Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Japan (日本) » Kamakura (鎌倉市)

Kamakura (鎌倉市)

Kamakura Japan Daibutsu
Daibutsu van 11,4 meter hoog – Kamakura

Kamakura is een kuststad in de Kanagawa prefectuur. De stad is populair onder toeristen omdat deze binnen een uur te bereiken is vanuit Tokyo. Dit is echter niet de enige reden waarom deze stad zo geliefd is. Kamakura wordt soms ook wel ‘het Kyoto van Oost-Japan’ genoemd. De stad kent een rijke historie omdat het in de 12e eeuw de hoofdstad van de gelijknamige Kamakura regering was.

Snel naar;

Een korte historie van Kamakura

Geschiedenis van Kamakura Japan
Rode tempel – Kamakura

In feite is de stad Kamakura relatief klein, maar dankzij zijn vele culturele hot spots en uitgestrekte stranden is het een geliefde stad voor zowel internationale als nationale toeristen. Vooral een aantal plekjes in de stad zijn populair, waaronder de beroemde Daibutsu, Hokokuji tempel en Hasedera.

Hoe komt het nu dat Kamakura zo’n historische stad is? Ten eerste is het een erg oude stad. Archeologen hebben in en nabij de stad opgravingen gedaan waaruit bleek dat de eerste mensen hier meer dan 10.000 jaar geleden al leefden. Voor de 12e eeuw was Kamakura echter een bescheiden stadje. Voor deze tijd waren er al een paar tempels in de stad gebouwd, maar niet bijzonder veel.

Toen in de 12e het ‘Kamakura-shogunaat’ zich in de stad vestigde kwam hier verandering in. Plotseling was de stad hét centrum van het land. Uit onderzoek van historici is ook gebleken dat rond het jaar 1250 Kamakura de grootste stad van Japan en de op drie na grootste stad van de wereld was. Deze periode kwam ten einde toen het shogunaat in 1333 werd aangevallen en verslagen.

Ook na de Kamakura-periode kent een bewogen historie. Zo werd de stad in 1526 wederom aangevallen en zelfs grotendeels verwoest. In de 19e eeuw werden veel Boeddhistische gebouwen in de stad verwoest als gevolg van de ‘geweldsgolf’ tegen boeddhisten.

In 1923, bijna 400 jaar nadat de stad als gevolg van een aanval compleet was afgebrand, kreeg Kamakura te maken met een natuurramp. Door een aardbeving en de hierop volgende tsunami werd een deel van de stad verwoest en stierven veel inwoners. Net zoals andere delen van Japan werd Kamakura ook meerdere malen aangevallen tijdens de gruwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Na deze wereldoorlog maakte de stad, net zoals de rest van het land, een enorme bloei door.

‘Kyoto van Oost-Japan’

De stad Kamakura wordt ook wel het ‘Kyoto van Oost-Japan’ genoemd. Waarom? Nou, Kamakura is net zoals Kyoto een culturele en historische stad met talloze bezienswaardigheden. Denk hierbij aan grote tempels, prachtige standbeelden en uitgestrekte tuinen.

Boeddhisme in Kamakura
Boeddhisme in Kamakura

Boeddhisme in Kamakura

De hierboven beschreven geschiedenis is nog geen verklaring voor het vele aantal tempels en andere monumenten in de stad. Kamakura staat bekend als de bakermat van het Nichiren Boeddhisme, een variant van de religie gebaseerd op de ideeën van Japanse priester Nichiren (1222–1282).

De priester woonde voor een groot deel van zijn leven in Kamakura maar stichtte hier zelf geen tempels. De tempels in Kamakura werden pas na zijn dood gebouwd. Helaas werd het boeddhisme niet altijd als een positieve toevoeging aan Japan gezien.

In de 19e eeuw was er veel anti-boeddhisme sentiment waarbij het gebruiken van geweld niet werd geschuwd. Als gevolg hiervan werden veel van de tempels verwoest of raakten ze beschadigd. De afgelopen eeuw zijn deze echter weer gerepareerd, gerestaureerd of zelfs helemaal opnieuw ontworpen en gebouwd.

De leukste bezienswaardigheden in Kamakura

Wat zijn nu de plekjes die je echt niet wilt missen als je hier een dag, bijvoorbeeld vanuit Tokyo, ‘op bezoek’ komt? Hieronder hebben we een aantal bezienswaardigheden voor je opgesomd.

Geen zin om alles zelf uit te zoeken? Dit zijn enkele populaire dagtours en rondleidingen in Kamakura die we kunnen aanraden.

#1 De grote Buddha (Daibutsu)

Daibutsu Kamakura
Diabutsu (Foto credits: Jean-Pierre Dalbéra / Flickr)

Eén van de meest populaire bezienswaardigheden van Kamakura is het grote bronzen standbeeld van Amide Buddha, ook wel de Diabutsu genaamd. Met zijn 11,4 meter is het standbeeld het op één na hoogste bronzen standbeeld van Japan.

De grote Daibutsu van Kamakura
De grote Daibutsu van Kamakura

De Diabutsu was origineel midden in een tempel gebouwd, maar diverse natuurrampen hebben de tempel verwoest. Sindsdien staat de bronzen Buddha in de buitenlucht. Het bezoeken van de Buddha is indrukwekkend en ook Kotokuin Tempel(dat zich op het zelfde terrein bevindt) is interessant en leerzaam. Houdt er wel rekening mee dat dit één van de grootste toeristische ‘attracties’ van de stad is, het kan dus druk zijn.

Het standbeeld is vanuit het centrum het beste te bereiken met de trein (lijkt op een tram). Stap op Kamakura Station op de Enoden-lijn en stap uit bij Hase Station. Vanaf hier is het slechts 5 tot 10 minuten lopen. Let op: het bezoeken van de Kotokuin Tempel en Diabutsu is niet gratis. Voor de tempel betaal je 200 Yen, voor alleen het Buddha standbeeld 20. Het terrein is dagelijks geopend van 08:00 uur ‘s ochtends tot 17:00 uur ‘s avonds.

#2 Hokokuji Tempel

Hokokuji tempel met bamboebos
Hokokuji tempel met bamboebos – (Foto credits: Kimon Berlin / Flickr)

In de heuvels en bossen net buiten Kamakura vind je de bescheiden Hokokuji tempel. In eerste instantie zou je niet denken dat een dergelijk kleine tempel veel te bieden heeft. Er zijn immers veel andere tempels in en nabij Kamakura. Toch heeft deze tempel iets speciaals te bieden.

In veel opzichten lijkt de Hokokuji Tempel op andere tempels. De tempel heeft een bescheiden poort, een kleine tuin en een standbeeld van Buddha. Wat deze tempel uniek maakt is de grote bamboe tuin. Achter de grote hal vind je een mangrove van bamboe. In totaal vind je in deze mangrove meer dan 2000 bamboestelen. Hier doorheen lopen is bijzonder gaaf, helemaal omdat je tussen het bamboe ook de prachtige tempel ziet liggen.

Nu snap je misschien ook waarom Kamakura vaak wordt vergeleken met Kyoto gezien daar ook het prachtige Arashiyama bamboebos hebt dat is omringt door tempels.

De Hokokuji Tempel ligt helaas wel wat meer afgelegen. Als je de tempel wilt bezoeken heb je twee opties. Je kunt er voor kiezen om vanaf Kamakura Station te gaan wandelen, dit kost je een half uur. Daarnaast kun je de bus nemen, dit duurt slechts 10 minuten en kost je 200 Yen. De entree voor de tempel zelf is 200 Yen. Voor meer informatie bekijk houkokuji.or.jp.

#3 Hasedera tempel

Hasedera tempel in Kamakura
Hasedera tempel – Kamakura

Hasedera, of simpelweg Hase Tempel, is een grote boeddhistische tempel, beroemd vanwege het grote houten standbeeld van de elfkoppige godin Kannonn, de godin van genade. Dit houten standbeeld is maar liefst 9 meter lang en is hiermee een van de grootste houten standbeelden in Japan.

In de tempel is daarnaast ook een klein museum over de desbetreffende godin. Hiervoor moet wel extra worden betaald. In dit museum zijn verschillende standbeeldjes en andere waardevolle culturele en historische spullen te bewonderen.

Naast het standbeeld en het museum heb je natuurlijk nog de tempel zelf. Ook hier is genoeg te zien en te beleven. Dankzij de locatie heb je vanuit diverse gebouwen van de tempel een uitgestrekt uitzicht over Kamakura.

Tot slot bevindt er zich in de tempel nog een klein restaurant waar je Japanse zoetjes, maaltijden en dranken kunt verkrijgen. Hase Tempel is erg gemakkelijk te bereiken vanaf Kamakura Station. Het is eigenlijk dezelfde route als je naar de Diabatsu zou nemen, de twee bezienswaardigheden liggen namelijk bij elkaar in de buurt. Je kunt ze dan ook gemakkelijk combineren.

Neem vanaf Kamakura Station de Enoden-lijn en stap bij Hase Station uit. Vanaf hier is het nog 5 minuten lopen naar de ingang van de tempel. De tempel is van 08:00 uur ‘s ochtends tot 17:30 aan het eind van de middag open. De entree voor de tempel is 300 Yen, voor het museum betaal je 300 Yen extra. Lees hier meer informatie op de officiële website www.hasedera.jp.

#4 Wandelen in de omgeving

Daibutsu wandelroute Kamakura Japan
Wandelroute naar de Daibutsu – Kamakura

In Kamakura draait het natuurlijk niet alleen maar om tempels en andere monumenten. Nee, ook de omgeving is erg mooi. De stad wordt omringd door heuvels, bergen en uitgestrekte bossen. Het is dan ook een ideale omgeving om in te wandelen! Het mooie aan de wandelpaden hier is dat ze meerdere tempels met elkaar verbinden. Diverse wandelroutes leiden je langs uiteenlopende tempels! Er zijn 3 wandelroutes die worden aangeraden. Dit zijn:

The Daibutsu Hiking Course

De Diabutsu Hiking Course is een wandelroute in de heuvels ten westen van de stad. Deze wandelroute brengt je langs verschillende tempels, waaronder de Kotokuin Tempel en de Diabutsu. Deze wandeling duurt in totaal 90 minuten.

The Tenen Hiking Course

De Tenen Hiking Course is een lange wandelroute die meerdere tempels in het heuvelachtige gebied ten noorden van de stad met elkaar verbindt. Het wandelpad is goed aangegeven waardoor verdwalen uitgesloten kan worden. Tijdens de wandeling loop je langs diverse tempels en graftombes.

The Gionyama Hiking Course

De Gionyama Hiking Course is een wat kortere route (<30 minuten) ten oosten van de stad. De route verbindt de tempel ‘Yagumo Shrine’ met een bekende graftombe. Tijdens je wandeling heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Ben je toevallig op zoek naar meer fantastische wandelroutes door Japan?

#5 Enoshima

Enoshima Japan
Enoshima eiland – Japan

Enohisma is een klein, toeristisch eiland dat net uit de kust ligt. Het eiland is dankzij een brug gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Kamakura. Op het eiland zijn meerdere dingen te doen. Er zijn veel stranden, is een aquarium en zelfs een uitkijktoren. Ook vind je hier uitgestrekte tuinen waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Hiernaast bevinden zich op het eiland ook een spa en een tempel.

Er is simpelweg meer dan genoeg om te doen op dit kleine eilandje. Het is daarom verstandig om een zogenaamde Enopass aan te schaffen. Dit is een combinatieticket waardoor je toegang krijgt tot alle attracties op het Enoshima. Een Enopass kost 1000 Yen, maar is uiteindelijk een stuk goedkoper. De Enopass kun je kopen bij nagenoeg alle toerisme-informatiepunten in de stad.

Het bereiken van Enoshima is gemakkelijk, dit kan namelijk op drie manieren. Vanaf Kamakura kun je het beste de Enoden-lijn nemen. Met deze trein ben je binnen een half uur op het eiland.

Overnachten in Kamakura

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan reizen van plek naar plek. Daarom kunnen wij je de volgende accomodaties aanraden in Kamakura gezien deze goed te bereiken zijn vanaf het station en als uitvalsbasis kunnen dienen voor de vele bezienswaardigheden. Wij vinden het Kamakura Seizan en het BIRD hotel de leukste opties. De locatie is simpelweg perfect.

Hoe kom je in Kamakura?

Uitzicht Mount Fuji Toyko
Mount Fuji met herfstkleuren

Helemaal in het begin hadden we al gemeld dat Kamakura ideaal is als dagtrip vanuit Tokyo. Kamakura is namelijk binnen een uur te bereiken vanuit daar. Vanuit Tokyo kun je het beste de JR Yokosuka lijn nemen. Een dergelijke trip vanuit Tokyo naar Kamakura kost 920 Yen. Je kan het tevens gebruiken als extra stop na een kort bezoekje aan Yokohama of als tussenstop richting Mount Fuji en het nationale park Hakone.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening