De Japanse cultuur

Bunraku Osaka
Een vakantie naar Japan, wat kan je ervan verwachten? De meeste Nederlanders lopen waarschijnlijk tegen een flinke cultuurshock aan als het de eerste reis naar Japan is. Gelukkig is dit wederzijds want de Japanners zien jou als een soort gigantische reus met een lichte huid, wat ze trouwens allemaal prachtig vinden. Wat je echt niet kan verwachten zijn samoerai en traditionele Japanse kimono’s op straat, soms bij een festival of feest. Daarnaast kom je terecht in een moderne stad die lijkt op steden zoals Rotterdam of Amsterdam. Misschien zelfs nog wel een stukje moderner aangezien alles geautomatiseerd is en de infrastructuur nog veelzijdiger is. Tokyo stad alleen al is bijna net zo groot als Nederland wat natuurlijk ook even wennen is.
reistips Japan

Eerste indrukken van Japan

Je vliegt waarschijnlijk aan op Narita International Airport vlakbij Tokyo, althans dat denk je want het is nog ongeveer 60km reizen naar het echte Tokyo. Gelukkig maakt onze lengte het overzien van het doolhof van mensen en gangen in het vliegveld van Tokyo het een stuk gemakkelijker. Verdwaal je toch wees dan niet bang om hulp te vragen want bijna elke moderne Japanner spreekt Engels, vooral studenten. Voor toeristen hebben de Japanners ook de meeste wegwijzers vertaald naar het Engels, want het lezen van het Japanse schrift gaat niet iedereen gemakkelijk af. De meeste Japanners willen je ook graag helpen ook als ze geen Engels spreken, dus wees niet bang je komt er wel! Na de eerste cultuurshock overleeft te hebben zal de volgende alweer op je afkomen. Bijvoorbeeld als je voor het eerst uit eten gaat, hier krijgt je portemonnee een flinke shock want de prijzen zijn hoger dan in Nederland. Natuurlijk krijg je er wel heerlijke sushi voor terug en op een manier die je niet snel zal vinden in Nederland.

Tokyo ontvluchten voor het platte land

Na een aantal dagen in Tokyo rondgelopen te hebben, genoten van het gigantische assortiment van shoppings malls in Ginza en Akasaka en de top bezienswaardigheden ben je waarschijnlijk wel even toe aan wat rust. Gelukkig heeft Japan meer te bieden dan wereldsteden. Japan bestaat namelijk uit vier prachtige grote eilanden die zijn ontstaan door natuurkrachten zoals vulkanen en bewegende tektonische platen. De bergen van Japan (ook wel Japanse Alpen genoemd) zijn daarom een absolute must visit, met de nadruk op Mount Fuji en Sakurajima. Daarnaast zijn de uitgestrekte bossen van dennenbomen en cedar en de bergen met de besneeuwde toppen natuurlijk prachtig. Dankzij de vulkanische activiteit zijn er overal in het land warme hotspring te vinden waar je heerlijk kan bijkomen in een prachtige spa onder een bloesem boom. Zo overleef je die cultuurshock wel!

Cultuur in Japan

Blending in with the Japanese

Japanners proberen hun innerlijke “Wa” ook wel de harmonie in de groep of kring van kennissen/vrienden altijd gerust te stellen. Japanners geloven namelijk dat je met iedereen goede relaties moet onderhouden zodat er overal waar je bent goede gevoelens zijn, dit klinkt als een vriendelijk land of niet? Benader jij een Japanse inwoner met respect dan kan je respect terug verwachten. Net als de meeste Aziatische mensen hebben Japanners uitermate veel respect voor ouderen, wees daarom ook altijd beleefd tegen oudere mensen. Kinderen noemen hun ouders vaak Okaasan en Otousan, dit heeft geen directe Nederlandse vertaling maar als je het zou vertalen staat er “mevrouw mama” en “meneer papa”. Het gevoel voor discipline zit ingeworteld vanaf de jeugd en zie je daarom ook terug op school. Japanners zullen deze gedragscodes niet snel breken, dit komt vooral omdat ze geen gezichtsverlies willen lijden. Daardoor zullen ze niet snel toegeven dat ze het verkeerd hebben en al helemaal niet als er jongere Japanners bij zijn. Let hier vooral op wanneer je bijvoorbeeld een hapje gaat eten en in een discussie verwikkeld raakt want dit is een belangrijke ethische norm onder de Japanners. Het grappige is wel dat Japanners na een aantal drankjes meestal opeens niet meer zo verlegen zijn en hun strakke ijzeren karakter even doorbreken.

Onze reistip

Onze tip; geniet, wees niet verlegen maar respecteer iedereen. Hiermee bereik je het meeste in Japan en is de vakantie zeker weten een succes.

De Japanse cultuur
4.75 (95%) 12 votes