Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten » Okonomiyaki (お好み焼き)

Okonomiyaki (お好み焼き)

Okonomiyaki
Okonomiyaki / Japanse pannenkoek

Okonomiyaki (お好み焼き) is een populair Japans gerecht dat vaak wordt omschreven als een soort hartige pannenkoek. De naam is afgeleid van het woord “okonomi” (お好み), wat “naar wens” of “naar smaak” betekent, en “yaki” (焼き), wat “gebakken” of “gegrild” betekent. Dit verwijst naar de flexibiliteit van het gerecht, waarbij verschillende ingrediënten kunnen worden toegevoegd op basis van persoonlijke voorkeur. Het is een gerecht dat je steeds vaker terugziet op de menukaart van Nederlandse en Belgische restaurants.

Soorten okonomiyaki

Okonomiyaki
Okonomiyaki (Japanse pannenkoek) met strepen van mayo

De basis van okonomiyaki bestaat uit een beslag gemaakt van bloem, water of dashi (een bouillon gemaakt van zeewier en/of bonito-vlokken), ei en geraspte nagaimo (een soort Japanse yam). Aan het beslag worden meestal fijngesneden kool en andere ingrediënten toegevoegd, zoals vlees (vaak dun gesneden varkensvlees), zeevruchten (zoals garnalen of inktvis), groenten (zoals lente-uitjes) en soms noedels.

Er zijn twee belangrijke stijlen van okonomiyaki in Japan:

  1. Osaka-stijl: In deze stijl die zijn origine vind in Osaka worden alle ingrediënten gemengd in het beslag en vervolgens op een teppan (ijzeren bakplaat) gebakken. Nadat de okonomiyaki aan beide kanten gaar is, wordt het afgewerkt met okonomiyakisaus (een zoete en hartige saus), Japanse mayonaise, aonori (zeewiervlokken) en katsuobushi (bonito-vlokken).
  2. Hiroshima-stijl: In deze versie uit de Japanse stad Hiroshima worden de ingrediënten in lagen op de teppan gebouwd, met het beslag als basis, gevolgd door kool, vlees, zeevruchten en eventuele andere gekozen ingrediënten. Vaak worden er ook noedels (yakisoba of udon) toegevoegd. Net als bij de Osaka-stijl wordt het geheel afgewerkt met okonomiyakisaus, Japanse mayonaise, aonori en katsuobushi.

Beste plekken om okonomiyaki te eten

Okonomiyaki restaurant in Japan
Okonomiyaki restaurant in Japan

Okonomiyaki wordt vaak geserveerd in gespecialiseerde okonomiyaki-restaurants, waar gasten hun eigen okonomiyaki kunnen bereiden op een ingebouwde teppan aan hun tafel. Het is een geliefd en veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan individuele smaken en voorkeuren en je vindt de restaurants overal in Japan. Gezien het gerecht is ontstaan in de Kansai regio zegt men hier de beste pannenkoeken te bakken. Wij kunnen je daarom aanraden om in de regio van Osaka zeker een keer een okonomiyaki te verorberen.

Het ontstaan van de Japanse pannenkoek

Okonomiyaki vindt zijn oorsprong in Japan, en hoewel het lastig is om de exacte oorsprong te bepalen, zijn er aanwijzingen dat gerechten die erop lijken al eeuwen geleden werden gegeten. Het moderne okonomiyaki-gerecht zoals we het nu kennen, is echter ontstaan in de regio Kansai, met name in de stad Osaka, in de vroege 20e eeuw.

De vroege voorlopers van okonomiyaki waren eenvoudige gerechten op basis van bloem en water, die soms werden aangevuld met andere ingrediënten. Deze gerechten werden vaak bereid als goedkope, vullende maaltijden, met name tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, toen rijst schaars was in Japan. De toevoeging van kool, vlees en andere ingrediënten maakte het gerecht voedzamer en smakelijker.

In de loop der tijd ontwikkelden verschillende regio’s in Japan hun eigen versies van het gerecht, zoals de Hiroshima-stijl okonomiyaki. De populariteit van het gerecht nam toe en het werd een vast onderdeel van de Japanse culinaire cultuur. Tegenwoordig wordt okonomiyaki gezien als een informeel en gezellig gerecht dat ideaal is om te delen met vrienden en familie.

Recept voor okonomiyaki

Hieronder staat ons favoriete Okonomiyaki recept (basis Osaka-stijl met variaties) die dummieproof is. Je kan eigenlijk niks fout doen gezien het soms toch een beetje een zooitje is wat je bij elkaar gooit haha.

Ingrediënten:

  • 1 kop (120 g) okonomiyaki-bloem (alternatief: gebruik gewone bloem en voeg 1 theelepel bakpoeder toe)
  • 3/4 kop (180 ml) water of dashi-bouillon
  • 1 ei
  • 2 kopjes (200 g) fijngesneden groene kool
  • 1/4 kop (60 g) geraspte nagaimo (alternatief: geraspte aardappel)
  • 4 lente-uitjes, fijngesneden
  • 6 dun gesneden plakjes varkensvlees (alternatief: spek, garnalen, of inktvis)
  • 1/4 kop (50 g) tenkasu (gebakken tempura stukjes)
  • Optioneel: bonitovlokken (katsuobushi) en zeewiervlokken (aonori) voor garnering
  • Okonomiyakisaus en Japanse mayonaise

Instructies:

  1. Meng in een grote kom de okonomiyaki-bloem (of gewone bloem met bakpoeder) met het water of dashi-bouillon tot een glad beslag.
  2. Voeg het ei, de fijngesneden kool, geraspte nagaimo (of geraspte aardappel), lente-uitjes en tenkasu toe aan het beslag. Meng het geheel goed door elkaar.
  3. Verhit een beetje olie op een teppanyaki-plaat of een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet een kwart van het beslag in een cirkelvorm op de plaat of in de pan, en leg de plakjes varkensvlees (of alternatieve ingrediënten) bovenop het beslag.
  4. Bak de okonomiyaki 3-4 minuten aan de ene kant tot hij goudbruin en stevig genoeg is om te draaien. Keer de okonomiyaki om met behulp van een spatel en bak nog eens 3-4 minuten aan de andere kant.
  5. Draai de okonomiyaki opnieuw om en laat nog 1-2 minuten garen om ervoor te zorgen dat het vlees volledig gaar is.
  6. Schuif de okonomiyaki op een bord en smeer er een royale laag okonomiyakisaus overheen. Garneer met Japanse mayonaise, bonitovlokken en zeewiervlokken (indien gewenst).
  7. Herhaal dit proces met de rest van het beslag en de ingrediënten om in totaal vier okonomiyaki te maken.

Variaties:

  • Voeg in stap 2 extra ingrediënten toe, zoals dun gesneden champignons, geraspte wortel of stukjes gekookte octopus, om de smaak en textuur van de okonomiyaki te variëren.
  • Voor Hiroshima-stijl okonomiyaki, bak eerst noedels (yakisoba of udon) op de teppanyaki-plaat of koekenpan en leg ze opzij. Bouw vervolgens de okonomiyaki in lagen op de noedels, te beginnen met het

Enkel vragen over okonomiyaki

Is okonomiyaki een gezond gerecht?

Okonomiyaki kan zowel gezond als minder gezond zijn, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt en de bereidingswijze. Het gerecht bevat groenten, zoals kool en lente-ui, die rijk zijn aan vezels en voedingsstoffen. Als er echter veel olie wordt gebruikt bij het bakken, of als er veel vette ingrediënten (zoals varkensvlees of spek) worden toegevoegd, kan het gerecht calorierijk en minder gezond zijn. Kies voor magere vlees- of visopties en gebruik minder olie bij het bakken om een gezondere versie van okonomiyaki te maken.

Hoe eet je okonomiyaki?

Okonomiyaki wordt meestal in stukken gesneden, net als een pizza, en gegeten met eetstokjes. In veel okonomiyaki-restaurants wordt het gerecht geserveerd op een hete teppanyaki-plaat of een warmhoudplaat, zodat het warm blijft tijdens het eten. Het is gebruikelijk om okonomiyaki met anderen te delen, waarbij iedereen stukjes van de pannenkoek neemt om te genieten van de verschillende smaken en ingrediënten.

Kan ik okonomiyaki thuis maken?

Ja, okonomiyaki kan eenvoudig thuis worden gemaakt met behulp van een gewone koekenpan of, als je er een hebt, een teppanyaki-plaat. De ingrediënten zijn doorgaans gemakkelijk verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten of in de internationale sectie van grotere supermarkten. Het gerecht is aanpasbaar en kan worden aangepast aan je eigen smaak en voorkeuren, waardoor het een leuke en smakelijke optie is voor een informeel diner thuis.



Hulp nodig met je reis?