mochi) en op Girl’s day (hishi-mochi)
  • De Japanse keuken heeft ook tal van andere zoete verwennerijen, zoals dorayaki, daifuku, warabimochi, yokan, moffles, sakumochi en manju.

Andere lekkere Japanse specialiteiten zijn wasabi, Japanse Mayonaise, sake en natuurlijk sushi.

Veelgestelde vragen over mochi ijs

Wat zit er in een mochi?

Mochi is een bevroren Japanse rijstcake gemaakt van kleefrijst, water en wat suiker. De balletjes worden vaak gevuld met smaakvolle ingrediënten zoals mango, matcha, sesam, rode bonen, chocolade, meloen of andere zoete smaken.

Is mochi gezond?

Een enkele mochi balletje weegt ongeveer 50 gram en bevat rond de 95 calorieën waarvan 25 gram koolhydraten en relatief weinig ±2 gr eiwit. Als er suiker is toegevoegd voor extra smaak dan zal de mochi minder gezond zijn. Het is en blijft natuurlijk een toetje of koude zomerlekkernij. Erg gezond zijn ze dus niet.

Hoe smaakt mochi?

Afhankelijk van de smaak die je kiest zal de mochi niet teleurstellen. Het plakkerige koude balletje geeft een smaakexplosie naar wens en laat zich goed kauwen door de stevige structuur van de rijstcake. Koud zijn ze wel dus pas op voor een brainfreeze!

Kan je mochi ijs zelf maken?

Jazeker! Het is eigenlijk heel makkelijk om een moch ijsje te maken. Volg ons mochi recept en maak zelf het Japanse ijsje in enkele stappen.

6 gedachten over “Mochi-ijs: dé kawaii zomerlekkernij!”

  1. Ik ben fan! Haha nooit verwacht dat ik bevroren rijstballetjes kon waarderen maar de mochi in al die leuke kleurtjes is toch echt wel mijn favoriete zomersnack aan het worden. De kinderen zijn er ook dol op! Leuk :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening