Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japanse restaurants

Japanse restaurants

Japan staat overal in de wereld wel bekend om zijn lekkere eten. Want wie lust er nu geen sushi of een yakitori? Bovendien kan je vaak in kleinere Japanse restaurants ook heel goedkoop eten wat natuurlijk leuk is voor de portemonnee. We hebben daarom een ultieme guide gemaakt voor de beste Japanse restaurants om uit te kiezen. Hiermee weet je precies waar jij kan gaan eten om de Japanse haute cuisine ervaring mee te maken. Want wat is nu het verschil tussen een Izakaya en een Ryotei bijvoorbeeld? Leer het hier en eet je buikje rond in Nederland, België of Japan bij de beste Japanse restaurants.

Verschillende soorten Japanse restaurants

Dit zijn de verschillende soorten eetgelegenheden die Japan kent. Sommige zullen bekend klinken maar ik weet zeker dat enkele nog onbekend voor je zijn. We beginnen met de meest bekende. Met onze tips eet altijd heerlijk Japans eten.

Izakaya

Een izakaya is een soort café waar je naast alcohol ook borrelhapjes en lichte maaltijden kunt nuttigen. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse eetcafé of de Belgische taverne ook wel gastrobar. Typische gerechten die je er kunt krijgen zijn yakitori, edamame en karaage. Gewoonlijk wordt er een zitplaatsvergoeding gevraagd, maar daar krijg je dan wel gelijk een ‘otoshi’ (amuse) voor.

Bij izakaya eetgelegenheden, met name de traditionele zaken die geen deel uitmaken van een keten, komt het wel vaker voor dat er alleen Japanse menu’s zonder foto’s zijn. Typische plaatsen waar je izakaya vindt zijn Asakusa en Golden Gai (te Kabukicho, Shinjuku) in Tokyo en Namba in Osaka.

Kissaten

Kissaten zijn koffie- of theehuizen (niet te verwarren met de Nederlandse coffeeshop) die zich onderscheiden van cafés door geen alcohol te serveren. Vaak kun je er ook een ontbijt krijgen. Een bekende keten is natuurlijk Starbucks, maar er zijn ook typisch Japanse ketens zoals Doutor en Tully’s.

Een subtype kissaten zijn de mangakissa, die in Japan eigenlijk synoniem zijn aan internetcafés. In tegenstelling tot de gewone kissaten huur je er een private ruimte en betaal je per tijdsblok. Behalve gebruik maken van het internet kun je er natuurlijk manga lezen en vaak zelfs overnachten. Dit heeft er toe geleid dat ze ook wel worden gebruikt als geïmproviseerde woningen of hotels door daklozen die geen huur kunnen betalen (of door arme toeristen). Ze zijn soms ook onderdeel van een maid café.

Japanse familierestaurants

Japanse familierestaurants zijn informele restaurants die zich voornamelijk richten op families met kinderen. Je treft deze vaak aan in de VS en ze zijn enigszins vergelijkbaar met de Italiaanse trattoria. Je vindt deze vaker terug op het platteland en meestal kun je er zowel Japanse als westerse gerechten krijgen. Typische gerechten zijn hamburger, pasta, donburi en curry.

De bekendste is waarschijnlijk de Amerikaanse keten Denny’s, maar er zijn ook van oorsprong Japanse ketens zoals Royal Host en Saizeriya. Verwant aan familierestaurants zijn de shokudo. In tegenstelling tot familierestaurants zijn ze echter kleiner, maken ze geen deel uit van een keten, vind je ze op meer plekken terug en kun je er doorgaans alleen Japans eten.

Ryotei

Dit zijn dure, traditionele restaurants waar kaiseki-ryori wordt geserveerd. Dat is een vorm van haute cuisine waarbij meerdere gangen worden opgediend. Het aantal gangen kan variëren van zes tot vijftien en omvat doorgaans een sakizuke (amuse), hassun (op basis van het seizoen), suimono (soep op basis van dashi), otsukuri (sashimi), takiawase (gestoofd gerecht met groenten en vlees, vis of tofu), yakimono (gegrild vlees of vis) en mushimono (gestoomd gerecht). Overige gerechten worden bepaald door de chef.

Met name Kyoto staat erg bekend om hun stijl van kaiseki ryori en je kunt er veel ryotei vinden in Gion en Pontocho. Een bijzondere manier om te genieten van kaiseki ryori tijdens de zomer in Pontocho is ‘kawayuka’. Hierbij eet je op een houten platform dat tijdelijk is gebouwd boven de Kamogawa-rivier om zo aan de zomerse hitte te ontsnappen.

Teishoku-ya

Bij teishoku-ya restaurants kun je kiezen uit een reeks vaste menu’s. Meestal bevatten deze misosoep, tsukemono, een kom rijst en een hoofdgerecht. Deze worden allemaal samen geserveerd, er is dus geen sprake van verschillende gangen. Het zijn vrij simpele maaltijden die vooral populair zijn tijdens de lunchpauze in zakenwijken zoals Marunouchi, Ikebukuro en Shibuya.

Yatai

Yatai zijn eetkraampjes die ’s avonds worden opgesteld met een beperkt aantal zitplaatsen onder een tent. Typische gerechten die ze verkopen zijn yakitori, okonomiyaki en ramen. Fukuoka staat erg bekend om dit soort kraampjes en daar vormen ze een ware toeristische attractie. Door steeds strengere wetgeving vind je ze buiten Fukuoka helaas nauwelijks nog terug en daalt zelfs het aantal yatai in Fukuoka gestaag.

Gespecialiseerde Japanse restaurants

De meeste Japanse restaurants specialiseren zich in een bepaald soort gerecht en dit komt de kwaliteit erg ten goede. Zoals bij de meeste werkzaamheden in Japan gaan de Japanners vaak volledig dedicated aan de slag om de uitvoering tot in de perfecte te beheersen. Dit komt het eten ten goede! Typische Japanse specialisaties zijn:

Japanse curry restaurants

Hoewel het bij ons nog niet heel bekend is, is curry rice in Japan zelf zowat het populairste gerecht. Het wordt als een buitenlands gerecht beschouwd, omdat het een adaptatie is van Britse curry die tijdens de Meiji-periode werd geïntroduceerd in het Japans leger, dat geschoeid was op Britse leest. De Britten hadden de mosterd (of de curry) natuurlijk gehaald in hun Indische kolonie, maar de Japanse curry van vandaag vertoond nog maar weinig gelijkenissen met de verschillende soorten Indische curry. Japanse curry is doorgaans zoeter en veel minder pikant, al worden er voor de waaghalzen om sommige plaatsen zeker pikante varianten aangeboden.

Curry bevat gewoonlijk aardappelen, wortels, ui en varkens- of rundvlees. Dit wordt geserveerd met rijst en er zijn nog heel wat toppings mogelijk. Bekende ketens zijn Go!Go!Curry (herkenbaar aan het logo met de gorilla), waar je de Kanazawa-variant met kool kunt krijgen, en CoCo Ichibanya, waar je van zoet tot heel pikant kunt gaan.

Fugu restaurants

Fugu ofwel kogelvis is erg giftig mag dit gerecht in Japan enkel bereid worden door koks die een zware training van minstens drie jaar hebben gevolgd. In EU is de verkoop ervan zelfs verboden. Hoewel de nieuwsmedia berichten dat er nog steeds jaarlijks mensen sterven of in het ziekenhuis terecht komen door de consumptie van fugu, waren dit bijna altijd mensen die zelf kogelvis hadden gevangen en thuis hadden bereid.

In Tokyo is de voorbije dertig jaar maar een persoon gestorven na het nuttigen van fugu in een restaurant. Anderen die in het ziekenhuis terecht kwamen na het eten in een restaurant, hadden specifiek om de lever gevraagd, wat het meest giftige deel is en waarvan het opdienen al sinds 1984 illegaal is. Als je het aandurft om zelf fugu te proberen, is Torafugu-Tei in Kabukicho, Shinjuku een goed restaurant.

Gyudon

Gyudon zijn donburi (rijstschotels) met rundvlees. Dit kun je heel goedkoop krijgen in ketens zoals Sukiya, Yoshinoya en Matsuya. Deze vind je overal in Japan.

Nabemono hotpot restaurants

Dit is de Japanse interpretatie van hotpot of Chinese fondue. De verschillende varianten omvatten o.a. yosenabe (groenten, champignons, vlees en zeevruchten die je kookt in een bouillon), sukiyaki (reepjes vlees en groenten die je kookt in een zoete mix met sojasaus en mirin), shabu-shabu (dunne reepjes vlees die je kookt in een bouillon waar de overige ingrediënten in zitten), oden (wintergerecht waarbij verscheidene ingrediënten urenlang worden gestoofd in een bouillon met dashi en sojasaus) en chankonabe (vast gerecht voor sumoworstelaars, met groenten, zeevruchten en vlees die worden gekookt in een soepbasis).

Er zijn nog talloze regionale variaties en deze vind je ook in wat duurdere Japanse restaurants. Een goede plek om chanko-nabe te proberen is Ryogoku in Tokyo, waar het sumostadion en de sumostallen zich bevinden.

Okonomiyaki restaurants

Een hartig gerecht met tarwebloem en kool, dat wordt vergeleken met pannenkoeken, pizza en omelet. De lijst met overige ingrediënten die kunnen worden gebruikt is eindeloos. In veel okonomiyaki restaurants krijg je alleen de ingrediënten en maak je het zelf op een bakplaat, in andere restaurants wordt het voor jou gedaan.

De twee grote stijlen zijn de Osaka-stijl en de Hiroshima-stijl. Bij de Osaka-stijl worden de ingrediënten gemengd, terwijl ze bij de Hiroshima-stijl in laagjes worden bereid en er doorgaans aan noedels aan worden toegevoegd. Dat laatste kan ook bij de Osaka-stijl, maar dan noemen we het modanyaki. Bekende ketens in Kansai zijn Tsuruhashi Fugetsu in Osaka en Donguri in Kyoto.

Vergelijkbare gerechten zijn monjayaki uit Kanto, waar Tsukishima in Tokyo erg bekend om staat, en hirayachi uit Okinawa, dat je daar in verscheidene izakaya kunt krijgen.

Ramenbars

Ramen is een type Japanse noedelsoep die ook in Nederland en België steeds populairder wordt, al wordt dit in Japan als een Chinees gerecht beschouwd. De oorsprong ligt immers bij Chinese immigranten die hun typische tarwenoedels hebben verwerkt in soepen aangepast aan Japanse smaken. Er bestaat een eindeloos aantal mogelijke toppings en regionale varianten. Een leuke plek waar je verschillende soorten kunt uitproberen is het Shin-Yokohama Ramen Museum.

Soba

Soba zijn noedels gemaakt van boekweit die je warm kunt eten als noedelsoep of koud met een dipsaus (al is het soms ook omgekeerd). Niet te verwarren met yakisoba, wat van tarwebloem wordt gemaakt en wordt geroerbakt. Soba kent veel regionale varianten, zo zijn wij wel fan van de yuba soba die je in Nikko kunt krijgen.

Sushibars

Sushi is wellicht het meest bekende Japanse gerecht (wat er ten onrechte toe leidt dat sommigen denken dat Japanners hele dagen rauwe vis eten, hoewel sushirijst heden het enige vaste gerecht is). Sushibars kunnen heel duur zijn maar dat hoeft niet per se. Een goedkope variant sushirestaurants zijn de kaitenzushi, waarbij de sushi op een lopende band voorbij de zitplaatsen worden gevoerd en je er naar wens schaaltjes af kunt nemen. De prijs per gerecht is afhankelijk van de kleur van het schaaltje.

Ga in Tokyo voor de betere, doch nog steeds betaalbare, sushibars zeker eens naar Daiwa Sushi of Sushi Dai op de nieuwe vismarkt in Toyosu. Verser zal je de sushi niet vinden. Overigens raden we ook aan om de oude vismarkt in Tsukiji te bezoeken. Hoewel de groothandelsmarkt met de bekende tonijnveilingen in 2018 verplaatst is naar Toyosu en veel van de restaurants mee verhuisd zijn, is de vismarkt voor het publiek nog steeds open in Tsukiji en vinden we de oude locatie veel karaktervoller.

Takoyaki restaurants

Japanse poffertjes met octopus dat is een takoyaki, en hét streetfood bij uitstek van Osaka. In Dotonbori, de meest kenmerkende straat van Osaka, vol flitsende en bewegende reclameborden, kun je heel wat stalletjes vinden die dit verkopen.

Tempura restaurants

Gefrituurd gerecht met zeevruchten, vlees of vis met een beslag van ei en tarwebloem, dat zijn oorsprong vindt bij het Portugese peixinhos da horta. In Tokyo staat Asakusa hier erg bekend om, waar je het kunt eten bij restaurants zoals Daikokuya.

Teppanyaki restaurants

In teppanyaki restaurants worden vlees, zeevruchten en groenten bereid op een ijzeren bakplaat en dit vind je doorgaans ook in wat duurdere restaurants. Hoewel de oorsprong wel degelijk in Japan ligt, is dit altijd al populairder geweest bij buitenlanders. Dit omdat het eten erg toegankelijk is en toeristen graag naar het werk van de chef kijken. Dit heeft ertoe geleid dat sommige ketens zich steeds meer zijn gaan toeleggen op showcooking. Het is ook een populaire manier om hoogwaardig Japans rundvlees zoals Kobe beef te eten.

Tonkatsu

Tonkatsu is een gepaneerde en gefrituurde varkenskotelet, vergelijkbaar met een schnitzel. Wordt ook geserveerd als onderdeel van een donburi (katsudon) of met curry (katsu curry). Probeer de tonkatsu in een bad van groene thee bij Suzuya in Shinjuku, Tokyo.

Udon

Udon zijn dikke noedels van tarwebloem. Net als soba kun je ze warm of koud eten, als noedelsoep of met een dipsaus, en zijn er veel regionale varianten. Breng ook eens een bezoekje aan de keten Konaya, welke bekend staan om hun curry udon.

Unagi

Een iets duurder gerecht met zoetwaterpaling. De typische bereidingswijze is kabayaki, waarbij de paling in filets wordt gesneden, in een hartige, zoete sojasaus wordt gedompeld en tot slot wordt gegrild. Een bekende keten is Chikuyotei, waarvan de oorspronkelijke vestiging zich bevindt in Ginza, Tokyo.

Yakiniku barbecue

Yakiniku is nauw verwant aan Korean barbecue. Hierbij bereid je zelf vlees, zeevruchten en groenten op een grill die is ingebouwd in de tafel.

Yakitori

Yakitori zijn gegrilde kipspiesjes met zoete, hartige yakitorisaus. Een bekende keten waar je veel verschillende soorten kunt uitproberen is Torikizoku. Vergelijkbaar met yakitori is kushikatsu, gefrituurd vlees, vis en groenten op een spiesje. Deze zijn erg populair in Osaka, in de wijk Shinsekai, en bij ketens zoals Kushikatsu Daruma. Weet jij trouwens al wat een daruma is?

Internationale restaurants

Behalve voor Japanse restaurant kun je er natuurlijk ook terecht voor eetplekken die gespecialiseerd zijn in andere keukens. Wat je veel straat ziet in Japan zijn de volgende type restaurants.

Döner kebabwagens

Kebabwagens zie je vaak terug in Tokyo en worden veelal gerund door Irakese vluchtelingen. Star Kebab is een bekende keten in Akihabara en bij King Kebab in Harajuku hebben ze zelfs sushikebabs.

Fastfoodrestaurants

De onontkoombare Amerikaanse ketens zoals McDonald’s en Burger King zijn natuurlijk ook vertegenwoordigd in Japan, maar Japan heeft ook haar eigen hamburgerrestaurants zoals MOS Burger. Voor pizza geldt hetzelfde, met de aanwezigheid van de Amerikaanse ketens Pizza Hut, Domino’s en Shakey’s en Japanse ketens zoals Pizza-La. De manier van lokale marketing heeft er wel toe geleid dat Pizza Hut en Domino’s erg duur zijn in Japan.

Chinese restaurants

Gezien de nabijheid van China vind je deze vaak terug, al zijn de gerechten wel vaak aangepast aan Japanse smaken. Grote Chinatowns bevinden zich in Yokohama, Nagasaki en Nankin-machi in Kobe.

Indische restaurants

India is ook relatief dicht bij Japan, dus vind je er vrij veel restaurants van terug. Er worden ook alleen Indische curry’s geserveerd, geen Japanse. Verder zijn deze erg interessant voor vegetariërs, geen vegetarisch eten niet altijd even makkelijk te vinden is in Japan.

Yoshoku

Dit zijn westerse gerechten die aangepast zijn aan de Japanse markt. Je vindt deze ook vaak terug in familierestaurants. Bekende gerechten zijn hamburg (hamburger, gewoon de vleesschijf en niet te verwarren met de Amerikaanse hamburger), hayashi rice (rundvlees, uien, champignons in demi glace-saus), korokke (kroket) en omurice (omelet met gebakken rijst en ketchup).

Op Okinawa zijn er dan weer creaties ontstaan zoals taco rice. In feite vallen ook Japanse curry, tempura en tonkatsu hieronder, maar deze worden tegenwoordig zodanig met Japans geassocieerd dat we ze onder de gespecialiseerde Japanse restaurants vermeld hebben.

Een bijzonder populaire buitenlandse keuken in Japan is de Italiaanse. Zo hebben de Japanners hun eigen varianten op spaghetti ontwikkeld, zoals de Naporitan (met tomatenketchup, champignons, groene paprika’s, worst en spek) en de mentaiko spaghetti. Voor deze aangepaste en gewonere pastagerechten kun je o.a. terecht bij familierestaurant Saizeriya.

Leuk om te weten

  • De meeste Japanse gerechten eet je met stokjes (hashi), of soms met een lepel (voor zaken zoals curry). Mes en vork worden voornamelijk gebruikt voor westerse gerechten. Neem ook een kijkje op onze pagina over eten met stokjes.
  • Veel Japanse restaurants hebben een etalage waar plastic replica’s van de gerechten worden tentoongesteld, met de prijs erbij. Zo kun je makkelijk een keuze maken. Deze replica’s worden meestal gemaakt in Gujo-Hachiman.
  • Tegenwoordig hebben de meeste Japanse restaurants ook een menukaart in het Engels, zeker op plaatsen waar toeristen komen.
  • Bij de meeste restaurants wordt gratis water of thee, of in minder mate koffie, geserveerd.

Dit was onze lijst met soorten Japanse restaurants. Wat zijn jouw favoriete restaurants in Japan? Zijn we nog belangrijke soorten vergeten te vermelden? Laat het ons weten via de comments!

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening