Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japanse thee

Japanse thee

Japanse thee
Japanse thee

Japan, het land van de rijzende zon, heeft een rijke theecultuur die al eeuwenlang wereldwijd wordt gewaardeerd. De kunst van het theedrinken, bekend als “sado” of “chado“, vormt een cruciaal onderdeel van de Japanse cultuur. Hier introduceren we de tien bekendste Japanse theesoorten die unieke smaken en aroma’s bieden, evenals tal van gezondheidsvoordelen. Geniet van de verfijnde smaak van Sencha, de diepgang van Gyokuro, de bitterzoete tonen van Hojicha en de karakteristieke smaak van Genmaicha, samen met andere geliefde variëteiten. Elk van deze theesoorten vertegenwoordigt een stukje Japanse geschiedenis en traditie, wachtend om ontdekt en geproefd te worden.

Japanse theesoorten

Japans theeset
Japans theeset

Japan is in onze ogen echt een land van thee, je kan het overal in land bestellen en in de meest unieke smaken. Lees ook zeker eens over de prachtige Japanse theeceremonie die zich door de eeuwen heeft ontwikkelt tot een ware kunst. Vooral in de prachtige Edo-periode stond thee centraal in ceremonies en gebruiken bij de de machtige shoguns. Hieronder volgt een korte intro in de meest bekende Japanse theesoorten en een korte uitleg over de smaken, geuren en gezondheidsvoordelen.

 1. Sencha: Sencha is de meest populaire groene thee in Japan en staat bekend om zijn frisse, grasachtige smaak en heldergroene kleur. Het wordt gestoomd, gerold en gedroogd om de smaak en voedingsstoffen te behouden. Sencha is rijk aan antioxidanten, zoals catechines, die kunnen bijdragen aan een betere gezondheid. Zin gekregen in een kopje sencha? Deze thee van de Tea Bar vinden wij erg lekker en komt het meest overeen met authentieke Japanse sencha.
 2. Gyokuro: Gyokuro, ook wel “jadedew” genoemd, is een van de meest exclusieve en hoogwaardige groene theesoorten in Japan. De theeplanten worden in de schaduw gekweekt voor een aantal weken voor de oogst, waardoor de thee een rijke, zoete smaak en diepgroene kleur krijgt. Gyokuro staat bekend om zijn umami-smaak en aroma. Gyokuro proeven? Bestel deze dan van MataMatcha.
 3. Hojicha: Hojicha is een geroosterde groene thee met een opvallende roodbruine kleur en een nootachtige, licht zoete smaak. Het roosterproces vermindert het cafeïnegehalte en maakt deze thee geschikt voor avondconsumptie. Hojicha wordt vaak geserveerd in Japanse restaurants na de maaltijd vanwege de kalmerende eigenschappen. Geen makkelijke thee om te vinden in Nederland of België maar deze van Valley of Tea vinden wij erg lekker.
 4. Genmaicha: Genmaicha, ook wel “bruine rijstthee” genoemd, is een mix van groene thee en geroosterde bruine rijst. Deze combinatie zorgt voor een aangename, lichtzoete, nootachtige smaak en een opvallende geur. Genmaicha is laag in cafeïne, waardoor het ideaal is voor elk moment van de dag. Zeer unieke theesoort en via MataMatcha te bestellen.
 5. Matcha: Matcha is een felgroene, vermalen poederthee die wordt gebruikt bij de traditionele Japanse theeceremonie. Het wordt gemaakt van schaduwgegroeide theeblaadjes, die rijk zijn aan chlorofyl en antioxidanten. Matcha heeft een sterke, umami-achtige smaak en wordt vaak gebruikt in zoetwaren en dranken. Zin in een kopje Matcha? Ga dan niet voor de standaard verpakkingen die je overal vindt maar voor ceremonial grade bijvoorbeeld deze van JamHealth, heerlijk!
 6. Kukicha: Kukicha, of “takjesthee“, wordt gemaakt van de twijgen en stelen van de theeplant. Deze thee heeft een milde, lichtzoete smaak en een lichtgroene kleur. Kukicha bevat weinig cafeïne en is rijk aan mineralen, waardoor het een gezonde keuze is voor dagelijks gebruik. Een bijzonder theesoort die je niet zomaar in Nederland of België kan vinden, wij vinden die van Moya Matcha Nederland erg lekker!
 7. Bancha: Bancha is een alledaagse groene thee die wordt gemaakt van de grotere, oudere theebladeren en stelen. Het heeft een lichte, verfrissende smaak en een lager cafeïnegehalte dan andere groene theesoorten. Bancha is een toegankelijke thee en wordt vaak geserveerd in Japanse huishoudens. Bestel lekkere bancha thee via Madame Chai.
 8. Kabusecha: Kabusecha is een groene thee die tussen Sencha en Gyokuro in zit qua smaak en kwaliteit. De theeplanten worden korter in de schaduw gekweekt dan bij Gyokuro, wat resulteert in een lichtere umami-smaak en een heldergroene kleur. Kabusecha is verfrissend en biedt een mooie balans tussen zoetheid en bitterheid.
 9. Tamaryokucha: Tamaryokucha, ook wel “guricha” genoemd, is een groene thee met een karakteristieke gebogen vorm van de bladeren. De thee wordt gestoomd en vervolgens in een trommel gedroogd, wat resulteert in de unieke vorm en een rijke, fruitige smaak. Tamaryokucha heeft een lichtzoete afdronk en wordt vooral geproduceerd in Kyushu, het zuidelijke eiland van Japan. Heel lastig te vinden in Nederland of België maar deze van de Kruidenbaron kunnen wij aanraden.
 10. Shincha: Shincha, of “nieuwe thee“, is de eerste pluk van het theeseizoen en staat bekend om zijn frisheid en delicate smaak. Deze groene thee wordt meestal in de lente geplukt en heeft een kortere productie- en distributiecyclus om de optimale versheid te behouden. Shincha heeft een lichtgroene kleur en een bloemig aroma, waardoor het een gewilde seizoensgebonden traktatie is.

Gezondheidsvoordelen Japanse thee

Japanse matcha thee
Japanse matcha thee

De bekendste Japanse theesoorten staan niet alleen bekend om hun unieke smaken en aroma’s, maar ook om hun talrijke gezondheidsvoordelen. Hieronder volgt een kort overzicht van enkele van de gezondheidsvoordelen die deze theesoorten bieden:

 1. Antioxidanten: Japanse groene thee, zoals Sencha, Gyokuro en Matcha, bevatten een hoge concentratie aan antioxidanten, waaronder catechines, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van chronische ziekten en het bevorderen van een betere algehele gezondheid.
 2. Hartgezondheid: Groene thee is in verband gebracht met een verlaagd risico op hartaandoeningen en beroertes, dankzij de aanwezigheid van flavonoïden. Deze verbindingen kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verbeteren en de bloedvaten gezond te houden.
 3. Gewichtsverlies: Groene thee, zoals Matcha, kan de stofwisseling stimuleren en het vetverbrandingsproces ondersteunen, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Groene thee bevat ook cafeïne, wat kan helpen bij het verhogen van energie en het verbeteren van de fysieke prestaties.
 4. Stressvermindering: Theeën zoals Hojicha en Genmaicha bevatten een lager cafeïnegehalte in vergelijking met andere groene theesoorten, waardoor ze geschikt zijn voor consumptie gedurende de dag en ‘s avonds. Ze kunnen helpen ontspannen en stress verminderen zonder de negatieve effecten van overmatige cafeïne.
 5. Spijsvertering: Groene thee kan de spijsvertering bevorderen door de productie van spijsverteringsenzymen te stimuleren en de darmflora in evenwicht te brengen. Theeën zoals Bancha en Kukicha bevatten minder cafeïne en zijn rijk aan mineralen, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor dagelijks gebruik en na de maaltijd.
 6. Immuniteit: Groene thee bevat polyfenolen en antioxidanten die kunnen bijdragen aan een betere immuniteit. Ze kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen virussen en bacteriën, en bijdragen aan het sneller herstel van ziekten.
 7. Mondgezondheid: Groene thee, zoals Sencha, bevat catechines die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën en het verminderen van tandplakvorming. Dit kan leiden tot een betere mondgezondheid en het voorkomen van tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Deze gezondheidsvoordelen maken Japanse theesoorten niet alleen een heerlijke, maar ook een gezonde keuze voor dagelijkse consumptie. Het toevoegen van deze theeën aan je dieet kan bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn op de lange termijn. Perfect te combineren om je eigen ikigai weer op orde te krijgen.

Geschiedenis van de Japanse thee

Japanse traditionele theepot
Japanse traditionele theepot

Japanse thee werd voor het eerst geïntroduceerd in Japan vanuit China rond de 9e eeuw. De Zen-boeddhistische monnik, Saicho (最澄), wordt vaak genoemd als degene die thee naar Japan bracht na een bezoek aan China in 805. Echter, de populariteit van thee in Japan begon pas echt toe te nemen tijdens de Kamakura-periode (1185-1333).

In de 12e eeuw speelde de Zen-monnik Eisai (栄西) een cruciale rol bij het verspreiden van thee in Japan. Hij bracht zaden van de theeplant mee uit China en schreef het boek “Kissa Yojoki” (喫茶養生記) – “Het behoud van gezondheid door het drinken van thee” – waarin hij de gezondheidsvoordelen van thee beschreef. Dit boek droeg bij aan de groeiende populariteit van thee onder de samoerai-klasse en het Japanse hof.

Tijdens de Muromachi-periode (1336-1573) begon thee meer gemeengoed te worden en ontwikkelden zich verschillende theeceremonies en -tradities, zoals de “chanoyu” (茶の湯). In de 16e eeuw stichtte Sen no Rikyu (千利休), een bekende theemeester, de basisprincipes van de Japanse theeceremonie die nog steeds worden gevolgd. Hij speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van de Japanse theecultuur en het populariseren van thee in het hele land.

Sindsdien is de populariteit van Japanse thee blijven groeien, zowel in Japan als in de rest van de wereld. Verschillende theesoorten en productiemethoden hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld, en de Japanse theecultuur blijft evolueren en bloeien.

Hoe zet ik Japanse thee op de juiste manier?

De bereiding van Japanse groene thee kan variëren afhankelijk van de theesoort, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die u kunt volgen:

 1. Gebruik vers, zacht water, bij voorkeur gefilterd of mineraalwater.
 2. Verwarm het water tot de aanbevolen temperatuur (meestal tussen 60-85°C, afhankelijk van de theesoort).
 3. Gebruik ongeveer 1 theelepel losse theeblaadjes of 1-2 gram per 100-200 ml water.
 4. Laat de thee trekken volgens de aanbevolen trektijd (meestal tussen 1-3 minuten, afhankelijk van de theesoort).
 5. Zeef de theeblaadjes en geniet van uw vers gezette Japanse groene thee.

Veelgestelde vragen over Japanse thee

Wat is het verschil tussen Japanse groene thee en andere groene theesoorten, zoals Chinese groene thee?

Japanse groene thee onderscheidt zich van Chinese groene thee door de productiemethode en smaakprofiel. Japanse groene thee wordt meestal gestoomd om oxidatie van de bladeren te stoppen, wat resulteert in een frissere, grasachtige smaak en een heldergroene kleur. Chinese groene thee wordt vaker verhit door te bakken of te roosteren, wat zorgt voor een meer geroosterde, lichtzoete smaak en een lichtere kleur.

Hoe bewaar ik Japanse thee?

Om de versheid en kwaliteit van uw Japanse thee te behouden, bewaart u deze in een luchtdichte verpakking of container, uit de buurt van direct zonlicht, vocht, sterke geuren en warmte. Het bewaren van thee in de koelkast is mogelijk, maar zorg ervoor dat het goed is afgesloten om te voorkomen dat het vocht of geuren uit de koelkast absorbeert.

Kan ik Japanse theebladeren meerdere keren infuseren?

Ja, veel Japanse theesoorten kunnen meerdere keren worden geïnfuseerd. Elke infusie kan een ander smaakprofiel onthullen en soms wordt de tweede of derde infusie als beter ervaren dan de eerste. Let bij het hergebruiken van theeblaadjes op de watertemperatuur en verkort de trektijd om te voorkomen dat de thee bitter wordt.

Zijn Japanse theeën cafeïnevrij?

Japanse theeën zijn niet cafeïnevrij, omdat ze afkomstig zijn van de Camellia sinensis-plant die van nature cafeïne bevat. Echter, sommige Japanse theesoorten, zoals Hojicha en Genmaicha, bevatten minder cafeïne dan andere groene theesoorten vanwege hun productieproces. Als u op zoek bent naar een cafeïnevrije optie, kunt u kiezen voor kruidentheeën, die doorgaans geen cafeïne bevatten.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening