Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » De Japanse Kersenbloesem 🌸

De Japanse Kersenbloesem 🌸

Japanse Kersenbloesem
Kersenbloesem bij Himeji castle – Japan

Vanaf oudsher heeft de Japanner een zeer respectvolle verhouding met de natuur. Vooral tijdens de lente komt deze verhouding volledig tot zijn recht tijdens door de bloei van de Japanse kersenbloesem ook wel de sakura genoemd. Dit is in onze ogen veruit de mooiste reistijd voor Japan (bekijk ook zeker deze prachtige lente foto’s van Tokyo).

Wat wil je weten over de kersenbloesem/sakura?

Tijdens deze periode van vreugde, de wedergeboorte van Moeder Natuur na het afsterven in de winter en de oorsprong van het leven, worden er overal in het land speciale kersenbloesemfestivals gehouden zoals het Hanami Matsuri. En dat allemaal ter ere van het tot bloei komen van de prachtige Japanse Sakura.

De festiviteiten en bloei van de bloesem begint altijd vroeg in de lente, in het zuiden van Japan rond januari en in het uiterste noorden rond eind april begin mei.

De Japanse kersenbloesem staat bekend over de hele wereld omdat er altijd prachtige, bijna magische, foto’s worden genomen en verspreid. De bloeiperiodes zijn kort dus wees er snel bij!

Bloeiperiodes kersenbloesem in Japan voor 2024

Cherry Blossom


De bloeiperiodes van de Japanse Sakura kunnen per jaar verschillen maar zijn meestal rond deze periodes! Wees er snel bij want de kersenbloesem bloeit maar een kleine week per stad. Hieronder vind je het bloeiseizoen voor 2024;

Hier kan je de exacte voorspellingen van de bloesem vinden van de Japanse overheid.

De Japanse kersenbloesem bloeit maar kort

Kersenbloesem
Witte kersenbloesem

Elk jaar bloeit de kersenbloesem op in Japan tussen half januari en eind april/begin mei. Nu denk je vast – ik heb maanden de tijd om de kersenbloesem te spotten – maar niets is minder waar. Dit is namelijk één van de tijdelijke hoogtepunten van Japan, want helaas bloeit de bloesem verspreid over het land gemiddeld één korte week per locatie.

Het is een soort landplant die een korte bloeiperiode kent. Helaas kan onze wetenschap ons een hoop vertellen maar is een exacte voorspelling van de bloei tot op heden nog geen exacte wetenschap. Toch kunnen de Japanners een redelijke voorspelling maken van de bloeiperiode.

De kersenbloesem wordt ook wel sierkers of prunus (prunus serrulata) genoemd in het Nederlands maar staat in Japan bekend als de Sakura.

Wat is “Sakura” eigenlijk?

Sakura & tempel in Japan
Sakura met Japanse tempel – Japan

De sakura is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid in Japan. Dit is ook de reden dat je vaak op kimono’s of serviesgoed de bloemen ziet afgedrukt.

Daarnaast is de sakura nauw verbonden met de samoerai en de bushido cultuur. Het leven wordt hierin beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem die explosief ontspringt en weer verdwijnt. Mede hierdoor is de korte bloeiperiode zeer populair bij Japanners om te gaan trouwen.

De Japanse Sakura periode staat tegenwoordig volledig in het teken van de Cherry Blossem feesten die eromheen worden georganiseerd. Het behoort tot de kern van de Japanse cultuur en is één van de belangrijkste periodes van het jaar voor ze. Daarnaast zie je de bloeiende sakura overal terugkomen en zo ook op Japanse kamerpanelen bijvoorbeeld.

De Japanse kerselaar kleurt in de lente vooral zacht tot diep roze. Laura van Slochteren-Timmerman reisde af in de lente van 2016 om de prachtige bloesem vast te leggen, bekijk hier haar foto’s van de lente in Tokyo.

Populaire bloesemfestivals (Sakura Matsuri)

Kersenbloesem in Japan
Kersenbloesem in Japan

Japanse bedrijven, scholen en overheidsinstellingen staan stil bij het moment van de bloesemspring. Ze organiseren graag picknicks, borrels of andere evenementen onder de prachtige bomen die vol zitten met de bloesem. Daarnaast zijn er veel Matsuri’s ook wel feestjes of festivals die geheel in het teken staan van de bloeiperiode.

Hieronder vind je een opsomming van deze feesten die door heel Japan worden gehouden.

 • Sakura Matsuri – Midden april
 • Hanami Matsuri Cherry Blossem – Midden April

Momijigari het herfstfeest

Momijigari herfst in Japan
Momijigari (herfst) in Japan

Net zo snel als de bloesem tijdens de Sakura vergaat komt de Momijigari in de herfst opzetten. De Momijigari staat voor de herfstverkleuringen in de prachtige natuur van Japan.

Net als de sakura in de lente staat de Momijigari in de herfst internationaal bekend als spectaculair fenomeen. De bossen kleuren van rood tot geel tot roze en bruin enkele maanden lang. Dit prachtige contrast samen met oude Shinto tempels levert wereldberoemde foto’s op.

Gelukkig duurt de Momijigari iets langer dan de bloesemperiode en begint deze rond dezelfde tijd als onze herfst, rond september en oktober. Vooral de bossen rondom Kyoto en Nikko zijn populair omdat de kleuren hier voor een extreem contrast zorgen. De oude tempels van Kyoto maken het perfecte plaatje dan helemaal af.

Tijdens de Momijigari wordt ook het populaire Tsukimi of Otsukimi gedaan. Dit is letterlijk het bekijken van de volle herfstmaan tijdens het midden herfst festival. Tsukimi valt meestal rond de 15e van de 8e maand valt de volle maan, als je erbij mis dit Japanse culturele tafereel dan zeker niet!

FAQ over de sakura periode

📅 Wanneer begint de sakura periode in Japan?

Afhankelijk van waar je bent in Japan loopt de sakura periode tussen midden januari in Okinawa (zuiden) tot eind mei in Hokkaido (noorden). In Tokyo en Kyoto bloeit de sakura rond het einde van de maand maart.

🌸 Wat is de betekenis van sakura?

Sakura betekend letterlijk kersenbloesem. Maar in Japan refereren de Japanners met sakura specifiek naar de bloeiperiode van de kersenboom. Daarnaast staat de kersenbloesem symbool voor de lente en een nieuw begin. Hierdoor is het een magische periode voor veel Japanners, ze trouwen maar al te graag onder de bloeiende bomen.

🎊 Wat is hanami?

Hanami is nauw verbonden met de sakura periode gezien dit de benaming is voor het picknicken onder de kersenbloesem met geliefde, vrienden, familie of collega’s. Hanami is een traditie die al vele eeuwen oud is en altijd volop gevierd wordt met festivals en feestjes in Japan.

🗾 Waar staat de sakura voor in Japan?

De sakura bloemen symboliseren geluk, liefde, lente en vooral een nieuw begin. Omdat de bloesem zo kort bloeien, vertegenwoordigen kersenbloesembomen ook menselijke sterfte. Ze herinneren ons eraan hoe kort en kostbaar het leven is. Deze traditie zit diepgeworteld in de Japanse cultuur.

11 reacties op “De Japanse Kersenbloesem 🌸”

 1. Hey!

  Wij kijken om 13 april een trip te doen van 2,5 week dus tot +/- 30 maart. Is dit oke voor eind maart om de mooie Japanse Sakura mee te maken? We zullen starten in Tokyo!

  Alvast bedankt!

 2. Hallo!

  Wij willen graag vanaf 18 april tot 9 mei naar japan gaan en het zou een blessing voor ons zijn om de sakura te zien.

  Is het beter om dan van het noorden naar het zuiden te reizen of andersom of in Tokio te gaan beginnen?

  Graag in afwachting van uw antwoord.

  Met vriendelijke groeten,
  Niels

  1. Hoi Niels,

   Gezien je al vrij laat in het kersenbloesem seizoen wilt reizen kan ik je aanraden om van noord naar zuid te reizen. Het beste is dus te beginnen in Tokyo en dan richting Kyoto/Osaka te reizen bijvoorbeeld. Ik weet zeker dat je in deze periode nog genoeg bloesem gaat tegenkomen! Have fun!

 3. In Holland kun je ook genieten van de Sakura in het Amsterdamse bos. Daar is een bloesembos geschonken door Japan, honderden bomen staan in een grote cirkel rijen dik prachtig te bloeien. Als je op Google zoekt kun je nagaan wanneer ze in bloei staan, want inderdaad de bloei is maar kort!

 4. Mirelle van Zanten

  Wisten jullie dat de Prunus serrulata (Japanse sierkers) het in Nederland erg goed doet? Daarnaast zijn er veel verschillende soort Prunus aftakkingen die net zo mooi zijn. Sommige passen waarschijnlijk beter in een Nederlandse tuin omdat deze niet zo groot worden als de bekendere Japanse sierkers. Mijn favoriet is de Prunus sargentii omdat deze wat kleiner blijft maar net zo mooi bloeit.

 5. De sakura is prachtig!! Jammer dat ik er dit jaar niet bij kon zijn.. Hoop er volgend jaar weer van te kunnen genieten!

  1. Hoi Taria.
   Wanneer is de beste tijd om te reizen als we de kersenbloesem willen zien? We willen met de 16-daagse rondreis “Land van de Geisha’s” mee van reisorganisatie Fox. de vertrekdata zijn 15 maart of 5 april. De reis begint in Fukuoka en eindigt in Tokyo. Wat raad jij aan? Alvast bedankt voor je reaktie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening