Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Top 10 Japanse tuinen

Top 10 Japanse tuinen

Japanse tuinen in Japan
Top 10 Japanse tuinen in Japan

Uitgevallen witte en roze kersenbloesem op een deken van diepgroene mos, het geruis van een kabbelende beek, de maan en de bergen te zien in een exact uitgebalanceerd bed van wit grind en een paviljoen of twee. Dit is het plaatje wat je kan verwachten in een Japanse tuin. Het is een plek voor veel Japanners van contemplatie, spiritualiteit of een ontsnapping aan de hectiek van het moderne leven buiten haar grenzen.

De Japanners nemen het beheren en verzorgen van een tuin zeer serieus en dat doen ze al eeuwen. De harmonie in een tuin zorgt namelijk voor een stabiel leven en kan rust brengen waar dit nodig is dankzij de uitgebalanceerde Chi stromen. Hecht zelf vooral waarde aan wat je hiervan gelooft maar een feit is dat Japanse tuinen prachtige kunstwerken zijn en vaak een oase van rust in de grote Japanse steden.

Groot fan van Japanse tuinen? Dan kunnen wij deze prachtige privé tuinentour in Tokyo aanraden. Niet vaak dat we zo verrast waren door de verhalen bij de tuinen. Erg leuk!

Top 10 Japanse tuinen in Japan

We hebben hieronder een top 10 van Japanse tuinen in Japan gemaakt die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een rondreis. We hebben de tuinen beoordeelt op basis van uniekheid, diversiteit en bereikbaarheid.

 1. Kōraku-en
 2. Kenroku-en
 3. Ritsurin Kōen
 4. Adachi Museum of Art
 5. Shukkei-en
 6. Tenryū-ji garden
 7. Kokedera
 8. Sankei-en
 9. Imperial Palace garden
 10. Shinjuku Gyoen

#1 Kōraku-en in Okayama

Kōraku-en tuin in Okayama
Kōraku-en tuin in Okayama

De Kōraku-en in Okayama wordt door Japanners beschouwd als één van de drie mooiste tuinen van Japan. In deze Japanse tuin vind je een prachtig groen glooiend landschap met meerdere vijvers en paviljoens. Daarnaast is het vanuit een architectonisch perspectief een tuin die gemixte elementen gebruikt van de Japanse en Westerse tuincultuur. Wij hebben de Korakuen garden vooral op de eerste plek gezet door het bijzonder Okayama Kasteel dat uitkijkt over de tuin en bijna vanuit elke hoek zichtbaar is. Tegenwoordig is de Kōraku-en tuin één van de top bezienswaardigheden voor toeristen in de stad Okayama.

Kōraku-en tuin in Okayama
Kōraku-en tuin in Okayama

De Japanse tuin is aangelegd in het jaar 1687 Ikeda Tsunamasa als vermaak voor de regerende familie Tsuda Nagatada. De tuin was na dertien jaar al helemaal afgebouwd, dit is relatief snel, in vergelijking met de Kenroku-en waar de Japanners er vaak meer dan een eeuw over deden.

Kōraku-en
Kōraku-en vijvers

De Kōraku-en tuin diende vooral voor het ontvangen van gasten van Tsuda Nagatada. In het jaar 1871 werd de naam Kōraku-en gewijzigd naar Korakuen. Het is in vergelijking met andere Japanse tuinen een ruime tuin met veel grasvelden en groter waterpartijen.

#2 Kenroku-en in Kanazawa

Kenroku-en Japanse tuin
Kenroku-en Japanse tuin

De Kenrokuen Garden in Kanazawa is ook één van de drie mooiste Japanse tuinen. De tuin haalt vooral zijn pracht uit het feit dat hij zeer oud is en hierdoor elk jaar groots in bloei komt de staan. De Kenrokuen tuin is gebouwd door de Maeda familie (clan) een machtige familie binnen het Japanse rijk en jaren als privé tuin gebruikt bij hun kasteel Kanazawa.

Kenroku-en en Kanazawa kasteel
Kenroku-en en het Kanazawa kasteel

De bouw van de Kenrokuen heeft ongeveer twee eeuwen geduurd, het begin werd gemaakt in het jaar 1620 toen de lord Tsunonori Maeda de eerste bonsai boom planten. Vanaf 1620 tot aan 1871 was de Japanse tuin niet voor publiek geopend en mochten alleen leden van de Maeda clan de tuin bezoeken. Dit gaf de tuin een bijna magische status omdat het iets onbereikbaars was voor veel Japanners.

Kenroku-en in Kanazawa
Kenroku-en in Kanazawa

In de Kenrokuen garden vind je tegenwoordig verschillende vijvers, beekjes, watervallen, bruggen, theehuizen, boomsoorten, stenen beelden van deity’s en veel bloemen. Een leuk feitje over het vele water in het park is dat dit water allemaal via irrigatie kanalen allemaal is afgeleid van een verre rivier, wat al is aangelegd in het jaar 1632 door Tsunonori Maeda.

Wil je even helemaal tot rust komen zoek dan de heuvel Yamazaki Yama vlakbij de Kasumiga ike (vijver), hier zit meestal niemand. Een leuk feitje; als je het woord “Kenrokuen” vrij vertaald naar het Nederlands betekent het letterlijk “de tuin van de zes attributen” namelijk ruimtelijkheid, afzondering, kunstgrepen, oudheid, waterwegen en panorama’s. Dit is afkomstig van het boek Chronicles of the Famous Luoyang Gardens van de Chinese dichter Li Gefei.

De Kenrokuen ligt in de plaats Kanazawa die meestal als stop na Takayama of Matsumoto tijdens een rondreis word bezocht. De tuin ligt naast het beroemde Kanazawa Castle en is perfect te combineren.

#3 Ritsurin Kōen in Takamatsu

Ritsurin Koen Takamatsu
Ritsurin Koen Takamatsu

De Ritsurin Kōen tuin is een landschapstuin in Takamatsu op het eiland Shikoku en volgens velen de derde mooiste tuin van Japan. Dat is ook niet gek aangezien het één van de meest gefotografeerde Japanse tuinen ter wereld is, want zeg nu zelf het plaatje hierboven is toch ongeëvenaard.

Ritsurin Koen Japanse tuin
Ritsurin Koen Japanse tuin

De tuin stamt uit het jaar 1625 en is gesticht door middeleeuwse heerser genaamd Ikoma Takatoshi. Toch was de tuin pas in 1745 ruim een eeuw later compleet gemaakt door Lord Yoritaka. Het is een tuin van gigantisch formaat dat 750.000 vierkante meter beslaat. Hierdoor heeft het ruim opgezette park vele vijvers, heuvels, historische bomen en prachtige paviljoens. Wel uiteraard netjes verdeeld om de harmonie te waarborgen. Het Kikugetsu-tei paviljoen, de Hakomatsu dennenbomen en Kikugetsu-tei zijn de top spots in het park om te bezoeken. Je vindt ze vanzelf op één van de wegwijsborden.

#4 Adachi Museum of Art in Yasugi

Adachi Museum of Art tuin
Adachi Museum of Art tuin

Uit de richting en door menig reizigers vergeten is de tuin van het Adachi Museum of Art nabij de plaats Yasugi. Wat erg zonde is gezien de tuin ten midden van de heuvels één van de meest betoverende uitzichten van heel Japan bezit. Niet voor niks wint deze tuin al 15 jaar op rij de prijs van beste tuin van het “Journal of Japanese Gardening“. De tuin is groots en vult alle hoeken van het oogveld met perfectie. Elke boom, struik en steen is perfect uitgebalanceerd en geplaatst in het landschap. Dit zorgt voor een ongeëvenaarde kleurendeken tijdens seizoenswisselingen en daar maakt het Adachi Museum of Art letterlijk gebruik door uitzichtpunten te creëren vanuit het hoofdgebouw om zo een natuurlijk kunstwerk te maken.

Adachi Museum of Art tuin uitzicht
Adachi Museum of Art tuin uitzicht

Was de tuin beter bereikbaar dan had hij sowieso voor de eerste plek kunnen strijden in onze top 10 Japanse tuinen.

#5 Shukkei-en in Hiroshima

Shukkei-en Hiroshima
Shukkei-en Hiroshima

Even tot rust komen in Hiroshima na het beleven van de vreselijke geschiedenis van het geweld van de Tweede Wereldoorlog en de atoombom? Dan is de Shukkei-en garden de place-to-be in Hiroshima. Naast een oase van rust staat de tuin bekend om zijn collectie van verschillende sceneries zoals verschillende geologische formaties, panoramische uitzichten en kleine theehuisjes. Tijdens het Hanami (bloeiseizoen sakura) is dit de hotspot voor stelletjes en selfies van de stad.

#6 Tenryū-ji tuin in Kyoto

Tenryu-ji tempel in Kyoto
Tenryu-ji tempel in Kyoto

De Tenryū-ji garden is misschien wel één de mooiste Japanse tuin in Kyoto door de combinatie van architectuur, locatie en omgeving. Tenryū-ji is eigenlijk een gigantisch tempelcomplex (Unesco werelderfgoed) dat alleen daarom al de moeite waard is. De tuin kan wat drukker zijn door de vele toeristen die Kyoto aantrekt.

Japanse cultuur Geisha outfits
Japanners in Geisha outfits in de Tenryu-ji tuin

Het Tenryu-ji complex ligt direct naast het Arashiyama bamboebos dus is gemakkelijk te combineren en goed te bereiken vanuit het centrum van Kyoto.

#7 Kokedera (Mos tempel) in Kyoto

Kokedera tuin in Kyoto
Kokedera tuin in Kyoto

Kokedera is een Japanse tempeltuin waar naar schatting 120 verschillende soorten mos groeien. Als bezoeker kun je heerlijk wandelen door deze spectaculaire Japanse tuin met veel bomen. Het Japanse ontwerp kun je goed terugvinden in de detail van de wandelpaden en stenen beelden. Wanneer je een bezoek wilt brengen aan deze tuin moet je wel reserveren dit kan gedaan worden per e-mail.

Mos tuin Kokedera
Mos tuin Kokedera

De exacte origine van de tuin is niet bekend maar in de 14e eeuw werd de villa en de tuin gerenoveerd en omgebouwd tot tempelgrond onder leiding van de priester Muso Soseki. Op dat moment waren er al tuinen maar deze zijn door Muso flink uitgebreid. Kokedera betekend letterlijk mos tempel. In 1994 werd Saihō-ji (Kokedera) geregistreerd als een UNESCO Wereld erfgoed, als deel van de “Historic Monuments of Ancient Kyoto“. Dit geeft wel aan hoe tof de tuin is en hoeveel waarde de Japanners eraan geven.

Kokedera tempel
Kokedera tempel

De tuin is gelegen vlakbij Matsuo in de wijk Nishikyō in Kyoto en zeer goed bereikbaar.

#8 Sankei-en garden in Yokohama

Sankeien Japanse tuin Yokohama
Sankei-en Japanse tuin in Yokohama

Sankei-en Garden is een ruime Japanse tuin in het zuiden van Yokohama (trouwens de grooste stad van het land), waarin een aantal historische gebouwen wordt vertoond uit heel Japan. Er is een vijver, kleine riviertjes, bloemen en prachtige paden die je naar de mooiste plekken zullen leiden. De tuin werd gebouwd door Hara Sankei in 1800 en is voor het publiek geopend in 1904.

Sankeien garden Yokohama in de nacht
Sankeien garden Yokohama in de nacht

Het is aan te raden om eens een bezoek te brengen aan de tuin als je in Yokohama bent in de lente. Je kunt hier namelijk optimaal genieten van de natuur die op een prachtige wijze haar gang gaat. Onze favorieten zijn de Rinshunkaku en Teisha bruggen, deze geven een mooi uitzicht over het park.

De Japanse tuin is gelegen in de wijk Naka van Yokohama en zeer goed bereikbaar. Voor meer informatie kan je terecht op www.sankeien.or.jp.

#9 Imperial Palace Garden in Tokyo

Keizerlijke Paleisgrond en tuinen
De Keizerlijke Paleisgrond en tuinen

Natuurlijk staat de Keizerlijke Paleistuin in onze top 10 tuinen. Pal in het hart van Tokyo liggen de paleisgronden en prachtige tuinen van het Keizerlijke Paleis Kōkyo. Hier woont tot op de dag van vandaag nog steeds de Keizerlijke familie van Japan en daar horen natuurlijk ongeëvenaarde tuinen bij.

Ingang Keizerlijke Paleistuin
Ingang Keizerlijke Paleistuin (Kōkyo Higashi Gyoen)

De tuinen zijn vrij toegankelijk voor toeristen en vooral tof door de combinatie van oude vestingmuren die de tuinen al jaren beschermen. Gemakkelijk aan te lopen vanuit de populaire wijken Ginza of Akihabara.

#10 Shinjuku Gyoen in Tokyo

Shinjuku Gyoen Japanse tuin Tokyo
Shinjuku Gyoen Japanse tuin Tokyo

Neem een duik in de Japanse geschiedenis en bezoek de Shinjuku Gyoen National Garden in Tokyo. Deze tuin spreekt tot de verbeelding en ligt in één van de populairste wijken van Tokyo namelijk Higashi Shinjuku omringt met wolkenkrabbers. In de tuin wordt landschapsarchitectuur van over de hele wereld toegepast wat tot een prachtige mix leidt. Dit zorgt voor een andere tuin dan je gewend bent van de Japanners maar zeker een bijzondere.

Japanse tuinen in Nederland

Geen tijd om naar Japan te gaan om al deze mooie tuinen te bezoeken? Wees niet teleurgesteld gezien we in Nederland ook enkele mooie Japanse tuinen hebben die vrij toegankelijk zijn voor bezoekers. Bekijk hier de Japanse tuinen in Nederland.

Dit vroegen reizigers zich af over Japanse tuinen

🏮 Wat zijn de kenmerken van een Japanse tuin?

Alle elementen en kenmerken binnen een Japanse tuin symboliseren iets uit het leven. Zo symboliseert water de vorm van continuïteit, stenen de oneindige levensduur, lantaarns dienen als gidsen door de tuin, boog bruggetjes houden kwade deity’s tegen gezien die zich niet over water heen kunnen verplaatsen, plantensoorten om de vormen en chi stromen te sturen en Japanse karpers om de vijvers kleur te geven.

🌳 Zijn er verschillende type Japanse tuinen?

Jazeker er zijn heel veel verschillende type Japanse tuinen. Zo biedt de kanshō een plek voor contemplatie of na te denken, een voorbeeld hiervan is de steen en aangeharkte grint tuin Ryōan-ji in Kyoto. Een ander type tuin is de shūyū die je meeneemt op een soort ontdekkingsreis, een voorbeeld hiervan is de tuin om de Ginkaku-ji tempel in Kyoto. De bekende funasobi tuinen zijn altijd super populair doordat je er mag varen in bootjes in de vijvers. De kaiyū tuin heeft eigenlijk een beetje van alles met een grote vijver in het centrum.

☯️ Waarom harken de Japanners het grind/zand aan in Japanse tuinen?

Het simpele antwoord is dat stenen en water de Yin en Yang van het leven symboliseren. De reden voor het gebruik van zand of grind om dit te symboliseren is omdat het gemakkelijk de sculpturen is tot een prachtig verhaal. Vaak komen elementen als de maan, aarde of beroemde bergen zoals Mount Fuji of Mount Horai terug in de grind tuinen.

1 reactie op “Top 10 Japanse tuinen”

 1. In de lente ontluiken in Japan niet alleen de bomen met de bekende roze kersenbloesems, maar ook de blauwe regen in de Kawachi Fuji-tuinen. Het levert telkens indrukwekkende beelden op tijdens de paar weken dat de tuin geopend is voor het grote publiek. De Kawachi Fuji Gardens liggen in de Japanse stad Kitakyushu en werden voor het eerst geopend in 1977. Door de jaren heen groeide het uit tot een gewaardeerde attractie en het werd in 2016 zelfs nog door Lonely Planet getipt als de te bezoeken bestemming van het jaar in Japan. In tegenstelling tot de typische kersenbloesems zijn het daar de blauwe regens die de show stelen. Zo bloeien er 22 verschillende soorten en vormen ze samen indrukwekkende bloementunnels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening