Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » De Japanse cultuur

De Japanse cultuur

Bunraku Osaka
Banraku toneelspel

Een vakantie naar Japan, wat kan je ervan verwachten? Schreeuwende Japanners als je een restaurant binnengaat of verlaat, geen handshakes maar buigingen bij een begroeting, verlegen mensen maar niet meer na een paar highballs (alcoholische drankjes), karaoke is populairder dan de bios of een avondje stappen, maid cafés waar de bediening in de meest over-the-top outfits rondloopt met de raarste gerechten, maar bovenal een super vriendelijk en uiterst respect volk.

Wat wil je weten over de cultuur?

Hoe de cultuurshock overleven?

Meisjes in geisha outfits in Kyoto
Kimono’s op straat in Kyoto

Simpel! Gewoon jezelf eraan overgeven, het komt allemaal wel goed want de Japanners staan altijd klaar om te helpen. De meeste Nederlanders of Belgen ervaren waarschijnlijk een flinke cultuurshock tijdens de eerste reis naar Japan. Maar wees niet bang dit is wederzijds want de Japanners zien jou als een soort gigantische reus, wat ze trouwens allemaal prachtig vinden.

Japanse cultuur Geisha outfits
Japanners in Geisha outfits

Wat je echt niet kan verwachten zijn samoerais en traditionele Japanse kimono’s op straat (oké soms wel bij de main sights voor wat selfies of tijdens een matsuri). Daarnaast kom je terecht in een land met alleen maar moderne steden die niet onderdoen voor Rotterdam, Amsterdam of Brussel. Misschien zelfs nog wel een stukje moderner aangezien alles geautomatiseerd is en de infrastructuur nog veelzijdiger is.

Begroeting in Japan
Begroeting in Japan

De hoofdstad Tokyo alleen al is bijna net zo groot als Nederland wat natuurlijk ook even wennen is. En dat is niet de enige grote stad, want een land met ±125 miljoen inwoners telt natuurlijk een hoop grote steden.

Check trouwens deze mega vreemde gewoontes van Japanners!

De eerste indrukken van Japan

reistips Japan
Japanse tuinen

Je vliegt waarschijnlijk aan op Narita International Airport vlakbij Tokyo, althans dat denk je want het is nog ongeveer 60km reizen naar het centrum. Gelukkig maakt onze lengte het overzien van het doolhof van mensen en gangen in het vliegveld van Tokyo het een stuk gemakkelijker. Verdwaal je toch wees dan niet bang om hulp te vragen want bijna elke moderne Japanner spreekt Engels, vooral studenten, en ze helpen maar al te graag.

Daarnaast, dankzij de Olympische Spelen van 2020, zijn voor toeristen de meeste wegwijzers vertaald naar het Engels, want het lezen van het Japanse schrift gaat natuurlijk niet iedereen gemakkelijk af.

Hierbij een lijstje met handige tips ter verdere voorbereiding

Na de eerste cultuurshocken overleeft te hebben zal de volgende alweer op je afkomen. Want we moeten ook eten als een Japanner. Gelukkig valt dit in je portemonnee wel mee gezien de gemiddelde prijzen voor Japans eten een stuk lager liggen dan hier in Nederland of België. Daarnaast krijg je er natuurlijk fenomenale sushi, ramen, tonkatsu, okonomiyaki, miso soep of wat takoyaki’s voor terug en op een manier die je niet snel zal vinden in Nederland. Het eten is fantastisch dus blijf nieuwe dingen proberen! Hygiëne is erg belangrijk in het land dus wees niet bang voor een buikloop of iets.

Cultuur in Japan
Culturele aspecten van Japan

Na een paar dagen in een grote stad als Tokyo of Osaka (hier kan je ook direct op vliegen vanuit Nederland) is het tijd voor een ander Japan. We gaat terug in de tijd om te proeven van het feudale tijdperk.

Tokyo ontvluchten voor het platteland

Japanners met mondkapjes op
Japanners met mondkapjes op

Na een aantal dagen in Tokyo rondlopen en alle top bezienswaardigheden aangetikt te hebben, moe zijn geworden van het gigantische assortiment van shoppings malls in Ginza en Shibuya en bang te zijn geworden van alle Japanners met mondkapjes is het tijd voor wat rust op het platteland.

Gelukkig heeft Japan meer te bieden dan wereldsteden. Japan bestaat namelijk uit vier prachtige grote eilanden namelijk Honshu (hoofdeiland), Hokkaido, Shikoku en Kyushu die zijn ontstaan door natuurkrachten zoals vulkanen en bewegende tektonische platen. Deze natuurkrachten zorgen ook voor de nodige bergen. Zo heeft Japan zijn eigen Alpen regio rondom Nagano met skioorden net als hier in Europa. Elk eiland kent zijn eigen gebruiken en culturele elementen. Een matsuri (festival) is anders in elk deel van het land.

Maar sla de berg Mount Fuji of het eiland Miyajima ook zeker niet over voor een heerlijke wandeling. Na één van deze bijzondere wandelingen in Japan is het tijd voor een warme hotspring (onsen) waar je heerlijk kan bijkomen in een prachtige spa onder een bloesem boom (alleen in de lente). Zo overleven we die cultuurshock wel!

Blending in with the Japanese

Herten voeren in Nara Park Japan
Hertjes voeren in Nara Park – Japan

Japanners proberen hun innerlijke “Wa” ook wel de harmonie in de groep of kring van kennissen/vrienden/onbekende altijd gerust te stellen. Ze geloven namelijk dat je met iedereen goede relaties moet onderhouden zodat er overal waar je bent goede gevoelens zijn, dit klinkt als een vriendelijk land of niet?

Benader jij een Japanse inwoner met respect dan kan je respect terug verwachten. Net als de meeste Aziatische mensen hebben Japanners uitermate veel respect voor ouderen, wees daarom ook altijd beleefd tegen oudere mensen en val niemand af in het openbaar.

Kinderen noemen hun ouders vaak Okaasan en Otousan, dit heeft geen directe Nederlandse vertaling maar als je het zou vertalen staat er “mevrouw mama” en “meneer papa“.

Het gevoel voor discipline zit ingeworteld vanaf de jeugd en zie je daarom ook terug op school. Japanners zullen deze gedragscodes niet snel breken, dit komt vooral omdat ze geen gezichtsverlies willen lijden. Daardoor zullen ze niet snel toegeven dat ze het verkeerd hebben en al helemaal niet als er jongere Japanners bij zijn. Let hier vooral op wanneer je bijvoorbeeld een hapje gaat eten en in een discussie verwikkeld raakt want dit is een belangrijke ethische norm onder de Japanners.

Het grappige is wel dat Japanners na een aantal drankjes meestal opeens niet meer zo verlegen zijn en hun strakke ijzeren karakter even doorbreken. Erg leuk om mee te maken!

Onze reistip

Onze tip; geniet, wees niet verlegen maar respecteer iedereen. Hiermee bereik je het meeste in Japan en is de vakantie zeker weten een succes.

Veelgestelde vragen over de Japanse cultuur

👘 Wat moet ik weten over de Japanse cultuur?

In de Japanse cultuur is het de gewoonte om schoenen uit te doen bij het betreden van een woonhuis of hotel, te buigen als begroeting, geen tips te geven bij het eten, slurp je noodles op, niet met taxi deuren gooien, geef eten/snacks als cadeau en draag vooral kimonos.

🌸 Wat zijn de kernwaarden van de Japanse cultuur?

In Japan zijn de drie waarden harmonie, orde en zelf-ontwikkeling de belangrijkste maatstaven voor sociale interactie in de maatschappij. Deze reflecteren zichzelf naar het denken aan andere, respect voor ouderen, je plaats kennen, altijd je best doen en nooit opgeven.

⛩️ Wat is de grootste cultuur in Japan?

Het overgrote deel van de Japanners 40% is Boeddhistisch, 40% hanteert de waardes en normen van het Shinto geloof maar is passief, ongeveer 4% is een actieve Shinto aanhanger en rond de 2,5% Christen. Hoewel atheïsme groot (±14%) is in Japan dragen onderliggende religieuze waardes de maatschappij. Lees hier meer over religies in Japan.

🎎 Staat discipline centraal in de Japanse cultuur?

Discipline is een waarde die Japanners vanuit huis meekrijgen. Dit brengt structuur in de maatschappij en dat zie je overal terug. Zo zijn er bijvoorbeeld bijna geen prullenbakken op straat omdat Japanners hun eigen afval opruimen.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening