Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten » Oden

Oden

Heb jij tijdens de koude maanden ook deze mysterieuze hapjes in de Japanse konbini gezien? Vreemde vormen drijvend in een dampende dashi-bouillon – hét comfortfood van de winter! Het ziet er misschien niet direct verleidelijk uit, maar probeer eens een viskoekje of een stuk daikon en laat ons weten wat je ervan vindt!

Wat eet ik nu juist?

Oden is een Japans eenpansgerecht dat vooral in de winter populair is. Verschillende ingrediënten sudderen langdurig in een hartige dashi-bouillon van bonitovlokken en kombu (een type zeewier). Denk aan daikon, tofu, gefrituurde viskoekjes, gekookte eieren, gehaktballetjes, aardappelen en zelfs inktvis. Het is meer een gestoofd gerecht dan een traditionele stoofpot of hotpot. Vaak wordt oden geserveerd met karashi, Japanse mosterd.

voorbeeld van oden
Oden | Bron: Flickr – fujikinoko

Oorsprong

Oden vindt zijn oorsprong in het Japanse tofu-gerecht denraku (田楽), dat ontstond tijdens de Muromachi-periode (1336-1573). In de Edo-periode verwees ‘’oden’’ specifiek naar nikomi denraku (gekookte denraku). Later ontwikkelde het gerecht zich verder met sojasaus en dashi-bouillon en werd het een populair straat- en thuisgerecht.

Oden op elke hoek: waar haal je jouw portie?

Oden in Japanse convenience store
Konbini oden | Bron: Flickr – shok

Tijdens de wintermaanden kun je oden kopen in de konbini van ketens zoals 7-Eleven, Lawson en FamilyMart, al heeft niet elke winkel dit op voorraad. Of de oden warm zijn, hangt af van de specifieke winkel. Stap binnen in eender welke konbini en op goed geluk zie je potjes klaarstaan. Neem dan zelf de ingrediënten die je wilt. Is dat niet het geval, dan moet je aan een medewerker vragen om je te helpen. Wijs gewoon de gerechten aan die je wil proberen, zo veel of zo weinig als je wil. Je betaalt per ingrediënt dat je kiest.

In supermarkten kan je kant-en-klare oden-pakketten kopen: snel en makkelijk klaar. Als je geluk hebt, kom je op straat nog een traditioneel oden-kraampje tegen, zoals die vroeger overal te vinden waren. Ook sommige izakaya verkopen oden als bijgerecht bij de sake.

Japan kent ook enkele odenrestaurants die het hele jaar door oden serveren, waaronder zelfs een paar die vermeld worden in de Michelin-gids. Dat is toch weer iets anders dan oden uit de konbini!

Regionale verschillen

Probeerde je oden in een stad in de Kansai-regio en vond je het maar niks? Dan zou ik niet meteen alle oden afschrijven. Afhankelijk van de regio verschillen de ingrediënten en de smaak van de bouillon.

De Kanto-stijl oden (zoals in Tokyo) wordt gekenmerkt door zijn donkere kleur (door de sojasaus) en zoute, krachtige smaak. De Kansai-regio (zoals Kyoto) gebruikt een lichtere bouillon, helder van kleur en subtieler van smaak. Nagoya daarentegen staat bekend om zijn miso-stijl oden, waarbij rode miso de soep een diepe kleur en een hartige smaak geeft.

Dit artikel is geschreven door Anke De Koninck



Hulp nodig met je reis?