Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Japanse whisky

Japanse whisky

Japanse whisky
Japanse whisky

Het smaakprofiel van Japanse whisky

Japanse whisky staat bekend om zijn unieke smaakprofiel, dat wordt beïnvloed door het unieke terroir van het land en de productietechnieken. De whisky wordt meestal gemaakt van een mix van mout en graan, en wordt gerijpt in verschillende eiken vaten om complexe smaken en aroma’s te geven. Het productieproces van Japanse whisky is vergelijkbaar met dat van Schotse whisky, met enkele belangrijke verschillen. Japanse whisky wordt bijvoorbeeld vaak gedistilleerd met kleinere ketels en wordt korter gerijpt dan Schotse whisky.

Over het algemeen is Japanse whisky een veelzijdige en heerlijke drank met een uniek en complex smaakprofiel. Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of een nieuwkomer in de wereld van de whisky, er is een Japanse whisky die zeker je smaakpapillen zal bevredigen.

Een leuke mythe die we graag even ontkrachten is dat Japanse whisky is een kopie van Schotse whisky is. Hoewel de Japanse whiskyproductie werd beïnvloed door Schotse whisky, heeft het zijn eigen unieke stijl en smaakprofiel ontwikkeld door de jaren heen. Japanse whisky wordt gemaakt met andere granen, productietechnieken en rijpingsmethoden dan Schotse whisky, en heeft een uitgesproken smaakprofiel dat het onderscheidt van andere soorten whisky. Een Schotse whisky is vaak wat zwaarder en rokeriger.

Japanse whisky merken

Japanse Nikka whisky van het vat
Japanse Nikka whisky van het vat

Er zijn veel grote Japanse whisky merken om uit te kiezen, waaronder Suntory, Nikka en Yamazaki. Deze merken staan bekend om hun hoge kwaliteit, verfijnde whisky’s die perfect zijn om puur te drinken of te mixen in cocktails. Enkele van de top 10 Japanse whisky’s zijn Suntory’s Hibiki 17 Year Old, Nikka’s Taketsuru Pure Malt 17 Year Old en Yamazaki’s Single Malt Sherry Cask 2013.

De duurste Japanse whisky op de markt is de Karuizawa 1960 Single Cask #5670, die op een veiling verkocht werd voor meer dan 118.000 dollar. Deze zeldzame whisky werd geproduceerd in de nu verdwenen Karuizawa distilleerderij en is zeer gewild bij verzamelaars en whiskyliefhebbers.

Vijf beroemde Japanse whisky’s

 1. Suntory Hibiki: De Suntory’s Hibiki 17 Year Old is een blend van mout- en graanwhisky’s die minstens 17 jaar gerijpt zijn in verschillende eikenhouten vaten. Hij heeft een rijk, zacht smaakprofiel met tonen van honing, sinaasappelschil en vanille, en heeft talrijke prijzen gewonnen voor zijn kwaliteit en vakmanschap.
 2. Nikka Taketsuru Pure Malt: Een andere hoog aangeschreven Japanse whisky is Nikka’s Taketsuru Pure Malt 17 Year Old. Deze whisky is gemaakt van 100% malt whisky en is vernoemd naar de oprichter van de Nikka distilleerderij, Masataka Taketsuru die de drank introduceerde in Japan. Hij heeft een complex smaakprofiel met tonen van turfrook, fruit en chocolade, en heeft verschillende prijzen gewonnen voor zijn kwaliteit en smaak.
 3. Yamazaki Single Malt: Yamazaki’s Single Malt Sherry Cask 2013 is een andere Japanse whisky die hoog aangeschreven staat bij whiskyliefhebbers. Deze whisky is gemaakt van 100% mout en is minstens 12 jaar gerijpt in verschillende eikenhouten vaten, waaronder sherryvaten. Hij heeft een fruitig en bloemig smaakprofiel met tonen van kers, honing en eikenhout, en heeft talrijke prijzen gewonnen voor zijn kwaliteit en smaak.
 4. Chichibu Single Malt: Deze whisky wordt geproduceerd in de Chichibu distilleerderij, gelegen in de Chichibu regio van Japan. Hij is gemaakt van 100% mout en heeft een rijke, volle smaak met tonen van fruit, kruiden en eikenhout.
 5. Iwai Tradition: Deze Japanse whisky is een blend van mout- en graanwhisky’s die minstens 5 jaar in eikenhouten vaten zijn gerijpt. Hij heeft een zachte, makkelijk drinkbare smaak met tonen van vanille, honing en butterscotch.

Typisch Japanese mixdrankjes met Japanse whisky

Hieronder enkele leuke recepten om een mixdrankje met de whisky te maken. Vooral de highball kan je echt overal in elke bar, kroeg of izakaya drinken.

Highball

De highball is een mega populaire cocktail in Japan! Om een highball te maken, heb je nodig:

 • 1/4 glas met Japanse whisky
 • 2/4 sodawater
 • IJs

Om de highball te maken vul je een hoog glas met ijs en voeg je de whisky toe. Vul het glas aan met sodawater en roer voorzichtig om het geheel te combineren. Je kan ook een schijfje citroen of limoen toevoegen voor een vleugje citrussmaak.

Old Fashioned

De old fashioned is een klassieke whisky cocktail die wordt gedronken over de hele wereld, en het is ook populair in Japan. Om een old fashioned te maken, heb je nodig:

 • 1/4 glas met Japanse whisky
 • 1 theelepel eenvoudige siroop
 • 2 streepjes bitters
 • Sinaasappelschil
 • IJs

Vul om de old fashioned te maken een mengglas met ijs en voeg de whisky, simpele siroop en bitters toe. Roer goed om te combineren en zeef het mengsel vervolgens in een rocks glas gevuld met ijs. Garneer met een vleugje sinaasappelschil en geniet.

Japanse whisky sour

De whisky sour is een klassieke cocktail die wordt gedronken over de hele wereld. Om een Japanse whisky sour te maken, heb je nodig:

 • 1/4 glas met Japanse whisky
 • 1/8 citroensap
 • 1 theelepel eenvoudige siroop
 • 1 eiwit
 • IJs

Vul voor de Japanse whisky sour een shaker met ijs en voeg de whisky, het citroensap, de simpele siroop en het eiwit toe. Schud goed om de smaken te combineren en zeef het mengsel vervolgens in een gekoeld glas. Garneer eventueel met een kers en een schijfje citroen.

Percentage alcohol in Japanse Whisky

Japanse whisky wordt meestal gebotteld op 40% ABV (alcohol per volume), wat de standaard sterkte is voor vele soorten whisky. Sommige Japanse whisky’s worden echter gebotteld met een hogere of lagere ABV, afhankelijk van het merk en het productieproces.

Sommige Japanse whiskymerken bottelen hun whisky’s bijvoorbeeld met een hogere ABV om ze een brutere smaak en een hoger alcoholgehalte te geven. Aan de andere kant kunnen andere merken hun whisky’s bottelen met een lagere ABV om ze een zachtere, meer verfijnde smaak te geven.

Andere sterke dranken uit Japan

 • Sake is een soort rijstwijn die wordt gemaakt door fermentatie van rijst die is gepolijst om de zemelen te verwijderen. Het heeft een matig alcoholpercentage, meestal rond de 15%, en wordt vaak gekoeld of op kamertemperatuur gedronken. Sake heeft een delicate, licht zoete smaak en is een populaire keuze voor veel drinkers in Japan. Je vindt dit drankje eigenlijk standaard op het menu van een restaurant.
 • Shochu is een soort heldere, gedistilleerde drank die wordt gemaakt van verschillende granen of zetmelen, waaronder gerst, rijst, zoete aardappel en boekweit. Het heeft een hoog alcoholgehalte, meestal rond de 25%, en wordt vaak puur of met ijs gedronken. Shochu heeft een zuivere, frisse smaak.
 • Awamori is een soort gedistilleerde drank die wordt gemaakt van Thaise rijst en alleen in de Okinawa regio van Japan wordt geproduceerd. Het heeft een hoog alcoholpercentage, meestal rond de 30%, en wordt vaak puur of met ijs gedronken. Awamori heeft een rijke, gedurfde smaak en is een populaire keuze voor drinkers in Okinawa.
Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening