De Japanse Kersenbloesem

Japanse Kersenbloesem
Vanaf oudsher heeft de Japanner een zeer respectvolle verhouding met de natuur. Vooral tijdens de lente komt deze verhouding volledig tot zijn recht tijdens door de bloei van de Japanse kersenbloesem ook wel Sakura genoemd. Tijdens deze periode van vreugde, de wedergeboorte van Moeder Natuur na het afsterven in de winter en de oorsprong van het leven, worden er overal in het land speciale kersenbloesemfestivals gehouden zoals het Hanami Matsuri. En dat allemaal ter ere van het tot bloei komen van de prachtige Japanse Sakura. De festiviteiten en bloei van de bloesem begint altijd vroeg in de lente, in het zuiden van Japan rond januari en in het uiterste noorden rond eind april begin mei. De Japanse kersenbloesem staat bekend over de hele wereld omdat er altijd prachtige, bijna magische, foto’s worden genomen en verspreid. De bloeiperiodes zijn kort dus wees er snel bij!

De Japanse kersenbloesem bloeit maar kort

Kersenbloesem
Elk jaar bloeit de kersenbloesem op in Japan tussen half januari en eind april/begin mei. Nu denk je vast – ik heb maanden de tijd om de kersenbloesem te spotten – maar niets is minder waar. Dit is namelijk één van de tijdelijke hoogtepunten van Japan, want helaas bloeit de bloesem verspreid over het land gemiddeld één korte week per locatie. Het is een soort landplant die een korte bloeiperiode kent. Helaas kan onze wetenschap ons een hoop vertellen maar is een exacte voorspelling van de bloei tot op heden nog geen exacte wetenschap. Toch kunnen de Japanners een redelijke voorspelling maken van de bloeiperiode.

De kersenbloesem wordt ook wel sierkers of prunus (prunus serrulata) genoemd in het Nederlands maar staat in Japan bekend als de Sakura.

Bloeiperiodes kersenbloesem in Japan

Cherry Blossom
De bloeiperiodes van de Japanse Sakura kunnen per jaar verschillen maar zijn meestal rond deze periodes! Wees er snel bij want de kersenbloesem bloeit maar een kleine week per stad.

 • Naha (Okinawa eilanden) midden januari
 • Tokyo rond midden tot eind maart
 • Shizuoka rond midden tot eind maart
 • Fukuoka rond midden maart
 • Kyoto rond eind maart
 • Hiroshima rond eind maart
 • Kagoshima rond eind maart
 • Nagasaki rond eind maart
 • Matsuyama rond eind maart
 • Nagoya rond eind maart
 • Kanazawa rond eind maart
 • Sendai rond begin april
 • Niigata rond begin april
 • Aomori rond eind april
 • Osaka rond eind maart
 • Sapporo rond het einde van April en begin mei

Hier kan je de exacte voorspellingen van de bloesem vinden van de Japanse overheid:https://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php

Sakura

Sakura & tempel in Japan
De sakura is altijd een symbool geweest van de vergankelijke schoonheid in Japan. Dit is ook de reden dat je vaak op kimono’s of serviesgoed bloemen ziet afgedrukt. Daarnaast is de sakura nauw verbonden met de samoerai en met de bushido cultuur. Het leven wordt hierin beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem die explosief ontspringt en weer verdwijnt. Mede hierdoor is de korte bloeiperiode zeer populair bij Japanners om te gaan trouwen. De Japanse Sakura periode staat tegenwoordig volledig in het teken van de Cherry Blossem feesten die eromheen worden georganiseerd. Het behoort tot de kern van de Japanse cultuur en is één van de belangrijkste periode van het jaar. Daarnaast zie je de bloeiende sakura overal terugkomen en zo ook op Japanse kamerpanelen bijvoorbeeld.

De Japanse kerselaar kleurt in de lente vooral zacht tot diep roze. Laura van Slochteren-Timmerman reisde af in de lente van 2016 om de prachtige bloesem vast te leggen, bekijk hier haar foto’s van de lente in Tokyo.

Populaire bloesemfestivals (Sakura Matsuri)

Kersenbloesem in Japan
Japanse bedrijven, scholen en overheidsinstellingen staan stil bij het moment van de bloesemspring. Ze organiseren graag picknicks, borrels of andere evenementen onder de prachtige bomen die vol zitten met de Japanse kersenbloesem. Daarnaast zijn er veel Matsuri’s ook wel feestjes of festivals die geheel in het teken staan van de bloesem. Hieronder vind je een opsomming van deze feesten die door heel Japan worden gehouden.

 • Sakura Matsuri – Midden april
 • Hanami Matsuri Cherry Blossem – Midden April

Momijigari het herfstfeest

Momijigari herfst in Japan
Net zo snel als de bloesem tijdens de Sakura vergaat komt de Momijigari in de herfst opzetten. De Momijigari staat voor de herfstverkleuringen in de prachtige natuur van Japan. Net als de sakura in de lente staat de Momijigari in de herfst internationaal bekend als spectaculair fenomeen. De bossen kleuren van rood tot geel tot roze en bruin enkele maanden lang. Dit prachtige contrast samen met oude Shinto tempels levert wereldberoemde foto’s op. Gelukkig duurt de Momijigari iets langer dan de bloesemperiode en begint deze rond dezelfde tijd als onze herfst, rond september en oktober. Vooral de bossen rondom Kyoto en Nikko zijn populair omdat de kleuren hier voor een extreem contrast zorgen. De oude tempels van Kyoto maken het perfecte plaatje dan helemaal af. Tijdens de Momijigari wordt ook het populaire Tsukimi of Otsukimi gedaan. Dit is letterlijk het bekijken van de volle herfstmaan tijdens het midden herfst festival. Tsukimi valt meestal rond de 15e van de 8e maand valt de volle maan, als je erbij mis dit Japanse culturele tafereel dan zeker niet!

De Japanse Kersenbloesem
4.78 (95.56%) 18 votes

3 COMMENTS
 • Tariabelsen@hotmail.com'
  Taria
  Beantwoorden

  De sakura is prachtig!! Jammer dat ik er dit jaar niet bij kon zijn.. Hoop er volgend jaar weer van te kunnen genieten!

  1. dianasmit1970@hotmail.com'
   Diana
   Beantwoorden

   Hoi Taria.
   Wanneer is de beste tijd om te reizen als we de kersenbloesem willen zien? We willen met de 16-daagse rondreis “Land van de Geisha’s” mee van reisorganisatie Fox. de vertrekdata zijn 15 maart of 5 april. De reis begint in Fukuoka en eindigt in Tokyo. Wat raad jij aan? Alvast bedankt voor je reaktie.

   1. Tokyo.nl
    Beantwoorden

    Hoi Diana,

    Bedoel je deze deze reis van Fox? Dan kan ik je aanraden om die van 15 maart te boeken! De meeste bloesem ontspringt namelijk in Maart vanaf de 20e. Via deze kaart (van de Japanse overheid) kan je kijken wanneer de sakura volgend jaar is; https://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php. Laat maar even weten hoe de reis is geweest! Ik ben erg benieuwd 🙂

Geef een reactie