Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japanse thee » Japanse Sencha thee

Japanse Sencha thee

Japanse Sencha thee
Japanse Sencha thee

Sencha is de populairste groene theesoort in Japan. Bekend om zijn levendige groene kleur en verfrissende smaak, wordt de thee gekenmerkt door een uniek productieproces waarbij de bladeren worden gestoomd. Deze methode geeft Sencha zijn kenmerkende frisse en grassige smaak. De thee is geliefd over de hele wereld en wordt het geprezen om zijn delicate smaak waardoor het een ware belichaming is van de Japanse theecultuur. Zullen we samen een kopje sencha thee zetten?

Sencha thee in een notendop

Sencha groene thee
Sencha groene thee

Sencha is de meest populaire groene thee in Japan en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw maar pas echt populair werd tijdens de 17e eeuw in de Edo-periode. In de Edo-periode ontstond namelijk een nieuwe methode van thee maken, bekend als “sencha-cha“. In tegenstelling tot de gemalen matcha thee gebruikt in traditionele theeceremonies, werd sencha gemaakt door hele theebladeren in heet water te laten trekken. Dit nieuwe verwerkingsproces, waarbij de theebladeren gestoomd en gedroogd werden voor het rollen en vormen, hielp bij het behouden van hun natuurlijke smaak en voedingsstoffen.

Deze methode werd ontwikkelt door Nagatani Soen, een theehandelaar uit de stad Uji nabij Kyoto wat tegenwoordig nog steeds een belangrijke theeregio is. Hij ontwikkelde de nieuwe verwerkingsmethode die het stomen van de theebladeren omvatte om oxidatie te voorkomen en de levendige kleur en smaken te behouden. Deze methode, bekend als “futsumushi“, wordt nog steeds gebruikt en is verantwoordelijk voor de kenmerkende frisse en grassige smaak van sencha.

Zin gekregen in een kopje sencha? Dan kan je deze gemakkelijk bestellen via Madame Chai, de sencha die zij verkopen is erg lekker!

De kwaliteit gradaties van sencha thee

Sencha
Sencha

Sencha thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant, dezelfde plant die wordt gebruikt voor vele andere Japanse soorten thee. De specifieke kwaliteit en kenmerken van Sencha worden bepaald door de teeltmethode, de oogsttijd, en de verwerking van de theebladeren.

  • Shincha of Ichibancha: Dit is de eerste pluk van het jaar, vaak beschouwd als de hoogste kwaliteit van Sencha. Shincha, ook bekend als “nieuwe thee“, heeft een frisse, levendige smaak en bevat een hoge concentratie van voedingsstoffen.
  • Nibancha en Sanbancha: Dit zijn respectievelijk de tweede en derde plukken. Nibancha wordt meestal in de vroege zomer geoogst, terwijl Sanbancha in de late zomer wordt geplukt. Deze hebben over het algemeen een lagere kwaliteit en een milder aroma dan Shincha.
  • Fukamushi Sencha: Deze Sencha wordt langer gestoomd dan gebruikelijk, wat resulteert in een diepere smaak en een donkerder gekleurde thee. Fukamushi Sencha heeft vaak een vollere body en een minder astringente smaak.
  • Asamushi Sencha: Dit is licht gestoomde Sencha, wat resulteert in een lichtere kleur en een meer subtiele smaak. Asamushi Sencha behoudt meer van de traditionele grassige smaak van groene thee.
  • Kabusecha: Dit is een type Sencha dat wordt gekweekt onder schaduwdoeken voordat het wordt geoogst, wat leidt tot een hoger chlorofylgehalte en een rijkere smaak. Het lijkt enigszins op Gyokuro, een andere schaduwgekweekte thee, maar heeft een kortere schaduwperiode.

Van de overgebleven takjes kan Kukicha thee worden gemaakt.

Het perfecte kopje sencha thee zetten

Om sencha groene thee te zetten moet je de theebladeren in heet water van ongeveer 70 tot 80 graden Celsius laten trekken voor ongeveer één tot twee minuten. Dit zorgt voor een evenwichtige infusie die de natuurlijke zoetheid en subtiele umamismaken van de thee benadrukt​

Kopje sencha thee voor je gezondheid?

Sencha bevat een reeks gezondheidsbevorderende verbindingen, waaronder antioxidanten zoals catechinen, theanine (een aminozuur dat bekend staat om zijn ontspannende effecten), en een gematigde hoeveelheid cafeïne. Deze samenstelling draagt bij aan de gezondheidsvoordelen van Sencha, zoals het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van het risico op chronische ziekten en het bevorderen van gewichtsverlies en verbeterde hersenfunctie. Het is wel een stevige thee dus voor het slapen gaan drinken kunnen wij afraden. Zie het als een vervanger van een slap kopje koffie met betrekking tot cafeïne inname.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening