Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japans eten » Sashimi (刺身)

Sashimi (刺身)

Sashimi soorten
Sashimi soorten

Sashimi is een Japans gerecht van rauwe vis of vlees, dun gesneden en meestal geserveerd met sojasaus en wasabi. Het woord “sashimi” betekent letterlijk “doorboord lichaam“, verwijzend naar de manier waarop de vis vroeger werd bereid door hem met een enkele neerwaartse beweging in plakken te snijden. Sashimi wordt in Japan beschouwd als een delicatesse en wordt vaak gegeten als voorgerecht of als onderdeel van een grotere maaltijd. Enkele van de populairste vissoorten die voor sashimi worden gebruikt zijn tonijn, zalm en geelstaart.

Sashimi soorten

Sashimi inktvis
Sashimi inktvis

Sashimi is enkel een gerecht van dun gesneden rauwe vis of vlees zonder verdere bereiding. Dit zorgt ervoor dat het wel divers is maar niet zo uniek als alle sushi soorten en er eigenlijk geen echte recepten voor zijn. Enkele van de meest gebruikte vissoorten voor sashimi zijn tonijn, zalm, geelstaart, snapper, inktvis en octopus. Daarnaast kan sashimi ook worden gemaakt van andere soorten zeevruchten zoals paling, sint-jakobsschelpen, garnalen en krab. Sommige vleessoorten zoals rundvlees kobe of wagyu beef, paard en hert kunnen ook als sashimi worden bereid.

Hoe serveer je sashimi aan je gasten?

Sashimi serveren met wasabi
Sashimi serveren met wasabi

Sashimi wordt meestal geserveerd op een schotel met de vis of het vlees op een aantrekkelijke manier gerangschikt. De plakjes vis of vlees worden meestal in een cirkel of een lijn gerangschikt, met aan de zijkant garnering zoals gember en wasabi. Sommige koks voegen ook een strooisel van groene uien, sesamzaadjes, shisoblaadjes, daikon (soort radijs) of dun gesneden citrusvruchten toe. De sashimi gaat meestal vergezeld van sojasaus, die in kleine schaaltjes wordt gegoten en vermengd met wasabi voordat hij wordt gebruikt als dip voor de sashimi. Het wordt gekoeld geserveerd, vaak op een bord of schaal met ijs zodat de vis of vlees niet verkleurd.

Is sashimi gezond om te eten?

Sashimi van zalm
Sashimi van zalm

Jazeker! Sashimi zit vol met gezonde bouwstoffen voor het lichaam. Erg goed voor sporters maar eet het met mate en alleen uiterst vers gezien het natuurlijk om rauwe vis en vlees gaat. Hieronder enkele gezondheidsvoordelen van sashimi.

 • Sashimi is een rijke bron van eiwitten en levert alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor spiergroei en herstel.
 • Het bevat weinig calorieën en vet, waardoor het een goede keuze is voor mensen die proberen af te vallen of een gezond dieet te handhaven.
 • Sashimi is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen en de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren.
 • Het is ook rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine B12, jodium en selenium.
 • Het regelmatig eten van sashimi kan ook een goede bron zijn van calcium, kalium en magnesium, die essentieel zijn voor het behoud van sterke botten en gezonde spieren.

Hoe moet je sashimi eten op Japanse wijze?

Het eten van sashimi is een eenvoudig proces waar het vooral gaat erom te genieten van de versheid en de delicatesse. Zo eten Japanners hun sashimi;

 1. Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid wasabi met sojasaus om een dipsaus te maken. De hoeveelheid wasabi kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeur, hoe meer hoe pittiger de bite.
 2. Houd de sashimi vast met stokjes of je vingers (ja dit mag!) en doop hem in de saus voordat je hem opeet. Het is aan te raden de vis niet te lang in de saus te dompelen, een korte dip is voldoende. Geen idee hoe je met stokjes kan eten?
 3. Neem kleine, delicate hapjes en proef de smaak en textuur van de vis of het vlees.
 4. Het is onbeleefd om sojasaus over de sashimi te gieten, dus het is het beste om het in de sojasaus te dopen om de juiste hoeveelheid te krijgen.
 5. Sashimi kan ook gewoon worden gegeten, zonder dipsaus, om de natuurlijke smaken volledig tot hun recht te laten komen.
 6. Sommige mensen combineren sashimi graag met sake, een traditionele combinatie, de smaken vullen elkaar mooi aan.

Sashimi is een delicatesse, dus neem de tijd en geniet ervan!

De duurste stukjes sashimi

Er zijn verschillende soorten sashimi die als vrij duur worden beschouwd. Enkele van de duurste soorten sashimi zijn:

 • Blauwvintonijn: Ook bekend als “hon maguro” in het Japans, wordt de blauwvintonijn beschouwd als de meest gewaardeerde vis voor sashimi. Blauwvintonijn kan hoge prijzen opleveren op een veiling, waarbij een enkele vis voor tienduizenden dollars wordt verkocht. Vooral op de Toyusu vismarkt in Tokyo.
 • Otoro: Het vetste deel van de tonijn, Otoro is een gewilde delicatesse onder de Japanners. Dit deel van de tonijn bevindt zich in de buikstreek en staat bekend om zijn rijke, boterachtige smaak.
 • Uni: Bekend als zee-egel kuit, uni is een tevens een beroemde sashimi. Het wordt beschouwd als een luxe artikel en kan vrij duur zijn.
 • Kobe rundvlees: Zoals ik al eerder aangaf in het artikel over Wagyu rundvlees, wordt dit vlees beschouwd als een luxe artikel, en kobe rundvlees is een van de meest bekende soorten wagyu. Dit rundvlees is afkomstig van de Tajima stam van wagyu runderen, gefokt in de Hyogo prefectuur van Japan.
 • Matsutake: Matsutake is een soort paddenstoel veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Hij wordt beschouwd als een luxeproduct en kan prijzig zijn, vooral in de herfst wanneer hij in het seizoen is.
 • Botan ebi: Een soort garnalen die als een van de duurste soorten sashimi wordt gezien.

Onze lezers vroegen zich dit af

Wat is het verschil tussen sushi en sashimi?

Sashimi is geen sushi. Dit is een veelvoorkomende fout van ons Nederlanders en Belgen. Sashimi is letterlijk vis of vlees in zijn meest rauwste vorm. Het is tevens een voorgerecht in de Japanse keuken. Sushi is een gerecht dat je zelf kan maken en bestaat vaak uit meerdere ingrediënten, ze zien dit meer als fastfood.

Wat zit er in sashimi?

Sashimi bestaat bijna altijd uit verse rauwe vis, zeevruchten, schaaldieren of vlees. Er gaat geen verdere bereiding vooraf enkele wat garnering om kleur en smaak toe te voegen.

Is sashimi gezond?

Jazeker! Sashimi is een rijke bron van eiwitten en levert alle essentiële aminozuren die nodig zijn voor bijvoorbeeld spiergroei en herstel. Het bevat tevens weinig calorieën en vet, waardoor het een goede keuze is voor mensen die proberen af te vallen.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening